Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional habits during the first stage of adolescence between 12-14 years in the areas of Heraklion and Sitia.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΡοδαρου, Αναστασίαel
dc.creatorΚαλομοίρη, Ανδρονίκηel
dc.creatorRodarou, Anastasiaen
dc.creatorKalomoiri, Andronikien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:20Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:20Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/205
dc.description.abstractΠαχυσαρκία, όπως και η λέξη υπονοεί, σημαίνει αύξηση του σωματικού λίπους. Αποτελεί συχνή μεταβολική πάθηση και χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από 20% του κανονικού βάρους σώματος που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του σωματικού λίπους. Για τον προσδιορισμό του σωματικού λίπους χρησιμοποιούμε το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος.(Δ.Μ.Σ = Β/Υ² ). Ως αιτίες της παχυσαρκίας, θεωρούνται τα γενετικά αίτια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι μεταβολικές διαταραχές, η χαμηλή Φ.Δ., τα ψυχολογικά αίτια. Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, θεωρούνται άμεσα συνδεδεμένα με τις παρακάτω παθήσεις: Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιοπάθειες, Υπέρταση , Αναπνευστικό σύστημα, Σκελετικό σύστημα, Χειρουργικοί κίνδυνοι, Καρκίνος, Χολολιθίαση, Ενδοκρινικές διαταραχές, Ηπατοπάθειες, Αυξημένοι κίνδυνοι ατυχημάτων. Για την ομαλή ωρίμανση αλλά και τη διατήρηση καλής υγείας κατά το εισαγωγικό στάδιο της εφηβικής ηλικίας αλλά και για την υπόλοιπη εφηβική περίοδο, καθώς και στην υπόλοιπη ζωή το άτομο καλό είναι να καταναλώνει μία δίαιτα, που να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία , μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά , φρούτα, όσπρια, δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά, δηλαδή με βάση την πυραμίδα τροφίμων, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες του πρώτου σταδίου της εφηβικής ηλικίας, θεωρούνται οι παρακάτω: 1) η δομή και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας και κυρίως οι διαιτητικές συνήθειες των γονιών, 2) η διαφήμιση, 3) οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες, καθώς και τα σωματικά πρότυπα που προωθούνται από τη βιομηχανία των ρούχων και από τα περιοδικά της μόδας, 4) η εικόνα του σώματος, 5) η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, 6) οι προσωπικές εμπειρίες και αξίες, 7) η γεύση και η εμφάνιση των τροφίμων και 8) η ευκολία παρασκευής ή η διαθεσιμότητα των τροφίμων. Τα παραπάνω θα λέγαμε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους παράγοντες που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, οι οποίοι συνοπτικά είναι: α) Η παρακολούθηση τηλεόρασης, DVD,playstation, ταυτόχρονα με την κατανάλωση φαγητού, β) Το οικογενειακό περιβάλλον- κοινωνικοοικονομική κατάσταση, γ) Το κοινωνικό περιβάλλον( σχολικό περιβάλλον- παρέες και συμπεριφορές), δ) Οι ψυχολογικοί παράγοντες, ε) Η κληρονομικότητα, στ) ’λλοι παράγοντες, όπως περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, η ενεργειακή δαπάνη , εμβρυϊκές, νεογνικές και παιδικές επιδράσεις, εθνολογικοί παράγοντες, το μορφωτικό επίπεδο, κ.α.el
dc.description.abstractObesity, literally, is the increase of body fat. It is α frequent metabolic affection and it is characterized by the increase of body weight, over the 20% of the regular body weight and is obliged to the increase of body fat. For the definition of body fat we use body weight in proportion with weight. (B.M.I = weight/(height) ² . Causes of obesity are considered to be: genetic causes , environmental causes , metabolic disorders , low physical activity , and psychological causes. All of the above, combined with obesity are considered to be straightly related with the affections mentioned below: diabetes, heart conditions , hypertension , problems in the respiratory and skeletal system, surgical risks , cancer, chololithiasis, gall-stone disease , endocrinologic disorders, hypatical diseases, increased dangers of accidents. For normal maturing and maintenance of good health at the introductory phase of adolescent age and the rest adolescent period, as well as for the rest of a person's life, it is advised to follow a diet that is characterized by norms and variety, a diet rich in vegetables, fruits, legumes, grains, meat and milk products, according to the base of the food pyramid. By following the above, the person can cover its needs in nutririous components. In addition, some of the most important factors which affect the nutritional habits of prebubescent, are considered to be: 1) The family's structure and its features, and principally the nutritional habits of the parents, 2) Commercials, 3) Social and political values, as well as the body standards which are promoted by the fashion industry and the fashion magasines, 4) The body figure, 5) Psycho-social development, 6) Individual experiences and values, 7) The taste and appearence of food, and 8) The simplicity of food preparation or the availability of food supplies. All of the above, are affiliated straightforward with the factors which affect and contribute in the evolvement of obesity. Synoptically, these factors are: a) Watching television, DVD's, playstation and eating meals at the same time, b) The family's environment - socioeconomical condition, c) The social environment (school environment - companies and different behaviors), d) Psychological factors, e) The inheritance, f) Other factors, such as, environmental factors, the energy's expenditure, fetal, neonatal and infantile influences, ethnological factors, the cultural standards and others.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες κατά το πρώτο στάδιο της εφηβείας μεταξύ 12-14 ετών στις περιοχές Ηρακλείου και Σητείας.el
dc.titleNutritional habits during the first stage of adolescence between 12-14 years in the areas of Heraklion and Sitia.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΡοδαρου, Αναστασίαel
heal.creatorNameΚαλομοίρη, Ανδρονίκηel
heal.creatorNameRodarou, Anastasiaen
heal.creatorNameKalomoiri, Andronikien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/205
heal.abstractΠαχυσαρκία, όπως και η λέξη υπονοεί, σημαίνει αύξηση του σωματικού λίπους. Αποτελεί συχνή μεταβολική πάθηση και χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από 20% του κανονικού βάρους σώματος που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του σωματικού λίπους. Για τον προσδιορισμό του σωματικού λίπους χρησιμοποιούμε το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος.(Δ.Μ.Σ = Β/Υ² ). Ως αιτίες της παχυσαρκίας, θεωρούνται τα γενετικά αίτια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι μεταβολικές διαταραχές, η χαμηλή Φ.Δ., τα ψυχολογικά αίτια. Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, θεωρούνται άμεσα συνδεδεμένα με τις παρακάτω παθήσεις: Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιοπάθειες, Υπέρταση , Αναπνευστικό σύστημα, Σκελετικό σύστημα, Χειρουργικοί κίνδυνοι, Καρκίνος, Χολολιθίαση, Ενδοκρινικές διαταραχές, Ηπατοπάθειες, Αυξημένοι κίνδυνοι ατυχημάτων. Για την ομαλή ωρίμανση αλλά και τη διατήρηση καλής υγείας κατά το εισαγωγικό στάδιο της εφηβικής ηλικίας αλλά και για την υπόλοιπη εφηβική περίοδο, καθώς και στην υπόλοιπη ζωή το άτομο καλό είναι να καταναλώνει μία δίαιτα, που να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία , μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά , φρούτα, όσπρια, δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά, δηλαδή με βάση την πυραμίδα τροφίμων, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες του πρώτου σταδίου της εφηβικής ηλικίας, θεωρούνται οι παρακάτω: 1) η δομή και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας και κυρίως οι διαιτητικές συνήθειες των γονιών, 2) η διαφήμιση, 3) οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες, καθώς και τα σωματικά πρότυπα που προωθούνται από τη βιομηχανία των ρούχων και από τα περιοδικά της μόδας, 4) η εικόνα του σώματος, 5) η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, 6) οι προσωπικές εμπειρίες και αξίες, 7) η γεύση και η εμφάνιση των τροφίμων και 8) η ευκολία παρασκευής ή η διαθεσιμότητα των τροφίμων. Τα παραπάνω θα λέγαμε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους παράγοντες που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, οι οποίοι συνοπτικά είναι: α) Η παρακολούθηση τηλεόρασης, DVD,playstation, ταυτόχρονα με την κατανάλωση φαγητού, β) Το οικογενειακό περιβάλλον- κοινωνικοοικονομική κατάσταση, γ) Το κοινωνικό περιβάλλον( σχολικό περιβάλλον- παρέες και συμπεριφορές), δ) Οι ψυχολογικοί παράγοντες, ε) Η κληρονομικότητα, στ) ’λλοι παράγοντες, όπως περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, η ενεργειακή δαπάνη , εμβρυϊκές, νεογνικές και παιδικές επιδράσεις, εθνολογικοί παράγοντες, το μορφωτικό επίπεδο, κ.α.el
heal.abstractObesity, literally, is the increase of body fat. It is α frequent metabolic affection and it is characterized by the increase of body weight, over the 20% of the regular body weight and is obliged to the increase of body fat. For the definition of body fat we use body weight in proportion with weight. (B.M.I = weight/(height) ² . Causes of obesity are considered to be: genetic causes , environmental causes , metabolic disorders , low physical activity , and psychological causes. All of the above, combined with obesity are considered to be straightly related with the affections mentioned below: diabetes, heart conditions , hypertension , problems in the respiratory and skeletal system, surgical risks , cancer, chololithiasis, gall-stone disease , endocrinologic disorders, hypatical diseases, increased dangers of accidents. For normal maturing and maintenance of good health at the introductory phase of adolescent age and the rest adolescent period, as well as for the rest of a person's life, it is advised to follow a diet that is characterized by norms and variety, a diet rich in vegetables, fruits, legumes, grains, meat and milk products, according to the base of the food pyramid. By following the above, the person can cover its needs in nutririous components. In addition, some of the most important factors which affect the nutritional habits of prebubescent, are considered to be: 1) The family's structure and its features, and principally the nutritional habits of the parents, 2) Commercials, 3) Social and political values, as well as the body standards which are promoted by the fashion industry and the fashion magasines, 4) The body figure, 5) Psycho-social development, 6) Individual experiences and values, 7) The taste and appearence of food, and 8) The simplicity of food preparation or the availability of food supplies. All of the above, are affiliated straightforward with the factors which affect and contribute in the evolvement of obesity. Synoptically, these factors are: a) Watching television, DVD's, playstation and eating meals at the same time, b) The family's environment - socioeconomical condition, c) The social environment (school environment - companies and different behaviors), d) Psychological factors, e) The inheritance, f) Other factors, such as, environmental factors, the energy's expenditure, fetal, neonatal and infantile influences, ethnological factors, the cultural standards and others.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες κατά το πρώτο στάδιο της εφηβείας μεταξύ 12-14 ετών στις περιοχές Ηρακλείου και Σητείας.el
heal.titleNutritional habits during the first stage of adolescence between 12-14 years in the areas of Heraklion and Sitia.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφικές συνήθειες στην εφηβεία, Ηράκλειο, Σητείαel
heal.keywordfood habits in adolescence, Heraklion, Siteiaen
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)