Εμφάνιση απλής εγγραφής

Secondary dietary prevention of stroke.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒερύκοκκος, Κωνσταντίνοςel
dc.creatorΠαπαγεωργίου, Ελένηel
dc.creatorVerikokkos, Konstantinosen
dc.creatorPapageorgiou, Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:28Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:28Z
dc.date.issued2016-01-21T17:59:05Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/353
dc.description.abstractΤο εγκεφαλικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, καθώς είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου, μετά τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, διότι είναι η συχνότερη αιτία χρόνιας δυσλειτουργίας και αναπηρίας. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να διερευνήσει τον ρόλο της διατροφής στη δευτερογενή πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή στην αποκαταστάση και στην πρόληψη ενός επόμενου συμβάματος, ενισχύοντας τον ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής. Στην παρούσα εργασία αρχικά δίνονται πληροφορίες για τη βασική λειτουργία και φυσιολογία του εγκεφάλου. Στη συνέχεια επεξηγούνται τα αίτια και η παθοφυσιολογία, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου της νόσου. Αναλύονται εκτενώς τα συνοδά διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης και γίνεται εκτενής αναφορά στους παράγοντες κινδύνου πρόκλησης ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου με έμφαση στη διατροφική παρέμβαση και τους σχετιζόμενους με αυτή παράγοντες, βάσει των πιο πρόσφατων βιβλιογραφικών αναφορών. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια της νόσου. Oι σημαντικότεροι τροποποιησιμοι παράγοντες κινδύνου είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη διατροφή, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη της διατροφικής αξιολόγησης και της διατροφικής παρέμβασης. Απαραίτητη είναι η συνέχιση της διεξαγωγής επιδημιολόγικών μελετών με υψηλό επίπεδο ενδείξεων, ώστε να κατοχυρωθεί η σπουδαιότητα της διατροφής και στη δευτερογενή πρόληψη. Επίσης, έμφαση πρέπει να δοθεί στο κομμάτι της εκπαίδευσης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, έτσι ώστε να κατανοήσουν τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής. Έχει αποδειχθεί, μέσω πληθώρας μελετών, ότι η υιοθέτηση ενός Μεσογειακού προτύπου διατροφής σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, επιδρώντας βελτιωτικά σε πολλούς παράγοντες κινδύνου. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφεφερθει και η επιμέρους επίδραση των θρεπτικών συστατικών στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.el
dc.description.abstractStroke remains a major healthcare issue, as it is the third leading cause of death after coronary heart disease and cancer. It constitutes also an important social problem, because it is a leading cause of functional impairments and disabilities. The aim of the thesis was to analyze the importance of nutrition in secondary prevention of stroke, that is rehabilitation and prevention of a recurrent episode, reinforcing the role of the medication. At first, it is presented the basic functions and physiology of the brain. In continuation, determinants, pathophysiology and symptoms of the disease are explained. Common nutritional problems that are faced by a stroke patient are extensively analyzed, regarding both acute and rehabilitation phase, as well as the risk factors for a recurrent stroke are fully described, focusing on nutritional intervention on each determinant liked to diet, according to the latest evidence-based research. Nutrition plays very important role in all the disease stages. The most important modifiable risk factors are directly linked to diet, and special emphasis should be given on nutritional assessment and dietary intervention. It is necessary to conduct more epidemiological studies providing high level of evidence to ensure the importance of nutrition in the secondary prevention. Emphasis should also be given in the training of stroke patients, in order to understand the importance of following a healthy lifestyle. It has been demonstrated by many studies that the adoption of a standard Mediterranean dietary pattern combined with regular exercise, can reduce the risk of a recurrent stroke as it improves the detrimental effect of risk factors. Finally, it shoulb be also mentioned the indiviudal effect of nutrients in reducing the risk of a recurrent stroke.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔευτερογενής διατροφική πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.el
dc.titleSecondary dietary prevention of stroke.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒερύκοκκος, Κωνσταντίνοςel
heal.creatorNameΠαπαγεωργίου, Ελένηel
heal.creatorNameVerikokkos, Konstantinosen
heal.creatorNamePapageorgiou, Elenien
heal.publicationDate2016-01-21T17:59:05Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/353
heal.abstractΤο εγκεφαλικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, καθώς είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου, μετά τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, διότι είναι η συχνότερη αιτία χρόνιας δυσλειτουργίας και αναπηρίας. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να διερευνήσει τον ρόλο της διατροφής στη δευτερογενή πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή στην αποκαταστάση και στην πρόληψη ενός επόμενου συμβάματος, ενισχύοντας τον ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής. Στην παρούσα εργασία αρχικά δίνονται πληροφορίες για τη βασική λειτουργία και φυσιολογία του εγκεφάλου. Στη συνέχεια επεξηγούνται τα αίτια και η παθοφυσιολογία, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου της νόσου. Αναλύονται εκτενώς τα συνοδά διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης και γίνεται εκτενής αναφορά στους παράγοντες κινδύνου πρόκλησης ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου με έμφαση στη διατροφική παρέμβαση και τους σχετιζόμενους με αυτή παράγοντες, βάσει των πιο πρόσφατων βιβλιογραφικών αναφορών. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια της νόσου. Oι σημαντικότεροι τροποποιησιμοι παράγοντες κινδύνου είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη διατροφή, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη της διατροφικής αξιολόγησης και της διατροφικής παρέμβασης. Απαραίτητη είναι η συνέχιση της διεξαγωγής επιδημιολόγικών μελετών με υψηλό επίπεδο ενδείξεων, ώστε να κατοχυρωθεί η σπουδαιότητα της διατροφής και στη δευτερογενή πρόληψη. Επίσης, έμφαση πρέπει να δοθεί στο κομμάτι της εκπαίδευσης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, έτσι ώστε να κατανοήσουν τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής. Έχει αποδειχθεί, μέσω πληθώρας μελετών, ότι η υιοθέτηση ενός Μεσογειακού προτύπου διατροφής σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, επιδρώντας βελτιωτικά σε πολλούς παράγοντες κινδύνου. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφεφερθει και η επιμέρους επίδραση των θρεπτικών συστατικών στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.el
heal.abstractStroke remains a major healthcare issue, as it is the third leading cause of death after coronary heart disease and cancer. It constitutes also an important social problem, because it is a leading cause of functional impairments and disabilities. The aim of the thesis was to analyze the importance of nutrition in secondary prevention of stroke, that is rehabilitation and prevention of a recurrent episode, reinforcing the role of the medication. At first, it is presented the basic functions and physiology of the brain. In continuation, determinants, pathophysiology and symptoms of the disease are explained. Common nutritional problems that are faced by a stroke patient are extensively analyzed, regarding both acute and rehabilitation phase, as well as the risk factors for a recurrent stroke are fully described, focusing on nutritional intervention on each determinant liked to diet, according to the latest evidence-based research. Nutrition plays very important role in all the disease stages. The most important modifiable risk factors are directly linked to diet, and special emphasis should be given on nutritional assessment and dietary intervention. It is necessary to conduct more epidemiological studies providing high level of evidence to ensure the importance of nutrition in the secondary prevention. Emphasis should also be given in the training of stroke patients, in order to understand the importance of following a healthy lifestyle. It has been demonstrated by many studies that the adoption of a standard Mediterranean dietary pattern combined with regular exercise, can reduce the risk of a recurrent stroke as it improves the detrimental effect of risk factors. Finally, it shoulb be also mentioned the indiviudal effect of nutrients in reducing the risk of a recurrent stroke.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔευτερογενής διατροφική πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.el
heal.titleSecondary dietary prevention of stroke.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordαγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, μεσογειακή δίαιταel
heal.keywordcerebral vascular accident, diabetes mellitus, hypertension, meditteranean dieten
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)