Εμφάνιση απλής εγγραφής

Smoking-diet-health.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΛαδιά, Χρυσούλαel
dc.creatorΤσακιράκη, Σοφίαel
dc.creatorLadia, Chrysoulaen
dc.creatorTsakiraki, Sofiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:10Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:10Z
dc.date.issued2015-09-14T13:00:16Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/156
dc.description.abstractΣτη σημερινή εποχή το κάπνισμα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου και διάφορων καρδιοαναπνευστικών παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ουσίες που εμπεριέχονται στο καπνό είναι άκρως επικίνδυνες ακόμα και αν τις απομονώναμε, καθεμία επηρεάζει και κάποιο διαφορετικό σύστημα του οργανισμού. Η πιο γνωστή και σημαντική ουσία που περιέχεται στα προϊόντα καπνού είναι η νικοτίνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάρτηση του καπνίσματος, δρα ως ουσιοεξαρτητική ουσία και προκαλεί εθισμό. Επίσης ενεργοποιείται το συμπαθητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο καπνιστής να έχει την τάση να συνεχίζει το κάπνισμα ως μέσο ευχαρίστησης και έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης του από αυτή τη συνήθεια. Έχει παρόμοια δράση και με άλλες ψυχοτρόπες ουσίες και η χρήση της αυτή επηρεάζει την απεξάρτηση του ατόμου. Το κάπνισμα συνδέεται επίσης αρνητικά με το διατροφικό προφίλ του ατόμου και η διακοπή του μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος καθώς και τη ψυχολογία του. Ο καπνιστής έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς το κάπνισμα επηρεάζει το μεταβολισμό. Η διακοπή του όμως είναι ένα δύσκολο κομμάτι το οποί επηρεάζει σωματικά και ψυχολογικά το άτομο και τις εκάστοτε διατροφικές του επιλογές. Τα οφέλη στην υγεία μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι πολλά και άμεσα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες όλων των ηλικιών, και σαφώς υπερέχουν σε σύγκριση με τους παράγοντες κινδύνου που προκαλεί η αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος.el
dc.description.abstractNowadays smoking is the biggest risk for various cancer and cardio-respiratory diseases in the human body. The substances contained in tobacco are very dangerous even if isolated and each affects a different body system. The most famous and important substance contained in tobacco is nicotine, which is considered responsible for the addiction of smoking; acts as essence-dependence and addictive substance. It also activates the sympathetic system causing the smoker to have the tendency to continue smoking as a means of pleasure and consequently starts the vicious cycle of dependence, in this habit. It has a similar effect as other psychotropic substances and its use affects the independence of the individual. Smoking is also negatively associated with the nutritional profile of the individual and its interruption may affect body weight and human psychology. The smoker appears to increase energy requirements during the day, as smoking affects metabolism. Quitting, however, is a difficult piece which affects physically and psychologically, as well as the individuals’ dietary choices. The health benefits after quitting smoking are numerous and immediate for both men and women of all ages, and clearly excels in comparison with the risk factor represented by the weight gain after smoking cessation.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΚάπνισμα-διατροφή-υγεία.el
dc.titleSmoking-diet-health.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΛαδιά, Χρυσούλαel
heal.creatorNameΤσακιράκη, Σοφίαel
heal.creatorNameLadia, Chrysoulaen
heal.creatorNameTsakiraki, Sofiaen
heal.publicationDate2015-09-14T13:00:16Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/156
heal.abstractΣτη σημερινή εποχή το κάπνισμα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου και διάφορων καρδιοαναπνευστικών παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ουσίες που εμπεριέχονται στο καπνό είναι άκρως επικίνδυνες ακόμα και αν τις απομονώναμε, καθεμία επηρεάζει και κάποιο διαφορετικό σύστημα του οργανισμού. Η πιο γνωστή και σημαντική ουσία που περιέχεται στα προϊόντα καπνού είναι η νικοτίνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάρτηση του καπνίσματος, δρα ως ουσιοεξαρτητική ουσία και προκαλεί εθισμό. Επίσης ενεργοποιείται το συμπαθητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο καπνιστής να έχει την τάση να συνεχίζει το κάπνισμα ως μέσο ευχαρίστησης και έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης του από αυτή τη συνήθεια. Έχει παρόμοια δράση και με άλλες ψυχοτρόπες ουσίες και η χρήση της αυτή επηρεάζει την απεξάρτηση του ατόμου. Το κάπνισμα συνδέεται επίσης αρνητικά με το διατροφικό προφίλ του ατόμου και η διακοπή του μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος καθώς και τη ψυχολογία του. Ο καπνιστής έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς το κάπνισμα επηρεάζει το μεταβολισμό. Η διακοπή του όμως είναι ένα δύσκολο κομμάτι το οποί επηρεάζει σωματικά και ψυχολογικά το άτομο και τις εκάστοτε διατροφικές του επιλογές. Τα οφέλη στην υγεία μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι πολλά και άμεσα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες όλων των ηλικιών, και σαφώς υπερέχουν σε σύγκριση με τους παράγοντες κινδύνου που προκαλεί η αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος.el
heal.abstractNowadays smoking is the biggest risk for various cancer and cardio-respiratory diseases in the human body. The substances contained in tobacco are very dangerous even if isolated and each affects a different body system. The most famous and important substance contained in tobacco is nicotine, which is considered responsible for the addiction of smoking; acts as essence-dependence and addictive substance. It also activates the sympathetic system causing the smoker to have the tendency to continue smoking as a means of pleasure and consequently starts the vicious cycle of dependence, in this habit. It has a similar effect as other psychotropic substances and its use affects the independence of the individual. Smoking is also negatively associated with the nutritional profile of the individual and its interruption may affect body weight and human psychology. The smoker appears to increase energy requirements during the day, as smoking affects metabolism. Quitting, however, is a difficult piece which affects physically and psychologically, as well as the individuals’ dietary choices. The health benefits after quitting smoking are numerous and immediate for both men and women of all ages, and clearly excels in comparison with the risk factor represented by the weight gain after smoking cessation.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΚάπνισμα-διατροφή-υγεία.el
heal.titleSmoking-diet-health.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκάπνισμα, διατροφή, διακοπή καπνίσματος, υγείαel
heal.keywordsmoking, diet, smoking cessation, healthen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)