Εμφάνιση απλής εγγραφής

Dietary habits of adolescents in rural areas of southeast Crete.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒασιλακάκη, Νίκηel
dc.creatorVasilakaki, Nikien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:47Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:47Z
dc.date.issued2012-06-28T13:22:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/226
dc.description.abstractΗ παχυσαρκία αποτελεί μια νόσο που οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ αποδεδειγμένα σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και διάφοροι τύποι καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως επιδημία. Τα αυξανόμενα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας αποδίδονται, κυρίως, στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην καθιστική ζωή. Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία. Σκοπός: Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Ν.Α. Κρήτης. Στη συνέχεια, οι συνήθειες αυτές συγκρίθηκαν με τις συστάσεις τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής. Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων εντός και εκτός σπιτιού σε συνδυασμό με τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Μεθοδολογία: Δημιουργήθηκε προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων με βάση τη Μεσογειακή Πυραμίδα Διατροφής. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν αριθμός παιδιών έφηβοι 12-15 ετών, οι οποίοι φοιτούν στο γυμνάσιο του χωριού Κουτσουρά, στο νομό Λασιθίου και έγινε χρήση του Microsoft Office Excel 2003 και το στατιστικό πακέτο Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) για την ανάλυση των δεδομένων. Αποτελέσματα: Οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κατά μέσο όρο φυσιολογικό βάρος. Οι περισσότεροι καταναλώνουν πρωινό πριν το σχολείο και μεσημεριανό εντός σπιτιού. Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν τρώει εκτός σπιτιού περισσότερες από 1-2 φορές/εβδομάδα. Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, έχουν μία τάση προς πιο δυτικοποιημένα πρότυπα διατροφής, ωστόσο διατηρούν κάποιες αρχές της Μεσογειακής Διατροφικής. Επιπρόσθετα, από τον ελεύθερο χρόνο τους, κατά μέσο όρο, αφιερώνουν περίπου 4-6 ώρες/ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες, ενώ συμμετέχουν, σε ικανοποιητικό ποσοστό, σε φυσικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τα αγόρια. Συμπεράσματα: Οι έφηβοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά διατηρούν ορισμένες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες με τις συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν μέσα από προγράμματα παρέμβασης, τα οποία στοχεύουν στην επιμόρφωση των εφήβων σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση υγιεινού τρόπου ζωής.el
dc.description.abstractObesity is a disease caused by genetic and environmental factors and, evidently, is associated with numerous health problems such as diabetes, hypertension and some types of cancer. The World Health Organization described obesity as epidemic. The growing global obesity rates are attributable mainly to bad eating habits and sedentary lifestyles. The data showed increasing obesity rates Greece at a young age. Purpose: This research project investigated the dietary habits of young people who live in rural areas of Southeast Crete. These habits were compared with the Mediterranean Diet recommendations and were studied in relation with the frequency of consumption of meals inside and outside the house and the daily activities of children. Methodology: A questionnaire that described the frequency of food consumption based on the Mediterranean Diet Pyramid was created. The questionnaire was filled by αριθμός teenagers 12-15 years, who were students of a high school in the village Koytsoyra, in the Prefecture of Lasithi. Microsoft Office Excel 2003 and the Statistical Package for the Social Sciences SPSS were used for analysis of the data. Outcomes: The students that participated in the research had, on average, regular weight. Most of them ate breakfast before school and lunch in the house. The majority was not eating away from home more than 1-2 times/week. Regarding their dietary habits, they had a tendency towards ‘’west’ food standards, but they retained some principles of the Mediterranean diet. In addition, in their free time, they spent about 4-6 hours/day on average at sedentary activities, while participating, in a satisfactory percentage, in physical activities, especially boys. Conclusions: Adolescents who live in rural areas of Southeast Crete have moved away from the principles of the Mediterranean Diet, but they retain some dietary habits consistent with the recommendations of the Mediterranean Food pyramid. These habits should be maintained and strengthened through intervention programmes, which aim to educate young people on matters of healthy diet and physical activity, with the ultimate aim of creating a healthier lifestyle.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες των εφήβων σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης.el
dc.titleDietary habits of adolescents in rural areas of southeast Crete.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒασιλακάκη, Νίκηel
heal.creatorNameVasilakaki, Nikien
heal.publicationDate2012-06-28T13:22:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/226
heal.abstractΗ παχυσαρκία αποτελεί μια νόσο που οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ αποδεδειγμένα σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και διάφοροι τύποι καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως επιδημία. Τα αυξανόμενα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας αποδίδονται, κυρίως, στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην καθιστική ζωή. Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία. Σκοπός: Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Ν.Α. Κρήτης. Στη συνέχεια, οι συνήθειες αυτές συγκρίθηκαν με τις συστάσεις τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής. Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων εντός και εκτός σπιτιού σε συνδυασμό με τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Μεθοδολογία: Δημιουργήθηκε προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων με βάση τη Μεσογειακή Πυραμίδα Διατροφής. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν αριθμός παιδιών έφηβοι 12-15 ετών, οι οποίοι φοιτούν στο γυμνάσιο του χωριού Κουτσουρά, στο νομό Λασιθίου και έγινε χρήση του Microsoft Office Excel 2003 και το στατιστικό πακέτο Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) για την ανάλυση των δεδομένων. Αποτελέσματα: Οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κατά μέσο όρο φυσιολογικό βάρος. Οι περισσότεροι καταναλώνουν πρωινό πριν το σχολείο και μεσημεριανό εντός σπιτιού. Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν τρώει εκτός σπιτιού περισσότερες από 1-2 φορές/εβδομάδα. Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, έχουν μία τάση προς πιο δυτικοποιημένα πρότυπα διατροφής, ωστόσο διατηρούν κάποιες αρχές της Μεσογειακής Διατροφικής. Επιπρόσθετα, από τον ελεύθερο χρόνο τους, κατά μέσο όρο, αφιερώνουν περίπου 4-6 ώρες/ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες, ενώ συμμετέχουν, σε ικανοποιητικό ποσοστό, σε φυσικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τα αγόρια. Συμπεράσματα: Οι έφηβοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά διατηρούν ορισμένες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες με τις συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν μέσα από προγράμματα παρέμβασης, τα οποία στοχεύουν στην επιμόρφωση των εφήβων σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση υγιεινού τρόπου ζωής.el
heal.abstractObesity is a disease caused by genetic and environmental factors and, evidently, is associated with numerous health problems such as diabetes, hypertension and some types of cancer. The World Health Organization described obesity as epidemic. The growing global obesity rates are attributable mainly to bad eating habits and sedentary lifestyles. The data showed increasing obesity rates Greece at a young age. Purpose: This research project investigated the dietary habits of young people who live in rural areas of Southeast Crete. These habits were compared with the Mediterranean Diet recommendations and were studied in relation with the frequency of consumption of meals inside and outside the house and the daily activities of children. Methodology: A questionnaire that described the frequency of food consumption based on the Mediterranean Diet Pyramid was created. The questionnaire was filled by αριθμός teenagers 12-15 years, who were students of a high school in the village Koytsoyra, in the Prefecture of Lasithi. Microsoft Office Excel 2003 and the Statistical Package for the Social Sciences SPSS were used for analysis of the data. Outcomes: The students that participated in the research had, on average, regular weight. Most of them ate breakfast before school and lunch in the house. The majority was not eating away from home more than 1-2 times/week. Regarding their dietary habits, they had a tendency towards ‘’west’ food standards, but they retained some principles of the Mediterranean diet. In addition, in their free time, they spent about 4-6 hours/day on average at sedentary activities, while participating, in a satisfactory percentage, in physical activities, especially boys. Conclusions: Adolescents who live in rural areas of Southeast Crete have moved away from the principles of the Mediterranean Diet, but they retain some dietary habits consistent with the recommendations of the Mediterranean Food pyramid. These habits should be maintained and strengthened through intervention programmes, which aim to educate young people on matters of healthy diet and physical activity, with the ultimate aim of creating a healthier lifestyle.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες των εφήβων σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης.el
heal.titleDietary habits of adolescents in rural areas of southeast Crete.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, εφηβεία, παχυσαρκία, Κρήτη, διατροφική συνήθεια, διατροφικές συνήθειες στην εφηβείαel
heal.keywordmediterranean diet, adolescence, obesity, Crete, food habit, food habits in adolescenceen
heal.advisorNameΠαπαδάκη, Αγγελική Τσικαλάκης Γεώργιοςel
heal.advisorNamePapadaki, Aggeliki Tsikalakis Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)