Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional support of patients with peptic cancer undergoing combined chemoradiotherapy.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚοντοσάκου, Βαρβάραel
dc.creatorΜίαρη, Παναγιώταel
dc.creatorΣπυροπούλου, Μαρίαel
dc.creatorKontosakou, Varvaraen
dc.creatorMiari, Panagiotaen
dc.creatorSpiropoulou, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:35Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:35Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/174
dc.description.abstractΗ εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής εργασίας έγινε προκειμένου να διαφανούν τα σημεία εκείνα που επιφέρουν διαταραχές στον πεπτικό σωλήνα κατά τις νεοπλασίες που εδράζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα που υπόκειται σε πολλαπλές θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν κυρίως να κάνουν με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χειρουργική θεραπεία και οι επιπλοκές αυτών των αγωγών στον ασθενή που επηρεάζουν την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να επισημάνουμε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της συμβολής του διαιτολόγου στην προσπάθειά του να επιτύχει καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων παρουσιάζει πόνους, δυσκολίες στην πρόσληψη και στην απορρόφηση τροφής που οφείλονται στις διάφορες μορφές θεραπείας που του χορηγούνται καθώς και στις συνήθεις μεταβολικές διαταραχές από την ύπαρξη νεοπλασίας. Στην πορεία της πτυχιακής εργασίας αναλύονται οι διάφορες θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Ιατρική και οι διάφορες επιπλοκές τους, τις οποίες ο διαιτολόγος σε συνεργασία πάντα με άλλους επαγγελματίες υγείας καλείται να καταπολεμήσει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση θρέψης του καρκινοπαθούς και να μειώσει τις ενοχλήσεις δηλαδή εκείνες τις επίπονες καταστάσεις που κάνουν την ποιότητα ζωής χαμηλή και την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή κουραστική και οδυνηρή. Οι περισσότεροι ασθενείς εκδηλώνουν καρκινική καχεξία με σημαντική απώλεια βάρους και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στο σώμα του ασθενούς. Η διατροφή αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης διαταραχής. Η αποκατάσταση του απολεσθέντος σωματικού βάρους είναι υψίστης σημασίας διότι συμβάλλει στην παράταση του προσδόκιμού επιβίωσης και συντελεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Σημαντική είναι και η συμβολή της τεχνητής διατροφής Τ.Δ, που περιλαμβάνει την εντερική, την παρεντερική και την ολική παρεντερική σίτιση στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του καρκινοπαθή. Παρά τα πλεονεκτήματα της Τ.Δ υπάρχουν και διάφορες επιπλοκές οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τους διαιτολόγους και τους επαγγελματίες υγείας. Η συνεργασία των διαιτολόγων με τους ιατρούς για την αποκατάσταση των διαταραχών της θρέψης που προκύπτουν από την Τ.Δ, κρίνεται απαραίτητη. Οι παρεμβάσεις του διαιτολόγου πάνω στις προκληθήσες διαταραχές που είναι αποτέλεσμα των διαφόρων μορφών θεραπείας και της Τ.Δ, είναι ζωτικής σημασίας. Ο ρόλος του διαιτολόγου απέναντι στις νεοπλασίες, είναι να αποκαταστήσει το σωματικό βάρος και των συνοδών ανεπαρκειών του, να ωθήσει τον ασθενή σε διατροφικά πρότυπα που θα μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής του, να μεταδώσει τις γνώσεις του όταν του ζητηθούν από κάποιον φορέα υγείας και έχουν ως γνώμονα την καλυτέρευση της υγείας του ασθενούς, να προγραμματίζει συχνές επισκέψεις και να δίνει πρόσθετες διαιτητικές συστάσεις όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο, να εκπαιδεύσει τον ασθενή και το περιβάλλον του σε ειδικές διαιτητικές αλλαγές και άλλα. Οι γνώσεις του διαιτολόγου πάνω στη διατροφή μας έχει καταστήσει ικανούς να βοηθάμε στο έργο της πολύτιμης επιστήμης της ιατρικής παρέχοντας τις γνώσεις μας σε θέματα διατροφής που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα μεθόδων από την απλή διατροφή δια στόματος, στην ενίσχυση με διάφορα συμπληρώματα μέχρι και την τεχνητή διατροφή.el
dc.description.abstractThe development of present final work became to show the points that involve disturbances in the peptic system at the neoplasias and lie under multiple treatments. This treatments have to do mainly with radiotherapy and chemotherapy, surgical treatment and the complications of these conductors in the patient that influence the appetite, the food intake and the utilisation of nutritious components from the gastrointestinal system. Aim of final work is to point out the important role of diet and the contribution of dietician in his effort to achieve better quality of life in the patient which in most of cases presents pains, difficulties in food intake and in the absorption of food that is owed in the various forms of treatment that are granted to him as well as in the usual metabolic disturbances by the existence of neoplasia. During this work are analyzed the various treatments that are used by the Medicine and their various complications. The co-operation with dietitians and other professionals of health are here to re-establish these complications. As a result ,the dietician can improve the patients nutritional condition and he can also decrease these situations which make the life quality low and the duration of hospitalisation painful. It is also important that the contribution of artificial diet (A.D), that includes intestinal, the parenteral and total parenteral feeding in the way to cover nutritious needs of cancer patients . Despite the advantages of A.D there also exist various complications that require particular confrontation from the dieticians and the professionals of health. The co-operation of dieticians with the doctors for the re-establishment of the complications that results from the A.D, it is judged essential. The interventions of dietician on the complications that are result of various forms of treatment and A.D, it is vital importance. The role of dietician toward cancer, is to re-establish the body weight, prompt the patients in alimentary models that will decrease the symptoms of pain and it will have as a result better quality of life, transmit his knowledge when they are asked to him. He also have to aim the improvement of patient s health, to program frequent visits and gives additional dietetic constitution when and where it is judged essential, to educate the patients and his relatives in special dietetic changes.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του πεπτικού που υποβάλλονται σε συνδυασμένη χημειοακτινοθεραπεία.el
dc.titleNutritional support of patients with peptic cancer undergoing combined chemoradiotherapy.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚοντοσάκου, Βαρβάραel
heal.creatorNameΜίαρη, Παναγιώταel
heal.creatorNameΣπυροπούλου, Μαρίαel
heal.creatorNameKontosakou, Varvaraen
heal.creatorNameMiari, Panagiotaen
heal.creatorNameSpiropoulou, Mariaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/174
heal.abstractΗ εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής εργασίας έγινε προκειμένου να διαφανούν τα σημεία εκείνα που επιφέρουν διαταραχές στον πεπτικό σωλήνα κατά τις νεοπλασίες που εδράζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα που υπόκειται σε πολλαπλές θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν κυρίως να κάνουν με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χειρουργική θεραπεία και οι επιπλοκές αυτών των αγωγών στον ασθενή που επηρεάζουν την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να επισημάνουμε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της συμβολής του διαιτολόγου στην προσπάθειά του να επιτύχει καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων παρουσιάζει πόνους, δυσκολίες στην πρόσληψη και στην απορρόφηση τροφής που οφείλονται στις διάφορες μορφές θεραπείας που του χορηγούνται καθώς και στις συνήθεις μεταβολικές διαταραχές από την ύπαρξη νεοπλασίας. Στην πορεία της πτυχιακής εργασίας αναλύονται οι διάφορες θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Ιατρική και οι διάφορες επιπλοκές τους, τις οποίες ο διαιτολόγος σε συνεργασία πάντα με άλλους επαγγελματίες υγείας καλείται να καταπολεμήσει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση θρέψης του καρκινοπαθούς και να μειώσει τις ενοχλήσεις δηλαδή εκείνες τις επίπονες καταστάσεις που κάνουν την ποιότητα ζωής χαμηλή και την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή κουραστική και οδυνηρή. Οι περισσότεροι ασθενείς εκδηλώνουν καρκινική καχεξία με σημαντική απώλεια βάρους και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στο σώμα του ασθενούς. Η διατροφή αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης διαταραχής. Η αποκατάσταση του απολεσθέντος σωματικού βάρους είναι υψίστης σημασίας διότι συμβάλλει στην παράταση του προσδόκιμού επιβίωσης και συντελεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Σημαντική είναι και η συμβολή της τεχνητής διατροφής Τ.Δ, που περιλαμβάνει την εντερική, την παρεντερική και την ολική παρεντερική σίτιση στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του καρκινοπαθή. Παρά τα πλεονεκτήματα της Τ.Δ υπάρχουν και διάφορες επιπλοκές οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τους διαιτολόγους και τους επαγγελματίες υγείας. Η συνεργασία των διαιτολόγων με τους ιατρούς για την αποκατάσταση των διαταραχών της θρέψης που προκύπτουν από την Τ.Δ, κρίνεται απαραίτητη. Οι παρεμβάσεις του διαιτολόγου πάνω στις προκληθήσες διαταραχές που είναι αποτέλεσμα των διαφόρων μορφών θεραπείας και της Τ.Δ, είναι ζωτικής σημασίας. Ο ρόλος του διαιτολόγου απέναντι στις νεοπλασίες, είναι να αποκαταστήσει το σωματικό βάρος και των συνοδών ανεπαρκειών του, να ωθήσει τον ασθενή σε διατροφικά πρότυπα που θα μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής του, να μεταδώσει τις γνώσεις του όταν του ζητηθούν από κάποιον φορέα υγείας και έχουν ως γνώμονα την καλυτέρευση της υγείας του ασθενούς, να προγραμματίζει συχνές επισκέψεις και να δίνει πρόσθετες διαιτητικές συστάσεις όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο, να εκπαιδεύσει τον ασθενή και το περιβάλλον του σε ειδικές διαιτητικές αλλαγές και άλλα. Οι γνώσεις του διαιτολόγου πάνω στη διατροφή μας έχει καταστήσει ικανούς να βοηθάμε στο έργο της πολύτιμης επιστήμης της ιατρικής παρέχοντας τις γνώσεις μας σε θέματα διατροφής που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα μεθόδων από την απλή διατροφή δια στόματος, στην ενίσχυση με διάφορα συμπληρώματα μέχρι και την τεχνητή διατροφή.el
heal.abstractThe development of present final work became to show the points that involve disturbances in the peptic system at the neoplasias and lie under multiple treatments. This treatments have to do mainly with radiotherapy and chemotherapy, surgical treatment and the complications of these conductors in the patient that influence the appetite, the food intake and the utilisation of nutritious components from the gastrointestinal system. Aim of final work is to point out the important role of diet and the contribution of dietician in his effort to achieve better quality of life in the patient which in most of cases presents pains, difficulties in food intake and in the absorption of food that is owed in the various forms of treatment that are granted to him as well as in the usual metabolic disturbances by the existence of neoplasia. During this work are analyzed the various treatments that are used by the Medicine and their various complications. The co-operation with dietitians and other professionals of health are here to re-establish these complications. As a result ,the dietician can improve the patients nutritional condition and he can also decrease these situations which make the life quality low and the duration of hospitalisation painful. It is also important that the contribution of artificial diet (A.D), that includes intestinal, the parenteral and total parenteral feeding in the way to cover nutritious needs of cancer patients . Despite the advantages of A.D there also exist various complications that require particular confrontation from the dieticians and the professionals of health. The co-operation of dieticians with the doctors for the re-establishment of the complications that results from the A.D, it is judged essential. The interventions of dietician on the complications that are result of various forms of treatment and A.D, it is vital importance. The role of dietician toward cancer, is to re-establish the body weight, prompt the patients in alimentary models that will decrease the symptoms of pain and it will have as a result better quality of life, transmit his knowledge when they are asked to him. He also have to aim the improvement of patient s health, to program frequent visits and gives additional dietetic constitution when and where it is judged essential, to educate the patients and his relatives in special dietetic changes.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του πεπτικού που υποβάλλονται σε συνδυασμένη χημειοακτινοθεραπεία.el
heal.titleNutritional support of patients with peptic cancer undergoing combined chemoradiotherapy.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκαρκίνος του πεπτικού, ακτινοχημειοθεραπεία, διαιτητική υποστήριξηel
heal.keywordpeptic cancer. chemoradiotherapy, dietary supporten
heal.advisorNameΑμανάκης, Εμμανουήλel
heal.advisorNameAmanakis, Emmanouilen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)