Εμφάνιση απλής εγγραφής

The importance of the cretan alimentation for the cardiovascular diseases.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒαρδαβάς, Κωνσταντίνοςel
dc.creatorΓατίδης, Αποστόληςel
dc.creatorΜπροφίδη, Καλλιόπηel
dc.creatorVardavas, Konstantinosen
dc.creatorGatidis, Apostolisen
dc.creatorBrofidi, Kalliopien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:56:18Z
dc.date.available2016-03-15T12:56:18Z
dc.date.issued2008-2-29T14:29:13Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1637
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία ερευνούμε την σχέση μεταξύ της σημερινής κρητικής διατροφής και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε δείγμα πληθυσμού του Δήμου Αρχανών Κρήτης. Η έρευνα αυτή είναι μη χρηματοδοτούμενη και το δείγμα αποτελείται απο σύνολο 228 μόνιμων κατοίκων του Δήμου. Η συλλογή των πληροφοριών πραγματοποιήθηκε τον φθινόπωρο του 2003, μέσω ανώνυμων συνεντεύξεων με ημιδομημένη μορφή. Το δείγμα επιλέχτηκε με την μέθοδο της δειγματοληψίας ευκολίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες των κρητικών έχουν αλλάξει με κύριο αποτέλεσμα την παχυσαρκία και την προδιάθεση για ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης. Η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών έδειξε ότι 68% του πληθυσμού παίρνει τουλάχιστον δυο γεύματα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Χαρακτηριστική ένδειξη των επιπτώσεων της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών είναι ότι το 79% των ανδρών και το 55% των γυναικών του δείγματος άνω των 70 ετων έχει υποστεί κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Επίσης, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 55.6% του ενήλικου δείγματος έχει αυξημένο σωματικό βάρος. Σύμφωνα με την μελέτη μας η παχυσαρκία είναι στενά συνδεδεμένη με τις καρδιαγγειακές παθήσεις με 82.2% των ατόμων που πάσχουν από καρδιακή πάθηση να εμφανίζουν και αυξημένο σωματικο βάρος (Δ.Μ.Σ > 24.9).el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ σημασία της κρητικής διατροφής απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.el
dc.titleThe importance of the cretan alimentation for the cardiovascular diseases.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒαρδαβάς, Κωνσταντίνοςel
heal.creatorNameΓατίδης, Αποστόληςel
heal.creatorNameΜπροφίδη, Καλλιόπηel
heal.creatorNameVardavas, Konstantinosen
heal.creatorNameGatidis, Apostolisen
heal.creatorNameBrofidi, Kalliopien
heal.publicationDate2008-2-29T14:29:13Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1637
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία ερευνούμε την σχέση μεταξύ της σημερινής κρητικής διατροφής και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε δείγμα πληθυσμού του Δήμου Αρχανών Κρήτης. Η έρευνα αυτή είναι μη χρηματοδοτούμενη και το δείγμα αποτελείται απο σύνολο 228 μόνιμων κατοίκων του Δήμου. Η συλλογή των πληροφοριών πραγματοποιήθηκε τον φθινόπωρο του 2003, μέσω ανώνυμων συνεντεύξεων με ημιδομημένη μορφή. Το δείγμα επιλέχτηκε με την μέθοδο της δειγματοληψίας ευκολίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες των κρητικών έχουν αλλάξει με κύριο αποτέλεσμα την παχυσαρκία και την προδιάθεση για ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης. Η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών έδειξε ότι 68% του πληθυσμού παίρνει τουλάχιστον δυο γεύματα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Χαρακτηριστική ένδειξη των επιπτώσεων της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών είναι ότι το 79% των ανδρών και το 55% των γυναικών του δείγματος άνω των 70 ετων έχει υποστεί κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Επίσης, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 55.6% του ενήλικου δείγματος έχει αυξημένο σωματικό βάρος. Σύμφωνα με την μελέτη μας η παχυσαρκία είναι στενά συνδεδεμένη με τις καρδιαγγειακές παθήσεις με 82.2% των ατόμων που πάσχουν από καρδιακή πάθηση να εμφανίζουν και αυξημένο σωματικο βάρος (Δ.Μ.Σ > 24.9).el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
heal.titleΗ σημασία της κρητικής διατροφής απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.el
heal.titleThe importance of the cretan alimentation for the cardiovascular diseases.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκρητική διατροφή, καρδιαγγειακό νόσημαel
heal.keywordcretan diet, cardiovascular diseaseen
heal.advisorNameΔαφέρμου, Μαρίαel
heal.advisorNameDafermou, Mariaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)