Εμφάνιση απλής εγγραφής

The nutrition in childhood and adolescence and its impact on school performance.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜπουμπουνάκη, Ευδοξίαel
dc.creatorMpoumpounaki, Eudoxiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:23:50Z
dc.date.available2016-03-15T12:23:50Z
dc.date.issued2012-02-29T10:44:33Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/275
dc.description.abstractΗ διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστή και ισορροπημένη, καθώς συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και επιδρά στη σχολική απόδοσή των παιδιών και των εφήβων. Ο άνθρωπος, σε κάθε ηλικιακό στάδιο, έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά τα οποία προσλαμβάνει από την τροφή του. Οι ανάγκες αυτές διαφέρουν ποσοτικά από στάδιο σε στάδιο αλλά η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία. Η σημασία των θρεπτικών συστατικών και της κατανάλωσης πρωινού για την καλή μαθησιακή ικανότητα έχει τεκμηριωθεί στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, το πρωινό βοηθά στην καλή μαθησιακή ικανότητα, τόσο λόγω της αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, όσο και λόγω της αύξησης των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό, τα οποία βελτιώνουν τη μνήμη. Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, βοηθούν επίσης στην καλύτερη μνήμη. Επιπλέον, το είδος του πρωινού και η αναλογία των θρεπτικών συστατικών που αυτό παρέχει στον οργανισμό, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή μνήμη. Πρωινό που περιλαμβάνει υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει θετικά, σε αντίθεση με ένα μη σωστό πρωινό ή παράλειψη πρωινού, η οποία έχει δυσμενείς συνέπειες. Όσον αφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η υψηλή πρόσληψη λίπους, επιδρούν αρνητικά στη μνήμη και τη σχολική απόδοση των παιδιών, σε αντίθεση με τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που επιδρούν θετικά σε αυτές. Τα αμινοξέα επηρεάζουν και αυτά με τη σειρά τους, αν και πιο κρίσιμο ρόλο φαίνεται να έχουν τα μη απαραίτητα σε σύγκριση με τα απαραίτητα αμινοξέα. Όσον αφορά από την άλλη πλευρά στα μικροθρεπτικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι ο σίδηρος συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης της κατεχολαμίνης που είναι αναγκαία για την ωρίμανση του εγκεφάλου και την ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών. Οι βιταμίνες Α και νιασίνη, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Οι βιταμίνες B6 και B12, μεταξύ των άλλων, συμμετέχουν άμεσα στη σύνθεση μερικών νευροδιαβιβαστών. Τα επίπεδα της βιταμίνης B12 σε εφήβους επηρεάζουν τις αλλαγές στη γνωστική απόδοση. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C στην πρόωρη μεταγεννητική ζωή, οδηγεί σε εξασθένηση της ανάπτυξης των νευρώνων και σε μια λειτουργική μείωση της μνήμης. Επίσης, η ανεπάρκεια της βιταμίνης C πιθανόν να έχει κλινικές επιπτώσεις στα υψηλού κινδύνου άτομα, όπως για παράδειγμα στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια σε βιταμίνη C. Τέλος, τα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα.el
dc.description.abstractNutrition during infancy and adolescence is very important to be balanced as it contributes to the right development and affects the school performance of children and teenagers. Man, in every age, has specific needs in nutrients which he receives from his food. Those needs differ in quantity from age to age but the sufficient intake of all nutrients is necessary in whichever age. The importance of nutrients and breakfast consumption has been proven in the contemporary bibliography, for its benefits in learning abilities. More specifically, breakfast helps in learning abilities not only for the increase of the levels of blood glucose, but also due to the increase of the levels of energy in the body, which improve memory. Foods with low glycemic load also help the memory. Moreover, the type of breakfast and the proportion of nutrients it provides to our bodies, play an important role to memory. Breakfast that includes carbohydrates, like cereals, has been shown to contribute positively, in contrast with a breakfast that isn’t proper or even the complete luck of it, which has adverse effects. As far as macronutrients are concerned, the carbohydrates with high glycemic index and high fat intake affect negatively the memory and school performances of children, while omega-3 and omega-6 fatty acids affect them positively. The amino acids also affect them, even though it seems that the non-essential amino acids have a more critical role in comparison with the essential ones. As far as micronutrients are concerned, iron has been shown to take part in many metabolic procedures, including the structure of catecholamine, which is crucial for the maturation of the brain and the development of cognitive functions. Vitamin A and niacin play an equal important role in memory. Vitamins B6 and B12, among others, are directly involved in the structure of some neurotransmitters. In teenagers the levels of vitamin B12 affect the changes in cognitive performance. The deficiency of vitamin C in early postnatal life leads to the decline of the development of the neurons and to a functional decrease in memory. In addition, the deficiency of vitamin C could possibly have clinical implications in high-risk individuals, e.g. children whose mothers had deficiency in vitamin C. Finally, micronutrient supplements have been shown to help in memory and learning ability.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία και η επίδρασή της στη σχολική απόδοση.el
dc.titleThe nutrition in childhood and adolescence and its impact on school performance.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜπουμπουνάκη, Ευδοξίαel
heal.creatorNameMpoumpounaki, Eudoxiaen
heal.publicationDate2012-02-29T10:44:33Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/275
heal.abstractΗ διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστή και ισορροπημένη, καθώς συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και επιδρά στη σχολική απόδοσή των παιδιών και των εφήβων. Ο άνθρωπος, σε κάθε ηλικιακό στάδιο, έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά τα οποία προσλαμβάνει από την τροφή του. Οι ανάγκες αυτές διαφέρουν ποσοτικά από στάδιο σε στάδιο αλλά η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία. Η σημασία των θρεπτικών συστατικών και της κατανάλωσης πρωινού για την καλή μαθησιακή ικανότητα έχει τεκμηριωθεί στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, το πρωινό βοηθά στην καλή μαθησιακή ικανότητα, τόσο λόγω της αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, όσο και λόγω της αύξησης των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό, τα οποία βελτιώνουν τη μνήμη. Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, βοηθούν επίσης στην καλύτερη μνήμη. Επιπλέον, το είδος του πρωινού και η αναλογία των θρεπτικών συστατικών που αυτό παρέχει στον οργανισμό, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή μνήμη. Πρωινό που περιλαμβάνει υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει θετικά, σε αντίθεση με ένα μη σωστό πρωινό ή παράλειψη πρωινού, η οποία έχει δυσμενείς συνέπειες. Όσον αφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η υψηλή πρόσληψη λίπους, επιδρούν αρνητικά στη μνήμη και τη σχολική απόδοση των παιδιών, σε αντίθεση με τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που επιδρούν θετικά σε αυτές. Τα αμινοξέα επηρεάζουν και αυτά με τη σειρά τους, αν και πιο κρίσιμο ρόλο φαίνεται να έχουν τα μη απαραίτητα σε σύγκριση με τα απαραίτητα αμινοξέα. Όσον αφορά από την άλλη πλευρά στα μικροθρεπτικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι ο σίδηρος συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης της κατεχολαμίνης που είναι αναγκαία για την ωρίμανση του εγκεφάλου και την ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών. Οι βιταμίνες Α και νιασίνη, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Οι βιταμίνες B6 και B12, μεταξύ των άλλων, συμμετέχουν άμεσα στη σύνθεση μερικών νευροδιαβιβαστών. Τα επίπεδα της βιταμίνης B12 σε εφήβους επηρεάζουν τις αλλαγές στη γνωστική απόδοση. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C στην πρόωρη μεταγεννητική ζωή, οδηγεί σε εξασθένηση της ανάπτυξης των νευρώνων και σε μια λειτουργική μείωση της μνήμης. Επίσης, η ανεπάρκεια της βιταμίνης C πιθανόν να έχει κλινικές επιπτώσεις στα υψηλού κινδύνου άτομα, όπως για παράδειγμα στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια σε βιταμίνη C. Τέλος, τα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα.el
heal.abstractNutrition during infancy and adolescence is very important to be balanced as it contributes to the right development and affects the school performance of children and teenagers. Man, in every age, has specific needs in nutrients which he receives from his food. Those needs differ in quantity from age to age but the sufficient intake of all nutrients is necessary in whichever age. The importance of nutrients and breakfast consumption has been proven in the contemporary bibliography, for its benefits in learning abilities. More specifically, breakfast helps in learning abilities not only for the increase of the levels of blood glucose, but also due to the increase of the levels of energy in the body, which improve memory. Foods with low glycemic load also help the memory. Moreover, the type of breakfast and the proportion of nutrients it provides to our bodies, play an important role to memory. Breakfast that includes carbohydrates, like cereals, has been shown to contribute positively, in contrast with a breakfast that isn’t proper or even the complete luck of it, which has adverse effects. As far as macronutrients are concerned, the carbohydrates with high glycemic index and high fat intake affect negatively the memory and school performances of children, while omega-3 and omega-6 fatty acids affect them positively. The amino acids also affect them, even though it seems that the non-essential amino acids have a more critical role in comparison with the essential ones. As far as micronutrients are concerned, iron has been shown to take part in many metabolic procedures, including the structure of catecholamine, which is crucial for the maturation of the brain and the development of cognitive functions. Vitamin A and niacin play an equal important role in memory. Vitamins B6 and B12, among others, are directly involved in the structure of some neurotransmitters. In teenagers the levels of vitamin B12 affect the changes in cognitive performance. The deficiency of vitamin C in early postnatal life leads to the decline of the development of the neurons and to a functional decrease in memory. In addition, the deficiency of vitamin C could possibly have clinical implications in high-risk individuals, e.g. children whose mothers had deficiency in vitamin C. Finally, micronutrient supplements have been shown to help in memory and learning ability.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία και η επίδρασή της στη σχολική απόδοση.el
heal.titleThe nutrition in childhood and adolescence and its impact on school performance.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, παιδική ηλικία, εφηβία, σχολική απόδοσηel
heal.keywordnutrition, childhood, adolescence, school performanceen
heal.advisorNameΠαπαδάκη, Αγγελικήel
heal.advisorNamePapadaki, Angelikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)