Εμφάνιση απλής εγγραφής

Investigation of the adherence of multiple sclerosis patients to the Meditteranean diet.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠλατσά, Κωνσταντίναel
dc.creatorPlatsa, Konstantinaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:12Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:12Z
dc.date.issued2013-07-01T16:21:12Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/342
dc.description.abstractΗ σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία νευρολογική νόσος, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και προσβάλλει με αλματώδεις ρυθμούς τον Ελληνικό πληθυσμό. Η αιτιολογία της πάθησης είναι άγνωστη. Παρά το γεγονός ότι η ΣΚΠ είναι πάθηση του ΚΝΣ που θεωρητικά δεν αναμένεται να εμφανίζει ιδιαίτερη σχέση με τη διατροφή, εντούτοις ολοένα και συχνότερα, διατροφικοί παράγοντες ερευνώνται και συσχετίζονται με την αιτιολογία και με τη θεραπεία της. Γενικά, η διατροφική παρέμβαση που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στην αύξηση της λήψης διατροφικών παραγόντων που βοηθούν τον οργανισμό να καταστείλει αυτοάνοσες αντιδράσεις και στην αποφυγή των τροφίμων που τις ενεργοποιούν. Από τους διατροφικούς παράγοντες που θεωρούνται ύποπτοι για τα αυξημένα κρούσματα της νόσου είναι το ζωικό λίπος, η πρωτεΐνη των δημητριακών γλουτένη και το αγελαδινό γάλα. Η μεσογειακή διατροφή που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί), ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, γαλακτομικά προϊόντα καθημερινά σε μικρές ως μέτριες ποσότητες, ψάρια και πουλερικά, σε μικρές ως μέτριες ποσότητες, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και ελαιόλαδο, ως κύρια πηγή λιπαρών υλών μπορεί να θεωρηθεί ένα πολύ καλό διατροφικό σχήμα για τους ασθενείς με ΣΚΠ. Σκοπός της εργασίας ήταν η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των ασθενών με ΣΚΠ από την περιοχή της Λάρισας, και κατά πόσο αυτές προσεγγίζουν τη Μεσογειακή διατροφή, μέσω του MedDietScore. Επιπλέον, έγινε διερεύνηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας για τους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο, με στόχο να δοθούν οι κατάλληλες διατροφικές συστάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, οι ασθενείς με ΣΚΠ παρουσιάζουν “καλή συμμόρφωση” στη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους στο MedDietScore ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υγιείς. Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η κατανάλωση δημητριακών, φρούτων, ψαριών και πατάτας και υψηλότερη η κατανάλωση αλκοόλ και πουλερικών από τους ασθενείς σε σύγκριση με τους υγιείς.el
dc.description.abstractMultiple sclerosis (MS) is a degenarative disease of the central nervous system (CNS) which is largely expanding in the greek population the last few years. The causes of MS are still unknown and despite the fact that it's a disease of the CNS there is evidence correlating dietary elements with its etiology and recent research is conducted on the study of the possible treatment of MS through specific dietary patterns. Generally, such patterns are focusing on the intake of dietary elements with anti-inflammatory properties that help the organism decrease the auto-immune responses and the limitation of others known to promote inflammation. The main dietary « suspects » for the high incidence of MS are animal fats, the protein gluten and cow’s milk. Meditterranen diet in turn, is based on the high consuption of foods such as vegetables, fruits, cereals, olive oil, fish and low to moderate consumption of dairy products, animal fat and red meat and therefore, it could be considered as an appropriate dietary scheme for the patients of MS. The aim of this study was to investigate the dietary habits of a group of greek MS patients from the region of Larissa. Moreover, we tried to evaluate the adherence of these MS patients' nutrition to the Mediterranean diet using the MedDietScore. Bibliographic research was also conducted on the recent findings correlating nutrition with MS in order to provide some appropriate dietary recommendations. According to our results, the MS patients from the region of Larissa present a « good adherence » to the Mediterranean diet. However, their score to the MedDietScore was signifigantly lower in comparison to the healthy examined population after statistical analysis on SPSS. Specifically, the MS patients were found to consume less cereals, fish, fruits and potatoes and more poultry and alcohol as compared to the healthy group.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιερεύνηση υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας από άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.el
dc.titleInvestigation of the adherence of multiple sclerosis patients to the Meditteranean diet.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠλατσά, Κωνσταντίναel
heal.creatorNamePlatsa, Konstantinaen
heal.publicationDate2013-07-01T16:21:12Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/342
heal.abstractΗ σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία νευρολογική νόσος, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και προσβάλλει με αλματώδεις ρυθμούς τον Ελληνικό πληθυσμό. Η αιτιολογία της πάθησης είναι άγνωστη. Παρά το γεγονός ότι η ΣΚΠ είναι πάθηση του ΚΝΣ που θεωρητικά δεν αναμένεται να εμφανίζει ιδιαίτερη σχέση με τη διατροφή, εντούτοις ολοένα και συχνότερα, διατροφικοί παράγοντες ερευνώνται και συσχετίζονται με την αιτιολογία και με τη θεραπεία της. Γενικά, η διατροφική παρέμβαση που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στην αύξηση της λήψης διατροφικών παραγόντων που βοηθούν τον οργανισμό να καταστείλει αυτοάνοσες αντιδράσεις και στην αποφυγή των τροφίμων που τις ενεργοποιούν. Από τους διατροφικούς παράγοντες που θεωρούνται ύποπτοι για τα αυξημένα κρούσματα της νόσου είναι το ζωικό λίπος, η πρωτεΐνη των δημητριακών γλουτένη και το αγελαδινό γάλα. Η μεσογειακή διατροφή που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί), ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, γαλακτομικά προϊόντα καθημερινά σε μικρές ως μέτριες ποσότητες, ψάρια και πουλερικά, σε μικρές ως μέτριες ποσότητες, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και ελαιόλαδο, ως κύρια πηγή λιπαρών υλών μπορεί να θεωρηθεί ένα πολύ καλό διατροφικό σχήμα για τους ασθενείς με ΣΚΠ. Σκοπός της εργασίας ήταν η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των ασθενών με ΣΚΠ από την περιοχή της Λάρισας, και κατά πόσο αυτές προσεγγίζουν τη Μεσογειακή διατροφή, μέσω του MedDietScore. Επιπλέον, έγινε διερεύνηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας για τους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο, με στόχο να δοθούν οι κατάλληλες διατροφικές συστάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, οι ασθενείς με ΣΚΠ παρουσιάζουν “καλή συμμόρφωση” στη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους στο MedDietScore ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υγιείς. Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η κατανάλωση δημητριακών, φρούτων, ψαριών και πατάτας και υψηλότερη η κατανάλωση αλκοόλ και πουλερικών από τους ασθενείς σε σύγκριση με τους υγιείς.el
heal.abstractMultiple sclerosis (MS) is a degenarative disease of the central nervous system (CNS) which is largely expanding in the greek population the last few years. The causes of MS are still unknown and despite the fact that it's a disease of the CNS there is evidence correlating dietary elements with its etiology and recent research is conducted on the study of the possible treatment of MS through specific dietary patterns. Generally, such patterns are focusing on the intake of dietary elements with anti-inflammatory properties that help the organism decrease the auto-immune responses and the limitation of others known to promote inflammation. The main dietary « suspects » for the high incidence of MS are animal fats, the protein gluten and cow’s milk. Meditterranen diet in turn, is based on the high consuption of foods such as vegetables, fruits, cereals, olive oil, fish and low to moderate consumption of dairy products, animal fat and red meat and therefore, it could be considered as an appropriate dietary scheme for the patients of MS. The aim of this study was to investigate the dietary habits of a group of greek MS patients from the region of Larissa. Moreover, we tried to evaluate the adherence of these MS patients' nutrition to the Mediterranean diet using the MedDietScore. Bibliographic research was also conducted on the recent findings correlating nutrition with MS in order to provide some appropriate dietary recommendations. According to our results, the MS patients from the region of Larissa present a « good adherence » to the Mediterranean diet. However, their score to the MedDietScore was signifigantly lower in comparison to the healthy examined population after statistical analysis on SPSS. Specifically, the MS patients were found to consume less cereals, fish, fruits and potatoes and more poultry and alcohol as compared to the healthy group.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιερεύνηση υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας από άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.el
heal.titleInvestigation of the adherence of multiple sclerosis patients to the Meditteranean diet.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordσκλήρυνση κατά πλάκας, μεσογειακή δίαιταel
heal.keywordmultiple sclerosis, mediterranean dieten
heal.advisorNameΣπυριδάκη, Ασπασίαel
heal.advisorNameSpyridaki, Aspasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)