Η επίδραση της διατροφής στην εμφάνιση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
The effect of diet on the appearance of hepatocellular carcinoma.
Abstract
Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μία κακοήθης νόσος που αντιπροσωπεύει το 80-85% των επιθηλιακής προέλευσης πρωτοπαθών όγκων του ήπατος. Αποτελεί την πέμπτη σε συχνότητα μορφή νεοπλασίας στον κόσμο και την τρίτη πιο κοινή αιτία θνησιμότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Εμφανίζεται σε ηλικία περίπου 60-65 για τους άνδρες και 65-70 για τις γυναίκες και αποτελεί το 6,2% και το 2,6% των κακοήθη όγκων στους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Το 80% των περιπτώσεων συμβαίνουν στην Αφρική και Ανατολική Άσία, στην Ευρώπη, την Κίνα. Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου αποτελούν οι ηπατίτιδες Β και C, η έκθεση σε αφλατοξίνη Β1, η παχυσαρκία, ο αλκοολισμός και η κίρρωση. Η κλινική εικόνα της πάθησης περιλαμβάνει αδυναμία, καταβολή, ανορεξια, απώλεια βάρους, ηπατοσπληνική διόγκωση, αλγος δεξιού υποχονδρίου, ίκτερο, ασκίτη και αιμοπεριτόναιο. Η διάγνωση τίθεται με ορολογικές μεθόδους (μέτρηση AFP), με απεικονίστικες μεθόδους (υπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία), ιστολογικά (βιοψία ήπατος) και μέσω καρκινικών δεικτών όπως η AFP (δείκτης α1 εμβρυικής σφαιρίνης). Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική εξαίρεση, μεταμόσχευση ήπατος, χημειο-εμβολιασμό και θερμοκαυτηριασμό με ραδιοσυχνότητες. Γενικά η διατροφή έχει παρατηρηθεί ότι δρά άμεσα στην εμφάνιση του ΗΚΚ καθώς παράγοντες όπως η αφλατοξίνη Β1, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση ζωικού και κορεσμένου λίπους, η δυτικού τύπου δίαιτες, τα νιτρικά άλατα, φυτοχημικά αλλά και η υπέρμετρη κατανάλωση αντιοξειδωτικών φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη του ΗΚΚ. Αντίθετα, η αύξηση φυτικών ινών, φρούτων, λαχανικών, μικροθρεπτικών στοιχείων, κατανάλωση σεληνίου, χολίνης, α-καροτενίου, φλαβονοειδών, πολυφαινόλων και προβιοτικών φαίνεται να δρούν ενάντια στην ανάπτυξη του ΗΚΚ. Hepatocellular carcinoma is a malignant disease which represents 80-85% of epithelial origin primary liver tumors. It is the fifth most common form of malignancy in the world and the third most common cause of cancer mortality worldwide. Occurs around the age of 60-65 for men and 65-70 for women and constitutes 6.2% and 2.6% of malignant tumors in men and women respectively. 80% of cases occur in Africa and East Asia, Europe, China. Some of the risk factors are hepatitis B and C, exposure to aflatoxin B1, obesity, alcoholism and cirrhosis. The clinical picture of the disease include weakness, fatigue, anorexia, weight loss, liver and spleen swelling, right hypochondria pain, jaundice, ascites and haemoperitoneum. Diagnosis is by serological methods (measurement AFP), with imaging techniques (ultrasound, CT and MRI), histological (liver biopsy) and by tumor markers such as AFP (a1 indicator of fetal globin). Treatment includes surgical excision, liver transplant, chemo-vaccination and thermal cautery ablation. In general, the diet has been shown to act directly on the appearance of HCC factors such as aflatoxin B1, alcohol, obesity, increased consumption of animal and saturated fat, Western-type diets, nitrates, phytochemicals and antioxidants excessive consumption seems conducive to the development of HCC. Instead, the increase of fiber, fruit, vegetables, micronutrients, consumption selenium choline, a-carotene, flavonoids, polyphenols and probiotic appears to act against the development of HCC.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info