Εμφάνιση απλής εγγραφής

The effect of magnetic fields, inorganic and organic fertilization in cultivation of outdoor tomato.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜαθιουδάκη, Ανναel
dc.creatorMathioudaki, Annaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:17:55Z
dc.date.available2016-03-15T12:17:55Z
dc.date.issued2015-01-12T09:29:37Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/25
dc.description.abstractΑπό το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο 2010 μελετήθηκε η επίδραση μαγνητικού πεδίου στην παραγωγή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τομάτας (Solanum lycopersicum) σε ασβεστούχο έδαφος με αρχική ηλεκτρική αγωγιμότητα στην πάστα κορεσμού (E.C) 3,39 mS/cm, που αρδευόταν με νερό ηλεκτρικής αγωγιμότητας 1900 μS/cm. Εφαρμόστηκαν τρεις μεταχειρίσεις λίπανσης: Κομπόστα χοιρινών αποβλήτων σε κουφέτο (150 kg/στρ.), ανόργανη λίπανση αντίστοιχων μονάδων θρεπτικών στοιχείων με την κομπόστα και μάρτυρας (χωρίς λίπανση). Έγινε ενσωμάτωση της κομπόστας και της ανόργανης λίπανσης στις θέσεις φύτευσης και μέχρι βάθος 30 cm. Στατικοί μαγνήτες τάσης 1,2 Tesla δέθηκαν στην αρχή ή στη μέση της γραμμής άρδευσης. Εφαρμόστηκε ένα πλήρες τυχαιοποιημένο πείραμα με έξι μεταχειρίσεις, τέσσερις επαναλήψεις και 12 φυτά σε κάθε πειραματική επανάληψη, ως εξής: Κομπόστα σε Κουφέτο και πότισμα με νερό που δεν είχε υποστεί Μαγνητικό πεδίο (ΚΧ), Κομπόστα σε Κουφέτο και πότισμα με νερό που είχε υποστεί Μαγνητικό πεδίο (ΚΜ), Ανόργανη Λίπανση και πότισμα με νερό με (ΑΜ) ή χωρίς μαγνητικό πεδίο (ΑΧ), Μάρτυρας (χωρίς λίπανση) και πότισμα με νερό με (ΜΜ) ή χωρίς Μαγνητικό πεδίο (ΜΧ). Με την έναρξη της συγκομιδής εφαρμόζονταν υδρολίπανση με νιτρική αμμωνία και νιτρικό κάλιο ανά 20ήμερο με αναλογία 1/1,5. Το βάρος και ο αριθμός καρπών ανά φυτό μετρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου επί συνόλου 35 συγκομιδών. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Brix, pH, E.C., αντίσταση φλοιού στην πίεση) των εμπορικά ώριμων καρπών μετρήθηκαν στο μέσο της καλλιεργητικής περιόδου. Πλήρεις εδαφολογικές αναλύσεις και αναλύσεις φύλλων έγιναν στα μέσα και στο τέλος της καλλιέργειας. Η πρώιμη παραγωγή διέφερε στατιστικώς σημαντικά μεταξύ των μεταχειρίσεων ΑΧ και ΑΜ ενώ δεν υπήρχε διαφορά στη συγκομιδή μεταξύ των ΚΧ και ΚΜ. Ο αριθμός καρπών διέφερε σημαντικά μεταξύ των ΑΧ και ΑΜ, όχι όμως και το μέσο βάρος καρπού. Στις μεταχειρίσεις που χρησιμοποιήθηκε νερό στο οποίο εφαρμόστηκε μαγνητικό πεδίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην περιεκτικότητα βορίου, χαλκού και μαγγανίου στα φύλλα και βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών. Επίσης όσον αφορά τις ιδιότητες του εδάφους μετά το πέρας της συγκομιδής η χρήση του μαγνητικά επεξεργασμένου νερού άρδευσης μείωσε το pH του εδάφους, αύξησε την ηλεκτρική αγωγιμότητα και το διαθέσιμο φωσφόρο. Υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα του χυμού τομάτας και στα ολικά διαλυτά στερεά μεταξύ των μεταχειρίσεων που είχε ενσωματωθεί κομπόστα. Συμπερασματικά, το μαγνητικό πεδίο, είχε θετική επίδραση στην παραγωγή, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών και στην αφομοιοσημότητα κάποιων θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά τομάτας.el
dc.description.abstractThe effect of magnetic field on production and quality characteristics of tomato (Solanum lycopersicum) in calcarious soil were studied. The cultivation period were from March to December 2010. The soil initial electrical conductivity (E. C) 3.39 mS/cm, irrigating with water of electrical conductivity 1900 μS/cm. Three treatment were applied: Pig waste compost in perl form (150 kg/ha), inorganic fertilization with equal nutrient units with the compost and control (no fertilization). Compost and mineral fertilization were embodied in soil at planting locations and up to a depth of 30 cm. Static magnets of 1.2 Tesla were tied at the beginning or in the middle of the irrigation pipes. A completely randomized experiment were designed with six treatments, four replications and 12 plants in every experimental replication, as follows: Compost in perl form and irrigating with water that was not under a magnetic field, Compost in perl form and irrigating with water that a magnetic field had been applied (MS), Inorganic Fertilization and irrigation with water with (MT) or without magnetic field (AH), Control (no fertilization) and irrigation with water with (short) or without magnetic field (MX). With the beginning of harvesting plants were enriched with ammonia nitrate and potassium nitrate every 20 days in a ratio of 1/1.5. The weight and the number of fruits per plant were measured throughout the cultivation season for a total of 35 crops. The quality characteristics (Brix, pH, E.C., firmness) of commercially mature fruits were measured in the middle of the growing season. Complete leaf and soil analyses were performed in the middle and the end of the crop. The early production shown significantly difference between the treatments AH and AU, while there was no significant difference in yield between KX and MS. The number of fruits were significantly different between AH and AU, but not the average weight fruit. The treatments that were irrigated with water under magnetic field show a significant increase of the concentration of boron, copper and manganese in leaves were mentioned as well as an improvement of the fruit quality characteristics. Also with regard to the properties of the soil after the crop, treatments with irrigation water under magnetic field the soil pH were decreased, electrical conductivity were increased as well as the available phosphorus. There were significant differences in electrical conductivity of tomato juice and in total soluble solids between treatments that compost had been applied. In conclusion, the magnetic field had a positive effect on production, fruit quality characteristics and the absorption of some nutrients from tomato plants.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕπίδραση μαγνητικών πεδίων, ανόργανης και οργανικής λίπανσης σε καλλιέργεια υπαίθριας τομάτας.el
dc.titleThe effect of magnetic fields, inorganic and organic fertilization in cultivation of outdoor tomato.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜαθιουδάκη, Ανναel
heal.creatorNameMathioudaki, Annaen
heal.publicationDate2015-01-12T09:29:37Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/25
heal.abstractΑπό το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο 2010 μελετήθηκε η επίδραση μαγνητικού πεδίου στην παραγωγή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τομάτας (Solanum lycopersicum) σε ασβεστούχο έδαφος με αρχική ηλεκτρική αγωγιμότητα στην πάστα κορεσμού (E.C) 3,39 mS/cm, που αρδευόταν με νερό ηλεκτρικής αγωγιμότητας 1900 μS/cm. Εφαρμόστηκαν τρεις μεταχειρίσεις λίπανσης: Κομπόστα χοιρινών αποβλήτων σε κουφέτο (150 kg/στρ.), ανόργανη λίπανση αντίστοιχων μονάδων θρεπτικών στοιχείων με την κομπόστα και μάρτυρας (χωρίς λίπανση). Έγινε ενσωμάτωση της κομπόστας και της ανόργανης λίπανσης στις θέσεις φύτευσης και μέχρι βάθος 30 cm. Στατικοί μαγνήτες τάσης 1,2 Tesla δέθηκαν στην αρχή ή στη μέση της γραμμής άρδευσης. Εφαρμόστηκε ένα πλήρες τυχαιοποιημένο πείραμα με έξι μεταχειρίσεις, τέσσερις επαναλήψεις και 12 φυτά σε κάθε πειραματική επανάληψη, ως εξής: Κομπόστα σε Κουφέτο και πότισμα με νερό που δεν είχε υποστεί Μαγνητικό πεδίο (ΚΧ), Κομπόστα σε Κουφέτο και πότισμα με νερό που είχε υποστεί Μαγνητικό πεδίο (ΚΜ), Ανόργανη Λίπανση και πότισμα με νερό με (ΑΜ) ή χωρίς μαγνητικό πεδίο (ΑΧ), Μάρτυρας (χωρίς λίπανση) και πότισμα με νερό με (ΜΜ) ή χωρίς Μαγνητικό πεδίο (ΜΧ). Με την έναρξη της συγκομιδής εφαρμόζονταν υδρολίπανση με νιτρική αμμωνία και νιτρικό κάλιο ανά 20ήμερο με αναλογία 1/1,5. Το βάρος και ο αριθμός καρπών ανά φυτό μετρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου επί συνόλου 35 συγκομιδών. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Brix, pH, E.C., αντίσταση φλοιού στην πίεση) των εμπορικά ώριμων καρπών μετρήθηκαν στο μέσο της καλλιεργητικής περιόδου. Πλήρεις εδαφολογικές αναλύσεις και αναλύσεις φύλλων έγιναν στα μέσα και στο τέλος της καλλιέργειας. Η πρώιμη παραγωγή διέφερε στατιστικώς σημαντικά μεταξύ των μεταχειρίσεων ΑΧ και ΑΜ ενώ δεν υπήρχε διαφορά στη συγκομιδή μεταξύ των ΚΧ και ΚΜ. Ο αριθμός καρπών διέφερε σημαντικά μεταξύ των ΑΧ και ΑΜ, όχι όμως και το μέσο βάρος καρπού. Στις μεταχειρίσεις που χρησιμοποιήθηκε νερό στο οποίο εφαρμόστηκε μαγνητικό πεδίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην περιεκτικότητα βορίου, χαλκού και μαγγανίου στα φύλλα και βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών. Επίσης όσον αφορά τις ιδιότητες του εδάφους μετά το πέρας της συγκομιδής η χρήση του μαγνητικά επεξεργασμένου νερού άρδευσης μείωσε το pH του εδάφους, αύξησε την ηλεκτρική αγωγιμότητα και το διαθέσιμο φωσφόρο. Υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα του χυμού τομάτας και στα ολικά διαλυτά στερεά μεταξύ των μεταχειρίσεων που είχε ενσωματωθεί κομπόστα. Συμπερασματικά, το μαγνητικό πεδίο, είχε θετική επίδραση στην παραγωγή, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών και στην αφομοιοσημότητα κάποιων θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά τομάτας.el
heal.abstractThe effect of magnetic field on production and quality characteristics of tomato (Solanum lycopersicum) in calcarious soil were studied. The cultivation period were from March to December 2010. The soil initial electrical conductivity (E. C) 3.39 mS/cm, irrigating with water of electrical conductivity 1900 μS/cm. Three treatment were applied: Pig waste compost in perl form (150 kg/ha), inorganic fertilization with equal nutrient units with the compost and control (no fertilization). Compost and mineral fertilization were embodied in soil at planting locations and up to a depth of 30 cm. Static magnets of 1.2 Tesla were tied at the beginning or in the middle of the irrigation pipes. A completely randomized experiment were designed with six treatments, four replications and 12 plants in every experimental replication, as follows: Compost in perl form and irrigating with water that was not under a magnetic field, Compost in perl form and irrigating with water that a magnetic field had been applied (MS), Inorganic Fertilization and irrigation with water with (MT) or without magnetic field (AH), Control (no fertilization) and irrigation with water with (short) or without magnetic field (MX). With the beginning of harvesting plants were enriched with ammonia nitrate and potassium nitrate every 20 days in a ratio of 1/1.5. The weight and the number of fruits per plant were measured throughout the cultivation season for a total of 35 crops. The quality characteristics (Brix, pH, E.C., firmness) of commercially mature fruits were measured in the middle of the growing season. Complete leaf and soil analyses were performed in the middle and the end of the crop. The early production shown significantly difference between the treatments AH and AU, while there was no significant difference in yield between KX and MS. The number of fruits were significantly different between AH and AU, but not the average weight fruit. The treatments that were irrigated with water under magnetic field show a significant increase of the concentration of boron, copper and manganese in leaves were mentioned as well as an improvement of the fruit quality characteristics. Also with regard to the properties of the soil after the crop, treatments with irrigation water under magnetic field the soil pH were decreased, electrical conductivity were increased as well as the available phosphorus. There were significant differences in electrical conductivity of tomato juice and in total soluble solids between treatments that compost had been applied. In conclusion, the magnetic field had a positive effect on production, fruit quality characteristics and the absorption of some nutrients from tomato plants.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΕπίδραση μαγνητικών πεδίων, ανόργανης και οργανικής λίπανσης σε καλλιέργεια υπαίθριας τομάτας.el
heal.titleThe effect of magnetic fields, inorganic and organic fertilization in cultivation of outdoor tomato.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordοργανική λίπανση, ανόργανη λίπανση, ντομάτα, καλλιέργεια, μαγνητικό πεδίοel
heal.keywordorganic fertilization, inorganic fertilization, tomato, cultivation, magnetic fielden
heal.advisorNameΛιονάκης, Σπυρίδωνel
heal.advisorNameLionakis, Spyridonen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)