Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional profile of overweight and obese patients before starting a dietary intervention program.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔρίτσα, Δήμητραel
dc.creatorΜόλας, Ελευθέριοςel
dc.creatorDritsa, Dimitraen
dc.creatorMolas, Eleftheriosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:15Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:15Z
dc.date.issued2014-08-04T20:14:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/160
dc.description.abstractΟ σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσειτο σηµερινό τρόπο συµπεριφοράς παχύσαρκων ατόµων ως προς τη διατροφικές επιλογές και προτιµήσεις, τον τρόπο ζωής και τη φυσική δραστηριότητα, µε τη λήψη ενός διατροφικού ιστορικού 24 ης ανάκλησης, ενός ερωτηµατολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίµων και ενός ερωτηµατολογίου φυσικής δραστηριότητας. Στην έρευνα συµµετείχαν 40 άτοµα ηλικίας 22-77,5 χρόνων, στα οποία πραγµατοποιήθηκαν ανθρωποµετρικές µετρήσεις και βιοχηµικές εξετάσεις, τα αποτελέσµατα των οποίων συσχετίστηκαν µε τα αποτελέσµατα των ερωτηµατολογίων. Κατόπιν της στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσµάτων, προέκυψε ότι ο µέσος όρος του ∆ΜΣ στο δείγµα ήταν 34,57 kg/m2. Πιο αναλυτικά το 35% ήταν υπέρβαροι [9% των ανδρών (n=1) και 38% των γυναικών(n=11)] και το 65% ήταν παχύσαρκοι [91% των ανδρών (n=10) και 62% των γυναικών (n=18)]. Ο µέσος όρος του ποσοστού λίπους και στα δύο φύλα βρέθηκε αυξηµένος, µε το δείγµα συνολικά να έχει πολύ αυξηµένο κίνδυνο εµφάνισης µεταβολικών επιπλοκών λόγω παχυσαρκίας, όπως κρίνεται από την περίµετρο µέσης. Στην ανάκληση 24ώρου βρέθηκε αυξηµένη θερµιδική κατανάλωση και στα δύο φύλα και στις βιοχηµικές εξετάσεις βρέθηκαν αυξηµένες τιµές στο λιπιδαιµικό προφίλ των ατόµων µε φυσιολογικές τις τιµές γλυκόζης νηστείας. Στις διατροφικές επιλογές από την ανάλυση του ερωτηµατολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίµων, αξίζει να σηµειωθεί η αυξηµένη κατανάλωση κρέατος γενικά και κόκκινου κρέατος ειδικότερα, η αυξηµένη κατανάλωση ζυµαρικών, ρυζιού και πατάτας, η αυξηµένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης, η χαµηλή κατανάλωση δηµητριακών πρωινού και ψωµιού, η χαµηλή κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών και οσπρίων και η χαµηλή κατανάλωση φρούτων και χυµών φρούτων. Αυτά τα αποτελέσµατα συµβάλουν στο να εντοπίσουµε και να τονίσουµε τους διατροφικούς και µη διατροφικούς παράγοντες, που πιθανόν να ενοχοποιούνται περισσότερο στην αύξηση στης παχυσαρκίας και οι οποίοι αποτελούν ένα χρήσιµο εργαλείο για την πρόληψη της παχυσαρκίας.el
dc.description.abstractThe purpose of this research is to investigate the behavior of obese individuals in dietary choices and preferences, lifestyle and physical activity, by taking a dietary 24 hours history recall, a food frequency questionnaire, and a physical activity questionnaire. The survey involved people aged 22-77.5 years, in whom we madeanthropometric measurements and biochemical tests, the results of which were correlated with the results of the questionnaires. The statistical analysis and processing of the results we carried out, showed that the average BMI in the sample was 34.57 kg/m2. More specifically, 35% were overweight [9% of males (n= 1) and 38% of females (n= 11)] and65% were obese [91% of males (n= 10) and 62% of females (n= 18)]. The average percentage of fat deposition in both sexes was found increased; with the total sample having a much increased risk of metabolic complications due to obesity, as judged from the waist circumference. The dietary recall of 24 hours showed increased caloric consumption in both sexes, while the biochemical tests showed increased values in lipid profiles of people otherwise having normal fastingglucose values. Concerning the dietary choices, as appeared by analyzing food frequency questionnaire, it is worth noting an increased consumption of meat ingeneral and red meat particularly; an increased consumption of rice and potato dumpling; an increased consumption of sweets and sugar; a low consumption of breakfast cereal and bread; a low consumption of fish, seafood and legumes, and a low consumption of fruits and fruit juices. These results help us to identify and understand the dietary and non-dietary factors that may be implicated in the current increase in populations’ obesity and may serve as a useful tool for the prevention of obesity.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.title∆ιατροφικό προφίλ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών πριν ξεκινήσουν ένα πρόγραµµα διατροφικής παρέµβασης.el
dc.titleNutritional profile of overweight and obese patients before starting a dietary intervention program.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔρίτσα, Δήμητραel
heal.creatorNameΜόλας, Ελευθέριοςel
heal.creatorNameDritsa, Dimitraen
heal.creatorNameMolas, Eleftheriosen
heal.publicationDate2014-08-04T20:14:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/160
heal.abstractΟ σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσειτο σηµερινό τρόπο συµπεριφοράς παχύσαρκων ατόµων ως προς τη διατροφικές επιλογές και προτιµήσεις, τον τρόπο ζωής και τη φυσική δραστηριότητα, µε τη λήψη ενός διατροφικού ιστορικού 24 ης ανάκλησης, ενός ερωτηµατολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίµων και ενός ερωτηµατολογίου φυσικής δραστηριότητας. Στην έρευνα συµµετείχαν 40 άτοµα ηλικίας 22-77,5 χρόνων, στα οποία πραγµατοποιήθηκαν ανθρωποµετρικές µετρήσεις και βιοχηµικές εξετάσεις, τα αποτελέσµατα των οποίων συσχετίστηκαν µε τα αποτελέσµατα των ερωτηµατολογίων. Κατόπιν της στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσµάτων, προέκυψε ότι ο µέσος όρος του ∆ΜΣ στο δείγµα ήταν 34,57 kg/m2. Πιο αναλυτικά το 35% ήταν υπέρβαροι [9% των ανδρών (n=1) και 38% των γυναικών(n=11)] και το 65% ήταν παχύσαρκοι [91% των ανδρών (n=10) και 62% των γυναικών (n=18)]. Ο µέσος όρος του ποσοστού λίπους και στα δύο φύλα βρέθηκε αυξηµένος, µε το δείγµα συνολικά να έχει πολύ αυξηµένο κίνδυνο εµφάνισης µεταβολικών επιπλοκών λόγω παχυσαρκίας, όπως κρίνεται από την περίµετρο µέσης. Στην ανάκληση 24ώρου βρέθηκε αυξηµένη θερµιδική κατανάλωση και στα δύο φύλα και στις βιοχηµικές εξετάσεις βρέθηκαν αυξηµένες τιµές στο λιπιδαιµικό προφίλ των ατόµων µε φυσιολογικές τις τιµές γλυκόζης νηστείας. Στις διατροφικές επιλογές από την ανάλυση του ερωτηµατολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίµων, αξίζει να σηµειωθεί η αυξηµένη κατανάλωση κρέατος γενικά και κόκκινου κρέατος ειδικότερα, η αυξηµένη κατανάλωση ζυµαρικών, ρυζιού και πατάτας, η αυξηµένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης, η χαµηλή κατανάλωση δηµητριακών πρωινού και ψωµιού, η χαµηλή κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών και οσπρίων και η χαµηλή κατανάλωση φρούτων και χυµών φρούτων. Αυτά τα αποτελέσµατα συµβάλουν στο να εντοπίσουµε και να τονίσουµε τους διατροφικούς και µη διατροφικούς παράγοντες, που πιθανόν να ενοχοποιούνται περισσότερο στην αύξηση στης παχυσαρκίας και οι οποίοι αποτελούν ένα χρήσιµο εργαλείο για την πρόληψη της παχυσαρκίας.el
heal.abstractThe purpose of this research is to investigate the behavior of obese individuals in dietary choices and preferences, lifestyle and physical activity, by taking a dietary 24 hours history recall, a food frequency questionnaire, and a physical activity questionnaire. The survey involved people aged 22-77.5 years, in whom we madeanthropometric measurements and biochemical tests, the results of which were correlated with the results of the questionnaires. The statistical analysis and processing of the results we carried out, showed that the average BMI in the sample was 34.57 kg/m2. More specifically, 35% were overweight [9% of males (n= 1) and 38% of females (n= 11)] and65% were obese [91% of males (n= 10) and 62% of females (n= 18)]. The average percentage of fat deposition in both sexes was found increased; with the total sample having a much increased risk of metabolic complications due to obesity, as judged from the waist circumference. The dietary recall of 24 hours showed increased caloric consumption in both sexes, while the biochemical tests showed increased values in lipid profiles of people otherwise having normal fastingglucose values. Concerning the dietary choices, as appeared by analyzing food frequency questionnaire, it is worth noting an increased consumption of meat ingeneral and red meat particularly; an increased consumption of rice and potato dumpling; an increased consumption of sweets and sugar; a low consumption of breakfast cereal and bread; a low consumption of fish, seafood and legumes, and a low consumption of fruits and fruit juices. These results help us to identify and understand the dietary and non-dietary factors that may be implicated in the current increase in populations’ obesity and may serve as a useful tool for the prevention of obesity.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.title∆ιατροφικό προφίλ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών πριν ξεκινήσουν ένα πρόγραµµα διατροφικής παρέµβασης.el
heal.titleNutritional profile of overweight and obese patients before starting a dietary intervention program.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπαχυσαρκία, δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), επιπολασμόςel
heal.keywordobesity, body mass index (BMI), prevalenceen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)