Εμφάνιση απλής εγγραφής

Study of dietary habits and lifestyle of patients with chronic renal failure receiving hemodialysis.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠέρρου, Μαρία–Καλλιόπηel
dc.creatorPerrou, Maria-Kalliopien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:20:41Z
dc.date.available2016-03-15T12:20:41Z
dc.date.issued2016-01-21T17:36:41Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/142
dc.description.abstractΣκοπός: Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη με σκοπό να αξιολογηθούν οι διατροφικές συνήθειες των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση και η συμμόρφωσή τους με την μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τη γνώση τους ως προς τις διατροφικές συστάσεις που ισχύουν. Επίσης αξιολογήθηκε η ποιότητα ζωής τους, έτσι ώστε να εκτιμηθεί αν η θρεπτική κατάσταση των ασθενών σχετίζεται με τη διατροφική τους γνώση, την πρακτική εφαρμογή των γνώσεών τους, αλλά και το σύνολο των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την ποιότητα ζωής τους. Μεθοδολογία: Το δείγμα της έρευνας συμπεριελάμβανε 36 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς της μονάδας τεχνητού νεφρού του “Γ.Ν.Α ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” και των ιδιωτικών κλινικών Δυτικής Αττικής “ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΕΙΟ” και “ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ”. Περιελάμβανε την μέτρηση ανθρωπομετρικών δεικτών όπως βάρους, ύψους, δερματικής πτυχής τρικεφάλου, περιμέτρου βραχίονα και περιμέτρου μέσης, καταγραφή συνήθη βιοχημικού ελέγχου από τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, όπως γλυκόζης, ουρίας, κρεατινίνης, τρανσφερρίνης, φερριτίνης, Να, Κ, LDL-χοληστερόλης, HDL-χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, ολικά λευκώματα, CRP, αλβουμίνης κ.ά. . Καταγραφή τριήμερων 24ωρων ανακλήσεων και συμπλήρωση ερωτηματολογίων ΚDQOL-SF (kidney disease quality of life- short form), για τη μέτρηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης με τη Μεσογειακή Διατροφή, ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και τέλος, αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο Γνώσεων. Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε μέτρια συμμόρφωση του δείγματος στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, μέτρια διατροφική γνώση για τις συστάσεις διατροφής που ισχύουν στο στάδιο της αιμοκάθαρσης και στην αξιολόγηση της γενικής υγείας, οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους χαρακτήρισαν την υγεία τους από μέτρια έως καλή. Από τις συσχετίσεις των συνιστωσών φάνηκε ότι καθώς αυξάνεται ο βαθμός συμμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή, αυξάνεται και η συνολική βαθμολογία της υγείας του ασθενή, επίσης επηρεάζει θετικά και αυξάνει την μέση κατανάλωση Λαχανικών. Τέλος, οι ασθενείς με αυξημένο ΔΜΣ (BMI ≥25) βρέθηκε να έχουν πιθανός καλύτερη έκβαση στην αιμοκάθαρση. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάζονται στο ερευνητικό κομμάτι της εργασίας δεν δείχνουν κάποια σημαντική στατιστική συσχέτιση στην μεταξύ τους σύγκριση, στις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να αντιπροσωπεύουν συμπεράσματα για τον γενικό πληθυσμό ασθενών που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση εκτός του δείγματος. Το γεγονός ότι το δείγμα μας αποτελείται από έναν σχετικά μικρό αριθμό ατόμων, ο παράγοντας της ασθένειας του σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζεται σε κάποιους από τους ασθενείς καθώς και άλλοι παράγοντες, συνέβαλλαν στην μη σημαντική στατιστική συσχέτιση των αποτελεσμάτων του δείγματος.el
dc.description.abstractPurpose: This study was conducted in order to assess the dietary habits of patients with chronic renal failure receiving hemodialysis and their compliance with the Mediterranean diet, coupled with their knowledge regarding the dietary recommendations that apply. Also their quality of life was assessed in order to determine whether the nutritional status of patients is related to their nutritional knowledge, practical application of their knowledge, but also all the characteristics that make their quality of life. Methodology: The sample included 36 hemodialysis patients in the dialysis unit of the "GN IPPOKRATEIO" and private clinics of Western Attica "VOUGIOUKLAKEIO" and "Agia Irini". Included the measurement of anthropometric indicators such as weight, height, triceps skinfold, arm circumference and waist circumference, recording routine biochemical control of the medical records of patients, such as glucose, urea, creatinine, transferrin, ferritin, Na, K, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, total albums, CRP, albumin etc. . Recording three-day 24-hour recalls and questionnaires KDQOL-SF (kidney disease quality of life- short form), for measuring health-related quality of life of hemodialysis patients, the compliance questionnaire to the Mediterranean Diet, food frequency questionnaire (FFQ) and finally improvised questionnaire Knowledge. Results: There was moderate adherence to the standards of the Mediterranean diet, moderate nutritional knowledge on maintenance recommendations that apply at the stage of dialysis and evaluation of general health, patients mostly characterized their health from moderate to good. From the correlations of components showed that as the level of adherence to the Mediterranean diet is increased, is increasing and the total score of the patient's health also affects positively and increases the average consumption of vegetables. Finally, patients with increased BMI (BMI ≥25) were found to have the best possible outcome in hemodialysis. Conclusion: The results presented in the research piece of work does not show any significant statistical correlation in the comparison between them, in most cases, to represent findings for the general population except that of the sample. The fact that our sample consists of a relatively small number of people, the agent of the disease of diabetes that occurs in some of the patients of the sample and other factors, contributed to the non-statistically significant correlation of the sample results.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΜελέτη των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση.el
dc.titleStudy of dietary habits and lifestyle of patients with chronic renal failure receiving hemodialysis.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠέρρου, Μαρία–Καλλιόπηel
heal.creatorNamePerrou, Maria-Kalliopien
heal.publicationDate2016-01-21T17:36:41Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/142
heal.abstractΣκοπός: Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη με σκοπό να αξιολογηθούν οι διατροφικές συνήθειες των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση και η συμμόρφωσή τους με την μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τη γνώση τους ως προς τις διατροφικές συστάσεις που ισχύουν. Επίσης αξιολογήθηκε η ποιότητα ζωής τους, έτσι ώστε να εκτιμηθεί αν η θρεπτική κατάσταση των ασθενών σχετίζεται με τη διατροφική τους γνώση, την πρακτική εφαρμογή των γνώσεών τους, αλλά και το σύνολο των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την ποιότητα ζωής τους. Μεθοδολογία: Το δείγμα της έρευνας συμπεριελάμβανε 36 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς της μονάδας τεχνητού νεφρού του “Γ.Ν.Α ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” και των ιδιωτικών κλινικών Δυτικής Αττικής “ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΕΙΟ” και “ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ”. Περιελάμβανε την μέτρηση ανθρωπομετρικών δεικτών όπως βάρους, ύψους, δερματικής πτυχής τρικεφάλου, περιμέτρου βραχίονα και περιμέτρου μέσης, καταγραφή συνήθη βιοχημικού ελέγχου από τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, όπως γλυκόζης, ουρίας, κρεατινίνης, τρανσφερρίνης, φερριτίνης, Να, Κ, LDL-χοληστερόλης, HDL-χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, ολικά λευκώματα, CRP, αλβουμίνης κ.ά. . Καταγραφή τριήμερων 24ωρων ανακλήσεων και συμπλήρωση ερωτηματολογίων ΚDQOL-SF (kidney disease quality of life- short form), για τη μέτρηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης με τη Μεσογειακή Διατροφή, ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και τέλος, αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο Γνώσεων. Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε μέτρια συμμόρφωση του δείγματος στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, μέτρια διατροφική γνώση για τις συστάσεις διατροφής που ισχύουν στο στάδιο της αιμοκάθαρσης και στην αξιολόγηση της γενικής υγείας, οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους χαρακτήρισαν την υγεία τους από μέτρια έως καλή. Από τις συσχετίσεις των συνιστωσών φάνηκε ότι καθώς αυξάνεται ο βαθμός συμμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή, αυξάνεται και η συνολική βαθμολογία της υγείας του ασθενή, επίσης επηρεάζει θετικά και αυξάνει την μέση κατανάλωση Λαχανικών. Τέλος, οι ασθενείς με αυξημένο ΔΜΣ (BMI ≥25) βρέθηκε να έχουν πιθανός καλύτερη έκβαση στην αιμοκάθαρση. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάζονται στο ερευνητικό κομμάτι της εργασίας δεν δείχνουν κάποια σημαντική στατιστική συσχέτιση στην μεταξύ τους σύγκριση, στις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να αντιπροσωπεύουν συμπεράσματα για τον γενικό πληθυσμό ασθενών που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση εκτός του δείγματος. Το γεγονός ότι το δείγμα μας αποτελείται από έναν σχετικά μικρό αριθμό ατόμων, ο παράγοντας της ασθένειας του σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζεται σε κάποιους από τους ασθενείς καθώς και άλλοι παράγοντες, συνέβαλλαν στην μη σημαντική στατιστική συσχέτιση των αποτελεσμάτων του δείγματος.el
heal.abstractPurpose: This study was conducted in order to assess the dietary habits of patients with chronic renal failure receiving hemodialysis and their compliance with the Mediterranean diet, coupled with their knowledge regarding the dietary recommendations that apply. Also their quality of life was assessed in order to determine whether the nutritional status of patients is related to their nutritional knowledge, practical application of their knowledge, but also all the characteristics that make their quality of life. Methodology: The sample included 36 hemodialysis patients in the dialysis unit of the "GN IPPOKRATEIO" and private clinics of Western Attica "VOUGIOUKLAKEIO" and "Agia Irini". Included the measurement of anthropometric indicators such as weight, height, triceps skinfold, arm circumference and waist circumference, recording routine biochemical control of the medical records of patients, such as glucose, urea, creatinine, transferrin, ferritin, Na, K, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, total albums, CRP, albumin etc. . Recording three-day 24-hour recalls and questionnaires KDQOL-SF (kidney disease quality of life- short form), for measuring health-related quality of life of hemodialysis patients, the compliance questionnaire to the Mediterranean Diet, food frequency questionnaire (FFQ) and finally improvised questionnaire Knowledge. Results: There was moderate adherence to the standards of the Mediterranean diet, moderate nutritional knowledge on maintenance recommendations that apply at the stage of dialysis and evaluation of general health, patients mostly characterized their health from moderate to good. From the correlations of components showed that as the level of adherence to the Mediterranean diet is increased, is increasing and the total score of the patient's health also affects positively and increases the average consumption of vegetables. Finally, patients with increased BMI (BMI ≥25) were found to have the best possible outcome in hemodialysis. Conclusion: The results presented in the research piece of work does not show any significant statistical correlation in the comparison between them, in most cases, to represent findings for the general population except that of the sample. The fact that our sample consists of a relatively small number of people, the agent of the disease of diabetes that occurs in some of the patients of the sample and other factors, contributed to the non-statistically significant correlation of the sample results.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΜελέτη των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση.el
heal.titleStudy of dietary habits and lifestyle of patients with chronic renal failure receiving hemodialysis.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordχρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση, διατροφική συνήθεια, ποιότητα ζωής, δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)el
heal.keywordchronic renal failure, hemodialysis, food habit, quality of life, body mass index (BMI)en
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)