Εμφάνιση απλής εγγραφής

Investigation of factors that is related with the Cholelithiasis. Repercussions cholecystectomy in the alimentary habits and the nutritious situation of patients in the region of Sitia.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣκαρμαλιωράκη, Σταματίαel
dc.creatorSkarmalioraki, Stamatiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:24:24Z
dc.date.available2016-03-15T12:24:24Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/301
dc.description.abstractΗ συχνότητα εμφάνισης της χολολιθίασης (ΧΛΘ), έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο αιώνα, ειδικά στις εύπορες χώρες. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες δείχνουν να εμπλέκονται στην παθογένεση των χολόλιθων. Προς το παρόν ο ρόλος πολλών ειδικών περιβαλλοντικών παραγόντων παραμένει ασαφής. Σκοπός: Να μελετηθεί ο ρόλος διατροφικών και μη παραγόντων στην εμφάνιση της ΧΛΘ και να ελεγχθούν οι πιθανές επιπτώσεις της χολοκυστεκτομής στη θρεπτική κατάσταση των ασθενών (σε χρονικό διάστημα 0,5-1,5 έτος μετά την επέμβαση). Μέθοδος: Σε 50 άτομα (15 άνδρες και 35 γυναίκες), με ιστορικό χολοκυστεκτομής, τυχαία επιλεγμένα από το μητρώο της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σητείας, έγιναν: 1. Καταγραφή ανθρωπομετρικών δεικτών προ και μετά επέμβαση. 2. Καταγραφή αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων προ και μετά επέμβαση. 3. Συμπλήρωση ερωτηματολόγιου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και συνηθειών τρόπου ζωής, προ και μετά επέμβαση. 4. Μελέτη ατομικού και κληρονομικού ιστορικού. Η στατιστική ανάλυση και ταξινόμηση των αποτελεσμάτων μας υποδεικνύει υψηλού βαθμού συσχέτιση της ΧΛΘ με: Διατροφικούς παράγοντες: Υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μειωμένη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Μη διατροφικούς παράγοντες: Γυναικείο φύλο, ηλικία>60 έτη και στα δύο φύλα, αυξημένος αριθμός κυήσεων. Πιθανή συσχέτιση φαίνεται να έχει η ΧΛΘ με: αυξημένη πρόσληψη ολικών λιπαρών, ιστορικό αυστηρά υποθερμιδικής δίαιτας, θετικό οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα, λήψη φαρμάκων, συνυπάρχουσες ασθένειες-χειρουργικές επεμβάσεις και τιμές χοληστερίνης αίματος. Όσον αφορά την ίδια την επέμβαση (χολοκυστεκτομή), φαίνεται να σχετίζεται με βελτίωση του θρεπτικής κατάστασης των ατόμων, τουλάχιστον όσον αφορά αύξηση του σωματικού βάρους και βελτίωση ανοσολογικών δεικτών. Παράλληλα όμως, φαίνεται να συμβάλει στην δημιουργία υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων ή/και στην επιδείνωση υπάρχουσας παχυσαρκίας. Όλα τα προηγούμενα, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με κατάλληλη ομάδα ελέγχου για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.el
dc.description.abstractThe frequency of appearance of Cholelithiasis (GSD), has increased considerably the last century, specifically in the affluent countries. Genetic and environmental factors have been involved in the pathogenesis of the gall stones. Currently the role of many special environmental factors remains vague. Aim: To study the role of alimentary and non alimentary factors in the appearance of GSD and to check likely repercussions of cholecystectomy in the nutritious situation of individuals, in a short period of time 0,5-1,5 year after the intervention. Method: In 50 individuals (15 men and 35 women), operated for cholecystectomy randomly selected from the Surgery Clinic registration at Sitia Hospital, we proceeded to the following: 1.Recording of anthropometric indicators before and after the operation. 2. Recording of blood and biochemical parameters before and after the operation. 3. Completion of questionnaire regarding the frequency of consumption of foods and habits of way of life, before and after the operation. 4. Study of individual and hereditary background. Results - Conclusions: The statistical analysis and classification of results indicate a high degree of cross-correlation of GSD with: Alimentary factors: High indicator of body mass index (BMI), decreased consumption of vegetable proteins and fibres. Not alimentary factors: Female sex, age > 60 years and in two sexes, increased number of impregnations. GSD appears to have a relevant association with: increased consumption of whole fats, a background of strictly low calorie diet, a positive family background, smoking, medicinal treatments, coexisting illnesses surgical operations and indexes of blood cholesterol. As far as the operation itself (cholecystectomy), it appears to relate to the improvement of nutritional condition of individuals, at least with regard to the increase of bodily weight and the improvement of immune indicators. At the same time however, it appears to contribute to the creation of overweight and corpulent individuals and/or the deterioration of the existing obesity. All the above require further investigation by a suitable research team for the determination of safe results.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιερεύνηση παραγόντων που σχετίζονται με τη χολολιθίαση. Επιπτώσεις της χολοκυστεκτομής στις διατροφικές συνήθειες και τη θρεπτική κατάσταση ασθενών στην περιοχή της Σητείας.el
dc.titleInvestigation of factors that is related with the Cholelithiasis. Repercussions cholecystectomy in the alimentary habits and the nutritious situation of patients in the region of Sitia.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣκαρμαλιωράκη, Σταματίαel
heal.creatorNameSkarmalioraki, Stamatiaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/301
heal.abstractΗ συχνότητα εμφάνισης της χολολιθίασης (ΧΛΘ), έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο αιώνα, ειδικά στις εύπορες χώρες. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες δείχνουν να εμπλέκονται στην παθογένεση των χολόλιθων. Προς το παρόν ο ρόλος πολλών ειδικών περιβαλλοντικών παραγόντων παραμένει ασαφής. Σκοπός: Να μελετηθεί ο ρόλος διατροφικών και μη παραγόντων στην εμφάνιση της ΧΛΘ και να ελεγχθούν οι πιθανές επιπτώσεις της χολοκυστεκτομής στη θρεπτική κατάσταση των ασθενών (σε χρονικό διάστημα 0,5-1,5 έτος μετά την επέμβαση). Μέθοδος: Σε 50 άτομα (15 άνδρες και 35 γυναίκες), με ιστορικό χολοκυστεκτομής, τυχαία επιλεγμένα από το μητρώο της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σητείας, έγιναν: 1. Καταγραφή ανθρωπομετρικών δεικτών προ και μετά επέμβαση. 2. Καταγραφή αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων προ και μετά επέμβαση. 3. Συμπλήρωση ερωτηματολόγιου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και συνηθειών τρόπου ζωής, προ και μετά επέμβαση. 4. Μελέτη ατομικού και κληρονομικού ιστορικού. Η στατιστική ανάλυση και ταξινόμηση των αποτελεσμάτων μας υποδεικνύει υψηλού βαθμού συσχέτιση της ΧΛΘ με: Διατροφικούς παράγοντες: Υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μειωμένη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Μη διατροφικούς παράγοντες: Γυναικείο φύλο, ηλικία>60 έτη και στα δύο φύλα, αυξημένος αριθμός κυήσεων. Πιθανή συσχέτιση φαίνεται να έχει η ΧΛΘ με: αυξημένη πρόσληψη ολικών λιπαρών, ιστορικό αυστηρά υποθερμιδικής δίαιτας, θετικό οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα, λήψη φαρμάκων, συνυπάρχουσες ασθένειες-χειρουργικές επεμβάσεις και τιμές χοληστερίνης αίματος. Όσον αφορά την ίδια την επέμβαση (χολοκυστεκτομή), φαίνεται να σχετίζεται με βελτίωση του θρεπτικής κατάστασης των ατόμων, τουλάχιστον όσον αφορά αύξηση του σωματικού βάρους και βελτίωση ανοσολογικών δεικτών. Παράλληλα όμως, φαίνεται να συμβάλει στην δημιουργία υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων ή/και στην επιδείνωση υπάρχουσας παχυσαρκίας. Όλα τα προηγούμενα, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με κατάλληλη ομάδα ελέγχου για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.el
heal.abstractThe frequency of appearance of Cholelithiasis (GSD), has increased considerably the last century, specifically in the affluent countries. Genetic and environmental factors have been involved in the pathogenesis of the gall stones. Currently the role of many special environmental factors remains vague. Aim: To study the role of alimentary and non alimentary factors in the appearance of GSD and to check likely repercussions of cholecystectomy in the nutritious situation of individuals, in a short period of time 0,5-1,5 year after the intervention. Method: In 50 individuals (15 men and 35 women), operated for cholecystectomy randomly selected from the Surgery Clinic registration at Sitia Hospital, we proceeded to the following: 1.Recording of anthropometric indicators before and after the operation. 2. Recording of blood and biochemical parameters before and after the operation. 3. Completion of questionnaire regarding the frequency of consumption of foods and habits of way of life, before and after the operation. 4. Study of individual and hereditary background. Results - Conclusions: The statistical analysis and classification of results indicate a high degree of cross-correlation of GSD with: Alimentary factors: High indicator of body mass index (BMI), decreased consumption of vegetable proteins and fibres. Not alimentary factors: Female sex, age > 60 years and in two sexes, increased number of impregnations. GSD appears to have a relevant association with: increased consumption of whole fats, a background of strictly low calorie diet, a positive family background, smoking, medicinal treatments, coexisting illnesses surgical operations and indexes of blood cholesterol. As far as the operation itself (cholecystectomy), it appears to relate to the improvement of nutritional condition of individuals, at least with regard to the increase of bodily weight and the improvement of immune indicators. At the same time however, it appears to contribute to the creation of overweight and corpulent individuals and/or the deterioration of the existing obesity. All the above require further investigation by a suitable research team for the determination of safe results.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιερεύνηση παραγόντων που σχετίζονται με τη χολολιθίαση. Επιπτώσεις της χολοκυστεκτομής στις διατροφικές συνήθειες και τη θρεπτική κατάσταση ασθενών στην περιοχή της Σητείας.el
heal.titleInvestigation of factors that is related with the Cholelithiasis. Repercussions cholecystectomy in the alimentary habits and the nutritious situation of patients in the region of Sitia.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordχολολιθίαση, χολοκυστεκτομή, διατροφική κατάσταση ασθενήel
heal.keywordcholelithiasis, cholecystectomy, nutritional status of patienten
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)