Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition during pregnancy and recording in the province «Voiotias» and «Lasithiou».

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΕυγενίδη, Παρασκευήel
dc.creatorΚορωνάκη, Γεωργίαel
dc.creatorEvgenidi, Paraskevien
dc.creatorKoronaki, Georgiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:00Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:00Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/193
dc.description.abstractΗ έρευνα μας είχε ως σκοπό να αναλύσει την συμπεριφορά των εγκύων Ελληνίδων μητέρων ως προς την διατροφή τους. Το δείγμα αποτελείται από 121 γυναίκες . Οι 91 γυναίκες ήταν κάτοικοι του Ν. Βοιωτίας και οι υπόλοιπες 30 του Ν. Λασιθίου. Οι 4 ήταν ηλικίας 14- 18 ετών, οι 111 ηλικίας 18-35 ετών και οι υπόλοιπες 6 άνω των 35 ετών. Επιπλέον στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν για το σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη και την σταδιακή αύξηση του κατά την διάρκεια της, για το επίπεδο μόρφωσης, για το ιατρικό ιστορικό, για τυχόν επιπλοκές της κύησης σε συνάρτηση με την διατροφή και για τις διατροφικές τους συνήθειες. Από την μελέτη του δείγματος μας, τα πιο σημαντικά ευρήματα ήταν, πως αν και οι έγκυες γυναίκες ακολουθούν τους σωστούς κανόνες διατροφής, που πιθανώς τους υποδεικνύουν οι ιατροί που τις παρακολουθούν, ωστόσο, συχνά παρεκλείνουν από αυτούς και ακολουθούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες που έχουν να κάνουν με την ημερήσια κατανομή των γευμάτων και την μεγάλη κατανάλωση λιπαρών και γλυκών (που πιθανώς οφείλεται στην αυξημένη όρεξη των εγκύων). Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του βάρους, παραπάνω από το επιτρεπόμενο των διαιτητικών συστάσεωv. Από την συγκριτική μελέτη του δείγματος παρατηρήσαμε πως οι επιλογές των τροφών ήταν ανάλογες των περιοχών όπου έγινε η μελέτη. Έτσι, στο νόμο Βοιωτίας ( ορεινή περιοχή), οι έγκυες συνηθίζουν να επιλέγουν τροφές: από λευκό κρέας ιδιαίτερα το κοτόπουλο, από υδατανθρακούχες τροφές, τις πατάτες, και από κατεργασμένο κρέας, τα αλλαντικά, ενώ όσον αφορά τον νόμο Λασιθίου, (παραθαλάσσια περιοχή), οι μητέρες καταναλώνουν περισσότερο ψάρι και χόρτα (πρότυπο Κρητικής δίαιτας). Παρόλα αυτά η δική μας άποψη είναι πως ακόμα και αν η γυναίκα πιστεύει πως τρέφεται σωστά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι γυναίκες οφείλουν να ξεκινούν μια εγκυμοσύνη εφοδιασμένες με τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, για την ομαλή έκβαση αυτής.el
dc.description.abstractOur research had as an aim to analyze Greek's mothers behaviour upon their nutrition. The sample consists of 121 women. The 91 ones of them were residents of N. Viotias and the rest 30 ones were of N. Lasithiou. The four women of them were of age among 14- 18 years, the 111 ones were among 18-35 years old and the rest 6 one were above 35 years old. Additional elements that were assembled were for the corporal weight before the pregnancy and for the progressive increase during pregnancy, for the educational level, for the medical background, for possible complications of the gestation and for their relation with nutrition and their alimentary habits. From the study of our sample, the most important discoveries were, that even if pregnant women do follow the right nutritive rules, which are possibly indicated by the doctors who watch them, however, they deviate often from them and they follow wrong alimentary habits which have to do with the daily distribution of the meals, and the big tendency for the consumption of greasy substances and sweets (that is possible owed to the increased appetite of the pregnants) leading to the increase of weight, more than the allowable dietetic constitutions. From the comparative study of the sample we observed that the choices of the nutriments were proportional to the places where the study was made. So, in the "State" of Viotia (a mountainous region), the residents are used to choose nutriments as: from white meat, chicken, from nutriments with hydatanthrax, potatoes, and from processed meat, sausages, whereas concerning the "State" of Lasithiou, (a region next to the sea) mothers are used to consume more fish and grasses (model of the diet of Crete). However, our point of view is that even if a woman believes that is nourished rightly there are always margins of improvement. Women should start a pregnancy provided with the appropriate amounts of nutritive components, for the smooth result of this.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφή κατά την κύηση και καταγραφή στο νομό Βοιωτίας και στο νομό Λασιθίου.el
dc.titleNutrition during pregnancy and recording in the province «Voiotias» and «Lasithiou».en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΕυγενίδη, Παρασκευήel
heal.creatorNameΚορωνάκη, Γεωργίαel
heal.creatorNameEvgenidi, Paraskevien
heal.creatorNameKoronaki, Georgiaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/193
heal.abstractΗ έρευνα μας είχε ως σκοπό να αναλύσει την συμπεριφορά των εγκύων Ελληνίδων μητέρων ως προς την διατροφή τους. Το δείγμα αποτελείται από 121 γυναίκες . Οι 91 γυναίκες ήταν κάτοικοι του Ν. Βοιωτίας και οι υπόλοιπες 30 του Ν. Λασιθίου. Οι 4 ήταν ηλικίας 14- 18 ετών, οι 111 ηλικίας 18-35 ετών και οι υπόλοιπες 6 άνω των 35 ετών. Επιπλέον στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν για το σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη και την σταδιακή αύξηση του κατά την διάρκεια της, για το επίπεδο μόρφωσης, για το ιατρικό ιστορικό, για τυχόν επιπλοκές της κύησης σε συνάρτηση με την διατροφή και για τις διατροφικές τους συνήθειες. Από την μελέτη του δείγματος μας, τα πιο σημαντικά ευρήματα ήταν, πως αν και οι έγκυες γυναίκες ακολουθούν τους σωστούς κανόνες διατροφής, που πιθανώς τους υποδεικνύουν οι ιατροί που τις παρακολουθούν, ωστόσο, συχνά παρεκλείνουν από αυτούς και ακολουθούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες που έχουν να κάνουν με την ημερήσια κατανομή των γευμάτων και την μεγάλη κατανάλωση λιπαρών και γλυκών (που πιθανώς οφείλεται στην αυξημένη όρεξη των εγκύων). Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του βάρους, παραπάνω από το επιτρεπόμενο των διαιτητικών συστάσεωv. Από την συγκριτική μελέτη του δείγματος παρατηρήσαμε πως οι επιλογές των τροφών ήταν ανάλογες των περιοχών όπου έγινε η μελέτη. Έτσι, στο νόμο Βοιωτίας ( ορεινή περιοχή), οι έγκυες συνηθίζουν να επιλέγουν τροφές: από λευκό κρέας ιδιαίτερα το κοτόπουλο, από υδατανθρακούχες τροφές, τις πατάτες, και από κατεργασμένο κρέας, τα αλλαντικά, ενώ όσον αφορά τον νόμο Λασιθίου, (παραθαλάσσια περιοχή), οι μητέρες καταναλώνουν περισσότερο ψάρι και χόρτα (πρότυπο Κρητικής δίαιτας). Παρόλα αυτά η δική μας άποψη είναι πως ακόμα και αν η γυναίκα πιστεύει πως τρέφεται σωστά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι γυναίκες οφείλουν να ξεκινούν μια εγκυμοσύνη εφοδιασμένες με τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, για την ομαλή έκβαση αυτής.el
heal.abstractOur research had as an aim to analyze Greek's mothers behaviour upon their nutrition. The sample consists of 121 women. The 91 ones of them were residents of N. Viotias and the rest 30 ones were of N. Lasithiou. The four women of them were of age among 14- 18 years, the 111 ones were among 18-35 years old and the rest 6 one were above 35 years old. Additional elements that were assembled were for the corporal weight before the pregnancy and for the progressive increase during pregnancy, for the educational level, for the medical background, for possible complications of the gestation and for their relation with nutrition and their alimentary habits. From the study of our sample, the most important discoveries were, that even if pregnant women do follow the right nutritive rules, which are possibly indicated by the doctors who watch them, however, they deviate often from them and they follow wrong alimentary habits which have to do with the daily distribution of the meals, and the big tendency for the consumption of greasy substances and sweets (that is possible owed to the increased appetite of the pregnants) leading to the increase of weight, more than the allowable dietetic constitutions. From the comparative study of the sample we observed that the choices of the nutriments were proportional to the places where the study was made. So, in the "State" of Viotia (a mountainous region), the residents are used to choose nutriments as: from white meat, chicken, from nutriments with hydatanthrax, potatoes, and from processed meat, sausages, whereas concerning the "State" of Lasithiou, (a region next to the sea) mothers are used to consume more fish and grasses (model of the diet of Crete). However, our point of view is that even if a woman believes that is nourished rightly there are always margins of improvement. Women should start a pregnancy provided with the appropriate amounts of nutritive components, for the smooth result of this.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφή κατά την κύηση και καταγραφή στο νομό Βοιωτίας και στο νομό Λασιθίου.el
heal.titleNutrition during pregnancy and recording in the province «Voiotias» and «Lasithiou».en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, εγκυμοσύνη, Βοιωτία, Λασίθιel
heal.keywordnutrition, pregnancy, Voiotia, Lasithien
heal.advisorNameΚακαβελάκης, Κυριάκοςel
heal.advisorNameKakavelakis, Kyriakosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)