Διατροφή και υπέρταση στη τρίτη ηλικία: Η συνδυασμένη επιρροή τους στη γνωστική λειτουργία.
Nutrition and hypertension in the Third age: Their combined influence in the cognitive function.
View/ Open
Date
2012-05-29Author
Σκούρα, Αικατερίνη
Skoura, Aikaterini
Metadata
Show full item recordAbstract
Υπόβαθρο: Η συστηματική εξέταση και εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών ασθενών που υποφέρουν από άνοια εμφανίζεται όλο και πιο επιτακτική καθώς αυξάνει η αναλογία των ατόμων τρίτης ηλικίας στον γενικό πληθυσμό και κατ' επέκταση και των ασθενών με άνοια, αλλά και με υψηλή πίεση. Σκοπός: Να μελετηθεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό (δείγμα) ηλικιωμένων ατόμων ηλικίας 65 και άνω, ώστε να γίνει εκτίμηση της διατροφικής και γνωστικής τους κατάστασης με αντίστοιχα σταθμισμένα ερωτηματολόγια. Μέθοδος: Το δείγμα ήταν τυχαίο (200 άτομα), ηλικίας 65 έως και 95. Οι ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν σε ανθρωπομετρικές μετρήσεις{βάρους, ύψους, περιφέρεια μεσοβραχίου (ΠΜ) και περίμετρος γαστροκνημίας (γάμπας)} και συνάμα απάντησαν στις ερωτήσεις των ερωτηματολογίων. Τα ερωτηματολόγια ήταν ανώνυμα και περιελάμβαναν ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της διατροφικής τους κατάστασης (MNA), ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση γνωστικών διαταραχών (Mini Mental State Examination), μέτρηση και καταγραφή της πίεσης και καταγραφή τυχόν ιατρικών εξετάσεων. Κατά την λήψη των ερωτηματολογίων δεν στάθηκε εφικτό να γίνει σε όλο το δείγμα καταγραφή των ιατρικών τους εξετάσεων. Τέλος η στατιστική ανάλυση και η δημιουργία γραφημάτων έγινε με το λογισμικό πρόγραμμα SPSS 12.0 Αποτελέσματα: Από το σύνολο των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στην έρευνα, το δείγμα είχε μέσο όρο Δ.Μ.Σ 27.7, δηλαδή σωματικό υπέρβαρο. Με τους άνδρες να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό 89,5% με ΔΜΣ >=23 σε σχέση με τις γυναίκες όπου παρουσιάζουν ποσοστό 81,1% στην ίδια κατηγορία. Σύμφωνα με το «μεσογειακό πρότυπο διατροφής», γίνεται αντιληπτό ότι οι διατροφικές συνήθειες τους απέχουν πολύ, αφού μεγάλο μέρος του δείγματος ανέφερε ότι παρουσίαζε σοβαρή ή μέτρια μείωση της όρεξης, δεν καταναλώνει δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα και η ημερήσια πρόσληψη υγρών ήταν ανεπαρκής. Το 25,5% του δείγματος παρουσίασε σοβαρή διαταραχή ενώ το 50,5% παρουσίασε μέτρια διαταραχή. Συμπεράσματα: Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της λανθασμένης διατροφής όπως και της υψηλής πίεσης κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης των ηλικιωμένων όσο και των συγγενικών προσώπων, ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση και στη συνέχεια η θεραπεία διαφόρων νοσημάτων που συμβάλλουν στην υποβάθμιση της γνωστικής λειτουργίας. Aim: To study as higher as possible percentage (sample) of persons in the third age, above 65 years old, so as to estimate their nutritional and cognitive condition, using validated questionnaires. Background: The systematic investigation and evaluation of the cognitive functions of patients suffering from anoia (mental deficiency) appears increasingly urgent as the percentage of the older people increases in the general population. An observed consequence us that ha numbers of patients with anoia and high blood pressure increases also. Method: The sample was random (200 persons). 65 to 95 years old.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info