• Ορθόδοξη νηστεία και διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πουλικίδου, Δέσποινα; Μπακέα, Μαρία –Μαγδαληνή
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2012
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην Ορθόδοξη Ελληνική νηστεία και την επίδραση που έχει στο διατροφικό προφίλ των νηστευτών. Το πρώτο μέρος της εργασίας χωρίζεται σε δύο κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά ...
  • Ποιότητα ζωής και διατροφικές συνήθειες ανέργου πληθυσμού. Συγκριτική μελέτη: Αθήνα-Χαλκίδα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γερακίτη, Λουκία; Στουπή, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπορμπουδάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Σκοπός της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής και διατροφής ανέργων που διαμένουν στην Αθήνα και τη Χαλκίδα και η διερεύνηση πιθανών διαφορών μεταξύ Αθήνας και Χαλκίδας. Επιπρόσθετος ...
  • Προσωπικότητα και μεσογειακός τρόπος ζωής σε φοιτητές διαιτολογίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουρτέση, Γεωργία; Κυριακίδη, Κωνσταντίνα; Πυλαρινού, Ανδριάνη; Kyriakidi, Konstantina; Pylarinou, Andriani
    Επιβλέπων καθηγητής: Κοϊνάκη, Στέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-02-05
    Έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι, η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας ενός ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές του συνήθειες. Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των διαστάσεων της προσωπικότητας και της ...
  • Πως διαμορφώνεται η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού προσχολικής ηλικίας μέσω του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανώλη, Μαργιάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-10-06
    Οι διατροφικές επιλογές ενός ενήλικα διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι συνθήκες, στις οποίες ζει και οι επιλογές, που διαθέτει, είναι αυτές που καθορίζουν τις επιλογές του ως προς τη διατροφή του. Η ...
  • Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή: Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γεωργαλή, Σπυριδούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο αναφέρεται στη διατροφή που ακολουθούσαν οι λαοί της Μεσογείου τη δεκαετία του 1960 οι οποίοι είχαν κοινές διατροφικές συνήθειες. Το Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο (ή αλλιώς Μεσογειακή ...
  • Συσχέτιση διατροφικών γνώσεων και συμμόρφωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε επαγγελματίες υγείας και υγιή πληθυσμό.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Βαρδάκη, Ιωάννα-Αικατερίνη; Βολυράκη, Αναστασία; Νταλάκου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Καρτσωνάκη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-06-29
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια ...
  • Συσχέτιση μεσογειακής διατροφής και οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου: μελέτη ασθενών - μαρτύρων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κάππου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Εισαγωγή. Τα καρδιαγγειακά νοσήµατα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγµένες χώρες και συνεχώς ανερχόµενη αιτία στις αναπτυσσόµενες, παγκοσµίως. Οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα ...
  • Συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή και δεικτών εξέλιξης της νόσου σε δείγμα ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Κέρκυρα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γιακέ, Ελεονώρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 11-09-2015
    Βασική παράμετρος στην υγεία των ασθενών με Διαβήτη τύπου 2 είναι η διατροφή. Η συμμόρφωση σε υγιή διατροφικά πρότυπα φαίνεται να δυσκολεύει ιδιαιτέρως τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς ακολουθούν άστατη ...
  • Συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφής και της διατροφικής γνώσης στους εργαζόμενους του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μητσιγιώργη, Στυλιανή; Τσάτσαρη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Εισαγωγή: Παρά τη χρήση της διατροφικής εκπαίδευσης ως μέσο βελτίωσης της διατροφής, πολλές μελέτες απέτυχαν να δείξουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικής γνώσης και συμπεριφοράς. Το υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας στον ...
  • Συσχέτιση της διατροφής και των πολυμορφισμών του γονιδίου FTO στην εκδήλωση της παχυσαρκίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κροντήρη, Βαρβάρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μουτσάκη, Παρασκευή
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-18
    Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα αποτελώντας μείζον παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση του σωματικού λίπους. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ...
  • Συσχέτιση υπερλιπιδαιμίας - καρδιαγγειακών νοσημάτων και διατροφική αντιμετώπιση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κακαβά, Παναγιώτα; Κοσμοπούλου, Γεωργία; Καμπάνου, Γαρυφαλιά
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλανης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Η υπερλιπιδαιµία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εµφάνισης καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται µέσα από τα από τα αποτελέσµατα της µελέτης INTERHEART, που κατέδειξε την υπερλιπιδαιµία ως ...
  • Σχέση του μεσογειακού τρόπου ζωής με γαστρεντερικά συμπτώματα σε φοιτητές Διαιτολογίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραβία, Πολυτίμη
    Επιβλέπων καθηγητής: Κοϊνάκι, Στέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-07-11
    Η Μεσογειακή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής φαίνεται να σχετίζονται με την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Η διερεύνηση της σχέσης του Μεσογειακού τρόπου ζωής και της έντασης ...
  • Σωματικό βάρος, ύψος και διατροφικές τάσεις στις ηλικίες 6-12 χρονών: καταγραφή στις περιοχές "Μεταμόρφωση" και "Καλαμάκι" Αττικής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσαγκαράκη, Πολυξένη; Νικολάου, Μαρία; Κωστούλα, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μπαρμπάκας, Διονύσιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εργασία αυτή αφορά την εκτίμηση των διατροφικών τάσεων, παιδιών ηλικίας 6 - 12 ετών, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης σωματικού υπέρβαρου. Η παιδική παχυσαρκία τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας στις μέρες μας και ...
  • Τι είναι η κρητική δίαιτα και σε τι διαφέρει από τη μεσογειακή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανωλαράκη, Μαρίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Η Κρητική διατροφή αποτελεί αρχαιότατο αγαθό το οποίο κατακτήθηκε διαμέσου των αιώνων και αφού οι Κρητικοί χρησιμοποίησαν στο έπακρο τις διατροφικές πηγές οι οποίες βρίσκονταν σε αφθονία στο νησί τους. Στη σημερινή εποχή ...