Εμφάνιση απλής εγγραφής

Role of phenol compounds existed in cruciferous vegetables in cancer: review of the literature and dietary analysis.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΘανασούλιας, Ανδρέαςel
dc.creatorThanasoulias, Andreasen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:23:19Z
dc.date.available2016-03-15T12:23:19Z
dc.date.issued2013-03-15T10:47:52Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/249
dc.description.abstractΣτόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των σταυρανθών λαχανικών στην πρόκληση και αντιμετώπιση της καρκινογένεσης μέσα από επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες σε πειραματόζωα, αλλά και μελέτες σε κυτταρικό επίπεδο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά αυτών των λαχανικών συμβάλουν στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Πρόκειται για γλυκοσινολικές ενώσεις, η υδρόλυση των οποίων μας προσφέρει τα ισοθειοκυανικά. Ένας σημαντικός εκπρόσωπος αυτών, η σουλφοραφάνη, καταφέρνει μέσω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων και δρώντας στην έκφραση των γονιδίων, να συμβάλλει στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Ωστόσο, η επεξεργασία των τροφίμων φαίνεται να περιορίζει αρκετά τη βιοδιαθεσιμότητα των φαινολικών συστατικών. Μέσω της ανάλυσης εβδομαδιαίων διαιτολογίων βασισμένα σε 3 διαφορετικά διατροφικά σχήματα (μεσογειακή διατροφή, διατροφή με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων και διατροφή με υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών), ένα για το καθένα, προσδιορίστηκε το περιεχόμενό τους σε γλυκοσινολικές ενώσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που φαίνεται να εξασφαλίζει στον οργανισμό μεγαλύτερη πρόσληψη γλυκοσινολικών ενώσεων. Αντίθετα, η πρωτεϊνική διατροφή εμφάνισε τα μικρότερα ποσοστά παρουσίας αυτών των ουσιών. Επιπλέον, και η δίαιτα αυξημένης πρόσληψης υδατανθράκων περιελάμβανε εξίσου σημαντική πρόσληψη των ευεργετικών αυτών φαινολικών ουσιών, ανταποκρινόμενη όμως σε μικρότερα ποσοστά συγκριτικά με τη μεσογειακή διατροφή.el
dc.description.abstractThe aim of this thesis was to investigate the effect of cruciferous vegetables on initiation and treatment of carcinogenesis through epidemiological studies, animal studies, and cell cultures. There is evidence that certain ingredients in these vegetables have positive contribution to the prevention from carcinogenesis. These are glucosinolates, hydrolysis of whichs provide isothiocyanates. An important substance of them, sulforaphane, manages through its antioxidant properties and acting on gene expression, to help neutralize carcinogens. However, processing of foods appears to reduce the bioavailability of several phenolic compounds. Through analysis of weekly regimes (Mediterranean diet, diet with high carbohydrate intake and diet with high protein intake), one for each, their content of glucosinolates were determined. According to the results, Mediterranean diet is one that seems to provide the body's higher intake of glucosinolate compounds. Instead, protein diet showed smaller percentages of presence for these substances. Moreover, the increased carbohydrate intake diet contributed equally significant uptake of beneficial phenolic compounds, but it responded smaller percentages than the Mediterranean diet.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟ ρόλος των φαινολικών ενώσεων των σταυρανθών λαχανικών στη καρκινογένεση: βιβλιογραφική ανασκόπηση και ανάλυση διαιτολογίων.el
dc.titleRole of phenol compounds existed in cruciferous vegetables in cancer: review of the literature and dietary analysis.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΘανασούλιας, Ανδρέαςel
heal.creatorNameThanasoulias, Andreasen
heal.publicationDate2013-03-15T10:47:52Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/249
heal.abstractΣτόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των σταυρανθών λαχανικών στην πρόκληση και αντιμετώπιση της καρκινογένεσης μέσα από επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες σε πειραματόζωα, αλλά και μελέτες σε κυτταρικό επίπεδο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά αυτών των λαχανικών συμβάλουν στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Πρόκειται για γλυκοσινολικές ενώσεις, η υδρόλυση των οποίων μας προσφέρει τα ισοθειοκυανικά. Ένας σημαντικός εκπρόσωπος αυτών, η σουλφοραφάνη, καταφέρνει μέσω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων και δρώντας στην έκφραση των γονιδίων, να συμβάλλει στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Ωστόσο, η επεξεργασία των τροφίμων φαίνεται να περιορίζει αρκετά τη βιοδιαθεσιμότητα των φαινολικών συστατικών. Μέσω της ανάλυσης εβδομαδιαίων διαιτολογίων βασισμένα σε 3 διαφορετικά διατροφικά σχήματα (μεσογειακή διατροφή, διατροφή με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων και διατροφή με υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών), ένα για το καθένα, προσδιορίστηκε το περιεχόμενό τους σε γλυκοσινολικές ενώσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που φαίνεται να εξασφαλίζει στον οργανισμό μεγαλύτερη πρόσληψη γλυκοσινολικών ενώσεων. Αντίθετα, η πρωτεϊνική διατροφή εμφάνισε τα μικρότερα ποσοστά παρουσίας αυτών των ουσιών. Επιπλέον, και η δίαιτα αυξημένης πρόσληψης υδατανθράκων περιελάμβανε εξίσου σημαντική πρόσληψη των ευεργετικών αυτών φαινολικών ουσιών, ανταποκρινόμενη όμως σε μικρότερα ποσοστά συγκριτικά με τη μεσογειακή διατροφή.el
heal.abstractThe aim of this thesis was to investigate the effect of cruciferous vegetables on initiation and treatment of carcinogenesis through epidemiological studies, animal studies, and cell cultures. There is evidence that certain ingredients in these vegetables have positive contribution to the prevention from carcinogenesis. These are glucosinolates, hydrolysis of whichs provide isothiocyanates. An important substance of them, sulforaphane, manages through its antioxidant properties and acting on gene expression, to help neutralize carcinogens. However, processing of foods appears to reduce the bioavailability of several phenolic compounds. Through analysis of weekly regimes (Mediterranean diet, diet with high carbohydrate intake and diet with high protein intake), one for each, their content of glucosinolates were determined. According to the results, Mediterranean diet is one that seems to provide the body's higher intake of glucosinolate compounds. Instead, protein diet showed smaller percentages of presence for these substances. Moreover, the increased carbohydrate intake diet contributed equally significant uptake of beneficial phenolic compounds, but it responded smaller percentages than the Mediterranean diet.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟ ρόλος των φαινολικών ενώσεων των σταυρανθών λαχανικών στη καρκινογένεση: βιβλιογραφική ανασκόπηση και ανάλυση διαιτολογίων.el
heal.titleRole of phenol compounds existed in cruciferous vegetables in cancer: review of the literature and dietary analysis.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordσταυρανθή λαχανικά, φιανολική ένωση, καρκίνος, ανάλυση σιτηρεσίωνel
heal.keywordcrusiferous vegetables, phenol compound, cancer, diet analysisen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)