Εμφάνιση απλής εγγραφής

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD): Nutritional assessment, nutritional management and hospital treatment.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑνδρέου, Δήμητραel
dc.creatorΤριλυράκη, Περσεφόνηel
dc.creatorΧουϊδη, Βασιλικήel
dc.creatorAndreou, Dimitraen
dc.creatorTriliraki, Persefonien
dc.creatorChouidi, Vasilikien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:24:35Z
dc.date.available2016-03-15T12:24:35Z
dc.date.issued2013-07-01T16:01:45Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/311
dc.description.abstractΥπόβαθρο: Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συνίσταται σε προοδευτική ανεπανόρθωτη απόφραξη των αεροφόρων οδών και αποτελεί πολύ σοβαρή ασθένεια παγκοσμίως. Το κυριότερο αίτιο εμφάνισης της νόσου είναι το κάπνισμα. Η ΧΑΠ συνδέεται άρρηκτα με τη διατροφή καθώς ο υποσιτισμός πλήττει το 60% των ασθενών και σχετίζεται με κακή έκβαση στην υγεία τους λόγω απώλειας βάρους, μυικής μάζας και λιπώδους ιστού (καχεξία) που είναι κοινή στους ασθενείς. Μεθοδολογία - Σκοπός: Η έρευνα διηξήχθη σε τρία νοσηλευτικά ιδρύματα,στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «ΣΩΤΗΡΙΑ» και στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» και ως στόχο έχει τη συσχέτιση των διατροφικών παραμέτρων με την εξέλιξη της νόσου και την συσχέτιση των βιβλιογραφικών στοιχείων με την ιατρική περίλθαψη που πραγματοποιείται στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το δείγμα που λήφθηκε ήταν 140 ασθενείς εκ τω οποίων 93 ήταν άνδρες και 47 γυναίκες και το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το NRS 2002 καθώς είναι το πλέον καταρτισμένο διατροφικό εργαλείο ενδονοσκομειακού διατροφικού ελέγχου. Αποτελέσματα: Η ΧΑΠ σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση είναι μία νόσος η οποία προσβάλλει κατά κύριο λόγο το ανδρικό φύλο, και δεν επηρρεάζεται από την γεωγραφική θέση. Ακόμη παρατηρήθηκε ότι όσο το σκορ αυξανόταν η νόσος εξελισσόταν με περαιτέρω επιβάρυνση στην υγεία του ασθενούς. Συμπεράματα: Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα νοσηλευτικά ιδρύματα η αντιμετώπιση των ασθενών είναι διαφορετική συγκριτικά με τα βιβλιογραφικά στοιχεία όσον αφορά τη διάγνωση της ασθένειας καθώς επίσης και τη σύσταση σώματος. Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή παρατηρήθηκε καλή αντιμέτωπιση από τους θεράποντες ιατρους σε γενικότερο επίπεδο.el
dc.description.abstractBackground: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is worldwidely known as a very serious disease that consists by progressive and irreversible airway obstruction. The main cause of this disease is smoking. COPD is inextricably linked to nutrition, as malnutrition affects 60% of patients and is associated with poor outcome on their health due to weight loss, muscle mass and adipose tissue loss (overall cachexia) which is common in patients with COPD. Methodology - Objectives: This research took place in three hospitals, the General Hospital of Heraklion “VENIZELIO”, the General Chest Diseases Hospital of Athens “SOTIRIA”, and the Specific Cancer Hospital Piraeus “METAXA”, and aimed in studying the correlations between dietary parameters and disease progression and the correlations of bibliographic data with the medical care performed in those hospitals. The sample was in total 140 patients, of which 93 patients were men and 47 women, and the questionnaire that was used was “NRS 2002” which is the most qualified nutritional tool for inpatient control diet. Results: COPD according to the statistical analysis performed, is a disease which affects mainly the male sex, and is not affected by the geographic location. Moreover, it was observed that as the score increased the disease progressed with further burden on the health of the patient. Conclusion: Finally, it is worth mentioning that the management in these hospitals is different compared to the bibliographic data on the diagnosis of the disease as well as on the body composition. Regarding to the medication and the nutrition performed, it was observed great treatment by their physicians at a general level.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΧρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): εκτίμηση διατροφικής κατάστασης, διαιτητική αντιμετώπιση και περίθαλψη.el
dc.titleChronic obstructive pulmonary disease (COPD): Nutritional assessment, nutritional management and hospital treatment.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑνδρέου, Δήμητραel
heal.creatorNameΤριλυράκη, Περσεφόνηel
heal.creatorNameΧουϊδη, Βασιλικήel
heal.creatorNameAndreou, Dimitraen
heal.creatorNameTriliraki, Persefonien
heal.creatorNameChouidi, Vasilikien
heal.publicationDate2013-07-01T16:01:45Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/311
heal.abstractΥπόβαθρο: Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συνίσταται σε προοδευτική ανεπανόρθωτη απόφραξη των αεροφόρων οδών και αποτελεί πολύ σοβαρή ασθένεια παγκοσμίως. Το κυριότερο αίτιο εμφάνισης της νόσου είναι το κάπνισμα. Η ΧΑΠ συνδέεται άρρηκτα με τη διατροφή καθώς ο υποσιτισμός πλήττει το 60% των ασθενών και σχετίζεται με κακή έκβαση στην υγεία τους λόγω απώλειας βάρους, μυικής μάζας και λιπώδους ιστού (καχεξία) που είναι κοινή στους ασθενείς. Μεθοδολογία - Σκοπός: Η έρευνα διηξήχθη σε τρία νοσηλευτικά ιδρύματα,στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «ΣΩΤΗΡΙΑ» και στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» και ως στόχο έχει τη συσχέτιση των διατροφικών παραμέτρων με την εξέλιξη της νόσου και την συσχέτιση των βιβλιογραφικών στοιχείων με την ιατρική περίλθαψη που πραγματοποιείται στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το δείγμα που λήφθηκε ήταν 140 ασθενείς εκ τω οποίων 93 ήταν άνδρες και 47 γυναίκες και το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το NRS 2002 καθώς είναι το πλέον καταρτισμένο διατροφικό εργαλείο ενδονοσκομειακού διατροφικού ελέγχου. Αποτελέσματα: Η ΧΑΠ σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση είναι μία νόσος η οποία προσβάλλει κατά κύριο λόγο το ανδρικό φύλο, και δεν επηρρεάζεται από την γεωγραφική θέση. Ακόμη παρατηρήθηκε ότι όσο το σκορ αυξανόταν η νόσος εξελισσόταν με περαιτέρω επιβάρυνση στην υγεία του ασθενούς. Συμπεράματα: Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα νοσηλευτικά ιδρύματα η αντιμετώπιση των ασθενών είναι διαφορετική συγκριτικά με τα βιβλιογραφικά στοιχεία όσον αφορά τη διάγνωση της ασθένειας καθώς επίσης και τη σύσταση σώματος. Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή παρατηρήθηκε καλή αντιμέτωπιση από τους θεράποντες ιατρους σε γενικότερο επίπεδο.el
heal.abstractBackground: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is worldwidely known as a very serious disease that consists by progressive and irreversible airway obstruction. The main cause of this disease is smoking. COPD is inextricably linked to nutrition, as malnutrition affects 60% of patients and is associated with poor outcome on their health due to weight loss, muscle mass and adipose tissue loss (overall cachexia) which is common in patients with COPD. Methodology - Objectives: This research took place in three hospitals, the General Hospital of Heraklion “VENIZELIO”, the General Chest Diseases Hospital of Athens “SOTIRIA”, and the Specific Cancer Hospital Piraeus “METAXA”, and aimed in studying the correlations between dietary parameters and disease progression and the correlations of bibliographic data with the medical care performed in those hospitals. The sample was in total 140 patients, of which 93 patients were men and 47 women, and the questionnaire that was used was “NRS 2002” which is the most qualified nutritional tool for inpatient control diet. Results: COPD according to the statistical analysis performed, is a disease which affects mainly the male sex, and is not affected by the geographic location. Moreover, it was observed that as the score increased the disease progressed with further burden on the health of the patient. Conclusion: Finally, it is worth mentioning that the management in these hospitals is different compared to the bibliographic data on the diagnosis of the disease as well as on the body composition. Regarding to the medication and the nutrition performed, it was observed great treatment by their physicians at a general level.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΧρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): εκτίμηση διατροφικής κατάστασης, διαιτητική αντιμετώπιση και περίθαλψη.el
heal.titleChronic obstructive pulmonary disease (COPD): Nutritional assessment, nutritional management and hospital treatment.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordχρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σύσταση σώματος, εκτίμηση διατροφικής κατάστασης, διαιτητική αντιμετώπισηel
heal.keywordchronic obstructive pulmonary disease, body composition, nutritional assessment, nutritional managementen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)