Εμφάνιση απλής εγγραφής

Malnutrition in third age.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚασάμπαλη, Ευαγγελίαel
dc.creatorΣυντυχάκη, Ανναel
dc.creatorKasampali, Evaggeliaen
dc.creatorSyntychaki, Annaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:51:04Z
dc.date.available2016-03-15T12:51:04Z
dc.date.issued2010-09-30T13:15:24Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1434
dc.description.abstractΗ πτυχιακή μας εργασία δημιουργήθηκε με στόχο να εξετάσουμε τη δυσθρεψία σε σχέση με την τρίτη ηλικία. Ξεκινώντας οφείλουμε να ορίσουμε τι εννοούμε «τρίτη ηλικία» και σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι ηλικιωμένοι ώστε να δώσουμε μία πιο σαφή εικόνα της ομάδας των ατόμων στην οποία αναφερόμαστε. Τα δημογραφικά στοιχεία που αναφέρονται στα ποσοστά των ηλικιωμένων της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί αποδεικνύουν πως το θέμα που εξετάζεται αφορά μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με τα χρόνια τείνει να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο . Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που οδηγούν έναν οργανισμό στη γήρανση ; Έχει αποδειχθεί πως η ωρίμανση του οργανισμού ξεκινάει από τα κύτταρα και σε συνδυασμό με άλλους εξωγενείς παράγοντες σταδιακά μεταφέρεται σε όλα τα συστήματα . Οι μεταβολές αυτές που επέρχονται με τη γήρανση είναι απόλυτα φυσιολογικές και θα συμβούν αναπόφευκτα στον κάθε ένα από εμάς . Κάποιες όμως από αυτές και σε συνδυασμό με χρόνιες παθήσεις είναι ικανές να επηρεάσουν τη λήψη της τροφής , το μεταβολισμό και την απορρόφησή της και να οδηγήσουν στη λανθασμένη διατροφή . Πέρα όμως από τους αμιγώς βιολογικούς παράγοντες η ψυχολογία του ηλικιωμένου αλλά και το περιβάλλον του σε συνάρτηση με τους οικονομικούς του πόρους είναι ικανά να διαμορφώσουν τις διατροφικές του συνήθειες . Γίνεται απόλυτα κατανοητό πως παράλληλα με τις μεταβολές αυτές αλλάζουν και οι ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικές ουσίες . Η επιβράδυνση του ρυθμού του μεταβολισμού και η μειωμένη κινητικότητα διαφοροποιούν τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών από αυτών της ενήλικης ζωής . Η απόκλιση από αυτές τις τιμές που ορίζονται ως οι φυσιολογικές για την ηλικία αυτή , η μειωμένη πρόσληψη ή η υπερπρόσληψη όλων ή κάποιων θρεπτικών υλών οδηγεί στη δυσθρεψία . Ερευνώντας τους παράγοντες που προκαλούν τη δυσθρεψία κατανοούμε και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στον οργανισμό και δυσχεραίνουν την ήδη καταπονημένη από το φυσιολογικό γήρας κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου . Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσθρεψία ή ακόμα και η διαπίστωση μίας ήδη προχωρημένης μορφής υποσιτισμού ή παχυσαρκίας θεωρούμε πως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εργασίας αυτής . Η διατροφική αξιολόγηση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να επέμβουμε έγκαιρα και να δώσουμε τις απαιτούμενες λύσεις στον ασθενή ηλικιωμένο διότι μέσα από τις πληροφορίες που θα συλλέξουμε θα διαμορφώσουμε και τη θεραπεία για την αποκατάσταση του .el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔυσθρεψία στην τρίτη ηλικία.el
dc.titleMalnutrition in third age.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚασάμπαλη, Ευαγγελίαel
heal.creatorNameΣυντυχάκη, Ανναel
heal.creatorNameKasampali, Evaggeliaen
heal.creatorNameSyntychaki, Annaen
heal.publicationDate2010-09-30T13:15:24Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1434
heal.abstractΗ πτυχιακή μας εργασία δημιουργήθηκε με στόχο να εξετάσουμε τη δυσθρεψία σε σχέση με την τρίτη ηλικία. Ξεκινώντας οφείλουμε να ορίσουμε τι εννοούμε «τρίτη ηλικία» και σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι ηλικιωμένοι ώστε να δώσουμε μία πιο σαφή εικόνα της ομάδας των ατόμων στην οποία αναφερόμαστε. Τα δημογραφικά στοιχεία που αναφέρονται στα ποσοστά των ηλικιωμένων της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί αποδεικνύουν πως το θέμα που εξετάζεται αφορά μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με τα χρόνια τείνει να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο . Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που οδηγούν έναν οργανισμό στη γήρανση ; Έχει αποδειχθεί πως η ωρίμανση του οργανισμού ξεκινάει από τα κύτταρα και σε συνδυασμό με άλλους εξωγενείς παράγοντες σταδιακά μεταφέρεται σε όλα τα συστήματα . Οι μεταβολές αυτές που επέρχονται με τη γήρανση είναι απόλυτα φυσιολογικές και θα συμβούν αναπόφευκτα στον κάθε ένα από εμάς . Κάποιες όμως από αυτές και σε συνδυασμό με χρόνιες παθήσεις είναι ικανές να επηρεάσουν τη λήψη της τροφής , το μεταβολισμό και την απορρόφησή της και να οδηγήσουν στη λανθασμένη διατροφή . Πέρα όμως από τους αμιγώς βιολογικούς παράγοντες η ψυχολογία του ηλικιωμένου αλλά και το περιβάλλον του σε συνάρτηση με τους οικονομικούς του πόρους είναι ικανά να διαμορφώσουν τις διατροφικές του συνήθειες . Γίνεται απόλυτα κατανοητό πως παράλληλα με τις μεταβολές αυτές αλλάζουν και οι ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικές ουσίες . Η επιβράδυνση του ρυθμού του μεταβολισμού και η μειωμένη κινητικότητα διαφοροποιούν τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών από αυτών της ενήλικης ζωής . Η απόκλιση από αυτές τις τιμές που ορίζονται ως οι φυσιολογικές για την ηλικία αυτή , η μειωμένη πρόσληψη ή η υπερπρόσληψη όλων ή κάποιων θρεπτικών υλών οδηγεί στη δυσθρεψία . Ερευνώντας τους παράγοντες που προκαλούν τη δυσθρεψία κατανοούμε και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στον οργανισμό και δυσχεραίνουν την ήδη καταπονημένη από το φυσιολογικό γήρας κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου . Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσθρεψία ή ακόμα και η διαπίστωση μίας ήδη προχωρημένης μορφής υποσιτισμού ή παχυσαρκίας θεωρούμε πως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εργασίας αυτής . Η διατροφική αξιολόγηση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να επέμβουμε έγκαιρα και να δώσουμε τις απαιτούμενες λύσεις στον ασθενή ηλικιωμένο διότι μέσα από τις πληροφορίες που θα συλλέξουμε θα διαμορφώσουμε και τη θεραπεία για την αποκατάσταση του .el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
heal.titleΔυσθρεψία στην τρίτη ηλικία.el
heal.titleMalnutrition in third age.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordτρίτη ηλικία, δυσθρεψίαel
heal.keywordmalnutrition, third ageen
heal.advisorNameΚαταπότη, Ζηνοβία-Ζαμπίαel
heal.advisorNameKatapoti, Zinovia-Zampiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)