Εμφάνιση απλής εγγραφής

Hypertension and its association with dietary habits of diseased individuals.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣκούφου, Ευτυχίαel
dc.creatorSkoufou, Eftychiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:24:57Z
dc.date.available2016-03-15T12:24:57Z
dc.date.issued2014-08-04T19:23:43Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/329
dc.description.abstractΗ διατροφή κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην οµοιόσταση της αρτηριακής πίεσης . Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την αποτίµηση των διατροφικών συνηθειών δείγµατος των υπερτασικών ατόµων του γενικού πληθυσµού και τη σύγκρισή τους µε τις διαιτητικές συστάσεις ενός συγκεκριµένου διατροφικού προτύπου, της δίαιτας DASH. Αφού γίνει µια ολοκληρωµένη παρουσίαση της πάθησης της υπέρτασης και της άµεσης σύνδεσης της διατροφής µε τη νόσο ακολουθούν οι παρουσιάσεις διάφορων ερευνών οι οποίες αποδεικνύουν τη συµβολή τηςδίαιτας DASH στη µείωση της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η δική µας έρευνα η οποία διεξήχθη σε δείγµα 60 υπερτασικών ατόµων του νοσοκοµείου Αργους , 55% άνδρες και 45% γυναίκες, µε σχετικό ερωτηµατολόγιο το οποίο συµπλήρωσαν οι ασθενείς. Το ερωτηµατολόγιο αυτό εκτός από τη συχνότητα των διατροφικών συνηθειών των συµµετεχόντων καταγράφει επιπλέον βασικά κοινωνικο-δηµατολογικά στοιχεία καθώς και µια σύντοµη κλινική εικόνα των ασθενών. Τα αποτελέσµατα , αφού καταγράφηκαν και οργανώθηκαν σε πίνακες µας έδωσαν ορισµένα συµπεράσµατα τα οποία προσπαθήσαµε να τα συγκρίνουµε µε τις διατροφικές συστάσεις της δίαιτας DASH. Τα συµπεράσµατα στα οποία καταλήξαµε, σε γενικές γραµµές, συνιστούν µια προσπάθεια από την πλευρά των ασθενών να ακολουθήσουν µια πιο ισορροπηµένη διατροφή, καθώς διαπιστώθηκες πως προσπαθούν να µειώσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν άµεσα την αύξηση της υπέρτασης. Ωστόσο επιβάλλεται η περαιτέρω µείωση του νατρίου των τροφών καθώς, σύµφωνα µε τα δεδοµένα της έρευνάς µας, οι ασθενείς µε υπέρταση καταναλώνουν τροφές οι οποίες «κρύβουν» τόσο το νάτριο – κονσερβοποιηµένα προϊόντα-, όσο και κακής ποιότητα λιπαρά– πίτες - . Επίσης σηµαντική κρίθηκε και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε ηµερήσια βάση, καθώς τα ποσοστά πρόσληψης ενώ ήταν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, µε βάση τα δεδοµένα της δίαιτας DASH, είναι σηµαντικό να αγγίξουν τις ιδανικές ποσότητες.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΥπέρταση και η συσχέτιση της με τις διατροφικές συνήθειες των νοσούντων ατόμων.el
dc.titleHypertension and its association with dietary habits of diseased individuals.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣκούφου, Ευτυχίαel
heal.creatorNameSkoufou, Eftychiaen
heal.publicationDate2014-08-04T19:23:43Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/329
heal.abstractΗ διατροφή κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην οµοιόσταση της αρτηριακής πίεσης . Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την αποτίµηση των διατροφικών συνηθειών δείγµατος των υπερτασικών ατόµων του γενικού πληθυσµού και τη σύγκρισή τους µε τις διαιτητικές συστάσεις ενός συγκεκριµένου διατροφικού προτύπου, της δίαιτας DASH. Αφού γίνει µια ολοκληρωµένη παρουσίαση της πάθησης της υπέρτασης και της άµεσης σύνδεσης της διατροφής µε τη νόσο ακολουθούν οι παρουσιάσεις διάφορων ερευνών οι οποίες αποδεικνύουν τη συµβολή τηςδίαιτας DASH στη µείωση της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η δική µας έρευνα η οποία διεξήχθη σε δείγµα 60 υπερτασικών ατόµων του νοσοκοµείου Αργους , 55% άνδρες και 45% γυναίκες, µε σχετικό ερωτηµατολόγιο το οποίο συµπλήρωσαν οι ασθενείς. Το ερωτηµατολόγιο αυτό εκτός από τη συχνότητα των διατροφικών συνηθειών των συµµετεχόντων καταγράφει επιπλέον βασικά κοινωνικο-δηµατολογικά στοιχεία καθώς και µια σύντοµη κλινική εικόνα των ασθενών. Τα αποτελέσµατα , αφού καταγράφηκαν και οργανώθηκαν σε πίνακες µας έδωσαν ορισµένα συµπεράσµατα τα οποία προσπαθήσαµε να τα συγκρίνουµε µε τις διατροφικές συστάσεις της δίαιτας DASH. Τα συµπεράσµατα στα οποία καταλήξαµε, σε γενικές γραµµές, συνιστούν µια προσπάθεια από την πλευρά των ασθενών να ακολουθήσουν µια πιο ισορροπηµένη διατροφή, καθώς διαπιστώθηκες πως προσπαθούν να µειώσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν άµεσα την αύξηση της υπέρτασης. Ωστόσο επιβάλλεται η περαιτέρω µείωση του νατρίου των τροφών καθώς, σύµφωνα µε τα δεδοµένα της έρευνάς µας, οι ασθενείς µε υπέρταση καταναλώνουν τροφές οι οποίες «κρύβουν» τόσο το νάτριο – κονσερβοποιηµένα προϊόντα-, όσο και κακής ποιότητα λιπαρά– πίτες - . Επίσης σηµαντική κρίθηκε και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε ηµερήσια βάση, καθώς τα ποσοστά πρόσληψης ενώ ήταν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, µε βάση τα δεδοµένα της δίαιτας DASH, είναι σηµαντικό να αγγίξουν τις ιδανικές ποσότητες.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΥπέρταση και η συσχέτιση της με τις διατροφικές συνήθειες των νοσούντων ατόμων.el
heal.titleHypertension and its association with dietary habits of diseased individuals.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordυπέρταση, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομοel
heal.keywordhypertension, obesity, metabolic syndromen
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)