Εμφάνιση απλής εγγραφής

Dietary habits of the "700 euros generation" in a population of Crete.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑνδρέου, Ηλία Μαριέλλαel
dc.creatorΠατσαλίδου, Χρύσωel
dc.creatorAndreou, Ilia Mariellaen
dc.creatorPatsalidou, Chrysoen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:14Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:14Z
dc.date.issued2014-07-29T09:27:17Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/344
dc.description.abstractΣκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των διατροφικών συνηθειών πληθυσμού της Κρήτης και η συγκριτική ανάλυση των διατροφικών συνηθειών ατόμων που ανήκουν σε ομάδα χαμηλού οικονομικού επιπέδου (κάτω από 700 ευρώ) με άτομα υψηλότερης εισοδηματικής κλίμακας. Επίσης, η μέτρηση του άγχους και η συγκριτική ανάλυση ανά εισοδηματική κατηγορία. Υλικό-Μέθοδος: Το υπό μελέτη δείγμα επιλέχθηκε με απλή τυχαία δειγματοληψία και αποτελείται από 95 ενήλικες 25-40 ετών που διαβιούν στην πόλη της Σητείας. Η άντληση των δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων με στόχο να καταγραφούν τα δημογραφικά στοιχεία και να μετρηθούν οι διατροφικές συνήθειες (Food Frequency Questionnaire) σε άτομα χαμηλού οικονομικού επιπέδου, με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 700 ευρώ και η σύγκριση αυτών με άτομα που ανήκουν σε υψηλότερη οικονομική κλίμακα (700-1000 ευρώ, πάνω από 1000 ευρώ). Επιπρόσθετα μελετήθηκε το επίπεδο άγχους του πληθυσμού-στόχου με τη χρήση σταθμισμένου ερωτηματολογίου (Spielberger STAIT/STATE) και πραγματοποιήθηκε σύγκριση ανά εισοδηματική κατηγορία. Η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε από το Σεπτέμβριο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2012. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα δεδομένα της παρούσας έρευνας διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συμμόρφωσης του πληθυσμού-στόχου στο μεσογειακό-κρητικό διατροφικό πρότυπο. Αυτό επαληθεύεται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος και τροφών υψηλών σε φυτικές ίνες, βασικά τρόφιμα του μεσογειακού προτύπου. Επίσης, παρατηρήθηκε μειωμένη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Η εισοδηματική κατάσταση που εμπίπτει στους ευρύτερους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων, φαίνεται να μην επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή του υπό μελέτη δείγματος. Ωστόσο παρατηρήθηκαν μέτρια επίπεδα άγχους στο γενικότερο πληθυσμό και θετική συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και στο εισόδημα, με τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους. Συμπεράσματα: Απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή παρεμβάσεων εθνικής πολιτικής, με σκοπό την άμβλυνση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων και την προαγωγή της υγιεινής διατροφής. Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικούς συντελεστές προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.el
dc.description.abstractPurpose: The purpose of this research is the study of dietary habits of a Cretan population and the comparative analysis of the dietary habits between individuals belonging to a low income level (less than 700 euros) with higher income individuals. Also the assessment of their stress levels and the comparative analysis by income category. Material and Methods: The sample studied was selected by simple random sampling and consists of 95 adults 25-40 years old living in the town of Sitia. The data were collected through the use of questionnaires in order to record demographic data and measure the dietary habits (Food Frequency Questionnaire) of people with low economic level (monthly income less than 700 euros) and compare them with people belonging to a higher economic scale (700-1000 euros and more than 1000 euros). Additionally, the stress level of the target population was measured using a weighted questionnaire (Spielberger STAIT / STATE) and was compared by income category. The collection of the questionnaires was conducted from September 2011 to February 2012. Results: According to the data of the present study the target population presented a high degree of adherence to the Mediterranean-Cretan dietary pattern. This conclusion was verified by the increased consumption of fruits, vegetables, lean meat and foods high in fiber, basic foods of the Mediterranean model. It was also observed a reduced consumption of foods containing high levels of sugar and saturated fat. The income level included in the socio-economic factors which determine the eating habits of people does not seem to affect greatly the dietary habits of the studied sample. However, moderate levels of anxiety were observed in the general population and a positive correlation between stress and income, with lower income individuals exhibiting higher levels of anxiety. Conclusions: It is necessary to impleme nt national policy interventions in order to mitigate the socio-economic inequalities and promote healthy eating. The dissemination and adoption of healthy eating habits and the improvement of mental health are major determinants of individual’s health advocacy, and key factors of promoting public health.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες της γενιάς των 700 ευρώ σε πληθυσμό της Κρήτης.el
dc.titleDietary habits of the "700 euros generation" in a population of Crete.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑνδρέου, Ηλία Μαριέλλαel
heal.creatorNameΠατσαλίδου, Χρύσωel
heal.creatorNameAndreou, Ilia Mariellaen
heal.creatorNamePatsalidou, Chrysoen
heal.publicationDate2014-07-29T09:27:17Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/344
heal.abstractΣκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των διατροφικών συνηθειών πληθυσμού της Κρήτης και η συγκριτική ανάλυση των διατροφικών συνηθειών ατόμων που ανήκουν σε ομάδα χαμηλού οικονομικού επιπέδου (κάτω από 700 ευρώ) με άτομα υψηλότερης εισοδηματικής κλίμακας. Επίσης, η μέτρηση του άγχους και η συγκριτική ανάλυση ανά εισοδηματική κατηγορία. Υλικό-Μέθοδος: Το υπό μελέτη δείγμα επιλέχθηκε με απλή τυχαία δειγματοληψία και αποτελείται από 95 ενήλικες 25-40 ετών που διαβιούν στην πόλη της Σητείας. Η άντληση των δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων με στόχο να καταγραφούν τα δημογραφικά στοιχεία και να μετρηθούν οι διατροφικές συνήθειες (Food Frequency Questionnaire) σε άτομα χαμηλού οικονομικού επιπέδου, με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 700 ευρώ και η σύγκριση αυτών με άτομα που ανήκουν σε υψηλότερη οικονομική κλίμακα (700-1000 ευρώ, πάνω από 1000 ευρώ). Επιπρόσθετα μελετήθηκε το επίπεδο άγχους του πληθυσμού-στόχου με τη χρήση σταθμισμένου ερωτηματολογίου (Spielberger STAIT/STATE) και πραγματοποιήθηκε σύγκριση ανά εισοδηματική κατηγορία. Η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε από το Σεπτέμβριο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2012. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα δεδομένα της παρούσας έρευνας διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συμμόρφωσης του πληθυσμού-στόχου στο μεσογειακό-κρητικό διατροφικό πρότυπο. Αυτό επαληθεύεται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος και τροφών υψηλών σε φυτικές ίνες, βασικά τρόφιμα του μεσογειακού προτύπου. Επίσης, παρατηρήθηκε μειωμένη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Η εισοδηματική κατάσταση που εμπίπτει στους ευρύτερους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων, φαίνεται να μην επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή του υπό μελέτη δείγματος. Ωστόσο παρατηρήθηκαν μέτρια επίπεδα άγχους στο γενικότερο πληθυσμό και θετική συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και στο εισόδημα, με τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους. Συμπεράσματα: Απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή παρεμβάσεων εθνικής πολιτικής, με σκοπό την άμβλυνση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων και την προαγωγή της υγιεινής διατροφής. Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικούς συντελεστές προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.el
heal.abstractPurpose: The purpose of this research is the study of dietary habits of a Cretan population and the comparative analysis of the dietary habits between individuals belonging to a low income level (less than 700 euros) with higher income individuals. Also the assessment of their stress levels and the comparative analysis by income category. Material and Methods: The sample studied was selected by simple random sampling and consists of 95 adults 25-40 years old living in the town of Sitia. The data were collected through the use of questionnaires in order to record demographic data and measure the dietary habits (Food Frequency Questionnaire) of people with low economic level (monthly income less than 700 euros) and compare them with people belonging to a higher economic scale (700-1000 euros and more than 1000 euros). Additionally, the stress level of the target population was measured using a weighted questionnaire (Spielberger STAIT / STATE) and was compared by income category. The collection of the questionnaires was conducted from September 2011 to February 2012. Results: According to the data of the present study the target population presented a high degree of adherence to the Mediterranean-Cretan dietary pattern. This conclusion was verified by the increased consumption of fruits, vegetables, lean meat and foods high in fiber, basic foods of the Mediterranean model. It was also observed a reduced consumption of foods containing high levels of sugar and saturated fat. The income level included in the socio-economic factors which determine the eating habits of people does not seem to affect greatly the dietary habits of the studied sample. However, moderate levels of anxiety were observed in the general population and a positive correlation between stress and income, with lower income individuals exhibiting higher levels of anxiety. Conclusions: It is necessary to impleme nt national policy interventions in order to mitigate the socio-economic inequalities and promote healthy eating. The dissemination and adoption of healthy eating habits and the improvement of mental health are major determinants of individual’s health advocacy, and key factors of promoting public health.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες της γενιάς των 700 ευρώ σε πληθυσμό της Κρήτης.el
heal.titleDietary habits of the "700 euros generation" in a population of Crete.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκρητική διατροφή, μεσογειακή διατροφή, γενιά των 700 ευρώ, στρες, εισοδηματική ανισότηταel
heal.keywordcretan diet, mediteranean diet, 700 euros generation, stress, income inequalityen
heal.advisorNameΜπορμπουδάκη, Ελένηel
heal.advisorNameMpormpoudaki, Elenien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)