Διερεύνηση τροφογενών λοιμώξεων στο χώρο μαζικής εστίασης του ξενοδοχειακού τομέα.
Food born investigation in hotel enstablishment.
View/ Open
Date
2008-2-28TAuthor
Τσιμεντερίδου, Πασχαλίνα
Tsimenteridou, Pashalina
Metadata
Show full item recordAbstract
Η εργασία πραγματεύεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά στις τροφογενείς λοιμώξεις στο χώρο μαζικής εστίασης του ξενοδοχειακού τομέα και τη διερεύνησή τους. Με τα τρόφιμα είναι δυνατό να μεταδοθούν στον άνθρωπο παθογόνοι μικροοργανισμοί από άλλες πηγές μόλυνσης ή σε ορισμένες περιπτώσεις από την ανάπτυξη μικροοργανισμών ή την έκκριση των δηλητηριωδών προϊόντων τους σε αυτά. Οι τροφικές δηλητηριάσεις, δηλαδή οι λοιμώξεις ή οι τοξικώσεις που προκαλούνται ύστερα από πολλαπλασιασμό των μικροβίων στα τρόφιμα, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελούν ένα από τα κύρια προβλήματα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των πολιτισμένων χωρών. Σε ετήσια βάση οι τροφιμογενείς λοιμώξεις αποτελούν τα αίτια για 76 εκατομμύρια ασθένειες η επίπτωση, η σοβαρότητα και η διάρκειά τους είναι υψηλότερη σε ιδιαίτερα ευαίσθητους πληθυσμούς (παιδιά, ηλικιωμένοι κ.ά.). Γι' αυτό και είναι επιτακτικοί οι έλεγχοι των τροφίμων, οι οποίοι συμβάλλουν στην πρόληψη των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών και να προωθούν τις σωστές εμπορικές συναλλαγές. Το Hazard Analysis of Critical Control Point (H.A.C.C.P.) αποτελεί μια συστηματική και επιστημονική προσέγγιση στον έλεγχο των διεργασιών. Ως Σύστημα Ελέγχου για τα τρόφιμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υγιεινή και την ασφάλειά τους. Στην περίπτωση που υπάρχει μια κρίση τροφογενούς λοιμώξεως σε κάποιο ξενοδοχείο είναι απαραίτητο να καταστρωθεί ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης και να ακολουθηθεί πιστά. Η ομάδα που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή λεπτομερούς επιδημιολογικής έρευνας για τη διερεύνηση των κρουσμάτων της τροφογενούς λοίμωξης και τον εντοπισμό των πιθανών αιτίων (π.χ. τρόφιμα, νερά, ιός κλπ) σχεδιάζει ειδικό ερωτηματολόγιο. This study deals with a very important issue, the food poisoning in the hotels and its inspection as well. Humans can be infected with many pathogenic microorganisms through their nutrition. The Food Poisoning is a food-born disease resulting from the consumption of food and most cases are caused by a variety of food-borne pathogenic bacteria, viruses or parasites. During the last years, the outbreaks of food poisoning have increased, which is the most important problem for the public health organisations. Every year there are about 76 million food-borne illnesses, which effect especially the susceptible parts of the population (children, oldster). For all these reasons, the food controls are compulsory in order to prevent the dangers for the public health, to protect the consumers and to promote the business dealings. The Hazard Analysis of Critical Control Point (H.A.C.C.P.) is a systematic and scientific approach in order to secure the food safety. It serves as a medium related to the hygienics and the safety of foods and therefore all hotels should have. In case there is a food poisoning incident in a hotel it is necessary to have a specific plan, that should be executed exactly. The person or the team that is responsible for the conduct of the specific epidemiologic research in order to inspect the causes of the poisoning, creates a questionnaire. All the clients of the hotel as well as the employees answer the questionnaire and the results are used for the statistical analysis of the accident.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info