Εμφάνιση απλής εγγραφής

Types of traditional greek cheese and their market place.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΡοβά, Παρασκευήel
dc.creatorRova, Paraskevien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:30Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:30Z
dc.date.issued2013-03-13T12:25:15Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/212
dc.description.abstractΗ Ελλάδα είναι χώρα που παρουσιάζει αφθονία σε παραδοσιακά τυριά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Τα τυριά αυτά παρουσιάζουν διατροφικά πλεονεκτήματα κυρίως ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, έναντι των ξένων παραδοσιακών τυριών. Η εγχώρια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υπολείπεται σταθερά της κατανάλωσης με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων από ξένες χώρες. Αναφορικά με την εξαγωγική επίδοση του κλάδου επισημαίνεται ότι, οι εξαγωγές των ελληνικών τυριών ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία με πρωταγωνιστή την ελληνική φέτα. Σκοπός του ερευνητικού μέρους της παρούσας εργασίας ήταν η αναζήτηση των τύπων των παραδοσιακών ελληνικών τυριών και της θέσης τους στην αγορά της Αττικής, πού ως αστικό κέντρο αντανακλά τις προτιμήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού με επιτόπια παρουσία σε σούπερ μάρκετ και τοπικά-ειδικά καταστήματα πραγματοποιήθηκε καταγραφή των τύπων των ελληνικών και ξένων τυριών που εμπορεύονταν. Απαντήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών της Αττικής στους αναφερόμενους τύπους τυριών δόθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από τους υπευθύνους πωλήσεως των ανωτέρω καταστημάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, στην αγορά της Αττικής τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά που διατίθενται είναι τα μαλακά: Φέτα, Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Κοπανιστή, τα ημίσκληρα: Κασέρι, Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού, τα σκληρά: Γραβιέρα Νάξου, Γραβιέρα Κρήτης, Κεφαλογραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Λαδοτήρι Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Σαν Μιχάλη Σύρου και τέλος τα τυριά τυρογάλακτος: Μανούρι, Ανθότυρο και Μυζήθρα. Τα ανωτέρω τυριά έρχονται συνολικά πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών της Αττικής σε σύγκριση με τα μη παραδοσιακά ελληνικά τυριά και τα εισαγόμενα τυριά. Πρώτα σε κατανάλωση έρχονται τα μαλακά τυριά, έπονται τα τυριά τυρογάλακτος, τα ημίσκληρα και τα σκληρά τυριά.el
dc.description.abstractGreece is a country that has an abundance of traditional cheeses, most of which are registered as Protected Designation of Origin (PDO). The cheeses have mainly nutritional advantages to organoleptic characteristics, compared to traditional foreign cheeses. The domestic production of dairy product consumption falls consistently, which results in increased imports of dairy products from foreign countries. Regarding the export performance of the industry, it was noted that exports of greek cheeses have been rising steadily, especially the greek feta. The aim of this research was to search for types of traditional greek cheese and market position in Attica, where as an urban center reflects the tastes of modern consumers. To serve the above purpose with a presence in local supermarkets and specialty stores, to whom kept records of the types of greek cheeses and foreign cheeses that are in the market. The answers about consumer preferences in Attica in the above mentioned places were done with a questionnaire about the different types of cheeses, these were completed by the sales manager of these stores. The results showed that the market in Attica, traditional greek cheeses available are soft: Feta, Kalathaki Lemnos, katiki Domokos, Kopanisti, semi-hard: Kaseri, Formaella Arachova Parnassos, hard: Naxos Gruyere, Gruyere Crete, Kefalograviera, Kefalotyri, Ladotyri Mytilene, Metsovone, As Michael Syros and finally the whey cheeses: Manouri, Mizithra and Anthotyros. These cheeses come first in consumer preference in Attica compared to non-traditional greek cheeses and imported cheeses. The highest consumption are the soft cheeses, after that whey cheeses, then semi-hard and hard cheeses.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΤύποι παραδοσιακών ελληνικών τυριών και η θέση τους στην αγορά τροφίμων.el
dc.titleTypes of traditional greek cheese and their market place.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΡοβά, Παρασκευήel
heal.creatorNameRova, Paraskevien
heal.publicationDate2013-03-13T12:25:15Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/212
heal.abstractΗ Ελλάδα είναι χώρα που παρουσιάζει αφθονία σε παραδοσιακά τυριά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Τα τυριά αυτά παρουσιάζουν διατροφικά πλεονεκτήματα κυρίως ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, έναντι των ξένων παραδοσιακών τυριών. Η εγχώρια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υπολείπεται σταθερά της κατανάλωσης με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων από ξένες χώρες. Αναφορικά με την εξαγωγική επίδοση του κλάδου επισημαίνεται ότι, οι εξαγωγές των ελληνικών τυριών ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία με πρωταγωνιστή την ελληνική φέτα. Σκοπός του ερευνητικού μέρους της παρούσας εργασίας ήταν η αναζήτηση των τύπων των παραδοσιακών ελληνικών τυριών και της θέσης τους στην αγορά της Αττικής, πού ως αστικό κέντρο αντανακλά τις προτιμήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού με επιτόπια παρουσία σε σούπερ μάρκετ και τοπικά-ειδικά καταστήματα πραγματοποιήθηκε καταγραφή των τύπων των ελληνικών και ξένων τυριών που εμπορεύονταν. Απαντήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών της Αττικής στους αναφερόμενους τύπους τυριών δόθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από τους υπευθύνους πωλήσεως των ανωτέρω καταστημάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, στην αγορά της Αττικής τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά που διατίθενται είναι τα μαλακά: Φέτα, Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Κοπανιστή, τα ημίσκληρα: Κασέρι, Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού, τα σκληρά: Γραβιέρα Νάξου, Γραβιέρα Κρήτης, Κεφαλογραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Λαδοτήρι Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Σαν Μιχάλη Σύρου και τέλος τα τυριά τυρογάλακτος: Μανούρι, Ανθότυρο και Μυζήθρα. Τα ανωτέρω τυριά έρχονται συνολικά πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών της Αττικής σε σύγκριση με τα μη παραδοσιακά ελληνικά τυριά και τα εισαγόμενα τυριά. Πρώτα σε κατανάλωση έρχονται τα μαλακά τυριά, έπονται τα τυριά τυρογάλακτος, τα ημίσκληρα και τα σκληρά τυριά.el
heal.abstractGreece is a country that has an abundance of traditional cheeses, most of which are registered as Protected Designation of Origin (PDO). The cheeses have mainly nutritional advantages to organoleptic characteristics, compared to traditional foreign cheeses. The domestic production of dairy product consumption falls consistently, which results in increased imports of dairy products from foreign countries. Regarding the export performance of the industry, it was noted that exports of greek cheeses have been rising steadily, especially the greek feta. The aim of this research was to search for types of traditional greek cheese and market position in Attica, where as an urban center reflects the tastes of modern consumers. To serve the above purpose with a presence in local supermarkets and specialty stores, to whom kept records of the types of greek cheeses and foreign cheeses that are in the market. The answers about consumer preferences in Attica in the above mentioned places were done with a questionnaire about the different types of cheeses, these were completed by the sales manager of these stores. The results showed that the market in Attica, traditional greek cheeses available are soft: Feta, Kalathaki Lemnos, katiki Domokos, Kopanisti, semi-hard: Kaseri, Formaella Arachova Parnassos, hard: Naxos Gruyere, Gruyere Crete, Kefalograviera, Kefalotyri, Ladotyri Mytilene, Metsovone, As Michael Syros and finally the whey cheeses: Manouri, Mizithra and Anthotyros. These cheeses come first in consumer preference in Attica compared to non-traditional greek cheeses and imported cheeses. The highest consumption are the soft cheeses, after that whey cheeses, then semi-hard and hard cheeses.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΤύποι παραδοσιακών ελληνικών τυριών και η θέση τους στην αγορά τροφίμων.el
heal.titleTypes of traditional greek cheese and their market place.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπαραδοσιακό τυρί, γαλακτοκομικό προϊόν, προτιμήσεις καταναλωτώνel
heal.keywordtraditional cheese, diary product, consumers' preferencesen
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)