Εμφάνιση απλής εγγραφής

Fruit and vegetable intake by children at the fifth grade of primary school.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠολάκη, Μαγδαληνήel
dc.creatorPolaki, Magdalinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:23:26Z
dc.date.available2016-03-15T12:23:26Z
dc.date.issued2012-02-29T09:52:29Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/255
dc.description.abstractΤα φρούτα και τα λαχανικά, ανήκουν στην ίδια διατροφική κατηγορία και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των παιδιών, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά βρίσκονται στην δεύτερη βάση της διατροφικής πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετηθεί η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από παιδιά πέμπτης δημοτικού. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 972 παιδιά (έτος γέννησης 1998) από το δήμο Ηρακλείου. Η δειγματοληψία έλαβε χώρα εφόσον πήραμε έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) και το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΕΠΘ). Η τεχνική που αναπτύχθηκε ήταν η συλλογή δεδομένων στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών χρησιμοποιώντας ένα συγκρίσιμο ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώθηκε εντός της τάξεως (μία διδακτική ώρα), παρουσία των ερευνητών που ασχολήθηκαν με την έρευνα. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν τα παιδιά και αναλύθηκαν στο πρόγραμμα SPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά είναι πολύ μικρότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Η κατανάλωση φρούτων που δήλωσαν τα παιδιά ανέρχεται στα 178gr ανά ημέρα και για τα λαχανικά είναι 94gr ανά ημέρα. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προωθηθεί γενικά η υγεία των παιδιών τόσο μέσω σχολικών δραστηριοτήτων, όσο και μέσω γονεϊκής και κοινωνικής ευρύτερα, παρέμβασης. Ειδικότερα στα πλαίσια της σχολικής δραστηριότητας δύο σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι αφενός η διάθεση φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα προμηθευτούν και αφετέρου, για την καλύτερη γνώση των παιδιών, να δημιουργηθεί διδακτική ώρα διατροφής, κατά την οποία θα ενημερώνονται και θα μαθαίνουν για τα οφέλη της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.el
dc.description.abstractFruits and vegetables belong to the same food category and are very important for children's health as they contain many vitamins and minerals (metals and minerals). Fruits and vegetables are at the second base of the food pyramid of a Mediterranean diet, according to which, one should eat 5 servings of fruits and vegetables daily. The purpose of this study was to examine the fruit and vegetable intake with children at the fifth grade. The survey studied 972 children (born in 1998) from Heraklion. Sampling took place when we received the approval from the Pedagogical Institute (PI) and the Ministry of Education (Ministry of Education). The technique was developed to collect data on fruit and vegetable intake using a comparable questionnaire which was completed in the class (an one-hour lesson) in the presence of the researchers involved in the investigation. The data collected from questionnaires was completed by children and was analyzed using SPSS. The results show that consumption of fruits and vegetables by children is much lower than the recommended daily intake. Fruit intake was indicated by the children at 178gr per day and vegetable intake is at 94gr per day. The results can be used to promote general health of children through both school-related activities, and also through parental and wider social action. Specifically in school activities particular weight should be given on two points. For first we should emphasis should be placed on the availability of fruit and vegetables at schools so that they can be provided to children and secondly, in order to improve the understanding and raise the awareness of children, nutrition lessons should be created, during which they will be informed and taught about the benefits of fruit and vegetable intakeen
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΠρόσληψη φρούτων και λαχανικών από παιδιά πέμπτης (Ε΄) δημοτικού.el
dc.titleFruit and vegetable intake by children at the fifth grade of primary school.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠολάκη, Μαγδαληνήel
heal.creatorNamePolaki, Magdalinien
heal.publicationDate2012-02-29T09:52:29Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/255
heal.abstractΤα φρούτα και τα λαχανικά, ανήκουν στην ίδια διατροφική κατηγορία και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των παιδιών, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά βρίσκονται στην δεύτερη βάση της διατροφικής πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετηθεί η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από παιδιά πέμπτης δημοτικού. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 972 παιδιά (έτος γέννησης 1998) από το δήμο Ηρακλείου. Η δειγματοληψία έλαβε χώρα εφόσον πήραμε έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) και το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΕΠΘ). Η τεχνική που αναπτύχθηκε ήταν η συλλογή δεδομένων στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών χρησιμοποιώντας ένα συγκρίσιμο ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώθηκε εντός της τάξεως (μία διδακτική ώρα), παρουσία των ερευνητών που ασχολήθηκαν με την έρευνα. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν τα παιδιά και αναλύθηκαν στο πρόγραμμα SPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά είναι πολύ μικρότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Η κατανάλωση φρούτων που δήλωσαν τα παιδιά ανέρχεται στα 178gr ανά ημέρα και για τα λαχανικά είναι 94gr ανά ημέρα. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προωθηθεί γενικά η υγεία των παιδιών τόσο μέσω σχολικών δραστηριοτήτων, όσο και μέσω γονεϊκής και κοινωνικής ευρύτερα, παρέμβασης. Ειδικότερα στα πλαίσια της σχολικής δραστηριότητας δύο σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι αφενός η διάθεση φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα προμηθευτούν και αφετέρου, για την καλύτερη γνώση των παιδιών, να δημιουργηθεί διδακτική ώρα διατροφής, κατά την οποία θα ενημερώνονται και θα μαθαίνουν για τα οφέλη της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.el
heal.abstractFruits and vegetables belong to the same food category and are very important for children's health as they contain many vitamins and minerals (metals and minerals). Fruits and vegetables are at the second base of the food pyramid of a Mediterranean diet, according to which, one should eat 5 servings of fruits and vegetables daily. The purpose of this study was to examine the fruit and vegetable intake with children at the fifth grade. The survey studied 972 children (born in 1998) from Heraklion. Sampling took place when we received the approval from the Pedagogical Institute (PI) and the Ministry of Education (Ministry of Education). The technique was developed to collect data on fruit and vegetable intake using a comparable questionnaire which was completed in the class (an one-hour lesson) in the presence of the researchers involved in the investigation. The data collected from questionnaires was completed by children and was analyzed using SPSS. The results show that consumption of fruits and vegetables by children is much lower than the recommended daily intake. Fruit intake was indicated by the children at 178gr per day and vegetable intake is at 94gr per day. The results can be used to promote general health of children through both school-related activities, and also through parental and wider social action. Specifically in school activities particular weight should be given on two points. For first we should emphasis should be placed on the availability of fruit and vegetables at schools so that they can be provided to children and secondly, in order to improve the understanding and raise the awareness of children, nutrition lessons should be created, during which they will be informed and taught about the benefits of fruit and vegetable intakeen
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΠρόσληψη φρούτων και λαχανικών από παιδιά πέμπτης (Ε΄) δημοτικού.el
heal.titleFruit and vegetable intake by children at the fifth grade of primary school.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordφρούτο, λαχανικά, παιδί δημοτικού, διατροφική πυραμίδαel
heal.keywordfruit, vegetables, elementary school child, food pyramiden
heal.advisorNameΠαπαδάκη, Αγγελικήel
heal.advisorNamePapadaki, Angelikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)