Εμφάνιση απλής εγγραφής

Record - Assessment of nutritional beliefs and habits in the population of Siteia.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚουρτζή, Ελπίδαel
dc.creatorKourtzi, Elpidaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:52Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:52Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/186
dc.description.abstractΗ τροφή το νερό και ο αέρας είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του ατόμου. Μια αναδρομή στους αιώνες θα δείξει ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της τροφής μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας. Για την αναπνοή κινητοποιούνται παθητικοί ακούσιοι μηχανισμοί ενώ για το νερό και κυρίως για την τροφή κινητοποιούνται - επισέρχονται μηχανισμοί που βασίζονται στις αισθήσεις μας και στις πολιτισμικές επιδράσεις και συνήθειες. Για πολλούς αιώνες ο όρος καλή τροφή περιοριζόταν σε εκείνη που μετά την κατανάλωση της δεν παρουσιαζόταν άμεσα ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής από τον 4ο π.Χ. αιώνα είχε συνδέσει την τροφή με την υγεία, παρατηρώντας ότι οι παχύσαρκοι πεθαίνουν γρηγορότερα. Σήμερα η επιστημονική κοινότητα διεθνώς βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας προκειμένου να θωρακίσει τον οργανισμό και να προασπίσει την υγεία. Οι έρευνες αυτές κατέδειξαν διεθνώς την Μεσογειακή δίαιτα ως την πιο ενδεδειγμένη και πιο συγκεκριμένα τον παραδοσιακό τρόπο τροφής και ζωής της Κρήτης. Τα οφέλη της δίαιτας πολλαπλασιάζονται αν συνδυαστεί με ήπια άσκηση (φυσική δραστηριότητα). Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο να τηρείται η δίαιτα στο σύνολο της και όχι υιοθετώντας μεμονωμένα συστατικά από αυτή. Τα οφέλη της δίαιτας συνοψίζονται στη χρήση του ελαιολάδου ως λίπος, στη χαμηλή συχνότητα κατανάλωσης κρέατος (ιδιαίτερα κόκκινου) στην αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης δημητριακών, οσπρίων και φυτικών ινών. Τα λαχανικά και τα φρούτα καταναλώνονται καθημερινά ενώ τα γλυκά σπανίζουν. Οι Έλληνες σήμερα εξακολουθούν να έχουν τον καλύτερο δείχτη υγείας ανάμεσα στους άλλους λαούς αλλά ολοένα απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, με αποτέλεσμα τα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις Δυτικές κοινωνίες επέβαλε στον άνθρωπο να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες ποιοτικά και ποσοτικά, με αποτέλεσμα την αυξητική τάση των διατροφοεξαρτώμενων νοσημάτων και συνδρόμων (καρδιαγκιακά "διαβήτης τύπου 2" μεταβολικό σύνδρομο - παχυσαρκία).και των θανάτων από αυτά. Την ίδια στιγμή στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες άνθρωποι (κυρίως παιδία) εξακολουθούν να πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής και νερού.el
dc.description.abstractFood, water and air are eelements absolutely essential for survival the growth and the reproduction of individual. Retrospection in the centuries will show that the man finds himself in a permanent effort of improvement of quality of his food after obtaining guarantees an essential quantity. For respiration passive involuntary mechanisms are mobilised while for water and food mechanism that are based on our senses and on our cultural background effects and habits. For a lot of centuries the term "good food" was limited in one that after its consumption was not followed immediately by side severe side effects. The Hippocrates, father of Medicine since 4th. Century B.C. had connected the food with our health, observing that overweight people die faster. Today the scientific community internationally finds itself in continuous search of an ideal diet so that she shields the organism and vindicates the health. This research has pointed internationally the Mediterranean diet as the most advisable one and more precisely diet of Crete. The benefits of this diet are multiplied if it is combined with soft exercise (natural activity). It should we stressed that it is essential to follow the diet as a whole and not adopting only individual components from it The benefits of diet are summarised in the use of olive oil as fat, in the low frequency of consumption of meat (particularly red) in the increased frequency of consumption of cerieals, legumes and plant fibres. The vegetables and fruits are consumed daily while the sweets are scarce. Greeks nowadays remain the best health rates among other people but they keep staying from the traditional way of diet, and as result diseases witch have their cause in our diet to be oh the increase. The modern way of life in the Western societies has made people to change their habits and qualitatively resulting in an increase of heart diseases and diabetes type 2 metabolic syndrome of overweight .which sometimes prove in fatal The same time people (mainly children) in the developing countries continue to die from the lack of food and water.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΚαταγραφή - Αξιολόγηση διατροφικών πεποιθήσεων και συνηθειών στον πληθυσμό της Σητείας.el
dc.titleRecord - Assessment of nutritional beliefs and habits in the population of Siteia.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚουρτζή, Ελπίδαel
heal.creatorNameKourtzi, Elpidaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/186
heal.abstractΗ τροφή το νερό και ο αέρας είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του ατόμου. Μια αναδρομή στους αιώνες θα δείξει ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της τροφής μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας. Για την αναπνοή κινητοποιούνται παθητικοί ακούσιοι μηχανισμοί ενώ για το νερό και κυρίως για την τροφή κινητοποιούνται - επισέρχονται μηχανισμοί που βασίζονται στις αισθήσεις μας και στις πολιτισμικές επιδράσεις και συνήθειες. Για πολλούς αιώνες ο όρος καλή τροφή περιοριζόταν σε εκείνη που μετά την κατανάλωση της δεν παρουσιαζόταν άμεσα ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής από τον 4ο π.Χ. αιώνα είχε συνδέσει την τροφή με την υγεία, παρατηρώντας ότι οι παχύσαρκοι πεθαίνουν γρηγορότερα. Σήμερα η επιστημονική κοινότητα διεθνώς βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας προκειμένου να θωρακίσει τον οργανισμό και να προασπίσει την υγεία. Οι έρευνες αυτές κατέδειξαν διεθνώς την Μεσογειακή δίαιτα ως την πιο ενδεδειγμένη και πιο συγκεκριμένα τον παραδοσιακό τρόπο τροφής και ζωής της Κρήτης. Τα οφέλη της δίαιτας πολλαπλασιάζονται αν συνδυαστεί με ήπια άσκηση (φυσική δραστηριότητα). Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο να τηρείται η δίαιτα στο σύνολο της και όχι υιοθετώντας μεμονωμένα συστατικά από αυτή. Τα οφέλη της δίαιτας συνοψίζονται στη χρήση του ελαιολάδου ως λίπος, στη χαμηλή συχνότητα κατανάλωσης κρέατος (ιδιαίτερα κόκκινου) στην αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης δημητριακών, οσπρίων και φυτικών ινών. Τα λαχανικά και τα φρούτα καταναλώνονται καθημερινά ενώ τα γλυκά σπανίζουν. Οι Έλληνες σήμερα εξακολουθούν να έχουν τον καλύτερο δείχτη υγείας ανάμεσα στους άλλους λαούς αλλά ολοένα απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, με αποτέλεσμα τα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις Δυτικές κοινωνίες επέβαλε στον άνθρωπο να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες ποιοτικά και ποσοτικά, με αποτέλεσμα την αυξητική τάση των διατροφοεξαρτώμενων νοσημάτων και συνδρόμων (καρδιαγκιακά "διαβήτης τύπου 2" μεταβολικό σύνδρομο - παχυσαρκία).και των θανάτων από αυτά. Την ίδια στιγμή στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες άνθρωποι (κυρίως παιδία) εξακολουθούν να πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής και νερού.el
heal.abstractFood, water and air are eelements absolutely essential for survival the growth and the reproduction of individual. Retrospection in the centuries will show that the man finds himself in a permanent effort of improvement of quality of his food after obtaining guarantees an essential quantity. For respiration passive involuntary mechanisms are mobilised while for water and food mechanism that are based on our senses and on our cultural background effects and habits. For a lot of centuries the term "good food" was limited in one that after its consumption was not followed immediately by side severe side effects. The Hippocrates, father of Medicine since 4th. Century B.C. had connected the food with our health, observing that overweight people die faster. Today the scientific community internationally finds itself in continuous search of an ideal diet so that she shields the organism and vindicates the health. This research has pointed internationally the Mediterranean diet as the most advisable one and more precisely diet of Crete. The benefits of this diet are multiplied if it is combined with soft exercise (natural activity). It should we stressed that it is essential to follow the diet as a whole and not adopting only individual components from it The benefits of diet are summarised in the use of olive oil as fat, in the low frequency of consumption of meat (particularly red) in the increased frequency of consumption of cerieals, legumes and plant fibres. The vegetables and fruits are consumed daily while the sweets are scarce. Greeks nowadays remain the best health rates among other people but they keep staying from the traditional way of diet, and as result diseases witch have their cause in our diet to be oh the increase. The modern way of life in the Western societies has made people to change their habits and qualitatively resulting in an increase of heart diseases and diabetes type 2 metabolic syndrome of overweight .which sometimes prove in fatal The same time people (mainly children) in the developing countries continue to die from the lack of food and water.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΚαταγραφή - Αξιολόγηση διατροφικών πεποιθήσεων και συνηθειών στον πληθυσμό της Σητείας.el
heal.titleRecord - Assessment of nutritional beliefs and habits in the population of Siteia.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφική συνήθεια, Σητείαel
heal.keywordfood habit, Siteiaen
heal.advisorNameΔημητροπουλάκης, Πέτροςel
heal.advisorNameDimitropoulakis, Petrosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)