Εμφάνιση απλής εγγραφής

The effect of nutrition in depression treatment.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΧατζήραϊ, Αουρόραel
dc.creatorHaxhiraj, Auroraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:26Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:26Z
dc.date.issued2015-09-15T09:44:45Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/352
dc.description.abstractΗ κατάθλιψη είναι μια ασθένεια η οποία έχει επηρεάσει παγκοσμίως πάνω 120 εκατομμύρια άτομα συμβάλλοντας σημαντικά στην ποιότητα ζωής τους. Ο όρος κατάθλιψη αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών προβλημάτων με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία θετικού συναισθήματος, και την απώλεια ενδιαφέροντος για απλά καθημερινά πράγματα. Ο διαχωρισμός της απλής αλλαγής της διάθεσης με την κλινική κατάθλιψη είναι πάντα δύσκολος αλλά πολύ σημαντικός. Ο συνήθης προσδιορισμός της μείζονος κατάθλιψης βασίζεται στη σοβαρότητα και τη διάρκεια των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αλλά και στο βαθμό λειτουργικής και κοινωνικής ανεπάρκειας. Η αιτιολογία της μείζονος κατάθλιψης είναι πολυπαραγοντική καθώς μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς, γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες αλλά και σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου. Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης είναι ο τρόπος ζωής ενός ατόμου δηλαδή η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος. Στη βιβλιογραφική αυτή ανασκόπηση θα αναλύσουμε συγκεκριμένα την σχέση διατροφής και κατάθλιψης η οποία φαίνεται να είναι αμφίδρομη. Η διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει κατά την βίωση κατάθλιψης και αντίστροφα ή ήδη υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει πολλές μελέτες που υποδηλώνουν πως πολλές διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία γι’αυτό και τονίζουν ιδιαίτερα τις θεραπευτικές ιδιότητες που παρουσιάζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, διάφορες βιταμίνες όπως εκείνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη D, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C αλλά και διάφορα ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.el
dc.description.abstractDepression is an illness that has affected globally more than 120 million people, contributing significantly to the quality of their life. The term depression refers to a broad range of mental problems with the main feature of the absence of positive emotion and loss of interest in simple everyday things. The discrimination of the simple change of mood to clinical depression is always difficult but very important. The usual definition of major depression is based on the severity and duration of depressive symptoms and the degree of functional and social failure. The etiology of major depression is multifactorial as it may be due to environmental, psychological, genetic and biological factors but also on personality characteristics of the individual. Another factor that may contribute to depression onset is the lifestyle of the individual i.e. diet, physical activity and sleep. In this literature review will specifically analyze the relationship between nutrition and depression which appears to be bidirectional. Eating behavior of an individual may change when experiencing depression and conversely, existing eating habits can lead to the appearance of depressive disorder. In particular there have been many studies that suggest that many nutritional deficiencies affect brain function and therefore they particularly emphasize the therapeutic properties of omega-3 fatty acids, various vitamins such as those of the complex B, vitamin D, the antioxidant vitamins E and C and various minerals such as zinc in the prevention and treatment of depression.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ επίδραση της διατροφής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.el
dc.titleThe effect of nutrition in depression treatment.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΧατζήραϊ, Αουρόραel
heal.creatorNameHaxhiraj, Auroraen
heal.publicationDate2015-09-15T09:44:45Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/352
heal.abstractΗ κατάθλιψη είναι μια ασθένεια η οποία έχει επηρεάσει παγκοσμίως πάνω 120 εκατομμύρια άτομα συμβάλλοντας σημαντικά στην ποιότητα ζωής τους. Ο όρος κατάθλιψη αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών προβλημάτων με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία θετικού συναισθήματος, και την απώλεια ενδιαφέροντος για απλά καθημερινά πράγματα. Ο διαχωρισμός της απλής αλλαγής της διάθεσης με την κλινική κατάθλιψη είναι πάντα δύσκολος αλλά πολύ σημαντικός. Ο συνήθης προσδιορισμός της μείζονος κατάθλιψης βασίζεται στη σοβαρότητα και τη διάρκεια των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αλλά και στο βαθμό λειτουργικής και κοινωνικής ανεπάρκειας. Η αιτιολογία της μείζονος κατάθλιψης είναι πολυπαραγοντική καθώς μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς, γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες αλλά και σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου. Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης είναι ο τρόπος ζωής ενός ατόμου δηλαδή η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος. Στη βιβλιογραφική αυτή ανασκόπηση θα αναλύσουμε συγκεκριμένα την σχέση διατροφής και κατάθλιψης η οποία φαίνεται να είναι αμφίδρομη. Η διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει κατά την βίωση κατάθλιψης και αντίστροφα ή ήδη υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει πολλές μελέτες που υποδηλώνουν πως πολλές διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία γι’αυτό και τονίζουν ιδιαίτερα τις θεραπευτικές ιδιότητες που παρουσιάζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, διάφορες βιταμίνες όπως εκείνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη D, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C αλλά και διάφορα ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.el
heal.abstractDepression is an illness that has affected globally more than 120 million people, contributing significantly to the quality of their life. The term depression refers to a broad range of mental problems with the main feature of the absence of positive emotion and loss of interest in simple everyday things. The discrimination of the simple change of mood to clinical depression is always difficult but very important. The usual definition of major depression is based on the severity and duration of depressive symptoms and the degree of functional and social failure. The etiology of major depression is multifactorial as it may be due to environmental, psychological, genetic and biological factors but also on personality characteristics of the individual. Another factor that may contribute to depression onset is the lifestyle of the individual i.e. diet, physical activity and sleep. In this literature review will specifically analyze the relationship between nutrition and depression which appears to be bidirectional. Eating behavior of an individual may change when experiencing depression and conversely, existing eating habits can lead to the appearance of depressive disorder. In particular there have been many studies that suggest that many nutritional deficiencies affect brain function and therefore they particularly emphasize the therapeutic properties of omega-3 fatty acids, various vitamins such as those of the complex B, vitamin D, the antioxidant vitamins E and C and various minerals such as zinc in the prevention and treatment of depression.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ επίδραση της διατροφής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.el
heal.titleThe effect of nutrition in depression treatment.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκατάθλιψη, διατροφή, θεραπεία, βιταμίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέαel
heal.keyworddepression, nutrition, treatment, vitamins, omega-3 fatty acidsen
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)