Εμφάνιση απλής εγγραφής

Assessment of body composition and comparison between different methods calculating estimates of energy needs of adult amateur soccer players.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒαΐτσης, Ιωάννηςel
dc.creatorΝτόσας, Νικόλαοςel
dc.creatorΤαταράκης, Εμμανουήλel
dc.creatorVaitsis, Ioannisen
dc.creatorNtosas, Nikolaosen
dc.creatorTatarakis, Emmanouilen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:20:47Z
dc.date.available2016-03-15T12:20:47Z
dc.date.issued2015-02-20T10:40:57Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/145
dc.description.abstractΗ σωστή λειτουργία του οργανισμού, η αγωνιστική και προπονητική απόδοση, αλλά και η ανάκαμψη από αυτές, καθώς και από τις περιόδους αποχής σχετίζονται άμεσα με τη ποιότητα διατροφής των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Πιθανές ελλείψεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στον αθλητή, όπως αυξημένη κόπωση, μειωμένη απόδοση σε αγώνα και προπόνηση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, εμφάνιση οστεοπόρωσης και αυξημένη πιθανότητα τραυματισμών. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση της σύστασης σώματος και της διατροφικής πρόσληψης ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών εξισώσεων εκτίμησης RMR συγκριτικά με την πρότυπη (gold standard) μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 19 ποδοσφαιριστές, στους οποίους πραγματοποιήθηκε σπειρομέτρηση και βιοηλεκτρική εμπέδηση. Η διατροφική πρόσληψη εκτιμήθηκε με δύο 24ωρες ανακλήσεις. Παρατηρήθηκε μικρότερη από τη συνιστώμενη μέση πρόσληψη υδατανθράκων (2,3gr/kg) και ενέργειας (1954,9kcal/d). Η μέση πρόσληψη λίπους ήταν εντός του συνιστώμενου εύρους (1,3gr/kg), ενώ η μέση πρόσληψη πρωτεϊνών εκτιμήθηκε ελαφρώς μεγαλύτερη (1,1gr/kg). Αυξημένη βρέθηκε και η μέση πρόσληψη σιδήρου (16,6 mg) και βιταμίνης C (106,8mg), ενώ μειωμένη ήταν η μέση πρόσληψη ασβεστίου (856,2 mg), ψευδαργύρου (5,3 mg) και βιταμίνης Ε (2,7mg). Τέλος, όλες οι εξισώσεις φαίνεται κατά μέσο όρο να υποεκτιμούν τον μετρούμενο RMR. Ελλιπής διατροφική συμμόρφωση παρατηρήθηκε στο παρόν δείγμα αθλητών. Έρευνες με μεγαλύτερο αριθμό δείγματος και ανακλήσεων χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στην παρούσα προσπάθεια.el
dc.description.abstractProper body function, appropriate athletic performance in training and matches, and also the recovery from these and abstinence periods are directly related to the nutritional quality of amateur players. Possible shortages of energy and nutrients may cause adverse effects to the athlete, such as increased fatigue, reduced performance in match and training, electrolyte disorders, osteoporosis and an increased chance of injury. The purpose of this study was to assess body composition and dietary intake of amateur players and comparison of different predictive equations for RMR in comparison with standard (gold standard) method of indirect calorimetry. The survey involved 19 players, to whom spirometry and bioelectrical impedance was performed. Dietary intake was assessed with two 24-hour dietary recalls. Lower than the recommended was found the average intake of carbohydrate (2,3gr / kg) and energy (1954,9 kcal/d). The mean fat intake was within the recommended range (1,3gr / kg), while the mean protein intake estimated slightly larger (1,1gr / kg). Iron (16,6 mg) average intake and vitamin C (106,8mg) were found increased, while the average of calcium intake (856,2 mg), zinc (5,3 mg) and vitamin E (2,7mg) was lower than recommendations. Finally, all the equations shown on average to underestimate the measured RMR. Inadequate dietary compliance with the recommendations was observed in this sample of athletes. Studies with larger sample size and recalls are needed to confirm the trends observed in this effort.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑξιολόγηση της σύστασης σώματος και σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού των ενεργειακών αναγκών ενηλίκων αθλητών ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.el
dc.titleAssessment of body composition and comparison between different methods calculating estimates of energy needs of adult amateur soccer players.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒαΐτσης, Ιωάννηςel
heal.creatorNameΝτόσας, Νικόλαοςel
heal.creatorNameΤαταράκης, Εμμανουήλel
heal.creatorNameVaitsis, Ioannisen
heal.creatorNameNtosas, Nikolaosen
heal.creatorNameTatarakis, Emmanouilen
heal.publicationDate2015-02-20T10:40:57Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/145
heal.abstractΗ σωστή λειτουργία του οργανισμού, η αγωνιστική και προπονητική απόδοση, αλλά και η ανάκαμψη από αυτές, καθώς και από τις περιόδους αποχής σχετίζονται άμεσα με τη ποιότητα διατροφής των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Πιθανές ελλείψεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στον αθλητή, όπως αυξημένη κόπωση, μειωμένη απόδοση σε αγώνα και προπόνηση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, εμφάνιση οστεοπόρωσης και αυξημένη πιθανότητα τραυματισμών. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση της σύστασης σώματος και της διατροφικής πρόσληψης ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών εξισώσεων εκτίμησης RMR συγκριτικά με την πρότυπη (gold standard) μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 19 ποδοσφαιριστές, στους οποίους πραγματοποιήθηκε σπειρομέτρηση και βιοηλεκτρική εμπέδηση. Η διατροφική πρόσληψη εκτιμήθηκε με δύο 24ωρες ανακλήσεις. Παρατηρήθηκε μικρότερη από τη συνιστώμενη μέση πρόσληψη υδατανθράκων (2,3gr/kg) και ενέργειας (1954,9kcal/d). Η μέση πρόσληψη λίπους ήταν εντός του συνιστώμενου εύρους (1,3gr/kg), ενώ η μέση πρόσληψη πρωτεϊνών εκτιμήθηκε ελαφρώς μεγαλύτερη (1,1gr/kg). Αυξημένη βρέθηκε και η μέση πρόσληψη σιδήρου (16,6 mg) και βιταμίνης C (106,8mg), ενώ μειωμένη ήταν η μέση πρόσληψη ασβεστίου (856,2 mg), ψευδαργύρου (5,3 mg) και βιταμίνης Ε (2,7mg). Τέλος, όλες οι εξισώσεις φαίνεται κατά μέσο όρο να υποεκτιμούν τον μετρούμενο RMR. Ελλιπής διατροφική συμμόρφωση παρατηρήθηκε στο παρόν δείγμα αθλητών. Έρευνες με μεγαλύτερο αριθμό δείγματος και ανακλήσεων χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στην παρούσα προσπάθεια.el
heal.abstractProper body function, appropriate athletic performance in training and matches, and also the recovery from these and abstinence periods are directly related to the nutritional quality of amateur players. Possible shortages of energy and nutrients may cause adverse effects to the athlete, such as increased fatigue, reduced performance in match and training, electrolyte disorders, osteoporosis and an increased chance of injury. The purpose of this study was to assess body composition and dietary intake of amateur players and comparison of different predictive equations for RMR in comparison with standard (gold standard) method of indirect calorimetry. The survey involved 19 players, to whom spirometry and bioelectrical impedance was performed. Dietary intake was assessed with two 24-hour dietary recalls. Lower than the recommended was found the average intake of carbohydrate (2,3gr / kg) and energy (1954,9 kcal/d). The mean fat intake was within the recommended range (1,3gr / kg), while the mean protein intake estimated slightly larger (1,1gr / kg). Iron (16,6 mg) average intake and vitamin C (106,8mg) were found increased, while the average of calcium intake (856,2 mg), zinc (5,3 mg) and vitamin E (2,7mg) was lower than recommendations. Finally, all the equations shown on average to underestimate the measured RMR. Inadequate dietary compliance with the recommendations was observed in this sample of athletes. Studies with larger sample size and recalls are needed to confirm the trends observed in this effort.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΑξιολόγηση της σύστασης σώματος και σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού των ενεργειακών αναγκών ενηλίκων αθλητών ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.el
heal.titleAssessment of body composition and comparison between different methods calculating estimates of energy needs of adult amateur soccer players.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπαίκτης ποδοσφαίρου, διατροφική συνήθεια, διατροφικές απαιτήσεις, έμμεση θερμιδομετρίαel
heal.keywordfootball player, food habit, nutritional requirements, indirect calorimetryen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)