Διατροφικές συνήθειες του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ - πρόληψη αντιμετώπιση. Έρευνα στο γενικό νοσοκομείο Ρόδου.
Nutritional habits of patient with diabetes mellitus type II - preventionand how to cope with it. Research in the general hospital of Rhodes.
View/ Open
Date
2008-2-28TAuthor
Χατζημανώλη, Βαλάντω
Γεωργαλλή, Μαρία
Chatzimanoli, Valanto
Georgalli, Maria
Metadata
Show full item recordAbstract
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και τύπου ΙΙ, προσβάλλει σήμερα περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, παίρνοντας τις διαστάσεις ενός κύριου φαινομένου στο επίπεδο της δημόσιας υγείας. Σ' αυτή την πτυχιακή εργασία με θέμα «Διατροφικές συνήθειες του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ πρόληψη και αντιμετώπιση» ασχοληθήκαμε με το δεύτερο τύπο διαβήτη εξαιτίας της αυξημένης συχνότητας με την οποία εμφανίζεται και προσβάλλει άτομα κυρίως μετά τα 40 τους χρόνια. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει θεωρητικό και ερευνητικό μέρος. Το θεωρητικό περιέχει 9 κεφάλαια που ερμηνεύουν τα αίτια και τον τρόπο εμφάνισης του διαβήτη, τις επιπλοκές του ,την πιθανή πρόληψη και αντιμετώπιση. Στο ερευνητικό μέρος χρησιμοποιήθηκαν τριών ειδών ερωτηματολόγια σε δείγμα 100 ασθενών, άντρες και γυναίκες ηλικίας από 40 έως 86 ετών, από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων μεταφέρθηκαν στο SPSS για στατιστική επεξεργασία από όπου προέκυψαν τα σχετικά γραφήματα. Σκοπός του ερευνητικού είναι η μελέτη και αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των διαβητικών πριν και μετά τη διάγνωση της νόσου, του τρόπου εμφάνισης του διαβήτη, τις συνυπάρχουσες νόσους, καθώς και η σύγκριση του με το θεωρητικό κομμάτι. Με βάση αυτή την εργασία καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, πέρα από το ανεξέλεγκτο κομμάτι της κληρονομικότητας, της ηλικίας και του φύλου (των μη τροποποιούμενων προδιαθεσικών παραγόντων) ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί σε σημαντικό βαθμό με έλεγχο των τροποποιούμενων προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου που αναφέρονται σε σχετικό κεφάλαιο. Diabetes mellitus type I and type II, affects today more than 30 millions individuals in the world, taking the extent of main phenomenon in the level of public health. In this work with subject «nutritional habits of patient with diabetes mellitus type II - prevention and how to cope with it» we dealt with the second type of diabetes because of the increased frequency with which it is presented and affects individuals mainly over 40 years old. This work includes theoretical and researching part. The theoretical part contains 9 chapters that explain the reasons and the way of appearance of diabetes, its complications, the possible prevention and how to face it. In the researching part was used three types of questionnaires in sample of 100 patients, men and women of age from 40 until 86 years, from the General Hospital of Rhodes. The data of questionnaires were transferred in the SPSS for statistical processing by which the relative graphics were resulted. The aim of the researching part is the study and evaluation of nutritional habits of diabetics before and after the diagnosis of the illness, the way of appearance of diabetes, the coexisting illnesses, as well as his comparison with the theoretical part. With this work we are led to the conclusion that, beyond the uncontrolled piece of heredity, the age and the sex (of not modified predispositional factors) diabetes mellitus type II can be prevented in an important degree with the control of modified predispositional factors of danger that is reported in a relative chapter.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info