Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition during pregnancy of women of 19-40 years and her interrelation with the somatometric characteristics of birth of nursling.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜενελάου, Βαρβάραel
dc.creatorMenelaou, Varvaraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:47Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:47Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/181
dc.description.abstractΑρκετοί ερευνητές, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη διατροφή της εγκύου, τα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά, τη φυσική δραστηριότητα και την πιθανή συσχέτιση τους με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν να επανεξεταστεί και να διερευνηθεί η επίδραση της διατροφής, της καλής φυσικής κατάστασης και της χρήσης διάφορων βλαβερών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη του εμβρύου, και κατ' επέκταση στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. πραγματοποιήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγιο σε δείγμα 104 Κύπριων γυναικών, ηλικίας 19 μέχρι 40 ετών, 1-2 μέρες μετά τον τοκετό. Η εκτίμηση της διατροφής τους έγινε με ερωτηματολόγιο συχνότητας και ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν οι αιματολογικές τους εξετάσεις, για την εκτίμηση της διατροφικής τους κατάστασης, και έχουν ληφθεί σωματομετρικές μετρήσεις του νεογνού για την εκτίμηση της ανάπτυξής του. Τέλος, τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν αξιοποιήθηκαν με τη βοήθεια του λογισμικού πακέτου SPSS και συσχετίσθηκαν με στόχο τη διερεύνηση της επίδρασης της μητρικής διατροφής στην ανάπτυξη του εμβρύου και κατ' επέκταση του νεογνού. Από αυτή την έρευνα παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση ανάμεσα στο ύψος της μητέρας και το μήκος και την περίμετρο κεφαλής. Εξίσου θετική συσχέτιση παρατηρήθηκε ανάμεσα στην πρόσληψη βάρους από τη μητέρα και το βάρος γέννησης. Βρέθηκε επίσης, ότι οι εβδομάδες εγκυμοσύνης συσχετίζονται θετικά με το μήκος και το βάρος γέννησης, ενώ ο αριθμός των εμβρύων συσχετίζεται αρνητικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Παρουσιάστηκε θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το βάρος γέννησης και αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και το βάρος γέννησης. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται θετικά με το μήκος γέννησης. Ορισμένα από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή συμφωνούν με τα αποτελέσματα άλλων ερευνητών. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τη θετική συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στο ύψος της μητέρας και το μήκος γέννησης και την περίμετρο κεφαλής του νεογνού, στην πρόσληψη βάρους και το βάρος γέννησης, στις εβδομάδες εγκυμοσύνης και το μήκος και το βάρος γέννησης, στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το βάρος γέννησης, καθώς επίσης και την αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των κυοφορούντων εμβρύων και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Ωστόσο, αρκετά από τα αποτελέσματα της έρευνας δεν συνάδουν με αυτά άλλων ερευνητών: το ύψος της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος πριν την εγκυμοσύνη, οι διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, φρούτων, ψωμιού, ψαριών, άσπρου κρέατος, λιπών, διαφόρων γλυκών, η ημερήσια κατανάλωση νερού, οι τιμές του σιδήρου στο αίμα και η άσκηση δε συσχετίζονται θετικά με το βάρος γέννησης. Επίσης, αποδείχτηκε ότι το αρχικό βάρος της γυναίκας και η βελτίωση των διατροφικών της συνηθειών δε συσχετίζονται θετικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Οι εβδομάδες εγκυμοσύνης δε συσχετίζονται θετικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού. Τα συμπληρώματα διατροφής δε συσχετίζονται θετικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα δε συσχετίζεται αρνητικά με το βάρος γέννησης και, η κατανάλωση αλκοόλης και φαρμάκων δε συσχετίζεται αρνητικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Πέραν των πιο πάνω αποτελεσμάτων, μέσα από την έρευνα αυτή βρέθηκαν τα πιο κάτω πρόσθετα στοιχεία: η κατανάλωση λαχανικών συσχετίζεται αρνητικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού, η κατανάλωση αυγών συσχετίζεται αρνητικά με το βάρος γέννησης, η κατανάλωση λιπών συσχετίζεται θετικά με το μήκος γέννησης, τα ημερήσια γεύματα συσχετίζονται αρνητικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού, η παράλειψη του γεύματος πριν τον ύπνο συσχετίζεται αρνητικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού και η κατανάλωση καφεΐνης συσχετίζεται θετικά με το μήκος γέννησης.el
dc.description.abstractMany researchers focus their interest in the dietary habits of a pregnant woman, her somatometric characteristics, her physical activity and their likely interrelation with the somatometric characteristics of birth of nursling. The objective of this research was to investigate the effect of diet, the good physical condition and the use of various damaging substances during pregnancy in the growth of fetus, and consequently in the somatometric characteristics of birth of nursling. Questionnaires were given to a sample of 104 Cypriot women aged 19-40 years old, 1-2 days after the childbirth concerning their dietary habits and their hematological tests as well as the somatometric characteristics of the birth of nursling. Finally, the results that were collected were processed through statistical analysis with the help of a computer software program, "SPSS", and were cross-correlated aiming the investigation of the impact of mother's diet on the growth of fetus and at extension the growth of nursling. Out of this research, a positive interrelation was observed between mother's height and the perimeter of the nursling's head. A positive interrelation was also observed between mother's weight engagement and birth weight. Moreover, the weeks of pregnancy are positively interrelated to the length and weight of birth, while on the other hand the number of fetuses is negatively interrelated to the somatometric characteristics of birth. A positive interrelation was also observed between the consumption of red meat and the birth weight, while negative was the interrelation between birth weight and egg consumption. Finally, it has been observed that the consumption of caffeine is positively interrelated to birth length. A number of the results that have emerged out of this research agree with those of other researchers. These results involve the positive interrelation that exists between mother's height and the length of birth as well as the perimeter of nursling's head in weight engagement, birth weight, weeks of pregnancy and the length and weight of birth in red meat consumption during pregnancy in addition to the negative interrelation between the number of fetuses and the somatometric characteristics of birth. However, many of the emerged results differ to those of other researchers: mother's height, indicator of body mass before pregnancy, dietary habits, the consumption of dairy products, vegetables, fruits, bread, fish, white meat, fat, various sweets, daily water consumption, iron percentage in blood and exercising are not positively interrelated to birth weight. In addition to this, it has been approved that the initial weight of the woman and the improvement of her dietary habits, are not positively interrelated to the somatometric characteristics of birth. The weeks of pregnancy are not positively interrelated to the perimeter of the nursling's head. Diet supplements are also not positively interrelated to the somatometric characteristics of birth of nursling. Moreover, it has been approved that smoking is not negatively interrelated to birth weight and alcohol consumption as well as drug consumption are also not negatively interrelated to the somatometric characteristics of birth. In addition to the results mentioned above, the following additional elements have come up through this research: vegetable consumption is negatively interrelated to the perimeter of the nursling's head, egg consumption is negatively interrelated to birth weight, fat consumption is positively interrelated to the length of birth, daily meals are negatively interrelated to the perimeter of the nursling's head, omission of the meal before sleep is negatively interrelated to the perimeter of the nursling's head and caffeine consumption is positively interrelated to the length of birth.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφή κατά την κύηση γυναικών 19-40 ετών και συσχέτιση της με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού.el
dc.titleNutrition during pregnancy of women of 19-40 years and her interrelation with the somatometric characteristics of birth of nursling.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜενελάου, Βαρβάραel
heal.creatorNameMenelaou, Varvaraen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/181
heal.abstractΑρκετοί ερευνητές, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη διατροφή της εγκύου, τα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά, τη φυσική δραστηριότητα και την πιθανή συσχέτιση τους με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν να επανεξεταστεί και να διερευνηθεί η επίδραση της διατροφής, της καλής φυσικής κατάστασης και της χρήσης διάφορων βλαβερών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη του εμβρύου, και κατ' επέκταση στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. πραγματοποιήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγιο σε δείγμα 104 Κύπριων γυναικών, ηλικίας 19 μέχρι 40 ετών, 1-2 μέρες μετά τον τοκετό. Η εκτίμηση της διατροφής τους έγινε με ερωτηματολόγιο συχνότητας και ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν οι αιματολογικές τους εξετάσεις, για την εκτίμηση της διατροφικής τους κατάστασης, και έχουν ληφθεί σωματομετρικές μετρήσεις του νεογνού για την εκτίμηση της ανάπτυξής του. Τέλος, τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν αξιοποιήθηκαν με τη βοήθεια του λογισμικού πακέτου SPSS και συσχετίσθηκαν με στόχο τη διερεύνηση της επίδρασης της μητρικής διατροφής στην ανάπτυξη του εμβρύου και κατ' επέκταση του νεογνού. Από αυτή την έρευνα παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση ανάμεσα στο ύψος της μητέρας και το μήκος και την περίμετρο κεφαλής. Εξίσου θετική συσχέτιση παρατηρήθηκε ανάμεσα στην πρόσληψη βάρους από τη μητέρα και το βάρος γέννησης. Βρέθηκε επίσης, ότι οι εβδομάδες εγκυμοσύνης συσχετίζονται θετικά με το μήκος και το βάρος γέννησης, ενώ ο αριθμός των εμβρύων συσχετίζεται αρνητικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Παρουσιάστηκε θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το βάρος γέννησης και αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και το βάρος γέννησης. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται θετικά με το μήκος γέννησης. Ορισμένα από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή συμφωνούν με τα αποτελέσματα άλλων ερευνητών. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τη θετική συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στο ύψος της μητέρας και το μήκος γέννησης και την περίμετρο κεφαλής του νεογνού, στην πρόσληψη βάρους και το βάρος γέννησης, στις εβδομάδες εγκυμοσύνης και το μήκος και το βάρος γέννησης, στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το βάρος γέννησης, καθώς επίσης και την αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των κυοφορούντων εμβρύων και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Ωστόσο, αρκετά από τα αποτελέσματα της έρευνας δεν συνάδουν με αυτά άλλων ερευνητών: το ύψος της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος πριν την εγκυμοσύνη, οι διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, φρούτων, ψωμιού, ψαριών, άσπρου κρέατος, λιπών, διαφόρων γλυκών, η ημερήσια κατανάλωση νερού, οι τιμές του σιδήρου στο αίμα και η άσκηση δε συσχετίζονται θετικά με το βάρος γέννησης. Επίσης, αποδείχτηκε ότι το αρχικό βάρος της γυναίκας και η βελτίωση των διατροφικών της συνηθειών δε συσχετίζονται θετικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Οι εβδομάδες εγκυμοσύνης δε συσχετίζονται θετικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού. Τα συμπληρώματα διατροφής δε συσχετίζονται θετικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα δε συσχετίζεται αρνητικά με το βάρος γέννησης και, η κατανάλωση αλκοόλης και φαρμάκων δε συσχετίζεται αρνητικά με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης. Πέραν των πιο πάνω αποτελεσμάτων, μέσα από την έρευνα αυτή βρέθηκαν τα πιο κάτω πρόσθετα στοιχεία: η κατανάλωση λαχανικών συσχετίζεται αρνητικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού, η κατανάλωση αυγών συσχετίζεται αρνητικά με το βάρος γέννησης, η κατανάλωση λιπών συσχετίζεται θετικά με το μήκος γέννησης, τα ημερήσια γεύματα συσχετίζονται αρνητικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού, η παράλειψη του γεύματος πριν τον ύπνο συσχετίζεται αρνητικά με την περίμετρο κεφαλής του νεογνού και η κατανάλωση καφεΐνης συσχετίζεται θετικά με το μήκος γέννησης.el
heal.abstractMany researchers focus their interest in the dietary habits of a pregnant woman, her somatometric characteristics, her physical activity and their likely interrelation with the somatometric characteristics of birth of nursling. The objective of this research was to investigate the effect of diet, the good physical condition and the use of various damaging substances during pregnancy in the growth of fetus, and consequently in the somatometric characteristics of birth of nursling. Questionnaires were given to a sample of 104 Cypriot women aged 19-40 years old, 1-2 days after the childbirth concerning their dietary habits and their hematological tests as well as the somatometric characteristics of the birth of nursling. Finally, the results that were collected were processed through statistical analysis with the help of a computer software program, "SPSS", and were cross-correlated aiming the investigation of the impact of mother's diet on the growth of fetus and at extension the growth of nursling. Out of this research, a positive interrelation was observed between mother's height and the perimeter of the nursling's head. A positive interrelation was also observed between mother's weight engagement and birth weight. Moreover, the weeks of pregnancy are positively interrelated to the length and weight of birth, while on the other hand the number of fetuses is negatively interrelated to the somatometric characteristics of birth. A positive interrelation was also observed between the consumption of red meat and the birth weight, while negative was the interrelation between birth weight and egg consumption. Finally, it has been observed that the consumption of caffeine is positively interrelated to birth length. A number of the results that have emerged out of this research agree with those of other researchers. These results involve the positive interrelation that exists between mother's height and the length of birth as well as the perimeter of nursling's head in weight engagement, birth weight, weeks of pregnancy and the length and weight of birth in red meat consumption during pregnancy in addition to the negative interrelation between the number of fetuses and the somatometric characteristics of birth. However, many of the emerged results differ to those of other researchers: mother's height, indicator of body mass before pregnancy, dietary habits, the consumption of dairy products, vegetables, fruits, bread, fish, white meat, fat, various sweets, daily water consumption, iron percentage in blood and exercising are not positively interrelated to birth weight. In addition to this, it has been approved that the initial weight of the woman and the improvement of her dietary habits, are not positively interrelated to the somatometric characteristics of birth. The weeks of pregnancy are not positively interrelated to the perimeter of the nursling's head. Diet supplements are also not positively interrelated to the somatometric characteristics of birth of nursling. Moreover, it has been approved that smoking is not negatively interrelated to birth weight and alcohol consumption as well as drug consumption are also not negatively interrelated to the somatometric characteristics of birth. In addition to the results mentioned above, the following additional elements have come up through this research: vegetable consumption is negatively interrelated to the perimeter of the nursling's head, egg consumption is negatively interrelated to birth weight, fat consumption is positively interrelated to the length of birth, daily meals are negatively interrelated to the perimeter of the nursling's head, omission of the meal before sleep is negatively interrelated to the perimeter of the nursling's head and caffeine consumption is positively interrelated to the length of birth.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφή κατά την κύηση γυναικών 19-40 ετών και συσχέτιση της με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού.el
heal.titleNutrition during pregnancy of women of 19-40 years and her interrelation with the somatometric characteristics of birth of nursling.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, εγκυμοσύνη, νεογνόel
heal.keywordnutrition, pregnancy, newbornen
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)