Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional intervention on patients with diabetes mellitus 2 and fatty liver disease: evaluation glycemia and hepatic function.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαρβούνης, Δημήτριοςel
dc.creatorΜυλωνάκος, Δημήτριοςel
dc.creatorKarvounis, Dimitriosen
dc.creatorMylonakos, Dimitriosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:03Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:03Z
dc.date.issued2016-02-08T10:07:50Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/151
dc.description.abstractΗ μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι σήμερα μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως. Στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) περιλαμβάνονται δύο καταστάσεις: η μη αλκοολική ηπατοστεάτωση και η σοβαρότερη λόγω πιθανής κιρρώσεως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Η ινσουλινοαντίσταση είναι ο κυριότερος παθολογικός μηχανισμός εκδήλωσης της ΜΑΛΝΗ με τις συχνότερες αιτίες παρουσίασής της να είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι παχύσαρκα άτομα με ινσουλινοαντίσταση τείνουν να εμφανίζουν μερικά έτη μετά τη διάγνωση λιπώδη κύτταρα στο ηπατικό παρέγχυμα. Συνεπώς, είναι δυνατόν να προκληθεί λιπώδης νόσος με εξελικτική πορεία προς μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και τελικά κίρρωση και ηπατοκυτταρικός καρκίνος. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των πιθανολογούμενων οφελιών σε άτομα με εγκατεστημένη λιπώδη νόσο και ΣΔ2 μέσω μεσογειακού διατροφικού πλάνου. Υλικό-Μεθοδολογία : Στη μελέτη συμμετείχαν 42 ασθενείς με NAFLD. Η αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών έγινε με ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και ο βαθμός υιοθέτησης της ΜΔ εκτιμήθηκε με το δείκτη MedDietScore. Στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού ιστορικού, μέτρηση ανθρωπομετρικών παραμέτρων, ανάλυση σύστασης σώματος, αξιολόγηση επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και προσδιορισμός βιοχημικών παραμέτρων. Αποτελέσματα: Με το πέρας της τρίμηνης παρέμβασης παρατηρήθηκε μείωση στις μέσες τιμές βάρους των ασθενών (85,25 σε 80,93 κιλά), διαστολικής και συστολικής πίεσης (134,79 σε 132,29 και 84,93 σε 83,52 mmHg αντίστοιχα), ALT (77,38 σε 65,05), AST (59,45 σε 52,21) και γ-GT (62,38 σε 51,81). Η τιμή της γλυκόζης αίματος μειώθηκε ανεξάρτητα από το βαθμό απώλειας βάρους (υψηλός ή χαμηλός βαθμός) κατά περίπου 10 μονάδες (146,38-137,98 mmHg) ενώ παρατηρείται ήπια αύξηση της HDL μετά το τρίμηνο ανεξάρτητα του βαθμού απώλειας βάρους. Το 35,7% των ασθενών άυξησαν το MDS τους κατά 5-10 μονάδες. Συμπεράσματα :Βελτιώσεις σε επίπεδο γλυκαιμίας, ηπατικών ενζύμων, λιπιδίων αίματος, αρτηριακής πιέσεως, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθώς και αθηρωματικού δείκτη παρατηρήθηκαν στα πλαίσια της 3μηνης διαιτητικής φροντίδας γεγονός το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει την άνωθεν ερευνητική διαδικασία ως ένα εξαίρετο εργαλείο τριτογενούς πρόληψης διαβήτου και ηπατικής νόσου μη αλκοολικής αιτιολογίας.el
dc.description.abstractNon-alcoholic fatty liver disease is now one of the commonest causes of chronic liver disease worldwide. In nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) includes two situations: nonalcoholic ipatosteatosi and because of possible severe cirrhosis nonalcoholic steatohepatitis. Insulin resistance is the main pathological mechanism of NAFLD event with the presentation of the most common causes are obesity and type 2 diabetes. Particularly important seems the fact that obese people with insulin resistance tend to exhibit a few years after diagnosis adipose cells in hepatic parenchyma. Therefore, it is possible to induce fatty liver disease with a trend towards nonalcoholic steatohepatitis and eventually cirrhosis and hepatocellular cancer. The purpose of this study is to investigate the putative benefit people with established fatty liver disease and SA2 through Mediterranean diet plan. Material and Methodology : The study involved 42 patients with NAFLD. The assessment of dietary habits was by semi-quantitative food frequency questionnaire and adherence to the MD was assessed by the index MedDietScore. In the total sample held medical history, anthropometric measurement parameters, body composition analysis, evaluation levels of physical activity and determination of biochemical parameters. Results : By the end of the three month intervention decrease in mean weight values of the patients (85.25 to 80.93 kg), diastolic and systolic blood pressure (134.79 to 132.29 and 84.93 to 83,52 mmHg respectively), ALT (77,38 to 65,05), AST (59,45 to 52,21) and c-GT (62,38 to 51,81). The value of blood glucose decreased regardless of the degree of weight loss (high or low level) of approximately 10 units (146,38-137,98 mmHg) while there was mild increase HDL after the quarter regardless of the degree of weight loss. 35.7% of patients increases the MDS them by 5-10 points. Conclusions :Improvements in glycemic levels, liver enzymes, blood lipids, blood pressure, glycated hemoglobin, and atherosclerotic index observed within the 3-month dietary care which could make the research process above as an excellent tool tertiary prevention of diabetes and liver disease Non alcohol-induced.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με ΣΔ2 και λιπώδη διήθηση ήπατος: αξιολόγηση γλυκαιμίας και ηπατικής λειτουργίας.el
dc.titleNutritional intervention on patients with diabetes mellitus 2 and fatty liver disease: evaluation glycemia and hepatic function.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαρβούνης, Δημήτριοςel
heal.creatorNameΜυλωνάκος, Δημήτριοςel
heal.creatorNameKarvounis, Dimitriosen
heal.creatorNameMylonakos, Dimitriosen
heal.publicationDate2016-02-08T10:07:50Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/151
heal.abstractΗ μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι σήμερα μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως. Στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) περιλαμβάνονται δύο καταστάσεις: η μη αλκοολική ηπατοστεάτωση και η σοβαρότερη λόγω πιθανής κιρρώσεως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Η ινσουλινοαντίσταση είναι ο κυριότερος παθολογικός μηχανισμός εκδήλωσης της ΜΑΛΝΗ με τις συχνότερες αιτίες παρουσίασής της να είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι παχύσαρκα άτομα με ινσουλινοαντίσταση τείνουν να εμφανίζουν μερικά έτη μετά τη διάγνωση λιπώδη κύτταρα στο ηπατικό παρέγχυμα. Συνεπώς, είναι δυνατόν να προκληθεί λιπώδης νόσος με εξελικτική πορεία προς μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και τελικά κίρρωση και ηπατοκυτταρικός καρκίνος. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των πιθανολογούμενων οφελιών σε άτομα με εγκατεστημένη λιπώδη νόσο και ΣΔ2 μέσω μεσογειακού διατροφικού πλάνου. Υλικό-Μεθοδολογία : Στη μελέτη συμμετείχαν 42 ασθενείς με NAFLD. Η αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών έγινε με ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και ο βαθμός υιοθέτησης της ΜΔ εκτιμήθηκε με το δείκτη MedDietScore. Στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού ιστορικού, μέτρηση ανθρωπομετρικών παραμέτρων, ανάλυση σύστασης σώματος, αξιολόγηση επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και προσδιορισμός βιοχημικών παραμέτρων. Αποτελέσματα: Με το πέρας της τρίμηνης παρέμβασης παρατηρήθηκε μείωση στις μέσες τιμές βάρους των ασθενών (85,25 σε 80,93 κιλά), διαστολικής και συστολικής πίεσης (134,79 σε 132,29 και 84,93 σε 83,52 mmHg αντίστοιχα), ALT (77,38 σε 65,05), AST (59,45 σε 52,21) και γ-GT (62,38 σε 51,81). Η τιμή της γλυκόζης αίματος μειώθηκε ανεξάρτητα από το βαθμό απώλειας βάρους (υψηλός ή χαμηλός βαθμός) κατά περίπου 10 μονάδες (146,38-137,98 mmHg) ενώ παρατηρείται ήπια αύξηση της HDL μετά το τρίμηνο ανεξάρτητα του βαθμού απώλειας βάρους. Το 35,7% των ασθενών άυξησαν το MDS τους κατά 5-10 μονάδες. Συμπεράσματα :Βελτιώσεις σε επίπεδο γλυκαιμίας, ηπατικών ενζύμων, λιπιδίων αίματος, αρτηριακής πιέσεως, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθώς και αθηρωματικού δείκτη παρατηρήθηκαν στα πλαίσια της 3μηνης διαιτητικής φροντίδας γεγονός το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει την άνωθεν ερευνητική διαδικασία ως ένα εξαίρετο εργαλείο τριτογενούς πρόληψης διαβήτου και ηπατικής νόσου μη αλκοολικής αιτιολογίας.el
heal.abstractNon-alcoholic fatty liver disease is now one of the commonest causes of chronic liver disease worldwide. In nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) includes two situations: nonalcoholic ipatosteatosi and because of possible severe cirrhosis nonalcoholic steatohepatitis. Insulin resistance is the main pathological mechanism of NAFLD event with the presentation of the most common causes are obesity and type 2 diabetes. Particularly important seems the fact that obese people with insulin resistance tend to exhibit a few years after diagnosis adipose cells in hepatic parenchyma. Therefore, it is possible to induce fatty liver disease with a trend towards nonalcoholic steatohepatitis and eventually cirrhosis and hepatocellular cancer. The purpose of this study is to investigate the putative benefit people with established fatty liver disease and SA2 through Mediterranean diet plan. Material and Methodology : The study involved 42 patients with NAFLD. The assessment of dietary habits was by semi-quantitative food frequency questionnaire and adherence to the MD was assessed by the index MedDietScore. In the total sample held medical history, anthropometric measurement parameters, body composition analysis, evaluation levels of physical activity and determination of biochemical parameters. Results : By the end of the three month intervention decrease in mean weight values of the patients (85.25 to 80.93 kg), diastolic and systolic blood pressure (134.79 to 132.29 and 84.93 to 83,52 mmHg respectively), ALT (77,38 to 65,05), AST (59,45 to 52,21) and c-GT (62,38 to 51,81). The value of blood glucose decreased regardless of the degree of weight loss (high or low level) of approximately 10 units (146,38-137,98 mmHg) while there was mild increase HDL after the quarter regardless of the degree of weight loss. 35.7% of patients increases the MDS them by 5-10 points. Conclusions :Improvements in glycemic levels, liver enzymes, blood lipids, blood pressure, glycated hemoglobin, and atherosclerotic index observed within the 3-month dietary care which could make the research process above as an excellent tool tertiary prevention of diabetes and liver disease Non alcohol-induced.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με ΣΔ2 και λιπώδη διήθηση ήπατος: αξιολόγηση γλυκαιμίας και ηπατικής λειτουργίας.el
heal.titleNutritional intervention on patients with diabetes mellitus 2 and fatty liver disease: evaluation glycemia and hepatic function.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordσακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μεσογειακή διατροφή, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ηπατικά ένζυμαel
heal.keywordtype 2 diabetes mellitus, mediteranean diet, non-alcoholic fatty liver disease, liver enzymesen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)