Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition and skin aging: Case study of a 30-year-old woman based on the quantitative approach of three different dietary patterns.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΖήκα, Αικατερίνηel
dc.creatorZika, Aikaterinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:31Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:31Z
dc.date.issued2012-06-27T11:46:14Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/213
dc.description.abstractΗ επιστήμη της διατροφής μέσω πολυετών μελετών διαμορφώνει συνεχώς νέες απόψεις για το ρόλο της διατροφής στην εξέλιξη της γήρανσης του δέρματος στις γυναίκες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων συμβάλλουν θετικά στην ποιότητα και την όψη του δέρματος. Το δέρμα αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευαίσθητο στην οξειδωτική φθορά. Η κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και ελαιολάδου εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την οξείδωσή του. Επιπλέον, η λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ρετινόλη και βιταμίνη C φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει σε κάποιο βαθμό την ενδογενή αντιοξειδωτική ικανότητα του δέρματος. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η προσπάθεια διερεύνησης της επίδρασης τριών διαφορετικών διατροφικών σχημάτων, αναφορικά με τη σύστασή τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, στη γήρανση του δέρματος γυναικών ηλικίας μεγαλύτερης των 25 ετών. Τα διαιτητικά σχήματα που θα μελετηθούν είναι το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, η δίαιτα που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και τέλος, το διατροφικό σχήμα που βασίζεται στην αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων (κυρίως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Στο ειδικό μέρος της πτυχιακής, με τη βοήθεια του διαιτητικού λογισμικού DietSpeakαναλύονται ως προς τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους τριάντα ημερήσια διαιτολόγια από κάθε διατροφικό σχήμα. Στη συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης συμμετείχαν δέκα διαιτολόγοι, σχεδιάζοντας ο καθένας από ένα τριήμερο διαιτολόγιο για κάθε ένα από τα μελετώμενα σχήματα. Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν σε πίνακες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που φαίνεται να εξασφαλίζει μεγαλύτερη επάρκεια αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και μεγαλύτερη συμμόρφωση από τον εξεταζόμενο. Αντίθετα οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις συνιστώμενες τιμές φαίνεται να εμφανίζονται στην πρωτεϊνική δίαιτα.el
dc.description.abstractNutrition Science through multidimensional studies is constantly working on new evidence regarding the role of diet in skin aging progress in women. There is evidence that certain food ingredients can improve the quality and appearance of the skin. The skin consists of lipids and proteins, substances that are very susceptible to oxidative damage. The consumption of vegetables, legumes and olive oil to a large extent help to prevent this oxidation. In addition, eating foods rich in iron, zinc, calcium, magnesium, retinol and vitamin C may increase the endogenous antioxidant capacity of skin. The aim of this thesis is to explore the impact of three different dietary patterns, regarding their composition in macronutrients and micronutrients and their role on skin aging in women older than 25 years of age. Dietary patterns to be studied are Mediterranean Diet, diet characterized by increased protein intake and finally, dietary regimen based on an increased intake of carbohydrates (low glycemic index). As a research of this project, an analysis of thirty daily diets of each dietary pattern into their antioxidant composition was done, by using the dietitian’s software Diet Speak. Ten dietitians designed a three- day dietary regimen for each of the possible nutritional forms for a specific case study. Mean values of the provided nutrients were calculated and the results were compiled in tables and showed that the Mediterranean diet is the one that seems to provide more adequately all sources of antioxidants, while in the same time achieves greater compliance by the patient. On the contrary, larger deviations from the recommended values (RDAs and RNIs)were observed regarding the high protein diet.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφή και γήρανση του δέρματος: Μελέτη περίπτωσης 30χρονης γυναίκας μέσω της ποσοτικής προσέγγισης τριών διαφορετικών διατροφικών σχημάτων.el
dc.titleNutrition and skin aging: Case study of a 30-year-old woman based on the quantitative approach of three different dietary patterns.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΖήκα, Αικατερίνηel
heal.creatorNameZika, Aikaterinien
heal.publicationDate2012-06-27T11:46:14Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/213
heal.abstractΗ επιστήμη της διατροφής μέσω πολυετών μελετών διαμορφώνει συνεχώς νέες απόψεις για το ρόλο της διατροφής στην εξέλιξη της γήρανσης του δέρματος στις γυναίκες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων συμβάλλουν θετικά στην ποιότητα και την όψη του δέρματος. Το δέρμα αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευαίσθητο στην οξειδωτική φθορά. Η κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και ελαιολάδου εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την οξείδωσή του. Επιπλέον, η λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ρετινόλη και βιταμίνη C φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει σε κάποιο βαθμό την ενδογενή αντιοξειδωτική ικανότητα του δέρματος. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η προσπάθεια διερεύνησης της επίδρασης τριών διαφορετικών διατροφικών σχημάτων, αναφορικά με τη σύστασή τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, στη γήρανση του δέρματος γυναικών ηλικίας μεγαλύτερης των 25 ετών. Τα διαιτητικά σχήματα που θα μελετηθούν είναι το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, η δίαιτα που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και τέλος, το διατροφικό σχήμα που βασίζεται στην αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων (κυρίως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Στο ειδικό μέρος της πτυχιακής, με τη βοήθεια του διαιτητικού λογισμικού DietSpeakαναλύονται ως προς τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους τριάντα ημερήσια διαιτολόγια από κάθε διατροφικό σχήμα. Στη συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης συμμετείχαν δέκα διαιτολόγοι, σχεδιάζοντας ο καθένας από ένα τριήμερο διαιτολόγιο για κάθε ένα από τα μελετώμενα σχήματα. Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν σε πίνακες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που φαίνεται να εξασφαλίζει μεγαλύτερη επάρκεια αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και μεγαλύτερη συμμόρφωση από τον εξεταζόμενο. Αντίθετα οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις συνιστώμενες τιμές φαίνεται να εμφανίζονται στην πρωτεϊνική δίαιτα.el
heal.abstractNutrition Science through multidimensional studies is constantly working on new evidence regarding the role of diet in skin aging progress in women. There is evidence that certain food ingredients can improve the quality and appearance of the skin. The skin consists of lipids and proteins, substances that are very susceptible to oxidative damage. The consumption of vegetables, legumes and olive oil to a large extent help to prevent this oxidation. In addition, eating foods rich in iron, zinc, calcium, magnesium, retinol and vitamin C may increase the endogenous antioxidant capacity of skin. The aim of this thesis is to explore the impact of three different dietary patterns, regarding their composition in macronutrients and micronutrients and their role on skin aging in women older than 25 years of age. Dietary patterns to be studied are Mediterranean Diet, diet characterized by increased protein intake and finally, dietary regimen based on an increased intake of carbohydrates (low glycemic index). As a research of this project, an analysis of thirty daily diets of each dietary pattern into their antioxidant composition was done, by using the dietitian’s software Diet Speak. Ten dietitians designed a three- day dietary regimen for each of the possible nutritional forms for a specific case study. Mean values of the provided nutrients were calculated and the results were compiled in tables and showed that the Mediterranean diet is the one that seems to provide more adequately all sources of antioxidants, while in the same time achieves greater compliance by the patient. On the contrary, larger deviations from the recommended values (RDAs and RNIs)were observed regarding the high protein diet.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφή και γήρανση του δέρματος: Μελέτη περίπτωσης 30χρονης γυναίκας μέσω της ποσοτικής προσέγγισης τριών διαφορετικών διατροφικών σχημάτων.el
heal.titleNutrition and skin aging: Case study of a 30-year-old woman based on the quantitative approach of three different dietary patterns.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordγήρανση δέρματος, διατροφή, διατροφικά σχήματαel
heal.keywordskin aging, nutrition, dietary patternsen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)