Εμφάνιση απλής εγγραφής

Functional influences of olive oil on human health: A modern approach 2000-2010.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠευκιανάκη, Ιωάνναel
dc.creatorPefkianaki, Ioannaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:23:43Z
dc.date.available2016-03-15T12:23:43Z
dc.date.issued2012-02-29T09:48:11Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/268
dc.description.abstractΣκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση και η εμβάθυνση των γνώσεων για τις λειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία την τελευταία δεκαετία 2000-2010. Το ελαιόλαδο θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο και λόγω της σύστασης του προωθεί την υγεία στον άνθρωπο. Το ελαιόλαδο ταξινομείται σε διάφορες κατηγορίες με βάση την οξύτητα του, τις μεθόδους παραγωγής του, την καλλιέργεια του ελαιοκάρπου από τον οποίο προκύπτει και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Η ποιότητα του ελαιολάδου κρίνεται από τις διαδικασίες πριν και μετά την ελαιοποίηση, την τυποποίηση και την αποθήκευση του. Η χημική σύσταση του ελαιολάδου συμπεριλαμβάνει πολικά φαινολικά συστατικά, φωσφολιπίδια, πρωτεΐνες, τριακυλο-γλυκερόλες, μονο- και διακυλο-γλυκερόλες, υδρογονάνθρακες, στερόλες, αλειφατικές και διτερπενοειδείς αλκοόλες, τοκοφερόλες, χρωστικές, τριτερπενικά οξέα και πτητικά συστατικά. Το ελαιόλαδο υπερτερεί έναντι των άλλων φυτικών ελαίων, στα βιολογικά του συστατικά, στα αντιοξειδωτικά, στα μειωμένα επίπεδα οξείδωσης κατά το τηγάνισμα, αλλά και στις ευεργετικές «λειτουργικές» ιδιότητές του. Προάγει την υγεία προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες βελτιώνει την έκκριση ινσουλίνης, τη γλυκαιμία και την εμφάνιση λιπώδους ήπατος. Αποτρέπει την οξείδωση των λιπιδίων και προστατεύει το DNA. Παρέχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Μεσολαβεί σε αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση που σχετίζονται με το μεταβολισμό, τις κυτταρικές διεργασίες, τον καρκίνο και την αθηροσκλήρωση. Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, καταστέλλει προ-φλεγμονώδη γονίδια και περιορίζει βλάβες του μεταβολικού συνδρόμου. Βοηθάει τη μνήμη και την πρόληψη της νόσου Alzheimer. Παρέχει προστατευτική δράση απέναντι στην προεμυελο-κυτταρική λευχαιμία. Τέλος, βοηθά στη συντήρηση και αποτροπή της αύξησης σωματικού βάρους. Τα οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδο είναι πολλά, γι αυτό ακριβώς το λόγο ενθαρρύνεται η κατανάλωση του τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς.el
dc.description.abstractThe project investigates and presents the functional influences of olive oil on human health, as they have been studied during the last decade, 2000-2010. Olive oil is considered as a very nutritious food and due to its composition it “strengthens” human health. Olive oil can be divided into categories based on its acidity, the process of production, the cultivation of olive fruits, as well as its organoleptic properties. As far as the quality is concerned, olive oil is assessed during procedures before and after production, standardization and storage. Olive oil is chemically composed of polar phenol compounds, phospholipids, proteins, triacyl-glycerols, monoacyl-glycerols, diacyl-glycerols, hydrocarbons, sterols, aliphatic and terpenoid alcohols, tocopherols, pigments, triterpene acids and congeners. Olive oil is of the more significant oils, compared to other vegetable oils, considering the unique olive-oil biological ingredients, the multiple antioxidant compounds, the reduced levels of oxidation during frying, as well as its beneficial “functional” properties. Olive oil’s contribution in protection of our health is more than certain. It benefits the functions of human body, protecting it from cardiovascular diseases, improving insulin secretion, blood-glucose concentration, and protecting from “fatty liver” development. It decreases the oxidation of lipids and protects DNA. It also provides high antioxidant capacity. Furthermore, it mediates changes in gene expression related to better metabolism, cellular processes, and protection from cancer and atherosclerosis. It protects human body against breast cancer, colorectal cancer and upper respiratory tract cancer, suppressing pro-inflammatory genes and decreasing the health damages of metabolic syndrome. Finally, olive oil affects memory, body weight maintenance, prevents Alzheimer’s disease and provides some protective effects against promyelocytic leukemia. To conclude with, οlive oil has a lot of benefits, thus both healthy persons as well as patients are strongly suggested to consume it.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΛειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και ανθρώπινη υγεία: Σύγχρονη προσέγγιση 2000-2010.el
dc.titleFunctional influences of olive oil on human health: A modern approach 2000-2010.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠευκιανάκη, Ιωάνναel
heal.creatorNamePefkianaki, Ioannaen
heal.publicationDate2012-02-29T09:48:11Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/268
heal.abstractΣκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση και η εμβάθυνση των γνώσεων για τις λειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία την τελευταία δεκαετία 2000-2010. Το ελαιόλαδο θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο και λόγω της σύστασης του προωθεί την υγεία στον άνθρωπο. Το ελαιόλαδο ταξινομείται σε διάφορες κατηγορίες με βάση την οξύτητα του, τις μεθόδους παραγωγής του, την καλλιέργεια του ελαιοκάρπου από τον οποίο προκύπτει και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Η ποιότητα του ελαιολάδου κρίνεται από τις διαδικασίες πριν και μετά την ελαιοποίηση, την τυποποίηση και την αποθήκευση του. Η χημική σύσταση του ελαιολάδου συμπεριλαμβάνει πολικά φαινολικά συστατικά, φωσφολιπίδια, πρωτεΐνες, τριακυλο-γλυκερόλες, μονο- και διακυλο-γλυκερόλες, υδρογονάνθρακες, στερόλες, αλειφατικές και διτερπενοειδείς αλκοόλες, τοκοφερόλες, χρωστικές, τριτερπενικά οξέα και πτητικά συστατικά. Το ελαιόλαδο υπερτερεί έναντι των άλλων φυτικών ελαίων, στα βιολογικά του συστατικά, στα αντιοξειδωτικά, στα μειωμένα επίπεδα οξείδωσης κατά το τηγάνισμα, αλλά και στις ευεργετικές «λειτουργικές» ιδιότητές του. Προάγει την υγεία προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες βελτιώνει την έκκριση ινσουλίνης, τη γλυκαιμία και την εμφάνιση λιπώδους ήπατος. Αποτρέπει την οξείδωση των λιπιδίων και προστατεύει το DNA. Παρέχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Μεσολαβεί σε αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση που σχετίζονται με το μεταβολισμό, τις κυτταρικές διεργασίες, τον καρκίνο και την αθηροσκλήρωση. Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, καταστέλλει προ-φλεγμονώδη γονίδια και περιορίζει βλάβες του μεταβολικού συνδρόμου. Βοηθάει τη μνήμη και την πρόληψη της νόσου Alzheimer. Παρέχει προστατευτική δράση απέναντι στην προεμυελο-κυτταρική λευχαιμία. Τέλος, βοηθά στη συντήρηση και αποτροπή της αύξησης σωματικού βάρους. Τα οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδο είναι πολλά, γι αυτό ακριβώς το λόγο ενθαρρύνεται η κατανάλωση του τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς.el
heal.abstractThe project investigates and presents the functional influences of olive oil on human health, as they have been studied during the last decade, 2000-2010. Olive oil is considered as a very nutritious food and due to its composition it “strengthens” human health. Olive oil can be divided into categories based on its acidity, the process of production, the cultivation of olive fruits, as well as its organoleptic properties. As far as the quality is concerned, olive oil is assessed during procedures before and after production, standardization and storage. Olive oil is chemically composed of polar phenol compounds, phospholipids, proteins, triacyl-glycerols, monoacyl-glycerols, diacyl-glycerols, hydrocarbons, sterols, aliphatic and terpenoid alcohols, tocopherols, pigments, triterpene acids and congeners. Olive oil is of the more significant oils, compared to other vegetable oils, considering the unique olive-oil biological ingredients, the multiple antioxidant compounds, the reduced levels of oxidation during frying, as well as its beneficial “functional” properties. Olive oil’s contribution in protection of our health is more than certain. It benefits the functions of human body, protecting it from cardiovascular diseases, improving insulin secretion, blood-glucose concentration, and protecting from “fatty liver” development. It decreases the oxidation of lipids and protects DNA. It also provides high antioxidant capacity. Furthermore, it mediates changes in gene expression related to better metabolism, cellular processes, and protection from cancer and atherosclerosis. It protects human body against breast cancer, colorectal cancer and upper respiratory tract cancer, suppressing pro-inflammatory genes and decreasing the health damages of metabolic syndrome. Finally, olive oil affects memory, body weight maintenance, prevents Alzheimer’s disease and provides some protective effects against promyelocytic leukemia. To conclude with, οlive oil has a lot of benefits, thus both healthy persons as well as patients are strongly suggested to consume it.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΛειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και ανθρώπινη υγεία: Σύγχρονη προσέγγιση 2000-2010.el
heal.titleFunctional influences of olive oil on human health: A modern approach 2000-2010.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordελαιόλαδο, ανθρώπινη υγεία, χημική σύσταση ελαιολάδουel
heal.keywordolive oil, human health, chemical composition of olive oilen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)