Εμφάνιση απλής εγγραφής

Secondary dietary prevention of Alzheimer’s disease: theory and practice.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΕπιτρόπου, Άνναel
dc.creatorEpitropou, Annaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:00Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:00Z
dc.date.issued2015-02-18T09:40:35Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/149
dc.description.abstractΗ ποιότητα ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται έντονα με τη γνωστική λειτουργία. Η γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και η διατροφή να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους. Ακριβώς όπως και τα άλλα όργανα του σώματος, ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ότι τρώμε ή πίνουμε. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, μία ετερογενής νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται κλινικά από τα προοδευτικά και μη αναστρέψιμα γνωστικά ελλείμματα και τις δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής, από το αρχικό στάδιο της νόσου. Εκτός από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και ο σύγχρονος τρόπο ζωής μπορούν να ενισχύσουν την προβλεπόμενη παγκόσμια αύξηση της νόσου. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη συμβολή τροφίμων και θρεπτικών συστατικών ιδιαίτερα στην πρόληψη, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Η σημαντική συμβολή της διατροφής στη συντήρηση των νευρώνων, όχι μόνο ως ενεργειακό υπόστρωμα, φαίνεται από τα αποτελέσματα πλήθους μελετών, που δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά δε βοηθούν μόνο στην τόνωση της νευρικής πλαστικότητας, αλλά και στη βελτίωση των νευροεκφυλιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όντας ικανά να μειώσουν το παθολογικό φορτίο στον εγκέφαλο. Με την περιορισμένη χρήση των φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου, τίθεται το ερώτημα για το ποια διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην εξασφάλιση των ειδικών αναγκών των ασθενών με Alzheimer. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν ο εντοπισμός διατροφικών σχέσεων με τη νόσο Alzheimer, βάσει πρόσφατης βιβλιογραφίας, σε μία προσπάθεια συγκέντρωσης διαιτητικών συστάσεων για τους πάσχοντες από τη νόσο. Επιπλέον, σε συνέχεια της ανασκόπησης, έγινε προσπάθεια διαμόρφωσης ενός χρήσιμου φυλλαδίου ενημέρωσης προς τους πάσχοντες με Alzheimer, ενημερώνοντας για τη συμβολή της διατροφής στην εξέλιξη της νόσου τους.el
dc.description.abstractThe quality of life in older people is strongly associated with cognitive function. Cognitive dysfunction can be affected by many factors, diet being one of the most important. Just like other organs, brain is particularly sensitive to what we eat or drink. Alzheimer's disease is the most prevalent form of dementia, a heterogeneous neurodegenerative disorder characterized clinically by progressive and irreversible cognitive deficits and dysfunctions that affect memory, learning ability, daily activities and quality of life, from the original stage of the disease. In addition to increasing life expectancy, diet and modern lifestyle can enhance the projected global increase of the disease. There is research evidence demonstrating the contribution of food and nutrients especially in preventing and reducing the risk of disease. The significant contribution of nutrition in the maintenance of neurons, not only as an energy substrate, has been shown by numerous studies, which demonstrate that nutrients not only help to stimulate neural plasticity, but also improve the ongoing neurodegenerative processes, by being able to reduce the abnormal load in the brain. With limited use of drugs to treat the disease, the question arises as to which diet can help to ensure the special needs of patients with Alzheimer. The aim of this thesis was to identify relationships between Alzheimer and nutrition, based on the recent literature, in an effort to gather dietary recommendations for patients with the disease. In addition, following the review, our objective was to form a useful information leaflet for patients with Alzheimer and the contribution of nutrition in the development of their disease.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔευτερογενής διατροφική πρόληψη της Νόσου Alzheimer: στη θεωρία και στην πράξη.el
dc.titleSecondary dietary prevention of Alzheimer’s disease: theory and practice.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΕπιτρόπου, Άνναel
heal.creatorNameEpitropou, Annaen
heal.publicationDate2015-02-18T09:40:35Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/149
heal.abstractΗ ποιότητα ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται έντονα με τη γνωστική λειτουργία. Η γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και η διατροφή να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους. Ακριβώς όπως και τα άλλα όργανα του σώματος, ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ότι τρώμε ή πίνουμε. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, μία ετερογενής νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται κλινικά από τα προοδευτικά και μη αναστρέψιμα γνωστικά ελλείμματα και τις δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής, από το αρχικό στάδιο της νόσου. Εκτός από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και ο σύγχρονος τρόπο ζωής μπορούν να ενισχύσουν την προβλεπόμενη παγκόσμια αύξηση της νόσου. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη συμβολή τροφίμων και θρεπτικών συστατικών ιδιαίτερα στην πρόληψη, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Η σημαντική συμβολή της διατροφής στη συντήρηση των νευρώνων, όχι μόνο ως ενεργειακό υπόστρωμα, φαίνεται από τα αποτελέσματα πλήθους μελετών, που δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά δε βοηθούν μόνο στην τόνωση της νευρικής πλαστικότητας, αλλά και στη βελτίωση των νευροεκφυλιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όντας ικανά να μειώσουν το παθολογικό φορτίο στον εγκέφαλο. Με την περιορισμένη χρήση των φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου, τίθεται το ερώτημα για το ποια διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην εξασφάλιση των ειδικών αναγκών των ασθενών με Alzheimer. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν ο εντοπισμός διατροφικών σχέσεων με τη νόσο Alzheimer, βάσει πρόσφατης βιβλιογραφίας, σε μία προσπάθεια συγκέντρωσης διαιτητικών συστάσεων για τους πάσχοντες από τη νόσο. Επιπλέον, σε συνέχεια της ανασκόπησης, έγινε προσπάθεια διαμόρφωσης ενός χρήσιμου φυλλαδίου ενημέρωσης προς τους πάσχοντες με Alzheimer, ενημερώνοντας για τη συμβολή της διατροφής στην εξέλιξη της νόσου τους.el
heal.abstractThe quality of life in older people is strongly associated with cognitive function. Cognitive dysfunction can be affected by many factors, diet being one of the most important. Just like other organs, brain is particularly sensitive to what we eat or drink. Alzheimer's disease is the most prevalent form of dementia, a heterogeneous neurodegenerative disorder characterized clinically by progressive and irreversible cognitive deficits and dysfunctions that affect memory, learning ability, daily activities and quality of life, from the original stage of the disease. In addition to increasing life expectancy, diet and modern lifestyle can enhance the projected global increase of the disease. There is research evidence demonstrating the contribution of food and nutrients especially in preventing and reducing the risk of disease. The significant contribution of nutrition in the maintenance of neurons, not only as an energy substrate, has been shown by numerous studies, which demonstrate that nutrients not only help to stimulate neural plasticity, but also improve the ongoing neurodegenerative processes, by being able to reduce the abnormal load in the brain. With limited use of drugs to treat the disease, the question arises as to which diet can help to ensure the special needs of patients with Alzheimer. The aim of this thesis was to identify relationships between Alzheimer and nutrition, based on the recent literature, in an effort to gather dietary recommendations for patients with the disease. In addition, following the review, our objective was to form a useful information leaflet for patients with Alzheimer and the contribution of nutrition in the development of their disease.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔευτερογενής διατροφική πρόληψη της Νόσου Alzheimer: στη θεωρία και στην πράξη.el
heal.titleSecondary dietary prevention of Alzheimer’s disease: theory and practice.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordνόσος Αλτσχάϊμερ, γνωστική λειτουργία, διατροφή, ηλικιωμένα άτομαel
heal.keywordAlzheimer's disease, cognitive function, nutrition, elderly peopleen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)