Εμφάνιση απλής εγγραφής

Food habits and assessment of quality of life of people with rheumatoid arthritis: Comparison of of Crete - Cyprus.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΙωάννου, Αθηνάel
dc.creatorΠιτσιλίδου, Ζωήel
dc.creatorΧριστοφόρου, Γιώταel
dc.creatorIoannou, Athinaen
dc.creatorPitsilidou, Zoien
dc.creatorChristoforou, Giotaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:23:10Z
dc.date.available2016-03-15T12:23:10Z
dc.date.issued2012-06-27T13:27:34Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/242
dc.description.abstractΤα ρευματικά νοσήματα ορίζονται ως οι παθήσεις του συνδετικού ιστού και του μυοσκελετικού συστήματος, έχουν ως κύριες κλινικές εκδηλώσεις πόνο και δυσκαμψία, προσβάλλοντας ορισμένες φορές και άλλα όργανα ή συστήματα. Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι από τα συχνότερα νοσήματα και αποτελούν την κυριότερη αιτία σωματικής ανικανότητας σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω. Υψηλό επιπολασμό μεταξύ των ρευματικών παθήσεων εμφανίζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπου ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, αποτελώντας ένα μέγιστο και πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των διατροφικών συνηθειών ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε Κρήτη και Κύπρο καθώς και η διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η σύγκριση των δύο πληθυσμών στόχων. Ο πληθυσμός της εν λόγω έρευνας αντλήθηκε από αρχεία των γενικών Νοσοκομείων Αγ.Νικολάου και Λεμεσού και τον σύνδεσμο ρευματοπαθών Κρήτης και τον αντιρευματικό σύνδεσμο Κύπρου κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, 2009. Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείτε από ένα τυχαιοποιημένο δείγμα ατόμων, ανεξαρτήτου ηλικίας οι οποίοι είχαν διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το δείγμα αποτελείται από 104 άτομα (56 Κρητικούς και 48 Κυπρίους) και το ποσοστό ανταπόκρισης ανέρχεται στο 87%. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας καταδεικνύουν ότι η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων τόσο των Κρητικών όσο και των Κυπρίων παρουσιάζεται σχετικά ικανοποιητική ως προς την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.Δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των διατροφικών συνηθειών στους δύο πληθυσμούς στόχους. Σχετικά με τη μέτρηση της Ποιότητας Ζωής παρουσιάζεται μια μέτρια εικόνα ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δεν παρουσιάζεται στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τη γενικότερη κατάσταση υγείας, ενώ παρατηρείται μία ασθενής αρνητική συσχέτιση με την ηλικία.el
dc.description.abstractThe rheumatic diseases are defined as diseases of the connective tissue and musculoskeletal system, which have as main clinical symptoms pain and stiffness and sometimes affecting other organs or systems. At primary healthcare is one of the most common diseases and are the leading cause of physical disability in people aged 15 and over. High prevalence of rheumatic disease among rheumatoid arthritis, which it belongs in the category of autoimmune rheumatic diseases, providing a multifaceted public health problem. Rheumatoid arthritis is a chronic inflammatory, autoimmune and progressive disease that affects mostly the joints, but also some times several other organs. It is the most common inflammatory rheumatic disease. Usually affects people aged 35-55 years, but can also occur in people of any age The purpose of this research is to study the eating habits of people with rheumatoid arthritis in Crete and Cyprus as well as to investigate the quality of life of patients and comparison of the two target groups. Data from this survey were drawn from Crete rheumatic association and Cyprus anti rheumatic association during the period July – September, 2009. The study population consisted of a randomized sample of individuals, regardless of age, who were diagnosed with rheumatoid arthritis. The sample consisted of 104 individuals (48 Cypriots and 56 Cretans) and the response rate is 87%. The results of this survey show that the frequency of food consumption of the Cretans and Cypriots are relatively satisfactory as regards the recruitment of key nutrients components. No substantial differences were observed between dietary habits in the two target populations. Regarding the measurement of Quality of Life a moderate quality of life of patients with rheumatoid arthritis is observed. There is no statistically significant difference between the sexes in terms of overall health status, while there was a weak negative correlation with age.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες και αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα: Σύγκριση Κρήτης - Κύπρου.el
dc.titleFood habits and assessment of quality of life of people with rheumatoid arthritis: Comparison of of Crete - Cyprus.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΙωάννου, Αθηνάel
heal.creatorNameΠιτσιλίδου, Ζωήel
heal.creatorNameΧριστοφόρου, Γιώταel
heal.creatorNameIoannou, Athinaen
heal.creatorNamePitsilidou, Zoien
heal.creatorNameChristoforou, Giotaen
heal.publicationDate2012-06-27T13:27:34Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/242
heal.abstractΤα ρευματικά νοσήματα ορίζονται ως οι παθήσεις του συνδετικού ιστού και του μυοσκελετικού συστήματος, έχουν ως κύριες κλινικές εκδηλώσεις πόνο και δυσκαμψία, προσβάλλοντας ορισμένες φορές και άλλα όργανα ή συστήματα. Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι από τα συχνότερα νοσήματα και αποτελούν την κυριότερη αιτία σωματικής ανικανότητας σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω. Υψηλό επιπολασμό μεταξύ των ρευματικών παθήσεων εμφανίζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπου ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, αποτελώντας ένα μέγιστο και πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των διατροφικών συνηθειών ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε Κρήτη και Κύπρο καθώς και η διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η σύγκριση των δύο πληθυσμών στόχων. Ο πληθυσμός της εν λόγω έρευνας αντλήθηκε από αρχεία των γενικών Νοσοκομείων Αγ.Νικολάου και Λεμεσού και τον σύνδεσμο ρευματοπαθών Κρήτης και τον αντιρευματικό σύνδεσμο Κύπρου κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, 2009. Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείτε από ένα τυχαιοποιημένο δείγμα ατόμων, ανεξαρτήτου ηλικίας οι οποίοι είχαν διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το δείγμα αποτελείται από 104 άτομα (56 Κρητικούς και 48 Κυπρίους) και το ποσοστό ανταπόκρισης ανέρχεται στο 87%. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας καταδεικνύουν ότι η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων τόσο των Κρητικών όσο και των Κυπρίων παρουσιάζεται σχετικά ικανοποιητική ως προς την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.Δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των διατροφικών συνηθειών στους δύο πληθυσμούς στόχους. Σχετικά με τη μέτρηση της Ποιότητας Ζωής παρουσιάζεται μια μέτρια εικόνα ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δεν παρουσιάζεται στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τη γενικότερη κατάσταση υγείας, ενώ παρατηρείται μία ασθενής αρνητική συσχέτιση με την ηλικία.el
heal.abstractThe rheumatic diseases are defined as diseases of the connective tissue and musculoskeletal system, which have as main clinical symptoms pain and stiffness and sometimes affecting other organs or systems. At primary healthcare is one of the most common diseases and are the leading cause of physical disability in people aged 15 and over. High prevalence of rheumatic disease among rheumatoid arthritis, which it belongs in the category of autoimmune rheumatic diseases, providing a multifaceted public health problem. Rheumatoid arthritis is a chronic inflammatory, autoimmune and progressive disease that affects mostly the joints, but also some times several other organs. It is the most common inflammatory rheumatic disease. Usually affects people aged 35-55 years, but can also occur in people of any age The purpose of this research is to study the eating habits of people with rheumatoid arthritis in Crete and Cyprus as well as to investigate the quality of life of patients and comparison of the two target groups. Data from this survey were drawn from Crete rheumatic association and Cyprus anti rheumatic association during the period July – September, 2009. The study population consisted of a randomized sample of individuals, regardless of age, who were diagnosed with rheumatoid arthritis. The sample consisted of 104 individuals (48 Cypriots and 56 Cretans) and the response rate is 87%. The results of this survey show that the frequency of food consumption of the Cretans and Cypriots are relatively satisfactory as regards the recruitment of key nutrients components. No substantial differences were observed between dietary habits in the two target populations. Regarding the measurement of Quality of Life a moderate quality of life of patients with rheumatoid arthritis is observed. There is no statistically significant difference between the sexes in terms of overall health status, while there was a weak negative correlation with age.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες και αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα: Σύγκριση Κρήτης - Κύπρου.el
heal.titleFood habits and assessment of quality of life of people with rheumatoid arthritis: Comparison of of Crete - Cyprus.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordρευματοειδής αρθρίτιδα, διατροφική αντιμετώπιση, ποιότητα ζωής φυσική δραστηριότητα, διατροφική συνήθειαel
heal.keywordrheumatoid arthritis, nutritional treatment, quality of life, physical activity, food habiten
heal.advisorNameΜπορμπουδάκη, Έλεναel
heal.advisorNameMpormpoudaki, Elenaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)