Εμφάνιση απλής εγγραφής

Royal jelly as a bee product and its effects on pregnancy and breastfeeding.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑναγνωστοπούλου, Δήμητραel
dc.creatorΤσαμαντάνη, Κωνσταντίναel
dc.creatorAnagnostopoulou, Dimitraen
dc.creatorTsamantani, Konstantinaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:05Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:05Z
dc.date.issued2013-07-01T15:57:15Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/336
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τα προϊόντα που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας και προκύπτουν από διάφορες φυσικές πηγές. Μεταξύ αυτών, τα προϊόντα της μέλισσας όπως η πρόπολη, το μέλι και ο βασιλικός πολτός έχουν προκαλέσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον, καθώς περιέχουν πολλά συστατικά τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι κατέχουν αρκετές ωφέλιμες για την υγεία βιολογικές ιδιότητες. Ο βασιλικός πολτός είναι το προϊόν που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς και τους σιαγονικούς αδένες των εργατριών μελισσών του είδους Apis Mellifera, έχει υπόλευκο χρώμα, κρεμώδη υφή, έντονη οξύτητα και ελαφρά διαπεραστική οσμή και γεύση. Η θρεπτική αξία και οι βιολογικές του ιδιότητες οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του (65% υγρασία, 12% πρωτεΐνες, 12% υδατάνθρακες, 5% λιπίδια, 1% ανόργανα στοιχεία και 5% άλλες ενώσεις). Παρότι τα περισσότερα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά αρκετές βιολογικές επιδράσεις του (αντιβακτηριδιακή, επίδραση στα επίπεδα σακχάρου, επούλωση δερματικών αλλοιώσεων και οστών, αύξηση του σωματικού βάρους, αντιοξειδωτική δράση, μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αντικαρκινική δράση, μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων). Σχετικά με ζητήματα αναπαραγωγής, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν θετική επίδραση του βασιλικού πολτού στην αύξηση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Ειδικά στο ζήτημα της διατροφής μιας εγκύου, η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ο βασιλικός πολτός προσφέρει αρκετά στοιχεία (κυρίως βιταμίνες και πρωτεΐνες) συμβάλλοντας ως ένα βαθμό στην πληρότητα και ποιότητά της. Κατά συνέπεια, ο βασιλικός πολτός θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με μια ισορροπημένη διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χωρίς όμως να αποτελεί ένα θαυματουργό και απαραίτητο τρόφιμο.el
dc.description.abstractIn recent years, consumers are showing an increased interest in products related to health promotion and arise from various natural sources. Among them, bee products such as propolis, honey and royal jelly have generated considerable interest as they contain many ingredients that have been proven to possess several healthy biological properties. Royal jelly is the secreted product from the hypopharyngeal gland of the worker bees from the Apis Mellifera species. It has a whitish color, creamy texture, bright acidity and a slightly pungent odor and taste. Royal jelly’s nutritional and biological properties are due to its specific composition (65% moisture, 12% protein, 12% carbohydrates, 5% lipids, 1% minerals and 5% other compounds). Although most experiments involving royal jelly have been conducted on animals, several biological effects have been scientifically confirmed (antibacterial, effect on blood sugar levels, healing of skin lesions and bone, weight gain, antioxidant activity, reduction in blood pressure levels, antitumor activity, reduction of cholesterol and lipids). In matters of reproduction several studies in animals have shown the positive effect of royal jelly in increasing reproduction. Especially in the matter of a pregnant woman’s nutrition, which should be rich in nutrients, royal jelly provides enough elements (mainly vitamins and proteins) and contributes to some extent to the nutrition’s quality. Consequently, royal jelly could complement a balanced diet during pregnancy and breastfeeding but is neither a miraculous nor an essential supplement.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟι επιδράσεις της κατανάλωσης βασιλικού πολτού στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.el
dc.titleRoyal jelly as a bee product and its effects on pregnancy and breastfeeding.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑναγνωστοπούλου, Δήμητραel
heal.creatorNameΤσαμαντάνη, Κωνσταντίναel
heal.creatorNameAnagnostopoulou, Dimitraen
heal.creatorNameTsamantani, Konstantinaen
heal.publicationDate2013-07-01T15:57:15Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/336
heal.abstractΤα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τα προϊόντα που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας και προκύπτουν από διάφορες φυσικές πηγές. Μεταξύ αυτών, τα προϊόντα της μέλισσας όπως η πρόπολη, το μέλι και ο βασιλικός πολτός έχουν προκαλέσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον, καθώς περιέχουν πολλά συστατικά τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι κατέχουν αρκετές ωφέλιμες για την υγεία βιολογικές ιδιότητες. Ο βασιλικός πολτός είναι το προϊόν που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς και τους σιαγονικούς αδένες των εργατριών μελισσών του είδους Apis Mellifera, έχει υπόλευκο χρώμα, κρεμώδη υφή, έντονη οξύτητα και ελαφρά διαπεραστική οσμή και γεύση. Η θρεπτική αξία και οι βιολογικές του ιδιότητες οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του (65% υγρασία, 12% πρωτεΐνες, 12% υδατάνθρακες, 5% λιπίδια, 1% ανόργανα στοιχεία και 5% άλλες ενώσεις). Παρότι τα περισσότερα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά αρκετές βιολογικές επιδράσεις του (αντιβακτηριδιακή, επίδραση στα επίπεδα σακχάρου, επούλωση δερματικών αλλοιώσεων και οστών, αύξηση του σωματικού βάρους, αντιοξειδωτική δράση, μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αντικαρκινική δράση, μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων). Σχετικά με ζητήματα αναπαραγωγής, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν θετική επίδραση του βασιλικού πολτού στην αύξηση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Ειδικά στο ζήτημα της διατροφής μιας εγκύου, η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ο βασιλικός πολτός προσφέρει αρκετά στοιχεία (κυρίως βιταμίνες και πρωτεΐνες) συμβάλλοντας ως ένα βαθμό στην πληρότητα και ποιότητά της. Κατά συνέπεια, ο βασιλικός πολτός θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με μια ισορροπημένη διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χωρίς όμως να αποτελεί ένα θαυματουργό και απαραίτητο τρόφιμο.el
heal.abstractIn recent years, consumers are showing an increased interest in products related to health promotion and arise from various natural sources. Among them, bee products such as propolis, honey and royal jelly have generated considerable interest as they contain many ingredients that have been proven to possess several healthy biological properties. Royal jelly is the secreted product from the hypopharyngeal gland of the worker bees from the Apis Mellifera species. It has a whitish color, creamy texture, bright acidity and a slightly pungent odor and taste. Royal jelly’s nutritional and biological properties are due to its specific composition (65% moisture, 12% protein, 12% carbohydrates, 5% lipids, 1% minerals and 5% other compounds). Although most experiments involving royal jelly have been conducted on animals, several biological effects have been scientifically confirmed (antibacterial, effect on blood sugar levels, healing of skin lesions and bone, weight gain, antioxidant activity, reduction in blood pressure levels, antitumor activity, reduction of cholesterol and lipids). In matters of reproduction several studies in animals have shown the positive effect of royal jelly in increasing reproduction. Especially in the matter of a pregnant woman’s nutrition, which should be rich in nutrients, royal jelly provides enough elements (mainly vitamins and proteins) and contributes to some extent to the nutrition’s quality. Consequently, royal jelly could complement a balanced diet during pregnancy and breastfeeding but is neither a miraculous nor an essential supplement.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟι επιδράσεις της κατανάλωσης βασιλικού πολτού στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.el
heal.titleRoyal jelly as a bee product and its effects on pregnancy and breastfeeding.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβασιλικός πολτός, διατροφή, εγκυμοσύνη, προϊόντα μέλισσας, μελισσοθεραπείαel
heal.keywordroyal jelly, nutrition, pregnancy, bee products, apitherapyen
heal.advisorNameΑνδρουλάκη, Καλλιόπηel
heal.advisorNameAndroulaki, Kalliopien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)