Εμφάνιση απλής εγγραφής

Peptic ulcer and nutrition.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΝάκου, Ελένηel
dc.creatorNakou, Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:15Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:15Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/201
dc.description.abstractΣκοπός της πτυχιακής εργασίας με θέμα: «Πεπτικό έλκος και Διατροφή», είναι να προσεγγίσει διατροφικά την ασθένεια του Πεπτικού Έλκους, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.Η διατροφική προσέγγιση του Πεπτικού Έλκους αφορά: 1. Την πρόληψη, σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου όπως π.χ. άτομα με Helicobacter pylori λοίμωξη, χρήστες NSAIDs κτλ.2. Την αντιμετώπιση του ενεργού Πεπτικού Έλκους, με διατροφή που δεν επιβαρύνει τα συμπτώματα, βοηθάει στην επούλωση και δεν αλληλεπιδρά με τη φαρμακευτική αγωγή. 3. Τη διατροφική αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση όπως π.χ. γαστρεκτομή, βαγοτομή κτλ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλκος ή οι επιπλοκές του. Για να γίνει σωστή εκτίμηση της διατροφικής αντιμετώπισης του Πεπτικού Έλκους, κρίνεται αναγκαίο να αναπτυχθούν εκτενώς τα είδη του Πεπτικού Έλκους, η παθοφυσιολογία του, τα αίτια και οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνισή του, η φαρμακευτική και η χειρουργική του αντιμετώπιση. Παρόλο που ο όρος «Πεπτικό Έλκος» αφορά τα έλκη που παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικό σωλήνα, συνήθως χρησιμοποιείται για το Γαστρικό Έλκος (έλκος στομάχου) και το Δωδεκαδακτυλικό Έλκος. Στην παθοφυσιολογία του Πεπτικού Έλκους εμπλέκονται επιθηλιακοί αμυντικοί μηχανισμοί, ανωμαλίες στην κινητικότητα, η ροή του αίματος στο βλεννογόνο, το Helicobacter pylori, η χρήση NSAIDs, κάποιες ασθένειες όπως π.χ. το Σύνδρομο Zollinger-Ellison κ.ά. Τα αίτια του Πεπτικού Έλκους είναι πολυάριθμα, με κυριότερο όλων το Helicobacter pylori, το οποίο ευθύνεται για το 96% των δωδεκαδακτυλικών ελκών και για το 70% περίπου των γαστρικών ελκών. Η διατροφική αντιμετώπιση του Πεπτικού Έλκους, περιλαμβάνει αναφορές σχετικά με τη διατροφική αντιμετώπιση της νόσου στο πέρασμα του χρόνου, καταλήγοντας στις σύγχρονες απόψεις, στοιχεία για τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην ασθένεια σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, γενικές οδηγίες σύνταξης διαιτολογίου και ενδεικτικά διαιτολόγια. Η φαρμακευτική αγωγή του Πεπτικού έλκους, συμπεριλαμβάνει θεραπευτικά σχήματα για την εκρίζωση του Helicobacter pylori (ώστε να αποκλειστεί ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας) και φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του ενεργού Πεπτικού Έλκους. Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαιτολογίου, χωρίς κινδύνους αλληλεπιδράσεων φαρμάκων-τροφών, αναφέρονται αναλυτικά τα φάρμακα που συνιστούν τη φαρμακευτική αγωγή του Πεπτικού Έλκους και διατροφικές οδηγίες για το καθένα ξεχωριστά. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης του Πεπτικού Έλκους και στη μετεγχειρητική διατροφική αγωγή των ασθενών, με παράθεση αναλυτικών οδηγιών και ενδεικτικών διαιτολογίων κατά περίπτωση. Σε μία προσπάθεια προσέγγισης του Πεπτικού Έλκους μέσω πιο «φυσικών» μεθόδων, που έχοντας τις ρίζες τους στην αρχαιότητα φτάνουν έως της μέρες μας, γίνεται μια αναφορά σε ορισμένα φυτά, που είναι παγκοσμίως γνωστά ως «anti-ulcer herbs», δηλαδή βότανα που καταπολεμούν το έλκος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κάποια που ευδοκιμούν και χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και στη χώρα μας ή ακόμα και αποκλειστικά στη χώρα μας όπως η μαστίχα, που προέρχεται από το δέντρο σχίνος, που ευδοκιμεί μόνο στη Χίο. Τέλος, στην εργασία συμπεριλαμβάνεται ένα ερωτηματολόγιο, που σκοπό έχει να παρουσιάσει μια ενδεικτική εικόνα των ασθενών με Πεπτικό Έλκος και σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη ερευνητική μελέτη. Το δείγμα των ασθενών που ερωτήθηκαν, προέρχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», στο οποίο πραγματοποίησα την εξάμηνη Πρακτική μου Άσκηση.el
dc.description.abstractThe purpose of this diplomatic paper, the subject of which is: "Peptic Ulcer and Nutrition", is to approach the Peptic Ulcer Disease through nutrition, according to today's data. The nutritional approach of Peptic Ulcer concerns: 1. Prevention, in patients of high risk of developing Peptic Ulcer Disease, like e.g. persons with Helicobacter pylori infection, NSAIDs users etc. 2. The active Peptic Ulcer treatment, with a diet that does not burden the symptoms, helps healing and does not interact with medical treatment. 3. The nutritional treatment of patients after surgery, like gastrectomy, vagotomy etc. in order to treat ulcer or its complications. In order to do a right nutritional assessment of Peptic Ulcer, is necessary to develop extensively the types of Peptic Ulcer, its pathophysiology, the causes and risk factors, the medical and surgical treatment etc. Although, the term "Peptic Ulcer" refers toy ulcers that occur at any part of the gastrointestinal tract, it usually refers to Gastric and Duodenal Ulcer. Epithelial defensive factors, abnormalities in gastroduodenal motility, mucosal blood flow, Helicobacter pylori, the use of NSAIDs, some diseases like e.g. Zollinger-Ellison Syndrome etc. are involved in Peptic Ulcer pathophysiology. The causes of Peptic Ulcer are numerous, with Helicobacter pylori as the major cause, which is responsible for 96% of Duodenal Ulcers and approximately 70% oh Gastric Ulcers. The nutritional treatment of Peptic Ulcer, includes references in regard to the nutritional treatment of the disease through time up to modern data., data about food and nutrients that effect positively or negatively the disease according to research results, guidelines about diet planning and indicative diets. The medical treatment of Peptic Ulcer includes therapeutic regimens for Helicobacter pylori eradication (in order to exclude the major cause) and medication for the treatment of active Peptic Ulcer. In order to compose a safe diet, without food-drugs interaction danger, the drugs that consist the medical Peptic Ulcer therapy and the nutritional guidelines about each of them, are mentioned extensively. The Peptic Ulcer surgery treatment methods and the post-surgery nutritional treatment are also mentioned, followed by analytical guidelines for each case. Trying to approach the Peptic Ulcer disease using more "natural" ways, which travel from the ancient times up to now, some plants that are worldwide known as anti-ulcer herbs' and were used to treat Peptic Ulcer. Among these, there are some herbs that were used to our country to since the ancient times or even exclusively in our country, like mastic, which comes from the mastic-tree that exists only in Chios. Closing, the paper includes a questionnaire, which aims at presenting a, indicative icon of the Peptic Ulcer patients and in no case an entire research. The sample of patients who were asked, comes from the General Hospital of Athens "Hippocratiο", where I did my six-month practice as a senior.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΠεπτικό έλκος και διατροφή.el
dc.titlePeptic ulcer and nutrition.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΝάκου, Ελένηel
heal.creatorNameNakou, Elenien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/201
heal.abstractΣκοπός της πτυχιακής εργασίας με θέμα: «Πεπτικό έλκος και Διατροφή», είναι να προσεγγίσει διατροφικά την ασθένεια του Πεπτικού Έλκους, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.Η διατροφική προσέγγιση του Πεπτικού Έλκους αφορά: 1. Την πρόληψη, σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου όπως π.χ. άτομα με Helicobacter pylori λοίμωξη, χρήστες NSAIDs κτλ.2. Την αντιμετώπιση του ενεργού Πεπτικού Έλκους, με διατροφή που δεν επιβαρύνει τα συμπτώματα, βοηθάει στην επούλωση και δεν αλληλεπιδρά με τη φαρμακευτική αγωγή. 3. Τη διατροφική αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση όπως π.χ. γαστρεκτομή, βαγοτομή κτλ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλκος ή οι επιπλοκές του. Για να γίνει σωστή εκτίμηση της διατροφικής αντιμετώπισης του Πεπτικού Έλκους, κρίνεται αναγκαίο να αναπτυχθούν εκτενώς τα είδη του Πεπτικού Έλκους, η παθοφυσιολογία του, τα αίτια και οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνισή του, η φαρμακευτική και η χειρουργική του αντιμετώπιση. Παρόλο που ο όρος «Πεπτικό Έλκος» αφορά τα έλκη που παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικό σωλήνα, συνήθως χρησιμοποιείται για το Γαστρικό Έλκος (έλκος στομάχου) και το Δωδεκαδακτυλικό Έλκος. Στην παθοφυσιολογία του Πεπτικού Έλκους εμπλέκονται επιθηλιακοί αμυντικοί μηχανισμοί, ανωμαλίες στην κινητικότητα, η ροή του αίματος στο βλεννογόνο, το Helicobacter pylori, η χρήση NSAIDs, κάποιες ασθένειες όπως π.χ. το Σύνδρομο Zollinger-Ellison κ.ά. Τα αίτια του Πεπτικού Έλκους είναι πολυάριθμα, με κυριότερο όλων το Helicobacter pylori, το οποίο ευθύνεται για το 96% των δωδεκαδακτυλικών ελκών και για το 70% περίπου των γαστρικών ελκών. Η διατροφική αντιμετώπιση του Πεπτικού Έλκους, περιλαμβάνει αναφορές σχετικά με τη διατροφική αντιμετώπιση της νόσου στο πέρασμα του χρόνου, καταλήγοντας στις σύγχρονες απόψεις, στοιχεία για τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην ασθένεια σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, γενικές οδηγίες σύνταξης διαιτολογίου και ενδεικτικά διαιτολόγια. Η φαρμακευτική αγωγή του Πεπτικού έλκους, συμπεριλαμβάνει θεραπευτικά σχήματα για την εκρίζωση του Helicobacter pylori (ώστε να αποκλειστεί ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας) και φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του ενεργού Πεπτικού Έλκους. Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαιτολογίου, χωρίς κινδύνους αλληλεπιδράσεων φαρμάκων-τροφών, αναφέρονται αναλυτικά τα φάρμακα που συνιστούν τη φαρμακευτική αγωγή του Πεπτικού Έλκους και διατροφικές οδηγίες για το καθένα ξεχωριστά. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης του Πεπτικού Έλκους και στη μετεγχειρητική διατροφική αγωγή των ασθενών, με παράθεση αναλυτικών οδηγιών και ενδεικτικών διαιτολογίων κατά περίπτωση. Σε μία προσπάθεια προσέγγισης του Πεπτικού Έλκους μέσω πιο «φυσικών» μεθόδων, που έχοντας τις ρίζες τους στην αρχαιότητα φτάνουν έως της μέρες μας, γίνεται μια αναφορά σε ορισμένα φυτά, που είναι παγκοσμίως γνωστά ως «anti-ulcer herbs», δηλαδή βότανα που καταπολεμούν το έλκος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κάποια που ευδοκιμούν και χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και στη χώρα μας ή ακόμα και αποκλειστικά στη χώρα μας όπως η μαστίχα, που προέρχεται από το δέντρο σχίνος, που ευδοκιμεί μόνο στη Χίο. Τέλος, στην εργασία συμπεριλαμβάνεται ένα ερωτηματολόγιο, που σκοπό έχει να παρουσιάσει μια ενδεικτική εικόνα των ασθενών με Πεπτικό Έλκος και σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη ερευνητική μελέτη. Το δείγμα των ασθενών που ερωτήθηκαν, προέρχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», στο οποίο πραγματοποίησα την εξάμηνη Πρακτική μου Άσκηση.el
heal.abstractThe purpose of this diplomatic paper, the subject of which is: "Peptic Ulcer and Nutrition", is to approach the Peptic Ulcer Disease through nutrition, according to today's data. The nutritional approach of Peptic Ulcer concerns: 1. Prevention, in patients of high risk of developing Peptic Ulcer Disease, like e.g. persons with Helicobacter pylori infection, NSAIDs users etc. 2. The active Peptic Ulcer treatment, with a diet that does not burden the symptoms, helps healing and does not interact with medical treatment. 3. The nutritional treatment of patients after surgery, like gastrectomy, vagotomy etc. in order to treat ulcer or its complications. In order to do a right nutritional assessment of Peptic Ulcer, is necessary to develop extensively the types of Peptic Ulcer, its pathophysiology, the causes and risk factors, the medical and surgical treatment etc. Although, the term "Peptic Ulcer" refers toy ulcers that occur at any part of the gastrointestinal tract, it usually refers to Gastric and Duodenal Ulcer. Epithelial defensive factors, abnormalities in gastroduodenal motility, mucosal blood flow, Helicobacter pylori, the use of NSAIDs, some diseases like e.g. Zollinger-Ellison Syndrome etc. are involved in Peptic Ulcer pathophysiology. The causes of Peptic Ulcer are numerous, with Helicobacter pylori as the major cause, which is responsible for 96% of Duodenal Ulcers and approximately 70% oh Gastric Ulcers. The nutritional treatment of Peptic Ulcer, includes references in regard to the nutritional treatment of the disease through time up to modern data., data about food and nutrients that effect positively or negatively the disease according to research results, guidelines about diet planning and indicative diets. The medical treatment of Peptic Ulcer includes therapeutic regimens for Helicobacter pylori eradication (in order to exclude the major cause) and medication for the treatment of active Peptic Ulcer. In order to compose a safe diet, without food-drugs interaction danger, the drugs that consist the medical Peptic Ulcer therapy and the nutritional guidelines about each of them, are mentioned extensively. The Peptic Ulcer surgery treatment methods and the post-surgery nutritional treatment are also mentioned, followed by analytical guidelines for each case. Trying to approach the Peptic Ulcer disease using more "natural" ways, which travel from the ancient times up to now, some plants that are worldwide known as anti-ulcer herbs' and were used to treat Peptic Ulcer. Among these, there are some herbs that were used to our country to since the ancient times or even exclusively in our country, like mastic, which comes from the mastic-tree that exists only in Chios. Closing, the paper includes a questionnaire, which aims at presenting a, indicative icon of the Peptic Ulcer patients and in no case an entire research. The sample of patients who were asked, comes from the General Hospital of Athens "Hippocratiο", where I did my six-month practice as a senior.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΠεπτικό έλκος και διατροφή.el
heal.titlePeptic ulcer and nutrition.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, πεπτικό έλκοςel
heal.keywordpeptic ulcer, nutritionen
heal.advisorNameΠασχάλης, Αθανάσιοςel
heal.advisorNamePaschalis, Athanasiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)