Εμφάνιση απλής εγγραφής

Comparison of nutrient intake between a Greek and a Scottish sample of 11-year-old children.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαραγιαννίδου, Αναστασίαel
dc.creatorΛαϊνά, Ευσταθίαel
dc.creatorKaragiannidou, Anastasiaen
dc.creatorLaina, Efstathiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:24:37Z
dc.date.available2016-03-15T12:24:37Z
dc.date.issued2013-07-01T16:18:45Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/313
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η σωστή διατροφή διαδραµατίζει ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στη σωµατική και πνευµατική ανάπτυξη των παιδιών. Οι κακές δατροφικές συνήθειες εξαρτώνται άµεσα από το οικογενειακό και µη περιβάλλον των παιδιών, καθώς επίσης και από προδιαθεσικούς παράγοντες, οδηγώντας έτσι στην εµφάνιση παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται µε προβλήµατα υγείας αλλά και κοινωνικά. Μέθοδοι: Πρόκειται σύγκριση πρωτογενών αποτελεσµάτων 2 ερευνών, που διεξήχθησαν σε Ελλάδα και Σκωτία και αφορούσαν στην αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών παιδιών σχολικής ηλικίας. Αποτελέσµατα: Το 82,4% των παιδιών του δείγµατος της Σκωτίας βρέθηκε να έχει φυσιολογικό βάρος, έναντι του 63,3% των παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκε να έχουν και σε χαµηλότερο ποσοστό υψηλού επιπέδου φυσική δραστηριότητα (43,8% έναντι 91,9% των παιδιών στη Σκωτία). Ως προς την πρόσληψη µακροθρεπτικών συστατικών, το Ελληνικό δείγµα φαίνεται να έχει µεγαλύτερες τιµές πρόσληψης, µε εξαίρεση αυτή των υδατανθράκων και της σουκρόζης. Οι διαφορές στην πρόσληψη µακροθρεπτικών και µικροθρεπτικών µεταξύ των δειγµάτων των δύο χωρών βρέθηκαν να είναι στατιστικά σηµαντικές, µε εξαίρεση εκείνων των λιπών, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Τέλος, οι µέσες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών όλων των τιµών υπερτερούσαν των τιµών εκτιµώµενης απαίτησης βάσει των Βρετανικών τιµών διαιτητικής αναφοράς. Συµπεράσµατα: Από τα αποτελέσµατα της µελέτης φαίνεται πως τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν αφήσει τη µεσογειακή διατροφή και έχουν στραφεί στο ∆υτικό διατροφικό πρότυπο. Από την άλλη πλευρά, η διατροφή των παιδιών στη Σκωτία, αν και χαρακτηρίζεται από σχετικά αυξηµένη πρόσληψη λιπαρών και σακχάρων, βρέθηκε συγκριτικά να κυµαίνεται σε καλύτερα επίπεδα.el
dc.description.abstractIntroduction: Nutrition plays a very important role in physicaland mental development of children. Unhealthy dietary habits are related to family, environment as well as on predisposition, leading consequently to obesity, which is linked to medical and social problems. Methods: A comparison of the results of two original studies as a secondary analysis was done. The surveys were conducted in Greece and Scotland respectively, concerning the assessment of school-children’s dietary habits. Results: 82.4% of children in the sample of Scotland seemed to have a normal weight versus 63.3% of children in Greece, in which sample the rate of high level of physical activity was found to be as well lower (43.8% vs 91.9% of children in Scotland that had high physical activity). The Greek sample presented higher intakes in both macro- and micro- nutrients, except for carbohydrates and sucrose. The intake differences betweeen the two country groups were found to be statistically significant, apart from fat, calcium and phosphorus intake. The majority of mean intakes of both groups were found to be higher than estimated average requirements established by British DRVs. Conclusions: From the study results, it is found that children in Greece have somehow abandoned the Mediterranean diet, turning towards the Western dietary pattern. On the other hand, the diet of children in Scotland, although characterized by an increased intake of fats and sugars, was found to be overall in a better qualitative level.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΣύγκριση διατροφικών προσλήψεων παιδιών 11 ετών σε Ελλάδα και Σκωτία.el
dc.titleComparison of nutrient intake between a Greek and a Scottish sample of 11-year-old children.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαραγιαννίδου, Αναστασίαel
heal.creatorNameΛαϊνά, Ευσταθίαel
heal.creatorNameKaragiannidou, Anastasiaen
heal.creatorNameLaina, Efstathiaen
heal.publicationDate2013-07-01T16:18:45Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/313
heal.abstractΕισαγωγή: Η σωστή διατροφή διαδραµατίζει ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στη σωµατική και πνευµατική ανάπτυξη των παιδιών. Οι κακές δατροφικές συνήθειες εξαρτώνται άµεσα από το οικογενειακό και µη περιβάλλον των παιδιών, καθώς επίσης και από προδιαθεσικούς παράγοντες, οδηγώντας έτσι στην εµφάνιση παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται µε προβλήµατα υγείας αλλά και κοινωνικά. Μέθοδοι: Πρόκειται σύγκριση πρωτογενών αποτελεσµάτων 2 ερευνών, που διεξήχθησαν σε Ελλάδα και Σκωτία και αφορούσαν στην αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών παιδιών σχολικής ηλικίας. Αποτελέσµατα: Το 82,4% των παιδιών του δείγµατος της Σκωτίας βρέθηκε να έχει φυσιολογικό βάρος, έναντι του 63,3% των παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκε να έχουν και σε χαµηλότερο ποσοστό υψηλού επιπέδου φυσική δραστηριότητα (43,8% έναντι 91,9% των παιδιών στη Σκωτία). Ως προς την πρόσληψη µακροθρεπτικών συστατικών, το Ελληνικό δείγµα φαίνεται να έχει µεγαλύτερες τιµές πρόσληψης, µε εξαίρεση αυτή των υδατανθράκων και της σουκρόζης. Οι διαφορές στην πρόσληψη µακροθρεπτικών και µικροθρεπτικών µεταξύ των δειγµάτων των δύο χωρών βρέθηκαν να είναι στατιστικά σηµαντικές, µε εξαίρεση εκείνων των λιπών, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Τέλος, οι µέσες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών όλων των τιµών υπερτερούσαν των τιµών εκτιµώµενης απαίτησης βάσει των Βρετανικών τιµών διαιτητικής αναφοράς. Συµπεράσµατα: Από τα αποτελέσµατα της µελέτης φαίνεται πως τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν αφήσει τη µεσογειακή διατροφή και έχουν στραφεί στο ∆υτικό διατροφικό πρότυπο. Από την άλλη πλευρά, η διατροφή των παιδιών στη Σκωτία, αν και χαρακτηρίζεται από σχετικά αυξηµένη πρόσληψη λιπαρών και σακχάρων, βρέθηκε συγκριτικά να κυµαίνεται σε καλύτερα επίπεδα.el
heal.abstractIntroduction: Nutrition plays a very important role in physicaland mental development of children. Unhealthy dietary habits are related to family, environment as well as on predisposition, leading consequently to obesity, which is linked to medical and social problems. Methods: A comparison of the results of two original studies as a secondary analysis was done. The surveys were conducted in Greece and Scotland respectively, concerning the assessment of school-children’s dietary habits. Results: 82.4% of children in the sample of Scotland seemed to have a normal weight versus 63.3% of children in Greece, in which sample the rate of high level of physical activity was found to be as well lower (43.8% vs 91.9% of children in Scotland that had high physical activity). The Greek sample presented higher intakes in both macro- and micro- nutrients, except for carbohydrates and sucrose. The intake differences betweeen the two country groups were found to be statistically significant, apart from fat, calcium and phosphorus intake. The majority of mean intakes of both groups were found to be higher than estimated average requirements established by British DRVs. Conclusions: From the study results, it is found that children in Greece have somehow abandoned the Mediterranean diet, turning towards the Western dietary pattern. On the other hand, the diet of children in Scotland, although characterized by an increased intake of fats and sugars, was found to be overall in a better qualitative level.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣύγκριση διατροφικών προσλήψεων παιδιών 11 ετών σε Ελλάδα και Σκωτία.el
heal.titleComparison of nutrient intake between a Greek and a Scottish sample of 11-year-old children.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπαιδί, παιδική διατροφή, παχυσαρκία, Ελλάδα, Σκωτίαel
heal.keywordchild, child nutrition, obesity, Greece, Scotlanden
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)