Εμφάνιση απλής εγγραφής

Effect of organic substrates and bacillus in growth of Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis in tomato plants.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαρπαθιωτάκη, Μαρία-Ελένηel
dc.creatorKarpathiotaki, Maria-Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:17:31Z
dc.date.available2016-03-15T12:17:31Z
dc.date.issued2016-02-10T14:51:44Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/14
dc.description.abstractΤο βακτηριακό έλκος, μια πολύ σοβαρή αδροβακτηρίωση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ασθένειες της τομάτας. Εκτός από την τομάτα προσβάλλει υπό φυσικές συνθήκες και άλλα είδη της οικογένειας Solanaceae. Η παρούσα μελέτη έγινε στα πλαίσια μιας σειράς πειραμάτων όπου μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα διάφορων κόμποστ στη παρεμπόδιση μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών καλλιεργειών των σολανωδών και κολοκυνθοειδών, που προκαλούν μερικά από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα στη καταπολέμηση, παθογόνα εδάφους. Η αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών βασίζεται στην χρησιμοποίηση προληπτικών μέτρων. Το βασικότερο είναι η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Στην παρούσα μελέτη σκοπός ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα αντιμετώπισης ή ελαχιστοποίησης της εμφάνισης του βακτηρίου με την χρήση διαφόρων εκχυλισμάτων τύπων κομπόστας και της εφαρμογής βιολογικών ανταγωνιστών του παθογόνου (βακίλων). Η μελέτη προσέφερε περιορισμένα αποτελέσματα, έδειξε όμως ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή κόμποστ και βακίλων για τον περιορισμό των διασυστηματικών προσβολών του εδαφογενούς Clavibacter michiganensin subsp. michiganensis είναι μια δυνατή μέθοδος καταπολέμησης που θα μπορούσε να συνδυαστεί και με άλλα, κυρίως προστατευτικά μέτρα κατά του βακτηριακού έλκους της τομάτας. Μας έδειξε επίσης ότι οι συνθήκες καλλιέργειας είναι σημαντικές τόσο στην εξάπλωση του παθογόνου όσο και στην λειτουργία των μεθόδων αντιμετώπισης του.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕπίδραση οργανικών υποστρωμάτων και βακίλων στην ανάπτυξη του Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis σε φυτά ντομάτας.el
dc.titleEffect of organic substrates and bacillus in growth of Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis in tomato plants.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαρπαθιωτάκη, Μαρία-Ελένηel
heal.creatorNameKarpathiotaki, Maria-Elenien
heal.publicationDate2016-02-10T14:51:44Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/14
heal.abstractΤο βακτηριακό έλκος, μια πολύ σοβαρή αδροβακτηρίωση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ασθένειες της τομάτας. Εκτός από την τομάτα προσβάλλει υπό φυσικές συνθήκες και άλλα είδη της οικογένειας Solanaceae. Η παρούσα μελέτη έγινε στα πλαίσια μιας σειράς πειραμάτων όπου μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα διάφορων κόμποστ στη παρεμπόδιση μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών καλλιεργειών των σολανωδών και κολοκυνθοειδών, που προκαλούν μερικά από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα στη καταπολέμηση, παθογόνα εδάφους. Η αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών βασίζεται στην χρησιμοποίηση προληπτικών μέτρων. Το βασικότερο είναι η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Στην παρούσα μελέτη σκοπός ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα αντιμετώπισης ή ελαχιστοποίησης της εμφάνισης του βακτηρίου με την χρήση διαφόρων εκχυλισμάτων τύπων κομπόστας και της εφαρμογής βιολογικών ανταγωνιστών του παθογόνου (βακίλων). Η μελέτη προσέφερε περιορισμένα αποτελέσματα, έδειξε όμως ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή κόμποστ και βακίλων για τον περιορισμό των διασυστηματικών προσβολών του εδαφογενούς Clavibacter michiganensin subsp. michiganensis είναι μια δυνατή μέθοδος καταπολέμησης που θα μπορούσε να συνδυαστεί και με άλλα, κυρίως προστατευτικά μέτρα κατά του βακτηριακού έλκους της τομάτας. Μας έδειξε επίσης ότι οι συνθήκες καλλιέργειας είναι σημαντικές τόσο στην εξάπλωση του παθογόνου όσο και στην λειτουργία των μεθόδων αντιμετώπισης του.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΕπίδραση οργανικών υποστρωμάτων και βακίλων στην ανάπτυξη του Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis σε φυτά ντομάτας.el
heal.titleEffect of organic substrates and bacillus in growth of Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis in tomato plants.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordυπόστρωμα, ντομάτα, βακτηριακό έλκος, βακτήριο Clavibacterel
heal.keywordsubstrate, tomato, bacterial ulcer, bacterium Clavibacteren
heal.advisorNameΓκούμας, Δημήτριοςel
heal.advisorNameGoumas, Dimitriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)