Εμφάνιση απλής εγγραφής

Food poisoning and nursing care.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒασιλάκη, Σοφίαel
dc.creatorΞαγοράρη, Σουλτάναel
dc.creatorΠετυχάκη, Μήναel
dc.creatorVasilaki, Sofiaen
dc.creatorXagorari, Soultanaen
dc.creatorPetychaki, Minaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:50:48Z
dc.date.available2016-03-15T12:50:48Z
dc.date.issued2008-2-29T14:29:13Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1427
dc.description.abstractΛέγοντας τροφικές δηλητηριάσεις εννοούμε τις παθήσεις (έχουν καταγραφεί περισσότερες από 250 διαφορετικές) που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα τα οποία είτε αναπτύχθησαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένες τροφές είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης, η βλάβη δεν δημιουργείται από αυτό καθαυτό το μικρόβιο, αλλά από κάποια ουσία που αυτό παράγει. Για παράδειγμα, ο σταφυλόκοκκος, που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα πάνω σε κακοσυντηρημένα τρόφιμα (π.χ έμειναν εκτός ψυγείου) παράγει μια τοξίνη, δηλαδή μια ουσία που προκαλεί διαταραχές στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος, η οποία δημιουργεί τα συμπτώματα της δηλητηρίασης. Τέλος, υπάρχουν τροφικές δηλητηριάσεις εξαιτίας κατανάλωσης τροφών που από τη φύση τους περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως, για παράδειγμα, ορισμένα είδη μανιταριώνΤο ερευνητικό μέρος της εργασίας μας , βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που μας έδωσε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Αθηνών( Κ.Ε.Ε.Λ.). Από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και από το Βενιζέλειο Παννάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου δεν εδόθησαν στοιχεία. Τα στοιχεία που δόθηκαν από το Κ.Ε.Ε.Λ. αφορούν την περίοδο 2000 – 2005 ( μέχρι 15 Αυγούστου ) και αφορούν αποκλειστικά τις τροφικές δηλητηριάσεις λόγω σαλμονέλωσης .el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΤροφικές δηλητηριάσεις και νοσηλευτική μέριμνα.el
dc.titleFood poisoning and nursing care.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒασιλάκη, Σοφίαel
heal.creatorNameΞαγοράρη, Σουλτάναel
heal.creatorNameΠετυχάκη, Μήναel
heal.creatorNameVasilaki, Sofiaen
heal.creatorNameXagorari, Soultanaen
heal.creatorNamePetychaki, Minaen
heal.publicationDate2008-2-29T14:29:13Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1427
heal.abstractΛέγοντας τροφικές δηλητηριάσεις εννοούμε τις παθήσεις (έχουν καταγραφεί περισσότερες από 250 διαφορετικές) που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα τα οποία είτε αναπτύχθησαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένες τροφές είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης, η βλάβη δεν δημιουργείται από αυτό καθαυτό το μικρόβιο, αλλά από κάποια ουσία που αυτό παράγει. Για παράδειγμα, ο σταφυλόκοκκος, που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα πάνω σε κακοσυντηρημένα τρόφιμα (π.χ έμειναν εκτός ψυγείου) παράγει μια τοξίνη, δηλαδή μια ουσία που προκαλεί διαταραχές στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος, η οποία δημιουργεί τα συμπτώματα της δηλητηρίασης. Τέλος, υπάρχουν τροφικές δηλητηριάσεις εξαιτίας κατανάλωσης τροφών που από τη φύση τους περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως, για παράδειγμα, ορισμένα είδη μανιταριώνΤο ερευνητικό μέρος της εργασίας μας , βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που μας έδωσε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Αθηνών( Κ.Ε.Ε.Λ.). Από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και από το Βενιζέλειο Παννάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου δεν εδόθησαν στοιχεία. Τα στοιχεία που δόθηκαν από το Κ.Ε.Ε.Λ. αφορούν την περίοδο 2000 – 2005 ( μέχρι 15 Αυγούστου ) και αφορούν αποκλειστικά τις τροφικές δηλητηριάσεις λόγω σαλμονέλωσης .el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
heal.titleΤροφικές δηλητηριάσεις και νοσηλευτική μέριμνα.el
heal.titleFood poisoning and nursing care.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordτροφική δηλητηρίαση, νοσηλευτική φροντίδαel
heal.keywordfood poisoning, nursing careen
heal.advisorNameΔαριβιανάκη, Ελευθερίαel
heal.advisorNameDarivianaki, Eleftheriaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)