Εμφάνιση απλής εγγραφής

Interaction between mediterranean dieat and acute myocardial infraction: a case control study.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚάππου, Μαρίαel
dc.creatorKappou, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:24:55Z
dc.date.available2016-03-15T12:24:55Z
dc.date.issued2014-07-28T12:28:42Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/327
dc.description.abstractΕισαγωγή. Τα καρδιαγγειακά νοσήµατα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγµένες χώρες και συνεχώς ανερχόµενη αιτία στις αναπτυσσόµενες, παγκοσµίως. Οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα µεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Πολλές επιδηµιολογικές µελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής µειώνει το κίνδυνο εµφάνισης ΟΣΣ. Σκοπός: Η παρούσα µελέτη είχε ως σκοπό να αξιολογήσει τη σχέση µεταξύ του βαθµού συµµόρφωσης στη µεσογειακή διατροφή και την εκδήλωση οξέος εµφράγµατος του µυοκαρδίου. Επίσης, αξιολογήθηκε η σχέση µεταξύ των διαφόρων παραγόντων κινδύνου για εµφάνιση οξέος εµφράγµατος του µυοκαρδίου µε το βαθµό συµµόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή. Μεθοδολογία: Στη µελέτη εντάχθηκαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για ΟΕΜ και οι οποίοι δεν ήταν διαβητικοί και δεν είχαν ιστορικό ΣΝ, καθώς επίσης και ασθενείς (οµάδα ελέγχου) που νοσηλεύτηκαν για διάφορες παθήσεις σε άλλες κλινικές, χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Ο βαθµός υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής εκτιµήθηκε µε τη χρήση του ∆είκτη MedDietScore. Επιπλέον, συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά µε δηµογραφικά και ανθρωποµετρικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό, τις διατροφικές συνήθειες ,τις καπνιστικές συνήθειες και τέλος, τη φυσική δραστηριότητα των ατόµων του δείγµατος. Αποτελέσµατα: Σηµαντικές διαφορές βρέθηκαν µεταξύ των δύο οµάδων του δείγµατος στις καπνιστικές συνήθειες, τη συχνότητα φυσικής δραστηριότητας, το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, καθώς και στις τιµές της ολικής χοληστερόλης, της HDL καιτης LDL χοληστερόλης. Ο βαθµός συµµόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή παρουσίασε σηµαντικές διαφορές. Χαµηλή συµµόρφωση είχε το 42,3% των ασθενών, ενώ από την οµάδα των µαρτύρων το 0%. Υψηλή συµµόρφωση από την οµάδα των ασθενών είχε το 3,8%, ενώ από την οµάδα των µαρτύρων το 50%. Θετική συσχέτιση παρατηρήθηκε µεταξύ του MedDietScore και της HDL χοληστερόλης ενώ αρνητική συσχέτιση βρέθηκε µεταξύ του MedDietScore και της ολικής χοληστερόλης ,της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Συµπέρασµα: Όσο υψηλότερος είναι ο βαθµός υιοθέτησης της Μεσογειακής ∆ιατροφής, τόσο περισσότερο βελτιώνεται το λιπιδαιµικό προφίλ του ανθρώπου, αποµακρύνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης ΟΕΜ.el
dc.description.abstractINTRODUCTION: Cardiovascular diseases are the leading cause of death in developed countries and still an increasing one in developingcountries as well, in a worldwide base. Greeks are at the highest risk of cardiovascular diseases amongst Mediterranean countries, as they abandon traditional nutrition and lifestyle. Many epidemiological studies have shown that adopting the Mediterranean way of nutrition, dicreases danger of acute coronary syndrome. OBJECTIVE: This present study was designed to evaluate the relationship between various risk factors and the occurrence of acute myocardial infarction with the degree of conformity to the Mediterranean diet. METHODOLOGY: In the study were enrolled patients, who were hospitalized at that period, in the hospitals cardiology department, for acute myocardial infarction and whowere not diabetic, and had no history of coronary disease. The assessment of the adherence to the Mediterranean diet was performed using MedDietscore. Furthermore, a questionnaire was completed and collected information on demographic and anthropometric chara cteristics, medical history, eating habits, smoking habits and finally, physical activity of the persons that were sampled. RESULTS:Significant differences were found between the 2 groups, including smoking habits, frequency of physical activity, family history of coronary artery disease, as well as the values of Total cholesterol, HDL- and LDL-cholesterol. The degree of adherence to the Mediterranean diet between patients and controls was significantly different. Low compliance was found in 42.3% of the patients, while the control group had 0%. High compliance was found by a 3.8% of the patients, while the control group had 50%. Positive correlations were observed between the MedDietscore and HDL cholesterol, while an inverse correlation was found between the MedDietscore and Total cholesterol, LDL cholesterol and triglycerides. CONCLUSION: The study results showed that the higher the degree of adherence to the Mediterranean diet is, the better the human lipid profile is presented. It seems that high compliance in Mediterranean diet reduces danger of acute myocardial infarction.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΣυσχέτιση μεσογειακής διατροφής και οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου: μελέτη ασθενών - μαρτύρων.el
dc.titleInteraction between mediterranean dieat and acute myocardial infraction: a case control study.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚάππου, Μαρίαel
heal.creatorNameKappou, Mariaen
heal.publicationDate2014-07-28T12:28:42Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/327
heal.abstractΕισαγωγή. Τα καρδιαγγειακά νοσήµατα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγµένες χώρες και συνεχώς ανερχόµενη αιτία στις αναπτυσσόµενες, παγκοσµίως. Οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα µεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Πολλές επιδηµιολογικές µελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής µειώνει το κίνδυνο εµφάνισης ΟΣΣ. Σκοπός: Η παρούσα µελέτη είχε ως σκοπό να αξιολογήσει τη σχέση µεταξύ του βαθµού συµµόρφωσης στη µεσογειακή διατροφή και την εκδήλωση οξέος εµφράγµατος του µυοκαρδίου. Επίσης, αξιολογήθηκε η σχέση µεταξύ των διαφόρων παραγόντων κινδύνου για εµφάνιση οξέος εµφράγµατος του µυοκαρδίου µε το βαθµό συµµόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή. Μεθοδολογία: Στη µελέτη εντάχθηκαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για ΟΕΜ και οι οποίοι δεν ήταν διαβητικοί και δεν είχαν ιστορικό ΣΝ, καθώς επίσης και ασθενείς (οµάδα ελέγχου) που νοσηλεύτηκαν για διάφορες παθήσεις σε άλλες κλινικές, χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Ο βαθµός υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής εκτιµήθηκε µε τη χρήση του ∆είκτη MedDietScore. Επιπλέον, συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά µε δηµογραφικά και ανθρωποµετρικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό, τις διατροφικές συνήθειες ,τις καπνιστικές συνήθειες και τέλος, τη φυσική δραστηριότητα των ατόµων του δείγµατος. Αποτελέσµατα: Σηµαντικές διαφορές βρέθηκαν µεταξύ των δύο οµάδων του δείγµατος στις καπνιστικές συνήθειες, τη συχνότητα φυσικής δραστηριότητας, το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, καθώς και στις τιµές της ολικής χοληστερόλης, της HDL καιτης LDL χοληστερόλης. Ο βαθµός συµµόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή παρουσίασε σηµαντικές διαφορές. Χαµηλή συµµόρφωση είχε το 42,3% των ασθενών, ενώ από την οµάδα των µαρτύρων το 0%. Υψηλή συµµόρφωση από την οµάδα των ασθενών είχε το 3,8%, ενώ από την οµάδα των µαρτύρων το 50%. Θετική συσχέτιση παρατηρήθηκε µεταξύ του MedDietScore και της HDL χοληστερόλης ενώ αρνητική συσχέτιση βρέθηκε µεταξύ του MedDietScore και της ολικής χοληστερόλης ,της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Συµπέρασµα: Όσο υψηλότερος είναι ο βαθµός υιοθέτησης της Μεσογειακής ∆ιατροφής, τόσο περισσότερο βελτιώνεται το λιπιδαιµικό προφίλ του ανθρώπου, αποµακρύνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης ΟΕΜ.el
heal.abstractINTRODUCTION: Cardiovascular diseases are the leading cause of death in developed countries and still an increasing one in developingcountries as well, in a worldwide base. Greeks are at the highest risk of cardiovascular diseases amongst Mediterranean countries, as they abandon traditional nutrition and lifestyle. Many epidemiological studies have shown that adopting the Mediterranean way of nutrition, dicreases danger of acute coronary syndrome. OBJECTIVE: This present study was designed to evaluate the relationship between various risk factors and the occurrence of acute myocardial infarction with the degree of conformity to the Mediterranean diet. METHODOLOGY: In the study were enrolled patients, who were hospitalized at that period, in the hospitals cardiology department, for acute myocardial infarction and whowere not diabetic, and had no history of coronary disease. The assessment of the adherence to the Mediterranean diet was performed using MedDietscore. Furthermore, a questionnaire was completed and collected information on demographic and anthropometric chara cteristics, medical history, eating habits, smoking habits and finally, physical activity of the persons that were sampled. RESULTS:Significant differences were found between the 2 groups, including smoking habits, frequency of physical activity, family history of coronary artery disease, as well as the values of Total cholesterol, HDL- and LDL-cholesterol. The degree of adherence to the Mediterranean diet between patients and controls was significantly different. Low compliance was found in 42.3% of the patients, while the control group had 0%. High compliance was found by a 3.8% of the patients, while the control group had 50%. Positive correlations were observed between the MedDietscore and HDL cholesterol, while an inverse correlation was found between the MedDietscore and Total cholesterol, LDL cholesterol and triglycerides. CONCLUSION: The study results showed that the higher the degree of adherence to the Mediterranean diet is, the better the human lipid profile is presented. It seems that high compliance in Mediterranean diet reduces danger of acute myocardial infarction.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυσχέτιση μεσογειακής διατροφής και οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου: μελέτη ασθενών - μαρτύρων.el
heal.titleInteraction between mediterranean dieat and acute myocardial infraction: a case control study.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκαρδιαγγειακό νόσημα, μεσογειακή διατροφή, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσοςel
heal.keywordcardiovascular disease, mediteranean diet, acute myocardial infarction, coronary heart diseaseen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)