Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional status of elderly living in a public welfare institution.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒάρρα, Ειρήνη- Σταυριανήel
dc.creatorΚαραμπόλας, Γεώργιος- Στυλιανόςel
dc.creatorVarra, EIrini-StaVrianien
dc.creatorKaraMPolas, Georgios-Stylianosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:23:49Z
dc.date.available2016-03-15T12:23:49Z
dc.date.issued2012-02-29T11:04:07Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/274
dc.description.abstractΥπόβαθρο: Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται σημαντικά στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο επιβίωσης, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ηλικιωμένων ανθρώπων. Από την άλλη μεριά, οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι στις αλλαγές που συμβαίνουν λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, γεγονός που επηρεάζει τη διατροφική τους κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο της ζωής επέρχονται συνήθως, τόσο διαταραχές ως προς τη λήψη τροφής όσο και ψυχολογικές διαταραχές. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης, ήταν να μελετηθεί η διατροφική κατάσταση νοσηλευόμενων 3ης και 4ης ηλικίας, του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας ο «Άγιος Παντελεήμων» Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της διατροφικής κατάστασης με άλλους παράγοντες όπως της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, της κλινήρους κατάστασης αλλά και του παρεχόμενου διαιτολογίου από το ίδρυμα. Μεθοδολογία: Κατάλληλοι για την συμμετοχή στη μελέτη κρίθηκαν 47 ηλικιωμένοι, οι οποίοι και πληρούσαν τα κριτήρια, στους οποίους χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο ΜΝΑ (Mini Nutritional Assessment) για τη διερεύνηση της διατροφικής τους κατάστασης, ερωτηματολόγιο GDS (Geriatric Depression Scale) για τη διερεύνηση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας αλλά και ερωτηματολόγιο δημογραφικών δεδομένων. Επίσης, έγιναν ανθρωπομετρήσεις, όπως μέτρηση δερματικών πτυχών και περιμέτρων. Επιπλέον, έγινε 7ήμερη καταγραφή διαιτητικής πρόσληψης, με τη χρήση των συνταγών του ιδρύματος. Τέλος, ακολούθησε περιγραφή των δεδομένων, συσχέτιση μεταβλητών και λογιστική παλινδρόμηση. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS (PASW Statistics) version 18.0.0 (SPSS Inc, Chicago, IL, USA). Αποτελέσματα: Έπειτα από την ανάλυση, έγινε φανερό ότι ο επιπολασμός της υποθρεψίας στο δείγμα ανέρχεται στο 27,7%, καταθλιπτική συμπτωματολογία είχε το 53,2%, κλινήρεις ήταν το 31,9% και χρόνια νοσήματα είχε το 95,7%. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση υποθρεψίας αυξάνεται κατά 7,5 φορές όταν υπάρχει καταθλιπτική συμπτωματολογία (OR:7,464; 95%CI: 1,423- 39,150), και κατά 6 φορές κατά την ύπαρξη κλινήρους κατάστασης (OR:6,171; 95%CI: 1,533- 24,844). Ελέγχοντας για φύλο, ηλικία, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση και αυτοαναφερόμενη υγεία, τα αποτελέσματα παραμένουν στατιστικώς σημαντικά.el
dc.description.abstractBackground: Elderly population increases significantly in developed societies. As life expectancy rises, so does the number of elderly people. On the other hand, the target population is vulnerable to changes that occur due to the natural process of aging, which affects their nutritional status. Furthermore, at this stage of life appear both nutritional and psychological disorders. Objectives: The purpose of this study was to assess the nutritional status of elderly people in third and fourth age, living in a public welfare institution, as well as to investigate the relationship between nutritional status, with other variables, such as depressive symptomatology, bedridden situation and ration, provided by the institution. Methodology: Eligible for participation in the study, were 47 subjects. In order to evaluate their nutritional status, the MNA (Mini Nutritional Assessment) was given. On the other hand, Geriatric Depression Scale (GDS) was used in order to be assessed the depressive symptoms of the subjects. In addition, a demographic data questionnaire was given. Also, anthropometric measurements were made, such as skin fold thickness measurements and circumferences. Moreover, a seven day dietary record took place, using the institution’s recipes. Regarding the statistical analysis, logistic regression, descriptive analysis and correlations were performed. Statistical analysis was performed with the use of SPSS (PASW Statistics) version 18.0.0 (SPSS Inc, Chicago IL, USA). Results: The statistical analysis showed that the prevalence of malnutrition was 27, 7%, depressive symptomatology was presence in 53, 2% of the subjects, in bedridden situation the 31, 9% of the subjects and finally chronic diseases had the 95, 7%. Conclusion: The presence of depressive symptomatology increases 7.5 times the risk of malnutrition in institutionalized elderly (OR: 7,464; 95%CI: 1,423- 39,150). Furthermore, bedridden situation increases 6 times the risk to be malnourished (OR: 6,171; 95%CI: 1,533- 24,844).en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική κατάσταση ηλικιωμένων ιδρύματος κοινωνικής πρόνοιας.el
dc.titleNutritional status of elderly living in a public welfare institution.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒάρρα, Ειρήνη- Σταυριανήel
heal.creatorNameΚαραμπόλας, Γεώργιος- Στυλιανόςel
heal.creatorNameVarra, EIrini-StaVrianien
heal.creatorNameKaraMPolas, Georgios-Stylianosen
heal.publicationDate2012-02-29T11:04:07Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/274
heal.abstractΥπόβαθρο: Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται σημαντικά στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο επιβίωσης, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ηλικιωμένων ανθρώπων. Από την άλλη μεριά, οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι στις αλλαγές που συμβαίνουν λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, γεγονός που επηρεάζει τη διατροφική τους κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο της ζωής επέρχονται συνήθως, τόσο διαταραχές ως προς τη λήψη τροφής όσο και ψυχολογικές διαταραχές. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης, ήταν να μελετηθεί η διατροφική κατάσταση νοσηλευόμενων 3ης και 4ης ηλικίας, του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας ο «Άγιος Παντελεήμων» Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της διατροφικής κατάστασης με άλλους παράγοντες όπως της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, της κλινήρους κατάστασης αλλά και του παρεχόμενου διαιτολογίου από το ίδρυμα. Μεθοδολογία: Κατάλληλοι για την συμμετοχή στη μελέτη κρίθηκαν 47 ηλικιωμένοι, οι οποίοι και πληρούσαν τα κριτήρια, στους οποίους χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο ΜΝΑ (Mini Nutritional Assessment) για τη διερεύνηση της διατροφικής τους κατάστασης, ερωτηματολόγιο GDS (Geriatric Depression Scale) για τη διερεύνηση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας αλλά και ερωτηματολόγιο δημογραφικών δεδομένων. Επίσης, έγιναν ανθρωπομετρήσεις, όπως μέτρηση δερματικών πτυχών και περιμέτρων. Επιπλέον, έγινε 7ήμερη καταγραφή διαιτητικής πρόσληψης, με τη χρήση των συνταγών του ιδρύματος. Τέλος, ακολούθησε περιγραφή των δεδομένων, συσχέτιση μεταβλητών και λογιστική παλινδρόμηση. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS (PASW Statistics) version 18.0.0 (SPSS Inc, Chicago, IL, USA). Αποτελέσματα: Έπειτα από την ανάλυση, έγινε φανερό ότι ο επιπολασμός της υποθρεψίας στο δείγμα ανέρχεται στο 27,7%, καταθλιπτική συμπτωματολογία είχε το 53,2%, κλινήρεις ήταν το 31,9% και χρόνια νοσήματα είχε το 95,7%. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση υποθρεψίας αυξάνεται κατά 7,5 φορές όταν υπάρχει καταθλιπτική συμπτωματολογία (OR:7,464; 95%CI: 1,423- 39,150), και κατά 6 φορές κατά την ύπαρξη κλινήρους κατάστασης (OR:6,171; 95%CI: 1,533- 24,844). Ελέγχοντας για φύλο, ηλικία, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση και αυτοαναφερόμενη υγεία, τα αποτελέσματα παραμένουν στατιστικώς σημαντικά.el
heal.abstractBackground: Elderly population increases significantly in developed societies. As life expectancy rises, so does the number of elderly people. On the other hand, the target population is vulnerable to changes that occur due to the natural process of aging, which affects their nutritional status. Furthermore, at this stage of life appear both nutritional and psychological disorders. Objectives: The purpose of this study was to assess the nutritional status of elderly people in third and fourth age, living in a public welfare institution, as well as to investigate the relationship between nutritional status, with other variables, such as depressive symptomatology, bedridden situation and ration, provided by the institution. Methodology: Eligible for participation in the study, were 47 subjects. In order to evaluate their nutritional status, the MNA (Mini Nutritional Assessment) was given. On the other hand, Geriatric Depression Scale (GDS) was used in order to be assessed the depressive symptoms of the subjects. In addition, a demographic data questionnaire was given. Also, anthropometric measurements were made, such as skin fold thickness measurements and circumferences. Moreover, a seven day dietary record took place, using the institution’s recipes. Regarding the statistical analysis, logistic regression, descriptive analysis and correlations were performed. Statistical analysis was performed with the use of SPSS (PASW Statistics) version 18.0.0 (SPSS Inc, Chicago IL, USA). Results: The statistical analysis showed that the prevalence of malnutrition was 27, 7%, depressive symptomatology was presence in 53, 2% of the subjects, in bedridden situation the 31, 9% of the subjects and finally chronic diseases had the 95, 7%. Conclusion: The presence of depressive symptomatology increases 7.5 times the risk of malnutrition in institutionalized elderly (OR: 7,464; 95%CI: 1,423- 39,150). Furthermore, bedridden situation increases 6 times the risk to be malnourished (OR: 6,171; 95%CI: 1,533- 24,844).en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική κατάσταση ηλικιωμένων ιδρύματος κοινωνικής πρόνοιας.el
heal.titleNutritional status of elderly living in a public welfare institution.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordυποθρεψία, ηλικιωμένος, καταθλιπτική συμπτωματολογία, κλινήρης, προνοιακό ίδρυμαel
heal.keywordmalnutrition, depressive symptomatology, bedridden, elderly, welfare institutionen
heal.advisorNameΑυγουστινάκη, Καλλιόπηel
heal.advisorNameΜπορμπουδάκη, Ελένηel
heal.advisorNameAvgoustinaki, Kalliopien
heal.advisorNameMpormpoudaki, Elenien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)