Εμφάνιση απλής εγγραφής

Correlation between adherence to Mediterranean Diet and markers of disease progression in a sample of patients with Diabetes Mellitus type 2 in Corfu, Greece.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓιακέ, Ελεονώραel
dc.creatorGiake, Eleonoraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:24Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:24Z
dc.date.issued2015-09-11T14:14:24Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/351
dc.description.abstractΒασική παράμετρος στην υγεία των ασθενών με Διαβήτη τύπου 2 είναι η διατροφή. Η συμμόρφωση σε υγιή διατροφικά πρότυπα φαίνεται να δυσκολεύει ιδιαιτέρως τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς ακολουθούν άστατη διατροφή, με ανάγκη κυρίως μείωσης της πρόσληψης κορεσμένου λίπους και αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών και γάλακτος. Εξέχον παράδειγμα υγιούς διατροφικού προτύπου προς υιοθέτηση αποτελεί η Μεσογειακή Διατροφή. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των ασθενών στη Μεσογειακή Διατροφή, σε συνδυασμό με τα επίπεδα των βιοχημικών και ανθρωπομετρικών τους δεικτών, θέτοντας ως βασική παράμετρο την προηγούμενη λήψη διατροφικών συστάσεων κάποια στιγμή στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις (βάρος, ύψος, περ. μέσης και ισχίων κλπ) και οι ασθενείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή, καθώς και ένα αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούσαν στην εξέλιξη της νόσου και τις επιπλοκές της. Το δείγμα αποτελούνταν από 34 άτομα (64,9±9,5 ετών), 92,2% των οποίων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. 17(50%) άτομα βρέθηκαν εντός του στόχου για την LDL, 18(52,9%) για την ΑΠ και μόλις 12(35,3%) για τη γλυκόζη νηστείας. Στο σύνολό τους οι ασθενείς δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει ποτέ διατροφικές οδηγίες και βρέθηκαν στην πλειοψηφία τους (21 άτομα, δηλαδή 62%) να έχουν μέτρια συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή. Καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε, κυρίως εξαιτίας του μικρού αριθμού του δείγματος. Παρόλα αυτά, διαφάνηκε η τάση βελτίωσης των παραμέτρων αξιολόγησης του δείγματος με την αύξηση της συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή. Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η διατροφική εκπαίδευση των ασθενών του δείγματος, προκειμένου να βελτιώσουν τα επίπεδα των δεικτών εξέλιξης της νόσου τους, οι οποίοι ενδεχομένως, βάσει της συμμόρφωσης τους στη Μεσογειακή διατροφή, να βρίσκονται πιο κοντά στην αλλαγή.el
dc.description.abstractA key parameter in the health of patients with type 2 diabetes is diet. Adherence to healthy eating patterns seem to particularly cause difficulties to patients. Studies show that patients follow erratic diet, in need especially reducing saturated fat intake and increasing consumption of vegetables and milk. A prime example of healthy dietary pattern for adoption is the Mediterranean Diet. The purpose of this study is to investigate the level of compliance of patients to the Mediterranean diet, in conjunction with the levels of the biochemical and anthropometric indicators, posing as a basic parameter on prior dietary recommendations at some point in past. Anthropometric measurements were performed (weight, height, approx. Waist and hip etc.) and patients were asked to complete compliance questionnaires to the Mediterranean diet and an improvised questionnaire with questions related to the disease and its complications. The sample consisted of 34 subjects (64,9 ± 9,5 years), 92.2% of whom were overweight or obese. 17 (50%) subjects were found within the target for LDL, 18 (52,9%) for CAs and only 12 (35.3%) for fasting glucose. Overall, patients reported that they had never received dietary instructions and the majority of them (21 persons, ie 62%) were found to have moderate adherence to the Mediterranean diet. No statistically significant correlation was observed, mainly due to the small number of the sample. Nonetheless, they revealed an improving trend of the sample evaluation parameters with increasing compliance to the Mediterranean diet. Extremely important is considered the nutritional education of the sample of patients in order to improve the levels of their disease progression indicators, which may, on the basis to their conformity to the Mediterranean diet, are closest to change.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΣυσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή και δεικτών εξέλιξης της νόσου σε δείγμα ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Κέρκυρα.el
dc.titleCorrelation between adherence to Mediterranean Diet and markers of disease progression in a sample of patients with Diabetes Mellitus type 2 in Corfu, Greece.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓιακέ, Ελεονώραel
heal.creatorNameGiake, Eleonoraen
heal.publicationDate2015-09-11T14:14:24Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/351
heal.abstractΒασική παράμετρος στην υγεία των ασθενών με Διαβήτη τύπου 2 είναι η διατροφή. Η συμμόρφωση σε υγιή διατροφικά πρότυπα φαίνεται να δυσκολεύει ιδιαιτέρως τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς ακολουθούν άστατη διατροφή, με ανάγκη κυρίως μείωσης της πρόσληψης κορεσμένου λίπους και αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών και γάλακτος. Εξέχον παράδειγμα υγιούς διατροφικού προτύπου προς υιοθέτηση αποτελεί η Μεσογειακή Διατροφή. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των ασθενών στη Μεσογειακή Διατροφή, σε συνδυασμό με τα επίπεδα των βιοχημικών και ανθρωπομετρικών τους δεικτών, θέτοντας ως βασική παράμετρο την προηγούμενη λήψη διατροφικών συστάσεων κάποια στιγμή στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις (βάρος, ύψος, περ. μέσης και ισχίων κλπ) και οι ασθενείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή, καθώς και ένα αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούσαν στην εξέλιξη της νόσου και τις επιπλοκές της. Το δείγμα αποτελούνταν από 34 άτομα (64,9±9,5 ετών), 92,2% των οποίων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. 17(50%) άτομα βρέθηκαν εντός του στόχου για την LDL, 18(52,9%) για την ΑΠ και μόλις 12(35,3%) για τη γλυκόζη νηστείας. Στο σύνολό τους οι ασθενείς δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει ποτέ διατροφικές οδηγίες και βρέθηκαν στην πλειοψηφία τους (21 άτομα, δηλαδή 62%) να έχουν μέτρια συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή. Καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε, κυρίως εξαιτίας του μικρού αριθμού του δείγματος. Παρόλα αυτά, διαφάνηκε η τάση βελτίωσης των παραμέτρων αξιολόγησης του δείγματος με την αύξηση της συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή. Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η διατροφική εκπαίδευση των ασθενών του δείγματος, προκειμένου να βελτιώσουν τα επίπεδα των δεικτών εξέλιξης της νόσου τους, οι οποίοι ενδεχομένως, βάσει της συμμόρφωσης τους στη Μεσογειακή διατροφή, να βρίσκονται πιο κοντά στην αλλαγή.el
heal.abstractA key parameter in the health of patients with type 2 diabetes is diet. Adherence to healthy eating patterns seem to particularly cause difficulties to patients. Studies show that patients follow erratic diet, in need especially reducing saturated fat intake and increasing consumption of vegetables and milk. A prime example of healthy dietary pattern for adoption is the Mediterranean Diet. The purpose of this study is to investigate the level of compliance of patients to the Mediterranean diet, in conjunction with the levels of the biochemical and anthropometric indicators, posing as a basic parameter on prior dietary recommendations at some point in past. Anthropometric measurements were performed (weight, height, approx. Waist and hip etc.) and patients were asked to complete compliance questionnaires to the Mediterranean diet and an improvised questionnaire with questions related to the disease and its complications. The sample consisted of 34 subjects (64,9 ± 9,5 years), 92.2% of whom were overweight or obese. 17 (50%) subjects were found within the target for LDL, 18 (52,9%) for CAs and only 12 (35.3%) for fasting glucose. Overall, patients reported that they had never received dietary instructions and the majority of them (21 persons, ie 62%) were found to have moderate adherence to the Mediterranean diet. No statistically significant correlation was observed, mainly due to the small number of the sample. Nonetheless, they revealed an improving trend of the sample evaluation parameters with increasing compliance to the Mediterranean diet. Extremely important is considered the nutritional education of the sample of patients in order to improve the levels of their disease progression indicators, which may, on the basis to their conformity to the Mediterranean diet, are closest to change.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή και δεικτών εξέλιξης της νόσου σε δείγμα ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Κέρκυρα.el
heal.titleCorrelation between adherence to Mediterranean Diet and markers of disease progression in a sample of patients with Diabetes Mellitus type 2 in Corfu, Greece.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, βιοχημικός δείκτης, Κέρκυραel
heal.keywordmediteranean diet, diabetes mellitus type 2, biochemical marker, Corfuen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)