Εμφάνιση απλής εγγραφής

Vitamin E and its supplements in the prevention and treatment of chronic deseases.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓιαννή, Βανέσσαel
dc.creatorΚαταρχιά, Ευαγγελίαel
dc.creatorΠαπασπύρου, Νίκηel
dc.creatorGianni, Vanessaen
dc.creatorKatarchia, Evangeliaen
dc.creatorPapaspyrou, Nikien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:07Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:07Z
dc.date.issued2014-07-23T17:42:19Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/338
dc.description.abstractΗ βιταµίνη Ε είναι µια λιποδιαλυτή βιταµίνηπου αποθηκεύεται σε πολλούς ιστούς, µε κυριότερο το λιπώδη ιστό. Περιλαµβάνει οκτώ χηµικές ενώσεις, που οµαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των µεµβρανών. Ακόµα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πλούσιες πηγές βιταµίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι σπόροι δηµητριακών, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυτά. Η ανεπάρκειά της είναι σπάνια και παρατηρείται όταν δεν καταναλώνεται φυτικό λίπος ή όταν τηγανίζεται, οπότε καταστρέφεται µε την υψηλή θερµοκρασία και δεν µπορεί να απορροφηθεί. Σοβαρή ανεπάρκεια προκαλεί νευρολογικά συµπτώµατα, διαταραχή ισορροπίας και συντονισµού (αταξία), πάθηση αισθητήριων νεύρων (περιφερική νευροπάθεια), µυϊκή αδυναµία (µυοπάθεια), βλάβη στον αµφιβληστροειδή χιτώνα (µελαγχρωστική αµφιβληστροειδοπάθεια), ευερεθιστότητα, αναιµία, οιδήµατα, αιµολυτική αναιµία και βρογχοπνευµονική δυσπλασία σε πρόωρα νεογνά. Στην παρούσα πτυχιακή µελέτη ασχοληθήκαµε µε τη βιταµίνη Ε και τα συµπληρώµατά της στην πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων νοσηµάτων. Υπάρχουν πολλές έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η βιταµίνη Ε µπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισµένων ασθενειών. Η βιταµίνη Ε φάνηκε να σχετίζεται αρνητικά µε τη στεφανιαία νόσο, το έµφραγµα του µυοκαρδίου, το θάνατο από καρδιακή νόσο και την καρωτιδική αθηροσκλήρωση. Αρκετές έρευνες έδειξαν την προστατευτική δράση της βιταµίνης Ε σε παθήσεις της όρασης, όπως στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας, στον καταρράκτη και στο γλαύκωµα. Ακόµα, υπήρξαν έρευνες που έδειξαν ότι η βιταµίνη Ε µπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία της νεφρικής νόσου, να καθυστερήσει την εξέλιξη της νεφρικής ίνωσης. Η βιταµίνη Ε και τα συµπληρώµατά της έχουν προστατευτική δράση στην εµφάνιση αρκετών µορφών καρκίνου, συµπεριλαµβανοµένου του καρκίνου του προστάτη, του πνεύµονα, του ανώτερου γαστρεντερικού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του µαστού. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η βιταµίνη Ε µπορεί να έχει ευεργετική δράση έναντι του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς µπορεί να µειώσει τη γλυκόζη του πλάσµατος, τη γλυκοζυλιωµένη αιµοσφαιρίνη και να επηρεάσει την απόκκριση των β-κυττάρων στη γλυκόζη. Τέλος, υπήρξαν µελέτες που υποστήριξαν ότι η βιταµίνη Ε και τα συµπληρώµατά της µπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας. Ωστόσο, τα αποτελέσµατα των ερευνών ήταν αντικρουόµενα.el
dc.description.abstractVitamin E is a fat-soluble vitamin that isstored in many tissues, but most notably in adipose tissue. It contains eight different compounds that can be grouped into two categories: tocopherols and tocotrienols. Its primary function is to maintain the integrity of the membranes but it also has strong antioxidant properties. Vegetable oils, cereal grains, nuts and green vegetables are excellent sources of Vitamin E. Its deficiency is rare and occurs when vegetable fat is not consumed at all orwhen it is fried; resulting in its being damaged by high temperatures and thus it cannot be absorbed. Severe deficiency of Vitamin E causes neurological symptoms, loss of balance and coordination (ataxia), sensory nerve disorder (peripheral neuropathy), muscular weakness (myopathy), retinal damage (retinitis pigmentosa), irritability, anemia, edema, hemolytic anemia and bronchopulmonary dysplasia to premature newborns. In this particular thesis, we examined vitamin E and its supplements in preventing and treating chronic diseases. There are many studies that demonstrate that vitamin E may have a beneficial effect in the prevention and treatment of certain diseases. Vitamin E appeared to be negatively associated with coronary heart disease, myocardial infarction, death from heart disease and the carotid atherosclerosis. Moreover, several studies have shown that vitamin E has a protective effect against vision disorders, such as macular degeneration, cataract and glaucoma. Furthermore, there were studies that indicated that vitamin E can be helpful towards the prevention and treatment of kidney disease and it may delay the progression of renal fibrosis. In addition, vitamin E and its supplements have a protective activity against the occurrence of several forms of cancer, including prostate, lung, upper gastrointestinal tract, pancreatic, colon, and breast cancer. There are also some findings which claim that vitamin E may also have a beneficial effect against diabetes, since it can reduce plasma glucose and glycosylated hemoglobin and it can affect the beta-cell response to glucose. Finally, there were studies that suggested that vitamin E and its supplements can slow the progression of dementia. However, the results of these surveys were conflicting.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ βιταμίνη Ε και τα συμπληρώματά της στην πρόληψη και στη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.el
dc.titleVitamin E and its supplements in the prevention and treatment of chronic deseases.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓιαννή, Βανέσσαel
heal.creatorNameΚαταρχιά, Ευαγγελίαel
heal.creatorNameΠαπασπύρου, Νίκηel
heal.creatorNameGianni, Vanessaen
heal.creatorNameKatarchia, Evangeliaen
heal.creatorNamePapaspyrou, Nikien
heal.publicationDate2014-07-23T17:42:19Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/338
heal.abstractΗ βιταµίνη Ε είναι µια λιποδιαλυτή βιταµίνηπου αποθηκεύεται σε πολλούς ιστούς, µε κυριότερο το λιπώδη ιστό. Περιλαµβάνει οκτώ χηµικές ενώσεις, που οµαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των µεµβρανών. Ακόµα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πλούσιες πηγές βιταµίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι σπόροι δηµητριακών, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυτά. Η ανεπάρκειά της είναι σπάνια και παρατηρείται όταν δεν καταναλώνεται φυτικό λίπος ή όταν τηγανίζεται, οπότε καταστρέφεται µε την υψηλή θερµοκρασία και δεν µπορεί να απορροφηθεί. Σοβαρή ανεπάρκεια προκαλεί νευρολογικά συµπτώµατα, διαταραχή ισορροπίας και συντονισµού (αταξία), πάθηση αισθητήριων νεύρων (περιφερική νευροπάθεια), µυϊκή αδυναµία (µυοπάθεια), βλάβη στον αµφιβληστροειδή χιτώνα (µελαγχρωστική αµφιβληστροειδοπάθεια), ευερεθιστότητα, αναιµία, οιδήµατα, αιµολυτική αναιµία και βρογχοπνευµονική δυσπλασία σε πρόωρα νεογνά. Στην παρούσα πτυχιακή µελέτη ασχοληθήκαµε µε τη βιταµίνη Ε και τα συµπληρώµατά της στην πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων νοσηµάτων. Υπάρχουν πολλές έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η βιταµίνη Ε µπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισµένων ασθενειών. Η βιταµίνη Ε φάνηκε να σχετίζεται αρνητικά µε τη στεφανιαία νόσο, το έµφραγµα του µυοκαρδίου, το θάνατο από καρδιακή νόσο και την καρωτιδική αθηροσκλήρωση. Αρκετές έρευνες έδειξαν την προστατευτική δράση της βιταµίνης Ε σε παθήσεις της όρασης, όπως στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας, στον καταρράκτη και στο γλαύκωµα. Ακόµα, υπήρξαν έρευνες που έδειξαν ότι η βιταµίνη Ε µπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία της νεφρικής νόσου, να καθυστερήσει την εξέλιξη της νεφρικής ίνωσης. Η βιταµίνη Ε και τα συµπληρώµατά της έχουν προστατευτική δράση στην εµφάνιση αρκετών µορφών καρκίνου, συµπεριλαµβανοµένου του καρκίνου του προστάτη, του πνεύµονα, του ανώτερου γαστρεντερικού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του µαστού. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η βιταµίνη Ε µπορεί να έχει ευεργετική δράση έναντι του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς µπορεί να µειώσει τη γλυκόζη του πλάσµατος, τη γλυκοζυλιωµένη αιµοσφαιρίνη και να επηρεάσει την απόκκριση των β-κυττάρων στη γλυκόζη. Τέλος, υπήρξαν µελέτες που υποστήριξαν ότι η βιταµίνη Ε και τα συµπληρώµατά της µπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας. Ωστόσο, τα αποτελέσµατα των ερευνών ήταν αντικρουόµενα.el
heal.abstractVitamin E is a fat-soluble vitamin that isstored in many tissues, but most notably in adipose tissue. It contains eight different compounds that can be grouped into two categories: tocopherols and tocotrienols. Its primary function is to maintain the integrity of the membranes but it also has strong antioxidant properties. Vegetable oils, cereal grains, nuts and green vegetables are excellent sources of Vitamin E. Its deficiency is rare and occurs when vegetable fat is not consumed at all orwhen it is fried; resulting in its being damaged by high temperatures and thus it cannot be absorbed. Severe deficiency of Vitamin E causes neurological symptoms, loss of balance and coordination (ataxia), sensory nerve disorder (peripheral neuropathy), muscular weakness (myopathy), retinal damage (retinitis pigmentosa), irritability, anemia, edema, hemolytic anemia and bronchopulmonary dysplasia to premature newborns. In this particular thesis, we examined vitamin E and its supplements in preventing and treating chronic diseases. There are many studies that demonstrate that vitamin E may have a beneficial effect in the prevention and treatment of certain diseases. Vitamin E appeared to be negatively associated with coronary heart disease, myocardial infarction, death from heart disease and the carotid atherosclerosis. Moreover, several studies have shown that vitamin E has a protective effect against vision disorders, such as macular degeneration, cataract and glaucoma. Furthermore, there were studies that indicated that vitamin E can be helpful towards the prevention and treatment of kidney disease and it may delay the progression of renal fibrosis. In addition, vitamin E and its supplements have a protective activity against the occurrence of several forms of cancer, including prostate, lung, upper gastrointestinal tract, pancreatic, colon, and breast cancer. There are also some findings which claim that vitamin E may also have a beneficial effect against diabetes, since it can reduce plasma glucose and glycosylated hemoglobin and it can affect the beta-cell response to glucose. Finally, there were studies that suggested that vitamin E and its supplements can slow the progression of dementia. However, the results of these surveys were conflicting.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ βιταμίνη Ε και τα συμπληρώματά της στην πρόληψη και στη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.el
heal.titleVitamin E and its supplements in the prevention and treatment of chronic deseases.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβιταμίνη Ε, χρόνια πάθησηel
heal.keywordvitamin E, chronic diseaseen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)