Show simple item record

Dietary habits of vegetarians, aged 18-65, members of science of the soul association in the area of Athens, within the period of 2005.

Dublin Core metadata

dc.creatorΚαβταρατζέ, Μάγιαel
dc.creatorΚαρνάρου, Αγγελικήel
dc.creatorKavtaratze, Magiaen
dc.creatorKarnarou, Angelikien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:51Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:51Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/185
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής, ο οποίος βασίζεται στα προϊόντα του φυτικού βασιλείου, με ή χωρίς τη χρήση αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες χορτοφάγων που χωρίζονται με βάση τον τύπο και την ποικιλία των τροφίμων που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους ή τον βαθμό με τον οποίον αποφεύγουν τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Απ'όσο γνωρίζουμε στον ελλαδικό χώρο δεν έχει διεξαχθεί κάποια έρευνα που να μελετά τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των χορτοφάγων, για το λόγω ότι αυτός ο τρόπος διατροφής δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα. Το αντικείμενο του ερευνητικού μέρους της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής, των λόγων οι οποίοι οδήγησαν στη χορτοφαγία και την κατάσταση υγείας ενός δείγματος ελλήνων χορτοφάγων. Μέθοδοι και υλικά: Μη σταθμισμένο, αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 89 χορτοφάγους (46 άντρες, 43 γυναίκες) ηλικίας 22-65 ετών, στην περιοχή της Αθήνας, μέλη του σωματείου "Επιστήμη της Ψυχής". Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά φύλλα Excel. Χωρίσαμε το δείγμα σε τέσσερις ομάδες χορτοφάγων σύμφωνα με τα είδη των τροφών που συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους [αυστηρά χορτοφάγοι, που δεν κατανάλωναν κανένα είδος ζωικών προϊόντων ΑΧ (n=2), γαλακτο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν μόνο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζωικές τροφές ΓΧ (n=77), γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν μόνο αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζωικές τροφές ΓΑΧ (n=6) και ψαρο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν και ψάρι ΨΧ (n=4)]. Αναλύσαμε δημογραφικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ιατρικό ιστορικό, βαθμό φυσικής δραστηριότητας και διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τις ομάδες χορτοφαγίας, την ηλικία και το φύλο. Αποτελέσματα: Οι χορτοφάγοι του δείγματός μας ακολουθούν τη χορτοφαγική διατροφή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, υψηλά ετήσια εισοδήματα, αυξημένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή επικράτηση καπνίσματος (στους άντρες) και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Παρουσιάζουν ένα καλύτερο προφίλ του βάρους, χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, χαμηλά ποσοστά κεντρικής παχυσαρκίας (στους άντρες) και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σχεδόν όλων των ασθενειών του σύγχρονου κόσμου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι στα θέματα που αφορούν την υγεία. Μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής, καταναλώνει βιολογικά προϊόντα και προτιμά τεχνικές μαγειρέματος λιγότερο καταστρεπτικές για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Καταναλώνουν άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας και άλλα εναλλακτικά προϊόντα, προκειμένου να συμπληρώσουν τις θρεπτικές τους ανάγκες. Συμπεράσματα: Η καθημερινή κατανάλωση ποικίλων τροφίμων από όλες τις φυτικές ομάδες και σε ποσότητες ικανοποιητικές, μπορεί να παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την κάλυψη των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών των χορτοφάγων. Η μακροχρόνια παραμονή στη χορτοφαγική διατροφή προωθεί την καλή υγεία και την μακροβιότητα και μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης των περισσότερων χρόνιων παθήσεων. Στην Ελλάδα απαιτούνται μελέτες, βασισμένες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού, ώστε να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή του υπόλοιπου κόσμου και στον ελληνικό χορτοφάγο πληθυσμό.el
dc.description.abstractIntroduction: Vegetarianism is a way of life, based on products of the plant kingdom, with or without the use of eggs, dairy products and fish. There are various groups of vegetarians, which are divided according to the type and variety of comestibles they have chosen to include in their diet, or the degree up to which they avoid animal origin products. As far as we are able to know, there has not been any research in Greece regarding the dietary habits and the life style of vegetarians, because this way of alimentation is not popular in the country. The object of the present research work is to explore the dietary habits, the way of living, the reason that led a sample group of Greek vegetarians to vegetarianism, as well as their state of health. Subjects and Methods: A non criteria cued, extemporary questionnaire was filled by 89 vegetarians (46 men, 43 women) aged 22-65, in the area of Athens, members of Science of the Soul association. For the analysis of the results we have used computational Excel sheets. We have divided the sample in four groups of vegetarians according to the kind of comestibles they have included in their diet [strict vegetarians, who do not consume any kind of animal products SV (n=2), lacto-vegetarians, who consume only milk and dairy products out of the animal origin food LV (n=77), lacto-ovo-vegetarians, who consume eggs and dairy products out of the animal origin food LOV (n=6), and pesco-vegetarians, who consume fish PV (n=4)]. We have analyzed demographic and body measurement features, medical case histories, levels of physical activity and dietary habits in relation to the specific group of vegetarianism, the age and the gender. Results: The vegetarians of our sample have been following a vegetarian diet for a fair length of time. They all have a considerable educational level, a high yearly income, increased physical activity, low prevalence of smoking (for men) and low alcohol consummation. They have a better weight profile, low percentages of obesity, low percentages of central obesity (in men), as well as a lower risk of developing almost all diseases of today's world in comparison to general population. They are quite aware of matters concerning health. A big percentage of them use diet supplements, consume biological products and prefer cooking techniques, which are less detrimental for the nutritional substances of food. They consume a lot of fresh fruit and vegetables, dry fruits, soya products and other alternative products, in order to supplement their nutritional needs. Conclusions: The daily consummation of various comestibles out of the vegetal groups can, if in satisfactory quantities, provide all the nutritional substances, which are required in order to cover energetic and nutritional needs of vegetarians. A long term adherence of vegetarianism promotes good health and longevity, and decreases the risk of developing most of chronic illnesses. In Greece, we need to carry out researches, based on large samples of population so that the results from other researches, elaborated in other European countries or other parts of the world as well as among the Greek vegetarian population may be affirmed.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες χορτοφάγων, 18 – 65 ετών, μελών του σωματίου «Επιστήμη της ψυχής» στην περιοχή της Αθήνας, περιόδου 2005.el
dc.titleDietary habits of vegetarians, aged 18-65, members of science of the soul association in the area of Athens, within the period of 2005.en

healMeta

heal.creatorNameΚαβταρατζέ, Μάγιαel
heal.creatorNameΚαρνάρου, Αγγελικήel
heal.creatorNameKavtaratze, Magiaen
heal.creatorNameKarnarou, Angelikien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/185
heal.abstractΕισαγωγή: Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής, ο οποίος βασίζεται στα προϊόντα του φυτικού βασιλείου, με ή χωρίς τη χρήση αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες χορτοφάγων που χωρίζονται με βάση τον τύπο και την ποικιλία των τροφίμων που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους ή τον βαθμό με τον οποίον αποφεύγουν τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Απ'όσο γνωρίζουμε στον ελλαδικό χώρο δεν έχει διεξαχθεί κάποια έρευνα που να μελετά τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των χορτοφάγων, για το λόγω ότι αυτός ο τρόπος διατροφής δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα. Το αντικείμενο του ερευνητικού μέρους της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής, των λόγων οι οποίοι οδήγησαν στη χορτοφαγία και την κατάσταση υγείας ενός δείγματος ελλήνων χορτοφάγων. Μέθοδοι και υλικά: Μη σταθμισμένο, αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 89 χορτοφάγους (46 άντρες, 43 γυναίκες) ηλικίας 22-65 ετών, στην περιοχή της Αθήνας, μέλη του σωματείου "Επιστήμη της Ψυχής". Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά φύλλα Excel. Χωρίσαμε το δείγμα σε τέσσερις ομάδες χορτοφάγων σύμφωνα με τα είδη των τροφών που συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους [αυστηρά χορτοφάγοι, που δεν κατανάλωναν κανένα είδος ζωικών προϊόντων ΑΧ (n=2), γαλακτο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν μόνο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζωικές τροφές ΓΧ (n=77), γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν μόνο αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζωικές τροφές ΓΑΧ (n=6) και ψαρο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν και ψάρι ΨΧ (n=4)]. Αναλύσαμε δημογραφικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ιατρικό ιστορικό, βαθμό φυσικής δραστηριότητας και διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τις ομάδες χορτοφαγίας, την ηλικία και το φύλο. Αποτελέσματα: Οι χορτοφάγοι του δείγματός μας ακολουθούν τη χορτοφαγική διατροφή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, υψηλά ετήσια εισοδήματα, αυξημένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή επικράτηση καπνίσματος (στους άντρες) και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Παρουσιάζουν ένα καλύτερο προφίλ του βάρους, χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, χαμηλά ποσοστά κεντρικής παχυσαρκίας (στους άντρες) και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σχεδόν όλων των ασθενειών του σύγχρονου κόσμου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι στα θέματα που αφορούν την υγεία. Μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής, καταναλώνει βιολογικά προϊόντα και προτιμά τεχνικές μαγειρέματος λιγότερο καταστρεπτικές για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Καταναλώνουν άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας και άλλα εναλλακτικά προϊόντα, προκειμένου να συμπληρώσουν τις θρεπτικές τους ανάγκες. Συμπεράσματα: Η καθημερινή κατανάλωση ποικίλων τροφίμων από όλες τις φυτικές ομάδες και σε ποσότητες ικανοποιητικές, μπορεί να παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την κάλυψη των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών των χορτοφάγων. Η μακροχρόνια παραμονή στη χορτοφαγική διατροφή προωθεί την καλή υγεία και την μακροβιότητα και μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης των περισσότερων χρόνιων παθήσεων. Στην Ελλάδα απαιτούνται μελέτες, βασισμένες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού, ώστε να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή του υπόλοιπου κόσμου και στον ελληνικό χορτοφάγο πληθυσμό.el
heal.abstractIntroduction: Vegetarianism is a way of life, based on products of the plant kingdom, with or without the use of eggs, dairy products and fish. There are various groups of vegetarians, which are divided according to the type and variety of comestibles they have chosen to include in their diet, or the degree up to which they avoid animal origin products. As far as we are able to know, there has not been any research in Greece regarding the dietary habits and the life style of vegetarians, because this way of alimentation is not popular in the country. The object of the present research work is to explore the dietary habits, the way of living, the reason that led a sample group of Greek vegetarians to vegetarianism, as well as their state of health. Subjects and Methods: A non criteria cued, extemporary questionnaire was filled by 89 vegetarians (46 men, 43 women) aged 22-65, in the area of Athens, members of Science of the Soul association. For the analysis of the results we have used computational Excel sheets. We have divided the sample in four groups of vegetarians according to the kind of comestibles they have included in their diet [strict vegetarians, who do not consume any kind of animal products SV (n=2), lacto-vegetarians, who consume only milk and dairy products out of the animal origin food LV (n=77), lacto-ovo-vegetarians, who consume eggs and dairy products out of the animal origin food LOV (n=6), and pesco-vegetarians, who consume fish PV (n=4)]. We have analyzed demographic and body measurement features, medical case histories, levels of physical activity and dietary habits in relation to the specific group of vegetarianism, the age and the gender. Results: The vegetarians of our sample have been following a vegetarian diet for a fair length of time. They all have a considerable educational level, a high yearly income, increased physical activity, low prevalence of smoking (for men) and low alcohol consummation. They have a better weight profile, low percentages of obesity, low percentages of central obesity (in men), as well as a lower risk of developing almost all diseases of today's world in comparison to general population. They are quite aware of matters concerning health. A big percentage of them use diet supplements, consume biological products and prefer cooking techniques, which are less detrimental for the nutritional substances of food. They consume a lot of fresh fruit and vegetables, dry fruits, soya products and other alternative products, in order to supplement their nutritional needs. Conclusions: The daily consummation of various comestibles out of the vegetal groups can, if in satisfactory quantities, provide all the nutritional substances, which are required in order to cover energetic and nutritional needs of vegetarians. A long term adherence of vegetarianism promotes good health and longevity, and decreases the risk of developing most of chronic illnesses. In Greece, we need to carry out researches, based on large samples of population so that the results from other researches, elaborated in other European countries or other parts of the world as well as among the Greek vegetarian population may be affirmed.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες χορτοφάγων, 18 – 65 ετών, μελών του σωματίου «Επιστήμη της ψυχής» στην περιοχή της Αθήνας, περιόδου 2005.el
heal.titleDietary habits of vegetarians, aged 18-65, members of science of the soul association in the area of Athens, within the period of 2005.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφική συνήθεια, χορτοφάγος, Αθήνα, χορτοφαγική διατροφήel
heal.keywordfood habit, vegetarian, Athens, vegetarian dieten
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)