Εμφάνιση απλής εγγραφής

The influence of macronutrients in stomach cancer and the small intestine and colon cancers.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΝικολακάκη, Αργυρώel
dc.creatorNikolakaki, Argiroen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:18Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:18Z
dc.date.issued2013-03-22T13:49:38Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/347
dc.description.abstractΟ καρκίνος είναι η δεύτερη συχνή αιτία θανάτου στις βιομηχανοποιημένες χώρες μετά τα καρδιακά επεισόδια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος της διατροφής, στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως κύριο σκοπό τη βιβλιογραφική ανασκόπηση της εμπλοκής και των επιπτώσεων των μακροθρεπτικών συστατικών, συγκεκριμένα των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, στην εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου, του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου. Το σύνολο της βιβλιογραφίας και των επιδημιολογικών ερευνών που μελετήθηκε και αναλύθηκε δείχνει ότι μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με ένα υγιή τρόπο ζωής και άσκηση προλαμβάνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, ο ρόλος των φυτικών ινών προστατευτικός φαίνεται να είναι, ενώ οι πρωτεΐνες, ζωικής κυρίως προέλευσης, και τα κορεσμένα λίπη φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο νεοπλασίας στην περιοχή του στομάχου, του λεπτού και του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση τροφίμων, πλούσιων σε φυτικές ίνες και γενικά η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των καρκίνων που μελετήσαμε. Παρόλο που υπάρχει πληθώρα ερευνών, που εστιάζουν στη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι αμφιλεγόμενα. Περισσότερες και ευρύτερες έρευνες απαιτούνται προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση της διατροφής με τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου.el
dc.description.abstractCancer is the second common cause of death in industrialized countries after heart attacks. Over the last twenty years a large number of epidemiological studies have been performed to investigate the role of nutrition in the risk of various cancers. The main purpose of this project is to investigate the involvement and effect of macronutrients, namely carbohydrates, fats and proteins, in the incidence of stomach, small intestine and colon cancers. The literature reviews and epidemiological data studied and analyzed showed that a balanced diet in combination with exercise and a healthy lifestyle prevent the development of cancer. It appears that the role of the dietary fiber is protective, while proteins, of animal origin mainly, and saturated fats seem to increase the risk of neoplasia in the stomach, the small intestine and colon. The consumption of foods rich in fiber, fruits, vegetables and monounsaturated fatty acids, combined with regular exercise, may reduce the risk of cancers studied. Although there are numerous studies that focus on diet and cancer association, the results are still controversial. Further research and studies will shed light on the correlation between diet and its effect on the development of various cancers.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ επίδραση των μακροθρεπτικών συστατικών στον καρκίνο του στομάχου, του λέπτού και του παχέως εντέρου.el
dc.titleThe influence of macronutrients in stomach cancer and the small intestine and colon cancers.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΝικολακάκη, Αργυρώel
heal.creatorNameNikolakaki, Argiroen
heal.publicationDate2013-03-22T13:49:38Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/347
heal.abstractΟ καρκίνος είναι η δεύτερη συχνή αιτία θανάτου στις βιομηχανοποιημένες χώρες μετά τα καρδιακά επεισόδια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος της διατροφής, στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως κύριο σκοπό τη βιβλιογραφική ανασκόπηση της εμπλοκής και των επιπτώσεων των μακροθρεπτικών συστατικών, συγκεκριμένα των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, στην εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου, του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου. Το σύνολο της βιβλιογραφίας και των επιδημιολογικών ερευνών που μελετήθηκε και αναλύθηκε δείχνει ότι μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με ένα υγιή τρόπο ζωής και άσκηση προλαμβάνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, ο ρόλος των φυτικών ινών προστατευτικός φαίνεται να είναι, ενώ οι πρωτεΐνες, ζωικής κυρίως προέλευσης, και τα κορεσμένα λίπη φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο νεοπλασίας στην περιοχή του στομάχου, του λεπτού και του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση τροφίμων, πλούσιων σε φυτικές ίνες και γενικά η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των καρκίνων που μελετήσαμε. Παρόλο που υπάρχει πληθώρα ερευνών, που εστιάζουν στη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι αμφιλεγόμενα. Περισσότερες και ευρύτερες έρευνες απαιτούνται προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση της διατροφής με τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου.el
heal.abstractCancer is the second common cause of death in industrialized countries after heart attacks. Over the last twenty years a large number of epidemiological studies have been performed to investigate the role of nutrition in the risk of various cancers. The main purpose of this project is to investigate the involvement and effect of macronutrients, namely carbohydrates, fats and proteins, in the incidence of stomach, small intestine and colon cancers. The literature reviews and epidemiological data studied and analyzed showed that a balanced diet in combination with exercise and a healthy lifestyle prevent the development of cancer. It appears that the role of the dietary fiber is protective, while proteins, of animal origin mainly, and saturated fats seem to increase the risk of neoplasia in the stomach, the small intestine and colon. The consumption of foods rich in fiber, fruits, vegetables and monounsaturated fatty acids, combined with regular exercise, may reduce the risk of cancers studied. Although there are numerous studies that focus on diet and cancer association, the results are still controversial. Further research and studies will shed light on the correlation between diet and its effect on the development of various cancers.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ επίδραση των μακροθρεπτικών συστατικών στον καρκίνο του στομάχου, του λέπτού και του παχέως εντέρου.el
heal.titleThe influence of macronutrients in stomach cancer and the small intestine and colon cancers.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκαρκίνος, υδατάνθρακας, πρωτεΐνη, λίπος, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντεροel
heal.keywordcancer, carbohydrate, protein, fat, stomach, small intestine, colonen
heal.advisorNameΜουτσάκη, Παρασκευήel
heal.advisorNameMoutsaki, Paraskevien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)