Εμφάνιση απλής εγγραφής

Effects of dietary fatty acids on Rheumatoid Arthritis: a case study.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαραβέλα, Σταματέλαel
dc.creatorKaravela, Stamatelaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:20Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:20Z
dc.date.issued2015-02-24T10:23:36Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/165
dc.description.abstractΟ ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός σε διάφορες παθήσεις και συγκεκριμένα στις αυτοάνοσες, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί από πληθώρα μελετών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων μπορούν να έχουν οφέλη στη νόσο αυτή. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια συστηματική αυτοάνοση νόσος άγνωστης αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Συχνά στους ασθενείς αυτούς μπορεί να εμφανιστούν ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία). Πολλές μελέτες έχουν δείξει θετικά οφέλη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) και συγκεκριμένα των ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη συγκεκριμένη νόσο, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω της χρήσης συμπληρωμάτων. Για τον σκοπό αυτόν έγινε διερεύνηση στη βιβλιογραφία. Στο ειδικό μέρος της πτυχιακής, έγινε μια προσπάθεια πρακτικής προσέγγισης και αξιολόγησης της πρόσληψης των ω-3 και ω-6 (PUFA) στην ΡΑ, μέσω μιας μελέτης περίπτωσης. Με τη βοήθεια των γιατρών του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε επαφή με πραγματικό περιστατικό που πάσχει από τη νόσο αυτή. Στο συγκεκριμένο περιστατικό αξιολογήθηκε η πρόσληψη στα λιπαρά αυτά οξέα, καθώς και στα θρεπτικά συστατικά που έχουν βρεθεί ελλείψεις στους ασθενείς αυτούς, μέσω 4ήμερης καταγραφής και ανάλυσής της μέσω του προγράμματος διαιτητικής DietSpeak. Τέλος, διαμορφώθηκε κατάλληλο διαιτολόγιο για τον ασθενή ακολουθώντας τις προσλήψεις που σύμφωνα με τις μελέτες βρέθηκαν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη συγκεκριμένη νόσο δηλαδή 2,7 γρ. EPA και DHA, οι οποίες όχι μόνο φάνηκε να βελτιώνουν τις κλινικές παραμέτρους της νόσου, αλλά και να τροποποιούν παράγοντες κινδύνου, όπως για καρδιαγγειακά νοσήματα, που σχετίζονται με τη νόσο αυτή.el
dc.description.abstractThe role of diet is important in various diseases and particularly in autoimmune, such as rheumatoid arthritis, as has been proven by many studies. There are indications that certain food ingredients may have benefits in this disease. Rheumatoid arthritis (RA) is a systemic autoimmune disease of unknown etiology characterized by chronic inflammation of the joints. Often these patients may show deficiencies in micronutrients (vitamins and minerals). Many studies have shown positive benefits of polyunsaturated fatty acids (PUFA), namely omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids in this disease, and through diet and through supplementation. For this purpose, investigation in scientific literature was done. In practical of the thesis, an attempt was done to estimate the intake of omega-3 and omega-6 (PUFA) in PA, through a case study. With the assistance of doctors in Corfu Hospital, a contact was made with a patient suffering of this disease. Intake of these fatty acids as well as other nutrients of interest in the disease that they have commonly shown deficiencies in these patients, were evaluated through a 4-day dietary record and its analysis via the use of dietary software package DietSpeak. In continuation, an appropriate diet was formed for the patient using the information found in studies, according to which the intake of 2,7 g. EPA and DHA have beneficial effects in the disease, not only because it improves clinical parameters, but also as it modifies risk factors regarding other diseases, such as cardiovascular disease, which are associated with RA.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕπίδραση της ποιότητας του προσλαμβανόμενου λίπους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα: μελέτη κλινικής περίπτωσης.el
dc.titleEffects of dietary fatty acids on Rheumatoid Arthritis: a case study.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαραβέλα, Σταματέλαel
heal.creatorNameKaravela, Stamatelaen
heal.publicationDate2015-02-24T10:23:36Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/165
heal.abstractΟ ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός σε διάφορες παθήσεις και συγκεκριμένα στις αυτοάνοσες, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί από πληθώρα μελετών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων μπορούν να έχουν οφέλη στη νόσο αυτή. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια συστηματική αυτοάνοση νόσος άγνωστης αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Συχνά στους ασθενείς αυτούς μπορεί να εμφανιστούν ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία). Πολλές μελέτες έχουν δείξει θετικά οφέλη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) και συγκεκριμένα των ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη συγκεκριμένη νόσο, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω της χρήσης συμπληρωμάτων. Για τον σκοπό αυτόν έγινε διερεύνηση στη βιβλιογραφία. Στο ειδικό μέρος της πτυχιακής, έγινε μια προσπάθεια πρακτικής προσέγγισης και αξιολόγησης της πρόσληψης των ω-3 και ω-6 (PUFA) στην ΡΑ, μέσω μιας μελέτης περίπτωσης. Με τη βοήθεια των γιατρών του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε επαφή με πραγματικό περιστατικό που πάσχει από τη νόσο αυτή. Στο συγκεκριμένο περιστατικό αξιολογήθηκε η πρόσληψη στα λιπαρά αυτά οξέα, καθώς και στα θρεπτικά συστατικά που έχουν βρεθεί ελλείψεις στους ασθενείς αυτούς, μέσω 4ήμερης καταγραφής και ανάλυσής της μέσω του προγράμματος διαιτητικής DietSpeak. Τέλος, διαμορφώθηκε κατάλληλο διαιτολόγιο για τον ασθενή ακολουθώντας τις προσλήψεις που σύμφωνα με τις μελέτες βρέθηκαν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη συγκεκριμένη νόσο δηλαδή 2,7 γρ. EPA και DHA, οι οποίες όχι μόνο φάνηκε να βελτιώνουν τις κλινικές παραμέτρους της νόσου, αλλά και να τροποποιούν παράγοντες κινδύνου, όπως για καρδιαγγειακά νοσήματα, που σχετίζονται με τη νόσο αυτή.el
heal.abstractThe role of diet is important in various diseases and particularly in autoimmune, such as rheumatoid arthritis, as has been proven by many studies. There are indications that certain food ingredients may have benefits in this disease. Rheumatoid arthritis (RA) is a systemic autoimmune disease of unknown etiology characterized by chronic inflammation of the joints. Often these patients may show deficiencies in micronutrients (vitamins and minerals). Many studies have shown positive benefits of polyunsaturated fatty acids (PUFA), namely omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids in this disease, and through diet and through supplementation. For this purpose, investigation in scientific literature was done. In practical of the thesis, an attempt was done to estimate the intake of omega-3 and omega-6 (PUFA) in PA, through a case study. With the assistance of doctors in Corfu Hospital, a contact was made with a patient suffering of this disease. Intake of these fatty acids as well as other nutrients of interest in the disease that they have commonly shown deficiencies in these patients, were evaluated through a 4-day dietary record and its analysis via the use of dietary software package DietSpeak. In continuation, an appropriate diet was formed for the patient using the information found in studies, according to which the intake of 2,7 g. EPA and DHA have beneficial effects in the disease, not only because it improves clinical parameters, but also as it modifies risk factors regarding other diseases, such as cardiovascular disease, which are associated with RA.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕπίδραση της ποιότητας του προσλαμβανόμενου λίπους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα: μελέτη κλινικής περίπτωσης.el
heal.titleEffects of dietary fatty acids on Rheumatoid Arthritis: a case study.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordρευματοειδής αρθρίτιδα, διατροφή, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ωμέγα-6 λιπαρά οξέαel
heal.keywordrheumatoid arthritis, nutrition, omega-3 fatty acids, omega-6 fatty acidsen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)