Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional habits of women at their youth age (20- 40 ages) and theirs correlation with osteoporosis.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚουλούλα, Βασιλικήel
dc.creatorKouloula, Vasilikien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:24:32Z
dc.date.available2016-03-15T12:24:32Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/308
dc.description.abstractΣκοπός : Η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των γυναικών του Ν. Λάρισας, κατά την νεότητά τους (3η και 4η δεκαετία της ζωής τους) και η συσχέτιση της με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, μελετήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως η συχνότητα της φυσική δραστηριότητας ,η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας , το κάπνισμα κ.α., οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Υλικό-Mέθοδος:Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά 70 άτομα που διαμένουν μόνιμα στο Ν. Λάρισας. Το δείγμα ήταν τυχαίο του πληθυσμού και περιελάμβανε μόνο γυναίκες σε ηλικία μετά την εμμηνόπαυση (άνω των 40 ετών) Από τα 70 άτομα τα 35 εμφάνισαν οστεοπόρωση και τα 35 δεν είχαν οστεοπόρωση. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για την συλλογή πληροφοριών που αφορούν το κοινωνικό-οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των ατόμων των προηγούμενων δεκαετιών και η συσχέτισή αυτών των παραγόντων με την εμφάνιση ή όχι της οστεοπόρωσης. Αποτελέσματα :Τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν απέδειξαν ότι οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων και των δύο κατηγοριών (με ή χωρίς οστεοπόρωση ) δεν σχετίζονται εξολοκλήρου με την εμφάνιση ή όχι της οστεοπόρωσης. Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την μέχρι ως σήμερα βιβλιογραφία. Πιθανοί λόγοι που οδήγησαν σ΄ αυτά τα αποτελέσματα είναι οι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες ,οι οποίοι δεν λήφθηκαν υπόψη στην στατιστικοί ανάλυση (αν και αναφέρθηκαν στο ερωτηματολόγιο), όπως κληρονομικό ιστορικό, ο αριθμός των κυήσεων, η στειρότητα, η ηλικία εμμηνόπαυσης και εμμηναρχής, η παρουσία υπερπαραθυρεοειδισμού, σύνδρομο δυσαπορρόφησης ή η χρόνια διάρροια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ,το σύνδρομο Cushing,η χρόνια φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή, αντιόξινα, καθαρτικά, κ.α Συμπεράσματα : Η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της οστεοπόρωσης, ωστόσο σύμφωνα με την παρούσα μελέτη ,δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την εμφάνιση της νόσου.el
dc.description.abstractAim :The investigation of the nutrition of the people of Larissa at the 3rd-4rth decade of their life and its correlation with osteoporosis. Furthermore, factors that contribute to osteoporosis are studied. Material: In the survey 70 people, all permanent dwellers of Larissa, participated volunteerely. The sample was representative of the population and included postmenopausal women ( age over 40).Half of the persons (35) had been diagnosed with osteoporosis. The rest half (35) was healthy. Special questionnaire was used for the collection of the data and statistical analysis was made with the use of SPSS method. Results : The results proved that both groups people s nutritional habits (with or without osteoporosis) do not correlate with the appearance of osteoporosis. The above results come to a collision with the up to date literature. We came to the conclusion that other aggravating factors like heredity, age of beginning of period, menopause, number of pregnancies, sterility, hyperparathyroidism, malabsorption syndrome, chronic diarrhea, chronic renal failure, Cushing syndrome, chronic medicinal use of corticosteroids, antidepressant, antacid, laxatives, e.t.c. contribute to the appearance of the desease. Conclusions : Although nutrition is one of the main factors that contribute to the appearance of osteoporosis it can not be the only one cause,at least according to the present survey.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟι διατροφικές συνήθειες γυναικών στην ηλικία της νεότητας (20-40 ετών) και η συσχέτιση τους με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.el
dc.titleNutritional habits of women at their youth age (20- 40 ages) and theirs correlation with osteoporosis.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚουλούλα, Βασιλικήel
heal.creatorNameKouloula, Vasilikien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/308
heal.abstractΣκοπός : Η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των γυναικών του Ν. Λάρισας, κατά την νεότητά τους (3η και 4η δεκαετία της ζωής τους) και η συσχέτιση της με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, μελετήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως η συχνότητα της φυσική δραστηριότητας ,η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας , το κάπνισμα κ.α., οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Υλικό-Mέθοδος:Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά 70 άτομα που διαμένουν μόνιμα στο Ν. Λάρισας. Το δείγμα ήταν τυχαίο του πληθυσμού και περιελάμβανε μόνο γυναίκες σε ηλικία μετά την εμμηνόπαυση (άνω των 40 ετών) Από τα 70 άτομα τα 35 εμφάνισαν οστεοπόρωση και τα 35 δεν είχαν οστεοπόρωση. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για την συλλογή πληροφοριών που αφορούν το κοινωνικό-οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των ατόμων των προηγούμενων δεκαετιών και η συσχέτισή αυτών των παραγόντων με την εμφάνιση ή όχι της οστεοπόρωσης. Αποτελέσματα :Τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν απέδειξαν ότι οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων και των δύο κατηγοριών (με ή χωρίς οστεοπόρωση ) δεν σχετίζονται εξολοκλήρου με την εμφάνιση ή όχι της οστεοπόρωσης. Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την μέχρι ως σήμερα βιβλιογραφία. Πιθανοί λόγοι που οδήγησαν σ΄ αυτά τα αποτελέσματα είναι οι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες ,οι οποίοι δεν λήφθηκαν υπόψη στην στατιστικοί ανάλυση (αν και αναφέρθηκαν στο ερωτηματολόγιο), όπως κληρονομικό ιστορικό, ο αριθμός των κυήσεων, η στειρότητα, η ηλικία εμμηνόπαυσης και εμμηναρχής, η παρουσία υπερπαραθυρεοειδισμού, σύνδρομο δυσαπορρόφησης ή η χρόνια διάρροια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ,το σύνδρομο Cushing,η χρόνια φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή, αντιόξινα, καθαρτικά, κ.α Συμπεράσματα : Η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της οστεοπόρωσης, ωστόσο σύμφωνα με την παρούσα μελέτη ,δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την εμφάνιση της νόσου.el
heal.abstractAim :The investigation of the nutrition of the people of Larissa at the 3rd-4rth decade of their life and its correlation with osteoporosis. Furthermore, factors that contribute to osteoporosis are studied. Material: In the survey 70 people, all permanent dwellers of Larissa, participated volunteerely. The sample was representative of the population and included postmenopausal women ( age over 40).Half of the persons (35) had been diagnosed with osteoporosis. The rest half (35) was healthy. Special questionnaire was used for the collection of the data and statistical analysis was made with the use of SPSS method. Results : The results proved that both groups people s nutritional habits (with or without osteoporosis) do not correlate with the appearance of osteoporosis. The above results come to a collision with the up to date literature. We came to the conclusion that other aggravating factors like heredity, age of beginning of period, menopause, number of pregnancies, sterility, hyperparathyroidism, malabsorption syndrome, chronic diarrhea, chronic renal failure, Cushing syndrome, chronic medicinal use of corticosteroids, antidepressant, antacid, laxatives, e.t.c. contribute to the appearance of the desease. Conclusions : Although nutrition is one of the main factors that contribute to the appearance of osteoporosis it can not be the only one cause,at least according to the present survey.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟι διατροφικές συνήθειες γυναικών στην ηλικία της νεότητας (20-40 ετών) και η συσχέτιση τους με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.el
heal.titleNutritional habits of women at their youth age (20- 40 ages) and theirs correlation with osteoporosis.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφική συνήθεια, γυναίκα, οστεοπόρωσηel
heal.keywordfood habit, woman, osteoporosisen
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)