Εμφάνιση απλής εγγραφής

Treating dyslipidemia: modern applications of healthy dietary treatment.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΦωτιάδου, Αθανασίαel
dc.creatorFotiadou, Athanasiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:24:46Z
dc.date.available2016-03-15T12:24:46Z
dc.date.issued2013-07-01T15:57:15Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/320
dc.description.abstract∆υσλιπιδαιµία είναι η γενικότερη διαταραχή της µεταβολικής ισορροπίας των λιπιδίων. H δυσλιπιδαιµία ανάλογα µε την αιτιολογία της, διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν οφείλεται σε κληρονοµικά αίτια και σε δευτεροπαθή όταν είναι συνέπεια άλλων παθολογικών καταστάσεων ή κακής διατροφής. Στην πρωτοπαθή δυσλιπιδαιµία συναντούµε διάφορες και ποικίλες διαταραχές των λιπιδίων στο αίµα, οι οποίες µπορεί να οφείλονται σε µία ή περισσότερες γενετικές ανωµαλίες. Στη δευτεροπαθή δυσλιπιδαιµία, αυξηµένες τιµές χοληστερίνης στο αίµα (δηλ. υπερχοληστεριναιµία) προκαλεί ο υποθυρεοειδισµός,το νεφρωσικό σύνδροµο, µερικές ηπατοπάθειες και άλλες καταστάσεις. Aυξηµένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (δηλ. υπερτριγλυκεριδαιµία) συνοδεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την αυξηµένη κατανάλωση οινοπνευµατωδών, τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διάφορα φάρµακα και άλλα νοσήµατα. Επίσης, υπάρχουν νόσοι που προκαλούν µικτού τύπου δυσλιπιδαιµία, δηλαδή διαταραχές σε περισσότερα από ένα λιποειδικά µόρια. Το πιο σηµαντικό βήµα για την καλύτερη αντιµετώπιση της δυσλιπιδαιµίας είναι να αντιµετωπιστούν παθολογικές καταστάσεις που συνοδευουν την δυσλιπιδαιµία ή ακόµα µπορεί και να την προκαλούν. Eπίσης, θα πρέπει να λαµβάνονται µέτρα και για τυχόν άλλους συνυπάρχοντες κινδύνους στεφανιαίας νόσου (π.χ. κάπνισµα, παχυσαρκία) οι οποίοι και θα συναντιµετωπίζονται. Απαραίτητη όµως για τη θεραπεία σε όλες τις δυσλιπιδαιµίες είναι η δίαιτα. ∆ηλαδή η σωστή και υγιεινή διατροφή. Tο άτοµο µε δυσλιπιδαιµία, θα πρέπει λοιπόν να τροποποιήσει τις διατροφικές του συνήθειες για πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα και τις περισσότερες φορές ισόβια. Συγχρόνως, τα άτοµα µε δυσλιπιδαιµία θα πρέπει να έχουν φυσιολογικό-ιδανικό σωµατικό βάρος, να έχουν αυξηµένη φυσική δραστηριότητα, να ελαττώσουν ή ακόµα να σταµατήσουν το κάπνισµα και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.el
dc.description.abstractDyslipidemia is the general disorder of lipid metabolic balance. Dyslipidemia, depending on it’s etiology, is classified into primary dyslipidemia when its due to hereditary causes and in secondary dyslipidemia when it is the consequence of other pathological conditions or malnutrition. In primary dyslipidaemia various and varied disorders of blood lipids appear, which may be due to one or more genetic abnormalities. In secondary dyslipidemia, increased blood cholesterol levels (i.e., hypercholesterolemia) can be due to hypothyroidism, nephrotic syndrome, some liver diseases and other conditions. Increased levels of triglycerides (ie hypertriglyceridemia) are associated with diabetes mellitus, obesity, increased alcohol consumption, chronic renal failure, the administration of various medications etc. In addition, there are diseases causing mixed dyslipidaemia, i.e. disturbances in more than one lipoidal molecule. The most important step to better treatment of dyslipidemia is to address pathologies accompanying dyslipidemia or can even cause ιτ. In addition, actions shouls be taken for other coexisting risks of coronary heart disease (eg, smoking, obesity) that may co-appear. A proper and healthy theurapeutic diet is always essential to treat dyslipidemias. Individuals with dyslipidemia should therefore modify their eating habits for a very long time and most often for life. At thesame time, individuals with dyslipidemia should have normal - ideal body weight, have increased physical activity, reduce or even stop smoking and limit alcohol consumption.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών: σύγχρονες εφαρμογές υγιεινοδιαιτητικής αγωγής.el
dc.titleTreating dyslipidemia: modern applications of healthy dietary treatment.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΦωτιάδου, Αθανασίαel
heal.creatorNameFotiadou, Athanasiaen
heal.publicationDate2013-07-01T15:57:15Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/320
heal.abstract∆υσλιπιδαιµία είναι η γενικότερη διαταραχή της µεταβολικής ισορροπίας των λιπιδίων. H δυσλιπιδαιµία ανάλογα µε την αιτιολογία της, διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν οφείλεται σε κληρονοµικά αίτια και σε δευτεροπαθή όταν είναι συνέπεια άλλων παθολογικών καταστάσεων ή κακής διατροφής. Στην πρωτοπαθή δυσλιπιδαιµία συναντούµε διάφορες και ποικίλες διαταραχές των λιπιδίων στο αίµα, οι οποίες µπορεί να οφείλονται σε µία ή περισσότερες γενετικές ανωµαλίες. Στη δευτεροπαθή δυσλιπιδαιµία, αυξηµένες τιµές χοληστερίνης στο αίµα (δηλ. υπερχοληστεριναιµία) προκαλεί ο υποθυρεοειδισµός,το νεφρωσικό σύνδροµο, µερικές ηπατοπάθειες και άλλες καταστάσεις. Aυξηµένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (δηλ. υπερτριγλυκεριδαιµία) συνοδεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την αυξηµένη κατανάλωση οινοπνευµατωδών, τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διάφορα φάρµακα και άλλα νοσήµατα. Επίσης, υπάρχουν νόσοι που προκαλούν µικτού τύπου δυσλιπιδαιµία, δηλαδή διαταραχές σε περισσότερα από ένα λιποειδικά µόρια. Το πιο σηµαντικό βήµα για την καλύτερη αντιµετώπιση της δυσλιπιδαιµίας είναι να αντιµετωπιστούν παθολογικές καταστάσεις που συνοδευουν την δυσλιπιδαιµία ή ακόµα µπορεί και να την προκαλούν. Eπίσης, θα πρέπει να λαµβάνονται µέτρα και για τυχόν άλλους συνυπάρχοντες κινδύνους στεφανιαίας νόσου (π.χ. κάπνισµα, παχυσαρκία) οι οποίοι και θα συναντιµετωπίζονται. Απαραίτητη όµως για τη θεραπεία σε όλες τις δυσλιπιδαιµίες είναι η δίαιτα. ∆ηλαδή η σωστή και υγιεινή διατροφή. Tο άτοµο µε δυσλιπιδαιµία, θα πρέπει λοιπόν να τροποποιήσει τις διατροφικές του συνήθειες για πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα και τις περισσότερες φορές ισόβια. Συγχρόνως, τα άτοµα µε δυσλιπιδαιµία θα πρέπει να έχουν φυσιολογικό-ιδανικό σωµατικό βάρος, να έχουν αυξηµένη φυσική δραστηριότητα, να ελαττώσουν ή ακόµα να σταµατήσουν το κάπνισµα και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.el
heal.abstractDyslipidemia is the general disorder of lipid metabolic balance. Dyslipidemia, depending on it’s etiology, is classified into primary dyslipidemia when its due to hereditary causes and in secondary dyslipidemia when it is the consequence of other pathological conditions or malnutrition. In primary dyslipidaemia various and varied disorders of blood lipids appear, which may be due to one or more genetic abnormalities. In secondary dyslipidemia, increased blood cholesterol levels (i.e., hypercholesterolemia) can be due to hypothyroidism, nephrotic syndrome, some liver diseases and other conditions. Increased levels of triglycerides (ie hypertriglyceridemia) are associated with diabetes mellitus, obesity, increased alcohol consumption, chronic renal failure, the administration of various medications etc. In addition, there are diseases causing mixed dyslipidaemia, i.e. disturbances in more than one lipoidal molecule. The most important step to better treatment of dyslipidemia is to address pathologies accompanying dyslipidemia or can even cause ιτ. In addition, actions shouls be taken for other coexisting risks of coronary heart disease (eg, smoking, obesity) that may co-appear. A proper and healthy theurapeutic diet is always essential to treat dyslipidemias. Individuals with dyslipidemia should therefore modify their eating habits for a very long time and most often for life. At thesame time, individuals with dyslipidemia should have normal - ideal body weight, have increased physical activity, reduce or even stop smoking and limit alcohol consumption.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΑντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών: σύγχρονες εφαρμογές υγιεινοδιαιτητικής αγωγής.el
heal.titleTreating dyslipidemia: modern applications of healthy dietary treatment.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, λιπαρά οξέαel
heal.keyworddyslipidemia, obesity, fatty acidsen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)