Εμφάνιση απλής εγγραφής

Study of development liability of eating disorders on people aged 14-22 in the areas of Drama and Trikala.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜπεζουργιάννη, Ηρώel
dc.creatorΣακώλη, Ιωάννα-Ζωήel
dc.creatorMpezourgianni, Iroen
dc.creatorSakoli, Ioanna- Zoien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:41Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:41Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/178
dc.description.abstractΤο θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι η Διερεύνηση Προδιάθεσης Ανάπτυξης Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (Δ.Π.Τ.) Σε άτομα Ηλικίας 14-22 Ετών. Η διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς είναι ψυχιατρικές ασθένειες που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους τη συνεχή ενασχόληση του ατόμου με τη διατροφή, το φαγητό και το σωματικό του βάρος. Στα πλαίσια της εργασίας μελετώνται η ψυχογενής Ανορεξία, η ψυχογενής Βουλιμία, η Αδηφαγία οι άτυπες Διατροφικές διαταραχές, η αιτιολογία τους, τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά τους, τα διαγνωστικά τους κριτήρια, οι ιατρικές επιπλοκές τους, η θεραπεία τους καθώς επίσης και ο ρόλος του διαιτολόγου για τη προσέγγιση και αντιμετώπιση των Δ.Π.Τ. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στις διατροφικές συμπεριφορές και στα συναισθήματα που σχετίζονται με τη διατροφή στους νέους. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να προσδιοριστούν τα παραπάνω στοιχεία, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον τύπο του σχολείου,την περιοχή κατοικίας και από τα μαθήματα διατροφής που διδάσκονται τα παιδιά. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το «Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Ψυχολογίας της Διατροφής» (Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire - MPEQ), και η στατιστική επεξεργασία έγινε με το πρόγραμμα SPSS και EXCEL. Το ερωτηματολόγιο απευθύνθηκε σε μαθητές Ενιαίων Λυκείων και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (T.E.E) της Δράμας και των Τρικάλων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν μόνο τις περιοχές από τις οποίες πήραμε το δείγμα. Στη Δράμα και στα Τρίκαλα τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών, τα παιδία ηλικίας 14 έως 15 ετών η τάση για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής είναι μικρότερη και αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, μεγαλύτερη προδιάθεση για ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις, τα παιδιά που φοιτούν στα ενιαία λύκεια είναι πιο ευαισθητοποιημένα για την πρόληψη και τη διαχείριση των διατροφικών διαταραχών. Αυξημένο είναι και το αίσθημα ευθύνης για την ανάπτυξη τους.el
dc.description.abstractThe subject of the present project is the Study of Development Liability of Eating Disorders on people aged 14-22. Eating Disorders or eating behavior disorders are psychiatric diseases that have as main characteristic the constant occupation of the person with nutrition, food and body weight. In the framework of the present project we study the Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, voracity , the Atypical Eating Disorders, their etiology, their behavior characteristics, their diagnostic criteria, the medical relapses, their treatment as well as the role of the dietician for the approach and confrontation of eating dishorders. This specific research concerns the eating behaviors and the sentiments related to the eating habits of young people. The aim of this research was to specify the aforementioned data according to sex, age, type of school, residential area and the eating subjects children are taught. For the research we used the Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire' (MPEQ) and the statistic process was realized with the aid of SPSS and EXCEL. The questionnaire was addressed to students of United Lyceums and Technical Professional Institutes (TPI) of Drama and Trikala. The results of the study concern only the regions from which we took the sample. In drama and Trikala the girls are more prone to the development of Eating Disorders, in children aged 14 to 15 the tendency for the adoption of a more healthy way of nutrition is less and increases with the increase in age. We can see greater liability for the development of Eating Disorders in big cities. Students that study in United Lyceums are more sensitive about the prevention and manipulation of Eating Disorders. The sense of responsibility for their growth is also increased.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιερεύνηση προδιάθεσης ανάπτυξης διαταραχών πρόσληψης τροφής σε άτομα ηλικίας 14-22 ετών στις περιοχές Δράμα και Τρίκαλα.el
dc.titleStudy of development liability of eating disorders on people aged 14-22 in the areas of Drama and Trikala.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜπεζουργιάννη, Ηρώel
heal.creatorNameΣακώλη, Ιωάννα-Ζωήel
heal.creatorNameMpezourgianni, Iroen
heal.creatorNameSakoli, Ioanna- Zoien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/178
heal.abstractΤο θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι η Διερεύνηση Προδιάθεσης Ανάπτυξης Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (Δ.Π.Τ.) Σε άτομα Ηλικίας 14-22 Ετών. Η διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς είναι ψυχιατρικές ασθένειες που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους τη συνεχή ενασχόληση του ατόμου με τη διατροφή, το φαγητό και το σωματικό του βάρος. Στα πλαίσια της εργασίας μελετώνται η ψυχογενής Ανορεξία, η ψυχογενής Βουλιμία, η Αδηφαγία οι άτυπες Διατροφικές διαταραχές, η αιτιολογία τους, τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά τους, τα διαγνωστικά τους κριτήρια, οι ιατρικές επιπλοκές τους, η θεραπεία τους καθώς επίσης και ο ρόλος του διαιτολόγου για τη προσέγγιση και αντιμετώπιση των Δ.Π.Τ. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στις διατροφικές συμπεριφορές και στα συναισθήματα που σχετίζονται με τη διατροφή στους νέους. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να προσδιοριστούν τα παραπάνω στοιχεία, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον τύπο του σχολείου,την περιοχή κατοικίας και από τα μαθήματα διατροφής που διδάσκονται τα παιδιά. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το «Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Ψυχολογίας της Διατροφής» (Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire - MPEQ), και η στατιστική επεξεργασία έγινε με το πρόγραμμα SPSS και EXCEL. Το ερωτηματολόγιο απευθύνθηκε σε μαθητές Ενιαίων Λυκείων και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (T.E.E) της Δράμας και των Τρικάλων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν μόνο τις περιοχές από τις οποίες πήραμε το δείγμα. Στη Δράμα και στα Τρίκαλα τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών, τα παιδία ηλικίας 14 έως 15 ετών η τάση για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής είναι μικρότερη και αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, μεγαλύτερη προδιάθεση για ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις, τα παιδιά που φοιτούν στα ενιαία λύκεια είναι πιο ευαισθητοποιημένα για την πρόληψη και τη διαχείριση των διατροφικών διαταραχών. Αυξημένο είναι και το αίσθημα ευθύνης για την ανάπτυξη τους.el
heal.abstractThe subject of the present project is the Study of Development Liability of Eating Disorders on people aged 14-22. Eating Disorders or eating behavior disorders are psychiatric diseases that have as main characteristic the constant occupation of the person with nutrition, food and body weight. In the framework of the present project we study the Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, voracity , the Atypical Eating Disorders, their etiology, their behavior characteristics, their diagnostic criteria, the medical relapses, their treatment as well as the role of the dietician for the approach and confrontation of eating dishorders. This specific research concerns the eating behaviors and the sentiments related to the eating habits of young people. The aim of this research was to specify the aforementioned data according to sex, age, type of school, residential area and the eating subjects children are taught. For the research we used the Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire' (MPEQ) and the statistic process was realized with the aid of SPSS and EXCEL. The questionnaire was addressed to students of United Lyceums and Technical Professional Institutes (TPI) of Drama and Trikala. The results of the study concern only the regions from which we took the sample. In drama and Trikala the girls are more prone to the development of Eating Disorders, in children aged 14 to 15 the tendency for the adoption of a more healthy way of nutrition is less and increases with the increase in age. We can see greater liability for the development of Eating Disorders in big cities. Students that study in United Lyceums are more sensitive about the prevention and manipulation of Eating Disorders. The sense of responsibility for their growth is also increased.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιερεύνηση προδιάθεσης ανάπτυξης διαταραχών πρόσληψης τροφής σε άτομα ηλικίας 14-22 ετών στις περιοχές Δράμα και Τρίκαλα.el
heal.titleStudy of development liability of eating disorders on people aged 14-22 in the areas of Drama and Trikala.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπροδιάθεση ανάπτυξης, διατροφική διαταραχή στα παιδιά, διατροφική διαταραχήel
heal.keyworddevelopment predisposition, nutrition disorder in children, eating disorderen
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)