Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition in infantile age from 0-12 months. Recording of nutritional components of infantile milk, infantile wet nurses, formulations and coverage in the respective RDI of that age.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚούλογλου, Γεώργιοςel
dc.creatorΚουρκούλη, Ματίναel
dc.creatorΝουσινάνος, Ελευθέριοςel
dc.creatorKouloglou, Georgiosen
dc.creatorKourkouli, Matinaen
dc.creatorNousinanos, Eleutheriosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:19Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:19Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/204
dc.description.abstractΟ 1ος χρόνος της ζωής είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους που καθορίζουν τη μετέπειτα εξέλιξη του ανθρώπου. Σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν εντυπωσιακές μεταβολές τόσο στη σωματική ανάπτυξη, όσο και στον τρόπο διατροφής του βρέφους. Οι σημαντικότερες σωματικές αλλαγές που παρατηρούνται σε αυτή την ηλικία, είναι οι μεταβολές του βάρους, του ύψους και της περιμέτρου κεφαλής. Για να εκτιμηθεί η φυσιολογική ανάπτυξη αυτών, χρησιμοποιούνται οι καμπύλες ανάπτυξης που είναι δείκτες για τη σωστή σωματική εξελικτική πορεία του βρέφους. Όσον αφορά τη σύσταση σώματος του βρέφους, παρατηρείται ότι με την πάροδο του χρόνου τα ποσοστά νερού, άλιπης και λιπώδης μάζας διαφοροποιούνται σημαντικά. Εντυπωσιακή είναι επίσης η εξελικτική πορεία που ακολουθούν τα βρέφη όσον αφορά την ανάπτυξη της κινητικότητας και της κοινωνικότητας τους. Όσο περνάει ο καιρός τα νεογνά εντάσσονται όλο και περισσότερο στο γύρω περιβάλλον τους και αντιδρούν εντονότερα στα διάφορα ερεθίσματα που δέχονται από αυτό. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε αυτή την ηλικία και ειδικά κατά το 1ο εξάμηνο ζωής παρατηρείται ανωριμότητα στη στοματική κοιλότητα, στο πεπτικό σύστημα και στη νεφρική λειτουργία του νεογνού, η οποία όμως κατά το 2ο εξάμηνό αρχίζει να αποκαθίσταται. Είναι γνωστό ότι σε αυτή την ηλικία η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς συνδέεται άμεσα με την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και την πρόληψη εμφάνισης προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή του. Η αποκλειστική τροφή του νεογνού κατά το 1ο εξάμηνο της ζωής είναι το μητρικό γάλα. Ο μητρικός θηλασμός είναι απαραίτητος και δρα ευεργετικά στην ανάπτυξη του βρέφους. Το μητρικό γάλα σαφώς θα πρέπει να προτιμάται από το εξανθρωποποιημένο, διότι πλεονεκτεί σε πολλά σημεία προσφέροντας την καλύτερη δυνατή θρέψη για το νεογνό. Ωστόσο υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που αποτελούν απόλυτες αντενδείξεις για το θηλασμό (π.χ. μητρικός σακχαρώδης διαβήτης). Σ' αυτές τις περιπτώσεις το μητρικό γάλα θα πρέπει να αποφεύγεται και να αντικαθίσταται με εξανθρωποποιημένο. Από τον 6ο μήνα , όπου οι μηχανισμοί του οργανισμού του βρέφους έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά, μπορούν να εισαχθούν στο καθημερινό του διαιτολόγιο στερεές και ημιστερεές τροφές (π.χ. κρέμες, γιαούρτια, πολτοποιημένες τροφές κτλ). Η περίοδος αυτή ονομάζεται περίοδος απογαλακτισμού. Το γάλα μετά τον 6ο μήνα παύει να είναι η αποκλειστική τροφή του νεογνού διότι δεν δύναται πλέον να καλύψει τις αυξημένες διαιτητικές του ανάγκες. Παράλληλα λοιπόν με το γάλα καταναλώνονται και άλλα είδη τροφών που έρχονται να καλύψουν τις αυξημένες θερμιδικές απαιτήσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά τον 1ο χρόνο ζωής είναι πολύ γρήγορος και κατά συνέπεια οι ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία θα πρέπει να δίνονται σε τέτοιες ποσότητες ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους, διαφορετικά η ανεπάρκεια αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την εξελικτική του πορεία. Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι σε αυτή την ηλικία τα νεογνά είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποιες διατροφικές διαταραχές που έχουν να κάνουν με το πεπτικό τους σύστημα. Συνήθως προκαλούνται δυσκοιλιότητες, διάρροιες, αναγωγές, κωλικοί, αλλεργίες και διάφορες άλλες δυσμενείς διαταραχές που ταλαιπωρούν το βρέφος και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα γιατί αν συνεχιστούν σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη θρέψη και επομένως στην ανάπτυξη και την υγεία του νεογνού. Η συγκεκριμένη εργασία ερευνά αν οι βασικές τροφές του εμπορίου που προορίζονται γι' αυτή την ηλικία (γάλατα, κρέμες και άλλα διατροφικά σκευάσματα) καλύπτουν επαρκώς τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους κατά τον 1ο χρόνο της ζωής του και αν επιτυγχάνεται σωστά μια ομαλή θρέψη και μια φυσιολογική ανάπτυξη.el
dc.description.abstractThe 1st year of life is one of the most important periods that influence the later development of children. In this age, impressive alterations happen in both physical growth and the nutrition of the infant. The most important physical changes that are observed in this age concern children's weight, height, and head's perimeter. In order to asses their natural growth, statistical curves are used to check for the proper physical development of the infant body. Concerning the infant's body composition it is known that as years go by, the total percentage of water and the fat mass change significantly. The development of the infants in regard to their mobility and sociality is also impressive. As time passes by, the infants react in a more intense manner to the various stimuli from the physical and social environment. It has to be mentioned that in this age and especially during the 1st semester of life, there is an immaturity in the mouth cavity, the digestive system, and the renal function of the infant, which however, by the 2nd semester begins to amend. It is known that in this age the proper nutrition plays a very important role as it is immediately connected to the physical development of the child and prevents health problems that may occur in its later life. The exclusive food that the infant receives during the 1st semester of its life is mother's milk. Lactation is important and it functions in a beneficial way to the development of the infant. Mother's milk should be surely preferred to the artificial milk-substitutes, because it is better in many aspects and offers the best possible nutrition to the infant. However, there are some occasions that mother's milk should be avoided (i.e. drug therapy of the mother, mastitis etc) and replaced with substitutes. On the other hand, from the 6th month, when the infant's physiological mechanisms are developed in a satisfactory manner, solid and semisolid food (i.e. cremes, yogurts, mashed food etc) could be introduced in the infant's daily nutrition. This weaning period is called "period of ablactation". The milk after the 6th month stops representing the only food of the infant because it can no longer support the increased nutritional needs. Therefore, in parallel with milk, other kinds of food are consumed that come to supply the increased demand in calories. The growing rhythm during the 1st year of life is very fast and as a consequence the needs in energy and nutrition elements are increased. Carbohydrates, proteins, metals and trace elements should be given in quantities that cover fully the daily needs of the infant otherwise their lack could cause serious problems to its health and development. Finally, it has to be pointed out that in this age the infants could possibly face some nutritional disorders that concern their digestive system. Commonly, what is caused is constipation, diarrhoea, vomiting, pains, allergies and other disorders that exhaust the infant and should be dealt with immediately, because they may cause problems in the infant's health. This project searches whether the basic commercial milk substitutes and baby food that are offered to this age (milk, cremes, and other nutrition products) cover, in a sufficient manner, the daily needs of the infants during their 1st year of live, and if they promote normal growth.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφή στην βρεφική ηλικία από 0-12 μηνών. Καταγραφή θρεπτικών συστατικών βρεφικού γαλατος, βρεφικών τροφών, σκευασμάτων και ποσοστό κάλυψης στα αντίστοιχα RDI της ηλικίας αυτής.el
dc.titleNutrition in infantile age from 0-12 months. Recording of nutritional components of infantile milk, infantile wet nurses, formulations and coverage in the respective RDI of that age.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚούλογλου, Γεώργιοςel
heal.creatorNameΚουρκούλη, Ματίναel
heal.creatorNameΝουσινάνος, Ελευθέριοςel
heal.creatorNameKouloglou, Georgiosen
heal.creatorNameKourkouli, Matinaen
heal.creatorNameNousinanos, Eleutheriosen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/204
heal.abstractΟ 1ος χρόνος της ζωής είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους που καθορίζουν τη μετέπειτα εξέλιξη του ανθρώπου. Σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν εντυπωσιακές μεταβολές τόσο στη σωματική ανάπτυξη, όσο και στον τρόπο διατροφής του βρέφους. Οι σημαντικότερες σωματικές αλλαγές που παρατηρούνται σε αυτή την ηλικία, είναι οι μεταβολές του βάρους, του ύψους και της περιμέτρου κεφαλής. Για να εκτιμηθεί η φυσιολογική ανάπτυξη αυτών, χρησιμοποιούνται οι καμπύλες ανάπτυξης που είναι δείκτες για τη σωστή σωματική εξελικτική πορεία του βρέφους. Όσον αφορά τη σύσταση σώματος του βρέφους, παρατηρείται ότι με την πάροδο του χρόνου τα ποσοστά νερού, άλιπης και λιπώδης μάζας διαφοροποιούνται σημαντικά. Εντυπωσιακή είναι επίσης η εξελικτική πορεία που ακολουθούν τα βρέφη όσον αφορά την ανάπτυξη της κινητικότητας και της κοινωνικότητας τους. Όσο περνάει ο καιρός τα νεογνά εντάσσονται όλο και περισσότερο στο γύρω περιβάλλον τους και αντιδρούν εντονότερα στα διάφορα ερεθίσματα που δέχονται από αυτό. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε αυτή την ηλικία και ειδικά κατά το 1ο εξάμηνο ζωής παρατηρείται ανωριμότητα στη στοματική κοιλότητα, στο πεπτικό σύστημα και στη νεφρική λειτουργία του νεογνού, η οποία όμως κατά το 2ο εξάμηνό αρχίζει να αποκαθίσταται. Είναι γνωστό ότι σε αυτή την ηλικία η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς συνδέεται άμεσα με την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και την πρόληψη εμφάνισης προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή του. Η αποκλειστική τροφή του νεογνού κατά το 1ο εξάμηνο της ζωής είναι το μητρικό γάλα. Ο μητρικός θηλασμός είναι απαραίτητος και δρα ευεργετικά στην ανάπτυξη του βρέφους. Το μητρικό γάλα σαφώς θα πρέπει να προτιμάται από το εξανθρωποποιημένο, διότι πλεονεκτεί σε πολλά σημεία προσφέροντας την καλύτερη δυνατή θρέψη για το νεογνό. Ωστόσο υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που αποτελούν απόλυτες αντενδείξεις για το θηλασμό (π.χ. μητρικός σακχαρώδης διαβήτης). Σ' αυτές τις περιπτώσεις το μητρικό γάλα θα πρέπει να αποφεύγεται και να αντικαθίσταται με εξανθρωποποιημένο. Από τον 6ο μήνα , όπου οι μηχανισμοί του οργανισμού του βρέφους έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά, μπορούν να εισαχθούν στο καθημερινό του διαιτολόγιο στερεές και ημιστερεές τροφές (π.χ. κρέμες, γιαούρτια, πολτοποιημένες τροφές κτλ). Η περίοδος αυτή ονομάζεται περίοδος απογαλακτισμού. Το γάλα μετά τον 6ο μήνα παύει να είναι η αποκλειστική τροφή του νεογνού διότι δεν δύναται πλέον να καλύψει τις αυξημένες διαιτητικές του ανάγκες. Παράλληλα λοιπόν με το γάλα καταναλώνονται και άλλα είδη τροφών που έρχονται να καλύψουν τις αυξημένες θερμιδικές απαιτήσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά τον 1ο χρόνο ζωής είναι πολύ γρήγορος και κατά συνέπεια οι ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία θα πρέπει να δίνονται σε τέτοιες ποσότητες ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους, διαφορετικά η ανεπάρκεια αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την εξελικτική του πορεία. Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι σε αυτή την ηλικία τα νεογνά είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποιες διατροφικές διαταραχές που έχουν να κάνουν με το πεπτικό τους σύστημα. Συνήθως προκαλούνται δυσκοιλιότητες, διάρροιες, αναγωγές, κωλικοί, αλλεργίες και διάφορες άλλες δυσμενείς διαταραχές που ταλαιπωρούν το βρέφος και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα γιατί αν συνεχιστούν σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη θρέψη και επομένως στην ανάπτυξη και την υγεία του νεογνού. Η συγκεκριμένη εργασία ερευνά αν οι βασικές τροφές του εμπορίου που προορίζονται γι' αυτή την ηλικία (γάλατα, κρέμες και άλλα διατροφικά σκευάσματα) καλύπτουν επαρκώς τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους κατά τον 1ο χρόνο της ζωής του και αν επιτυγχάνεται σωστά μια ομαλή θρέψη και μια φυσιολογική ανάπτυξη.el
heal.abstractThe 1st year of life is one of the most important periods that influence the later development of children. In this age, impressive alterations happen in both physical growth and the nutrition of the infant. The most important physical changes that are observed in this age concern children's weight, height, and head's perimeter. In order to asses their natural growth, statistical curves are used to check for the proper physical development of the infant body. Concerning the infant's body composition it is known that as years go by, the total percentage of water and the fat mass change significantly. The development of the infants in regard to their mobility and sociality is also impressive. As time passes by, the infants react in a more intense manner to the various stimuli from the physical and social environment. It has to be mentioned that in this age and especially during the 1st semester of life, there is an immaturity in the mouth cavity, the digestive system, and the renal function of the infant, which however, by the 2nd semester begins to amend. It is known that in this age the proper nutrition plays a very important role as it is immediately connected to the physical development of the child and prevents health problems that may occur in its later life. The exclusive food that the infant receives during the 1st semester of its life is mother's milk. Lactation is important and it functions in a beneficial way to the development of the infant. Mother's milk should be surely preferred to the artificial milk-substitutes, because it is better in many aspects and offers the best possible nutrition to the infant. However, there are some occasions that mother's milk should be avoided (i.e. drug therapy of the mother, mastitis etc) and replaced with substitutes. On the other hand, from the 6th month, when the infant's physiological mechanisms are developed in a satisfactory manner, solid and semisolid food (i.e. cremes, yogurts, mashed food etc) could be introduced in the infant's daily nutrition. This weaning period is called "period of ablactation". The milk after the 6th month stops representing the only food of the infant because it can no longer support the increased nutritional needs. Therefore, in parallel with milk, other kinds of food are consumed that come to supply the increased demand in calories. The growing rhythm during the 1st year of life is very fast and as a consequence the needs in energy and nutrition elements are increased. Carbohydrates, proteins, metals and trace elements should be given in quantities that cover fully the daily needs of the infant otherwise their lack could cause serious problems to its health and development. Finally, it has to be pointed out that in this age the infants could possibly face some nutritional disorders that concern their digestive system. Commonly, what is caused is constipation, diarrhoea, vomiting, pains, allergies and other disorders that exhaust the infant and should be dealt with immediately, because they may cause problems in the infant's health. This project searches whether the basic commercial milk substitutes and baby food that are offered to this age (milk, cremes, and other nutrition products) cover, in a sufficient manner, the daily needs of the infants during their 1st year of live, and if they promote normal growth.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφή στην βρεφική ηλικία από 0-12 μηνών. Καταγραφή θρεπτικών συστατικών βρεφικού γαλατος, βρεφικών τροφών, σκευασμάτων και ποσοστό κάλυψης στα αντίστοιχα RDI της ηλικίας αυτής.el
heal.titleNutrition in infantile age from 0-12 months. Recording of nutritional components of infantile milk, infantile wet nurses, formulations and coverage in the respective RDI of that age.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, βρεφική ηλικία, θρεπτικό συστατικό, βρεφικό γάλαel
heal.keywordnutrition, infantile age, nutrient component, infantile milken
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)